Skocz do zawartości

Wasze systemy...

npl

Recommended Posts

3 godziny temu, DiBatonio napisał:

Dopiero 4 szt. dały radę? 

Może 3? Nie o to chodzi. Bardziej o to, że Qutest nie nadaje się do każdego systemu audio. 

Czytać moje wydumki trzeba z dystansem. Ja widzę i słyszę inne detale niż ktokolwiek poza moimi 14m2 wieczorem.

Jak słucham muzy słysząc szum deszczu za zamkniętym oknem, a mimo to przeszkadza mi niesłyszalny z miejsca odsłuchu Qutesowy przydzwięk to ... 

zastanawiam się czy dodać trzecią szybę w oknie, czy dalej brnąć w czyste zasilanie, brak pętli mas, SMPSów i innych potencjalnych szkodników SQ by cokolwiek poprawić. 

Zachowuję się irracjonalnie bo wiem co robić, a robię na przekór. Zbieram, kolekcjonuję, słucham kolegów i później a_na_zzzli_zu_ję moje łzy zawodu zamiast słuchać ulubionych płyt na tym co miałem i sam wybrałem 😉

@MariuszZ bardzo dziwne... u mnie dość kiepska instalacja i np Eversolo Z8 łapał wściekłą pętle i przydźwięki glosniejsze od muzyki a Qutesty mialem dwa i żaden nawet najmniejszego... były tez idealnie ciche zarowno na lps i ladowarkach chorda. Nie warto się męczyć jak taki problem z nim. Albo problem egzemplarza , albo szczególną podatność na twoje problemy z siecią.  Nie ogarniesz. Pozbycie się Z8 to najlepsze co wtedy zrobiłem 😀 Qutesta tez specjalnie mi nie brakuje, mimo ze nie buczał u mnie 😉

Edytowano przez marcinmarcin

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Nie ogarniesz

Hej,

Na razie zostaje w parze z Eversolo. Posłucham tydzień, dwa i podejmę decyzję co z nim dalej.

Pętli nie słychać już. Zmieniłem listwę na tą z lepszym filtrem, uporządkowałem przewody, no i bezwzględnie musi być "odkręcone" tłumienie sygnału w źródle na 0dB. 

Wcześniej sprawdzając mialem odkręcone tłumienie we wzmacniaczu i stłumiony sygnał cyfrowy. W takim wydaniu buczało trochę. Wszystko przez brak przedwzmacniacza.

Soniczne to granie blisko evera jest. Przejrzyście, precyzyjnie oddane muzyczne detale z dużą ilością powietrza, z fajną przestrzenią, ale nie jest to coś po czym opada szczęka. Jest delikatny progres w kreowaniu przestrzeni wg moich obserwacji. "Namacalność" +1 

Pozdrawiam. M

20250421_141824.jpg

3 godziny temu, MariuszZ napisał:

Soniczne to granie blisko evera jest. Przejrzyście, precyzyjnie oddane muzyczne detale z dużą ilością powietrza, z fajną przestrzenią, ale nie jest to coś po czym opada szczęka. Jest delikatny progres w kreowaniu przestrzeni wg moich obserwacji. "Namacalność" +1 

U mnie Qutesty grały zdecydowanie lepiej od Eversolo Z8 - przysłowiowa inna liga. Namacalność, dociążenie, przy tym precyzja i przestrzeń plus brak jakichkolwiek przydźwięków jak w Z8.

Trochę lepszy od Qutesta dopiero się okazał R2R... ale w kontekście głównie naturalności i prawdziwości dźwięku (na moje ucho).

8 godzin temu, kaczadupa napisał:

Przecież brzmieniowo nic temu przetwornikowi nie brakuje.

Niby tak... ale do czasu aż coś zagra lepiej. Nie tylko u mnie. W bardzo dobrym systemie kolegi zagrał po wcale nie droższym Emiral dac  i wypadł słabo

Po Emiralu zagrał nijako. Dźwięk zrobił się ściśnięty, straciły się wybrzmienia, dynamika. Głosy straciły naturalność. Po prostu inna klasa grania niestety.

