DiBatonio Napisano Niedziela o 19:40 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:40 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Nawet specjalny przewod zasilający DC przygotowałem do niego, z 4-ma dławikami, na każdym 4 zwoje więc na pewno działają magiczne zwoje na wysokoczestotliwościowy szum 😉 Dopiero 4 szt. dały radę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Niedziela o 23:05 Udostępnij Napisano Niedziela o 23:05 3 godziny temu, DiBatonio napisał: Dopiero 4 szt. dały radę? Może 3? Nie o to chodzi. Bardziej o to, że Qutest nie nadaje się do każdego systemu audio. Czytać moje wydumki trzeba z dystansem. Ja widzę i słyszę inne detale niż ktokolwiek poza moimi 14m2 wieczorem. Jak słucham muzy słysząc szum deszczu za zamkniętym oknem, a mimo to przeszkadza mi niesłyszalny z miejsca odsłuchu Qutesowy przydzwięk to ... zastanawiam się czy dodać trzecią szybę w oknie, czy dalej brnąć w czyste zasilanie, brak pętli mas, SMPSów i innych potencjalnych szkodników SQ by cokolwiek poprawić. Zachowuję się irracjonalnie bo wiem co robić, a robię na przekór. Zbieram, kolekcjonuję, słucham kolegów i później a_na_zzzli_zu_ję moje łzy zawodu zamiast słuchać ulubionych płyt na tym co miałem i sam wybrałem 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 23:19 Udostępnij Napisano Niedziela o 23:19 Nie ma co się uszczęśliwiać na siłę @MariuszZ Na Qutest świat się nie kończy. 😉 14 minut temu, MariuszZ napisał: zastanawiam się czy dodać trzecią szybę w oknie, czy dalej brnąć w czyste zasilanie, Eee tam, wiecznie padać nie będzie. 😊 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano wczoraj o 14:25 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:25 (edytowany) @MariuszZ bardzo dziwne... u mnie dość kiepska instalacja i np Eversolo Z8 łapał wściekłą pętle i przydźwięki glosniejsze od muzyki a Qutesty mialem dwa i żaden nawet najmniejszego... były tez idealnie ciche zarowno na lps i ladowarkach chorda. Nie warto się męczyć jak taki problem z nim. Albo problem egzemplarza , albo szczególną podatność na twoje problemy z siecią. Nie ogarniesz. Pozbycie się Z8 to najlepsze co wtedy zrobiłem 😀 Qutesta tez specjalnie mi nie brakuje, mimo ze nie buczał u mnie 😉 Edytowano wczoraj o 14:30 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano wczoraj o 16:07 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:07 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: Nie ogarniesz Hej, Na razie zostaje w parze z Eversolo. Posłucham tydzień, dwa i podejmę decyzję co z nim dalej. Pętli nie słychać już. Zmieniłem listwę na tą z lepszym filtrem, uporządkowałem przewody, no i bezwzględnie musi być "odkręcone" tłumienie sygnału w źródle na 0dB. Wcześniej sprawdzając mialem odkręcone tłumienie we wzmacniaczu i stłumiony sygnał cyfrowy. W takim wydaniu buczało trochę. Wszystko przez brak przedwzmacniacza. Soniczne to granie blisko evera jest. Przejrzyście, precyzyjnie oddane muzyczne detale z dużą ilością powietrza, z fajną przestrzenią, ale nie jest to coś po czym opada szczęka. Jest delikatny progres w kreowaniu przestrzeni wg moich obserwacji. "Namacalność" +1 Pozdrawiam. M 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Soniczne to granie blisko evera jest. Przejrzyście, precyzyjnie oddane muzyczne detale z dużą ilością powietrza, z fajną przestrzenią, ale nie jest to coś po czym opada szczęka. Jest delikatny progres w kreowaniu przestrzeni wg moich obserwacji. "Namacalność" +1 U mnie Qutesty grały zdecydowanie lepiej od Eversolo Z8 - przysłowiowa inna liga. Namacalność, dociążenie, przy tym precyzja i przestrzeń plus brak jakichkolwiek przydźwięków jak w Z8. Trochę lepszy od Qutesta dopiero się okazał R2R... ale w kontekście głównie naturalności i prawdziwości dźwięku (na moje ucho). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu A ja chciałbym usłyszeć DAC faktycznie w czymś (tylko nie sama cena, rozmiar/wygląd) wyraźnie lepszy od Qutesta. Przecież brzmieniowo nic temu przetwornikowi nie brakuje. Co tam można jeszcze poprawić to ja nie wiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) 8 godzin temu, kaczadupa napisał: Przecież brzmieniowo nic temu przetwornikowi nie brakuje. Niby tak... ale do czasu aż coś zagra lepiej. Nie tylko u mnie. W bardzo dobrym systemie kolegi zagrał po wcale nie droższym Emiral dac i wypadł słabo Edytowano 10 godzin temu przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Co znaczy słabo? Jakieś konkrety ? Qutest upośledza dynamikę? Podbarwia w którą stronę ? Gubi