Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dziekuję!

Ale gra dużo lepiej niż wygląda. Taki urok vintage. Choć niektórzy nie chcą mieć z tym nic wspólnego, to ja uważam, ze za ulamek ceny nowego urządzenia można mieć coś nie tylko ładnego ale też brzmiacego o niebo lepiej niż obecne plastiki.

@tomek4446 - oczywiście. Sa dwa, regulowane. MM i MC. Można sobie ustawić najodpowiedniejszą wartość prądu z gramofonu. Wszystko działa jak tuż po opuszczeniu fabryki. Jedyne co jest chyba niezbyt udane to zaciski glośnikowe. To zwyczajne blaszki do przykrecenia. No ale to drobnostka. A jak jeszcze podłacze Regę Planar 3 to żyć,nie umierać.

20180920_101354.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano
6 minut temu, Rega napisał:

Jedyne co jest chyba niezbyt udane to zaciski glośnikowe. To zwyczajne blaszki do przykrecenia. No ale to drobnostka. 

Bo to sprzęt jeszcze sprzed ery magii audio , nie zmieniałbym ich , oryginał to oryginał.

8 minut temu, Rega napisał:

Sa dwa, regulowane. MM i MC. Można sobie ustawić najodpowiedniejszą wartość prądu z gramofonu.

Wiem , mniej więcej jak to działa :) Ech , łezka się kręci , jak podłączałem gramofon do moich starych amplitunerów, to nie mogłem uwierzyć , że drapak może grać tak naturalnym dźwiękiem.

16 minut temu, Rega napisał:

Choć niektórzy nie chcą mieć z tym nic wspólnego, to ja uważam, ze za ulamek ceny nowego urządzenia można mieć coś nie tylko ładnego ale też brzmiacego o niebo lepiej niż obecne plastiki.

Można , ale jak tu żyć, jak nie ma WiFi , bluetooth , USB, HDMI i z apki się nie posteruje,Tidala czy Spotify nie odpali / choć ja do V5 podłączyłem Malinę , rewelacyjnie brzmi radio internetowe czy Spotify ze staruszka 78r. :) /.

IMG_1861.JPG

IMG_1922.JPG

IMG_0856.JPG

Napisano
6 godzin temu, nowy78 napisał:

Też kiedyś myślałem, że bez 30 cm na basie to nie kolumna. A teraz mam monitory z 18-stakmi i wcale nie dlatego, że nie stać mnie na podłogowe

Ale właśnie taka 18-tka na basie zagra wg mnie zdecydowanie lepiej niż 16-tka, a nawet wolałbym zamkniętą obudowę z 18-tką, niż otwartą z dwiema 16-tkami

Napisano
48 minut temu, wallace napisał:

Ale właśnie taka 18-tka na basie zagra wg mnie zdecydowanie lepiej niż 16-tka, a nawet wolałbym zamkniętą obudowę z 18-tką, niż otwartą z dwiema 16-tkami

Problem nie tyle w średnicy głośnika co jego jakości i aplikacji w kolumnie. Paradoksalnie parametr średnicy głośnika nie jest w jakiś sposób normowany i bywa ze jeden głośnik o średnicy 18 cm ma membranę taką jak inny o średnicy nominalnie 16 cm a inny nominalnie 18 cm, a nawet mniejszej średnicy zewnętrznej może być pośrednim pomiędzy 16 i 20 cm. Tak samo wiele głośników nominalnie 15 cm ma membranę o średnicy typowej dla głośników o średnicy 13 cm. Czasami producenci kolumn podają średnice membrany i głośnik wtedy może być większy niż ten z kolumn w którym podano średnice zewnętrzną głośnika.

Napisano

Kefy to muzykalność. Bardzo przyjemnie się na nich słucha muzyki. U mnie nie stoją w systemie głównym, grają do kotleta gdyz w salonie mam fatalna akustykę i juz przestałem się tu bawić w audiofilię. Ale tak sobie sluchając zapomina się, ze muzyka leci z elektronicznego użądzenia.

A tak pytam o yamahę bo jeszcze nie mialem okazji uslyszec ładnego džwięku z yamahy. Ale wszystkiego przeciez w zyciu nie slyszałem.

A swoją drogą fajna dyskusja się rozwineła. Już dawno nie wyskakiwano z taką iloscia spezętu w tym watku ;)

Napisano
34 minuty temu, audiowit napisał:

A tak pytam o yamahę bo jeszcze nie mialem okazji uslyszec ładnego džwięku z yamahy.