U mnie z kolei w porównaniu do Aresa 12 najbardziej drażniły zaokrąglenia w tym na basie i brak naturalności

I oczywiście wybrzmienia

48 minut temu, kaczadupa napisał:

Widać Chord Qutest to kolejne audiovoodoo i tyle.

To bardzo dobry przetwornik jest. Nic mu nie brakuje, ale lepiej z technicznego punktu widzenia wg mnie wypadają daki o podobnych parametrach technicznych, ale nie okablowane, np ten w Eversolo czy nawet w Ultrze. 

Pomijamy w ten sposób potencjalne problemy z pętlami i dostarczanymi tą drogą zakłóceniami, które efektywnie obniżają jakieś parametry wpływające na jakość. Chociażby poziom szumu.

Oczywiście dotyczy to tylko upośledzonych systemów, takich jak mój, z lampą w tle. 

Adam nie ma co się oburzać. Masz swoje zdanie na temat i nikt go nie podważa, a jedynie wyraża swoją subiektywną ocenę, u siebie, nie u Ciebie 😎

12 minut temu, MariuszZ napisał:

Adam nie ma co się oburzać. Masz swoje zdanie na temat i nikt go nie podważa, a jedynie wyraża swoją subiektywną ocenę, u siebie, nie u Ciebie 😎

Nie obruszam się, czytam z zaciekawieniem bo różnice drastyczne. 

I tak jak mówisz, każdy może subiektywnie jednego usera opinie delikatnie lub ostro krytykować bo nie ma zrobionej akustyki a drugiego oceny lajkować nawet jak doskonale wie, że ma np. paczki przyklejone do meblościanki a pokój golutki. Do tego ma paczki DIY a nie jakieś spartolone ATC co to sieją z firmowych przetworników zniekształceniami jak mało które, a ich konstruktorzy to mistrzowie sprzedaży audiovoodoo ( i to od dobrych 40 lat).  Do tego nie potrafią zrobić monitora na 15cm, który zagra pełnym pasmem bez zniekształceń, no partacze do kwadratu.
Prawda Mariusz ?  

Edytowano przez kaczadupa

Nie wiem jak to jest w przypadku aktywnych monitorów ATC, natomiast w przypadku scm40 sekcja wzmacniacza jest bardzo solidna na ładnym zasilaczu, klasa AB. W linku znajdziecie test porównawczy 1:1 wersji aktywnej i pasywnej wraz z rozbieranymi zdjęciami.

https://studio-hifi.com/20191209-old-site/images/ATC-SCM40A-ocena A.pdf

Z poniższego opisu wynika, że Qutest nie powinien być dopuszczony do sprzedaży bo przynosi wstyd dla firmy. Kolejna brytyjska firma, której produktów należy się wystrzegać. 

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Po Emiralu zagrał nijako. Dźwięk zrobił się ściśnięty, straciły się wybrzmienia, dynamika. Głosy straciły naturalność. Po prostu inna klasa grania niestety.

U mnie z kolei w porównaniu do Aresa 12 najbardziej drażniły zaokrąglenia w tym na basie i brak naturalności

I

Przed chwilą, kaczadupa napisał:

Z poniższego opisu wynika, że Qutest nie powinien być dopuszczony do sprzedaży bo przynosi wstyd dla firmy. Kolejna brytyjska firma, której produktów należy się wystrzegać. 

Nie ma co dramatyzować... faktycznie patrząc tymi kryteriami to trochę wstyd było przed Emiralem... ale jestem pewien że w świetnie zrobionej akustyce, z referencyjnymi zacnymi kolumnami daje radę :) 

25 minut temu, majkel74 napisał:

Nie wiem jak to jest w przypadku aktywnych monitorów ATC, natomiast w przypadku scm40 sekcja wzmacniacza jest bardzo solidna na ładnym zasilaczu, klasa AB. W linku znajdziecie test porównawczy 1:1 wersji aktywnej i pasywnej wraz z rozbieranymi zdjęciami.

https://studio-hifi.com/20191209-old-site/images/ATC-SCM40A-ocena A.pdf

Subiektywnie ostatnio wyciągam takie wnioski, że to co szef Magazynu Audio Pan Kisiel chwali a nawet się zachwyca to Mariusz Moderator prostuje i pokazuje, że to lipa. 
Może to celowe „zgranie”, żeby Redaktor Kisiel miał czyste sumienie bo ma Mariusza, który wyprostuje jego bajki z Magazynu Audio?