detal w jakimś paśmie? Gdzieś zaokrągla? Jestem ciekaw, gdzie wyszły te słabości przetwornika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) Po Emiralu zagrał nijako. Dźwięk zrobił się ściśnięty, straciły się wybrzmienia, dynamika. Głosy straciły naturalność. Po prostu inna klasa grania niestety. U mnie z kolei w porównaniu do Aresa 12 najbardziej drażniły zaokrąglenia w tym na basie i brak naturalności I oczywiście wybrzmienia Edytowano 10 godzin temu przez marcinmarcin 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu To nawet nie nijako a wręcz fatalnie. To jak koszmarnie musi grać taki Eversolo… jak Qutest tak upośledza dynamikę i muzykę. Dobrze, że ja nie mam tak dobrego systemu, akustyki w pokoju i super ucha, żeby te defekty usłyszeć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Hm, może tutaj większą rolę odgrywa wyobraźnia słuchającego 😁 niż realne różnice w sprzęcie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) Ta jasne, najlepiej wszystko tłumaczyć, że to omamy audiofila… Widać Chord Qutest to kolejne audiovoodoo i tyle. Edytowano 9 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Jestem w rodzinnej miejscowosci, na kilka dni to odwagi nabralem. Tak, twierdze ze to wszystko to omamay. OK, moze nie wszystko ale sporo, jak nie wieksza czesc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) Jednak Qutesta nie znasz a tu masz już dwie osoby, które twierdzą, że ten przetwornik upośledza dynamikę, średnicę i jest to niska klasa. I jeszcze te zaokrąglenia na basie, które drażnią. Edytowano 8 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 48 minut temu, kaczadupa napisał: Widać Chord Qutest to kolejne audiovoodoo i tyle. To bardzo dobry przetwornik jest. Nic mu nie brakuje, ale lepiej z technicznego punktu widzenia wg mnie wypadają daki o podobnych parametrach technicznych, ale nie okablowane, np ten w Eversolo czy nawet w Ultrze. Pomijamy w ten sposób potencjalne problemy z pętlami i dostarczanymi tą drogą zakłóceniami, które efektywnie obniżają jakieś parametry wpływające na jakość. Chociażby poziom szumu. Oczywiście dotyczy to tylko upośledzonych systemów, takich jak mój, z lampą w tle. Adam nie ma co się oburzać. Masz swoje zdanie na temat i nikt go nie podważa, a jedynie wyraża swoją subiektywną ocenę, u siebie, nie u Ciebie 😎 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) 12 minut temu, MariuszZ napisał: Adam nie ma co się oburzać. Masz swoje zdanie na temat i nikt go nie podważa, a jedynie wyraża swoją subiektywną ocenę, u siebie, nie u Ciebie 😎 Nie obruszam się, czytam z zaciekawieniem bo różnice drastyczne. I tak jak mówisz, każdy może subiektywnie jednego usera opinie delikatnie lub ostro krytykować bo nie ma zrobionej akustyki a drugiego oceny lajkować nawet jak doskonale wie, że ma np. paczki przyklejone do meblościanki a pokój golutki. Do tego ma paczki DIY a nie jakieś spartolone ATC co to sieją z firmowych przetworników zniekształceniami jak mało które, a ich konstruktorzy to mistrzowie sprzedaży audiovoodoo ( i to od dobrych 40 lat). Do tego nie potrafią zrobić monitora na 15cm, który zagra pełnym pasmem bez zniekształceń, no partacze do kwadratu. Prawda Mariusz ? Edytowano 8 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Nie wiem jak to jest w przypadku aktywnych monitorów ATC, natomiast w przypadku scm40 sekcja wzmacniacza jest bardzo solidna na ładnym zasilaczu, klasa AB. W linku znajdziecie test porównawczy 1:1 wersji aktywnej i pasywnej wraz z rozbieranymi zdjęciami. https://studio-hifi.com/20191209-old-site/images/ATC-SCM40A-ocena A.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 43 minuty temu, kaczadupa napisał: Nie obruszam się, czytam z zaciekawieniem bo różnice drastyczne. Nie są drastyczne, ale na tyle duże że w obu systemach nie było najmniejszych wątpliwości który dac aktualnie grał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Z poniższego opisu wynika, że Qutest nie powinien być dopuszczony do sprzedaży bo przynosi wstyd dla firmy. Kolejna brytyjska firma, której produktów należy się wystrzegać. 