Wiesz , że ładny ,dla każdego znaczy co innego :). Niedawno słuchałem systemu opartego o Zeta Zero / kolumny + końcówki / i Accuphase ,coś jakieś 350k. i po prostu się nie dało , po piętnastu minutach się czułem jak bym trzy wagony węgla sam rozładował i czekałem z utęsknieniem na koniec każdego utworu :) . Natomiast właściciel był zachwycony , miał prawo to jego sprzęt i jego dźwięk :) Najważniejsze to trafić ze sprzętem w swój gust , innym nie musi się podobać.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

A cóż to ? , podziel się z kolegami :) 

badaj , polecam w domu puścić , dużo smaczków które ledwo słychać na moim nagraniu z yt ,ale w rzeczywistości robią ciary :D

Początkowo myślałem ,że to jakieś "przestery" a to te bajery w kawałku

Fajnie słychać "powietrze" saksofonisty

Napisano
18 godzin temu, Kubakk napisał:

Początkowo myślałem ,że to jakieś "przestery" a to te bajery w kawałku

Właśnie wrzuciłem przez Malinkę , fajny utwór , na początku ten szum w tle to rozumiem jest w oryginale. Saksofon super, szczególnie końcówka utworu.

21 godzin temu, Rega napisał:

A jak jeszcze podłacze Regę Planar 3 to żyć,nie umierać.

A zauważyłem , że przedłużacz zacny , podziwiam kolegę za odwagę, wg. niektórych ten gramofon ani żaden, na tym przedłużaczu nie miałby prawa grać :)

A gra i jak piszesz całkiem nieźle , normalnie cud :)  

Napisano
22 minuty temu, tomek4446 napisał:

A zauważyłem , że przedłużacz zacny , podziwiam kolegę za odwagę, wg. niektórych ten gramofon ani żaden, na tym przedłużaczu nie miałby prawa grać?

To jest listwa firmy IA Corp.  „Inconspicuous-Audiophile” jest zdecydowanie najdroższa na rynku - niewybaczalny błąd że nie zauważyłeś logo!?

Slucham sobie teraz Pani Anette Askvik i tam jest sporo więcej fajnych kawałków ! Dziekuje za podpowiedź?

Napisano (edytowany)

Tak, ten przedłużacz to faktycznie ...:D. Choć z zewnątrz nie wygląda najlepiej to wewnątrz jest zbudowany nie z przewodów, a dwumilimetrowej grubości blachy miedzianej. Uawżam, że nie ważna otoczka z np egzotycznego drewna. Liczy się wnętrze. A poza tym nie jest na pokaz tylko ma działać. No i stał się cud bo jednak działa nienajgorzej. A jeśli dobrze się przypatrzeć zdjeciom na forum to na co drugim jest podobna listwa:D. U mnie, na razie okablowanie zasilające to w sferze marzeń. Nie wszystko na raz. 

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
11 minut temu, Rega napisał:

A jeśli dobrze się przypatrzeć zdjeciom na forum to na co drugim jest podobna listwa:D

Ja tez lubię firma IA?

I oczywiście używam z olbrzymim zadowoleniem ??

Edytowano przez Inferno
Napisano

To chyba jednak firma, której produtów używa znacząca część uczestników forum. Przynajmniej większość zaczyna od produktów tej firmy:D.

PS Ale już zacząłem starania w celu polepszenia stanu faktycznego. Na razie srebro.

Screenshot_20180727-145633 (1).png

Screenshot_20180727-145628 (1).png

Napisano
38 minut temu, tomek4446 napisał:

Właśnie wrzuciłem przez Malinkę , fajny utwór , na początku ten szum w tle to rozumiem jest w oryginale. Saksofon super, szczególnie końcówka utworu.

A zauważyłem , że przedłużacz zacny , podziwiam kolegę za odwagę, wg. niektórych ten gramofon ani żaden, na tym przedłużaczu nie miałby prawa grać :)

A gra i jak piszesz całkiem nieźle , normalnie cud :)  

Nom ten szum to tło , też się zdziwiłem ;) 

a teraz podpiąłem subwoofer pod lampę , 10-15% volume na nim i trzęsie pokojem , przy 25-30% widać już jak membrana "tańczy".

@Regatrzeba będzie kiedyś przetestować kable ze srebrem com Ci wrzucał , cenowo fajnie wychodzą , ciekawe czy marka znana

https://www.poweraudio.pl/micro-precision-agcu-przewod-glosnikowy-srebro-miedz-2-x-3-00-metra-p-4154.html

Napisano

Ja razem z Node 2i na imienino-gwiazdkę dostałem takie

26C12601-6712-4C3C-90DD-B0451F4EF1AB.jpeg

Jest dobrze czy średnio?

Nawet maja strzaleczki kierunku podłączenia

36 minut temu, Kubakk napisał:

Regatrzeba będzie kiedyś przetestować kable ze srebrem com Ci wrzucał , cenowo fajnie wychodzą , ciekawe czy marka znana

Bardzo fajnie wyglądają te przewody i całkiem ciekawa konstrukcja, mówicie że warto?

Napisano
3 godziny temu, Inferno napisał:

Jest dobrze czy średnio?

Mam tego Audioquesta tylko 0,6 m , jest fajny ,bo nic nie zmienia , dobrze wykonany i jest cienki :) 

Zrób eksperyment , podłącz zgodnie ze strzałeczkami / od źródła do odbiornika/ i odwrotnie , ciekawe czy usłyszysz różnice :) 

3 godziny temu, Rega napisał:

Na razie używam cynowanej Supry.

Supra jest jednym z najlepiej wykonanych / ekranowanych/ przewodów na rynku , nie ma audiofilskiej nazwy / reference , sygnature itp./ i rozbudowanego marketingu za który płacimy zresztą jako klienci , więc cena jest przyzwoita.

4 godziny temu, Rega napisał:

Liczy się wnętrze.

I tego się trzymaj.

4 godziny temu, Kubakk napisał:

cenowo fajnie wychodzą

Nie namawiam , ale wg. mnie każdy powinien kupić sobie tak dla punktu odniesienia taki kabelek :

https://www.napad.pl/produkty-621-480-przewd-ytdy-8x05-mm-2224.htm

można kupić na metry , wychodzi 1,24 zł /m , dzielimy po 4 żyły na kanał.

Naprawdę polecam , przed zakupem jakichkolwiek drogich kabli, bo może się okazać że przy nim zostaniemy. 

Napisano
8 minut temu, tomek4446 napisał:

Zrób eksperyment , podłącz zgodnie ze strzałeczkami / od źródła do odbiornika/ i odwrotnie , ciekawe czy usłyszysz różnice :) 

Niestety nic nie słyszałem, na początku podłączyłem źle potem po dwóch dniach przełączyłem po przeczytaniu manuala ?

Napisano

Dziś zmieniałem transporty cd. Wykożystywałem UR CDE i zmienilem na transport bez upsamplingu TEAC T1. Słyszę, że chyba go zepsulem po podłączalem kabel cyfrowy na wlaczonym użądzeniu. Zrezygnowany chcialem go rozpiać i eureka cyfrowy jest kierunkowy, zapomniałem. Przepiolem i jak czarodziejską różdżką voodo odjoł. Panowie cuda!

Proponuję przejść na pianocrafty. Po co przeplacać.

Ale Tomku w przypadku kabla z linka, muszę przyznać rację. Mój kolega slucha na takim kablu. Dał tylko do niego oplot, po czym zmienił oplot na inny, bo zmiana poszla nie w tym kierunku co trzeba. I jeszcze coś tam z nim chemicznego robił. Kabel trudny w obsludze, bo twardy.

Napisano
17 minut temu, audiowit napisał:

Dziś zmieniałem transporty cd. Wykożystywałem UR CDE i zmienilem na transport bez upsamplingu TEAC T1. Słyszę, że chyba go zepsulem po podłączalem kabel cyfrowy na wlaczonym użądzeniu. Zrezygnowany chcialem go rozpiać i eureka cyfrowy jest kierunkowy, zapomniałem. Przepiolem i jak czarodziejską różdżką voodo odjoł. Panowie cuda!

Proponuję przejść na pianocrafty. Po co przeplacać.

Ale Tomku w przypadku kabla z linka, muszę przyznać rację. Mój kolega slucha na takim kablu. Dał tylko do niego oplot, po czym zmienił oplot na inny, bo zmiana poszla nie w tym kierunku co trzeba. I jeszcze coś tam z nim chemicznego robił. Kabel trudny w obsludze, bo twardy.

Widzisz miałeś "ślepy test" :D

Napisano
16 minut temu, audiowit napisał:

Kabel trudny w obsludze, bo twardy.

Jeżeli mówimy o dźwięku to coś w tym jest , ale idealnie obrazuje możliwości systemu.

Mam z niego głośnikowy / jutro wepnę dla przypomnienia sobie dźwięku do ProAców/ i interkonekt  / 2x0,5 mm2/ 

przed i po :) 

IMG_0739.JPG

IMG_0743.JPG