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Nie ma co dramatyzować... faktycznie patrząc tymi kryteriami to trochę wstyd było przed Emiralem... ale jestem pewien że w świetnie zrobionej akustyce, z referencyjnymi zacnymi kolumnami daje radę :) 

To się zdecyduj bo już nie wiem czy lichy, dobry a może bardzo dobry jest Qutest?

Edytowano przez kaczadupa

2 godziny temu, kaczadupa napisał:

Do tego nie potrafią zrobić monitora na 15cm, który zagra pełnym pasmem bez zniekształceń, no partacze do kwadratu.
Prawda Mariusz ?  

Hej,

To Twoje stanowisko? Ja wspomniałem o kompromisach tylko. Mała zamknięta obudowa wymusza ograniczenia. Mały wzmacniacz klasy AB wewnątrz ATC, ale deklarowane 250W mocy i Twoje stanowisko dotyczące grania wzmacniaczy typu Hegel, Rega pokazuje tylko jak mocno jesteś zafiksowany na wzmacniaczach i ATC zadając mi to dziwne pytanie.

Z jednej strony przykładasz ogromną wagę do wzacniaczy, z drugiej nie przeszkadza Ci to co siedzi wewnątrz ATC by klasyfikować te paczki do najwyższej ligi.

Jest wg mnie pewna sprzeczność w tym co czytam, gdy kwieciście opisujesz granie wzmacniaczy, a wypominasz mi, że mam czelność cokolwiek nie po Twojej myśli na temat napisać.

Oczywiście rozumiem i to co piszesz, i to że taki wzmacniaczyk w paczkach to trochę inna bajka, bo zwrotnica cyfrowa, brak kabli etc. 😉

Różnice w postrzeganiu tych kwestii nie powinny być jakąś ciernią w naszych relacjach, nie ma co eskalować czy wypominać źle zrozumianych postów, czy przyznawanych komuś lajków 😉

Wracając do naszych systemów. Zamówiłem sobie do Qutesa zasilacz o topologii Strudera900. Czym zasilasz tego daka?

Pozdrawiam. M

1 minutę temu, MariuszZ napisał:

Jest wg mnie pewna sprzeczność w tym co czytam, gdy kwieciście opisujesz granie wzmacniaczy

Nic nie chcę eskalować, lubię Cię  tylko ile jeszcze razy mam publicznie prosić o usunięcie moich bajek i tłumaczyć się, że to były moje omamy? Mariusz, po co to trzymasz na Forum? usuń to w diabły a nie będziesz to teraz wykorzystywał jako obrona, gdy sam się gdzieś zagalopujesz (ogólnie Twoja reakcja na monitory aktywne ATC).

Oczywiście logika podpowiada, że wówczas cała zakładka Nasze testy jest do usunięcia. Nie tylko moje bajanie. 

W końcu nikt tam nie ma super transparentnych zabawek, pełnopasmowych głośników najwyższej klasy, które Mariusz zatwierdzisz jako dobre, wzmacniaczy które zatwierdzisz jako dobre, zwrotnic które zatwierdzisz jako dobre, akustyki zrobionej wg norm o których pisałeś jak mieliśmy testować piece u Krafta, do tego dochodzi nasz wiek i możliwości słuchu a te podobno mają tu na forum może 3, 4 osoby, itd. 

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że Moderator też człowiek i czasem może mieć gorszy dzień. 
Dla mnie temat zamknięty. Jak Cię czymś wkur. to proszę o wymierzenie sprawiedliwej kary. :)

25 minut temu, MariuszZ napisał:

Oczywiście rozumiem i to co piszesz, i to że taki wzmacniaczyk w paczkach to trochę inna bajka

Spece mówią, że lepsza bajka. Ale tu na forum speców od budowy głośników nie mamy więc chyba można zaufać ATC ?