2 godziny temu, marcinmarcin napisał: Po Emiralu zagrał nijako. Dźwięk zrobił się ściśnięty, straciły się wybrzmienia, dynamika. Głosy straciły naturalność. Po prostu inna klasa grania niestety. U mnie z kolei w porównaniu do Aresa 12 najbardziej drażniły zaokrąglenia w tym na basie i brak naturalności I 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Przed chwilą, kaczadupa napisał: Z poniższego opisu wynika, że Qutest nie powinien być dopuszczony do sprzedaży bo przynosi wstyd dla firmy. Kolejna brytyjska firma, której produktów należy się wystrzegać. Nie ma co dramatyzować... faktycznie patrząc tymi kryteriami to trochę wstyd było przed Emiralem... ale jestem pewien że w świetnie zrobionej akustyce, z referencyjnymi zacnymi kolumnami daje radę 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) 25 minut temu, majkel74 napisał: Nie wiem jak to jest w przypadku aktywnych monitorów ATC, natomiast w przypadku scm40 sekcja wzmacniacza jest bardzo solidna na ładnym zasilaczu, klasa AB. W linku znajdziecie test porównawczy 1:1 wersji aktywnej i pasywnej wraz z rozbieranymi zdjęciami. https://studio-hifi.com/20191209-old-site/images/ATC-SCM40A-ocena A.pdf Subiektywnie ostatnio wyciągam takie wnioski, że to co szef Magazynu Audio Pan Kisiel chwali a nawet się zachwyca to Mariusz Moderator prostuje i pokazuje, że to lipa. Może to celowe „zgranie”, żeby Redaktor Kisiel miał czyste sumienie bo ma Mariusza, który wyprostuje jego bajki z Magazynu Audio? 3 minuty temu, marcinmarcin napisał: Nie ma co dramatyzować... faktycznie patrząc tymi kryteriami to trochę wstyd było przed Emiralem... ale jestem pewien że w świetnie zrobionej akustyce, z referencyjnymi zacnymi kolumnami daje radę To się zdecyduj bo już nie wiem czy lichy, dobry a może bardzo dobry jest Qutest? Edytowano 7 godzin temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 4 minuty temu, kaczadupa napisał: To się zdecyduj bo już nie wiem czy lichy, dobry a może bardzo dobry jest Qutest? Uważam że jest dobry, ale nie jest to sufit. Qutest na moje ucho jest gdzieś pomiędzy R2R a DS i plus mu za to. Osobiście wolę R2R może być łamane przez lampę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, kaczadupa napisał: Do tego nie potrafią zrobić monitora na 15cm, który zagra pełnym pasmem bez zniekształceń, no partacze do kwadratu. Prawda Mariusz ? Hej, To Twoje stanowisko? Ja wspomniałem o kompromisach tylko. Mała zamknięta obudowa wymusza ograniczenia. Mały wzmacniacz klasy AB wewnątrz ATC, ale deklarowane 250W mocy i Twoje stanowisko dotyczące grania wzmacniaczy typu Hegel, Rega pokazuje tylko jak mocno jesteś zafiksowany na wzmacniaczach i ATC zadając mi to dziwne pytanie. Z jednej strony przykładasz ogromną wagę do wzacniaczy, z drugiej nie przeszkadza Ci to co siedzi wewnątrz ATC by klasyfikować te paczki do najwyższej ligi. Jest wg mnie pewna sprzeczność w tym co czytam, gdy kwieciście opisujesz granie wzmacniaczy, a wypominasz mi, że mam czelność cokolwiek nie po Twojej myśli na temat napisać. Oczywiście rozumiem i to co piszesz, i to że taki wzmacniaczyk w paczkach to trochę inna bajka, bo zwrotnica cyfrowa, brak kabli etc. 😉 Różnice w postrzeganiu tych kwestii nie powinny być jakąś ciernią w naszych relacjach, nie ma co eskalować czy wypominać źle zrozumianych postów, czy przyznawanych komuś lajków 😉 Wracając do naszych systemów. Zamówiłem sobie do Qutesa zasilacz o topologii Strudera900. Czym zasilasz tego daka? Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, MariuszZ napisał: Jest wg mnie pewna sprzeczność w tym co czytam, gdy kwieciście opisujesz granie wzmacniaczy Nic nie chcę eskalować, lubię Cię tylko ile jeszcze razy mam publicznie prosić o usunięcie moich bajek i tłumaczyć się, że to były moje omamy? Mariusz, po co to trzymasz na Forum? usuń to w diabły a nie będziesz to teraz wykorzystywał jako obrona, gdy sam się gdzieś zagalopujesz (ogólnie Twoja reakcja na monitory aktywne ATC). Oczywiście logika podpowiada, że wówczas cała zakładka Nasze testy jest do usunięcia. Nie tylko moje bajanie. W końcu nikt tam nie ma super transparentnych zabawek, pełnopasmowych głośników najwyższej klasy, które Mariusz zatwierdzisz jako dobre, wzmacniaczy które zatwierdzisz jako dobre, zwrotnic które zatwierdzisz jako dobre, akustyki zrobionej wg norm o których pisałeś jak mieliśmy testować piece u Krafta, do tego dochodzi nasz wiek i możliwości słuchu a te podobno mają tu na forum może 3, 4 osoby, itd. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że Moderator też człowiek i czasem może mieć gorszy dzień. Dla mnie temat zamknięty. Jak Cię czymś wkur. to proszę o wymierzenie sprawiedliwej kary. 25 minut temu, MariuszZ napisał: Oczywiście rozumiem i to co piszesz, i to że taki wzmacniaczyk w paczkach to trochę inna bajka Spece mówią, że lepsza bajka. Ale tu na forum speców od budowy głośników nie mamy więc chyba można zaufać ATC ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts