Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Taki doświadczony audiofil i dał się podpuścić🤣. Widocznie argumenty były podparte czymś mocniejszym😉.

PS ALe ja też swojego Tandberga nie mam zamiaru ,,upłynniać''.  Stoi i czasem cieszy ucho.

IMG_20211122_195707.jpg

IMG_20230611_141815.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
43 minuty temu, Rega napisał:

Stoi i czasem cieszy ucho.

Ja dzis sie przekonałem poraz kolejny że nasze hobby powinno cieszyć nie tylko ucho, ale i oko i być częścią inwestowania kasy bo akurat wiele z tych sprzętów to też dobra inwestycja. Audio fakt że głównie muzyka stoi i dla muzykj sie to wszystko robi, ale aspekty sztuki inżynieryjnej czy wzorniczej też robią mega robotę. Mnie przynajmniej też to cieszy przyznaje sie bez bicia. 

20251109_155446.jpg

Edytowano przez Wing0
Napisano
Dnia 11.10.2025 o 08:44, rajdek napisał:

Telewizor okazuje się nie być takim złem.

Ostatecznie zostają u mnie trójkątne absorbery, które wykonały świetną robotę w dolnej średnicy.

IMG20251011082956.jpg.b654916067fa03a2a7a6086e0aefc7db.jpg

Na koniec podsumowanie inteligencji wytrenowanej przez forumowego akustyka.

IMG_20251011_084037.png.59f0306c3fcf17f29e5b6e311d293a7f.png

Dla mnie to już koniec gonitwy za akustycznym króliczkiem.

Pozdrawiam

Widze Dali Rubicore 2 czy Rubicon 2?

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Wing0 napisał:

A dziękuję ktoś mnie lekko podpuścił, a ze okazja czyni zbieracza to się melduje :)

To akurat jeden z przedstawicieli gatunku czarnych koni ( niech kolor frontu nie zmyli :). Transformator nippon, vfety no i marka Sony, ktora wyprzedzala technologicznie konkurencję tamtych czasow. Obecnie kosztuje niewiele ale trudno o zadbane egzemparze. No i trzeba pamietać żeby trzymać go w dobrej kondycji.

Moze zagrozić Luxowi, tak jak pisalem., moze okazać sie czarnym koniem. Jest mniej efektowny z wygladu i sonicznie niż Lux ale co wprawniejsze ucho nie da sie zwieść oczom ;)

Edytowano przez audiowit
Napisano

Co do wyglądu Lux faktycznie jest znacznie bardziej ekskluzywny ale surowość Soniaka może sie podobać, szczebelki, pokrętła mają swój urok o wycieraczkach nie wspomnę. Narazie niech sobie siedzą oba jeść nie wołają. 

Napisano
6 minut temu, audiowit napisał:

ktory bedzie milowym?

Witek finansowo nie ma szans i tak przegiąłem ostatnio... narazie mam słuchania ze hoho świeże trzy piece praktycznie trzeba rozgryźć co w nich drzemie i które zostawić na stałe. 

Napisano

No tak. Audio to tylko hobby i są wazniejsze rzeczy. Fajnie, ze udało Ci się przesluchać rzeczy, ktore polecalem i tak wysoko sonicznie wystrzelileś. Chciałoby się wiele ale na szczęście życie potrafi dawkować doznania :)

Napisano

Myślę, ze zostaną dlugo, i bedzie na to czas. 

U mnie w sumie bez większych zmian. Dbam o kondycję sprzetu i odsluchuję Pliniusa, ktory wrocił niedawno z kuracji odmladzajacej. Był w stanie wzorowym. Nie bylo co w zasadzie poprawiać.

20251109_200559.jpg

Napisano
39 minut temu, audiowit napisał:

No tak. Audio to tylko hobby i są wazniejsze rzeczy. Fajnie, ze udało Ci się przesluchać rzeczy, ktore polecalem i tak wysoko sonicznie wystrzelileś. Chciałoby się wiele ale na szczęście życie potrafi dawkować doznania :)

Audio to piękne hobby do czasu utraty słuchu nawet częściowego 

Przed chwilą, Mprezi napisał:

Audio to piękne hobby do czasu utraty słuchu nawet częściowego co wynika z biologii

Napisano
10 godzin temu, pairtick napisał:

W celu? Serio pytam.

Elektronika musi pracować. Nie warto kupować np starych wzmacniaczy nie odpakowanych z pudełka  może sie okazać, że do niczego sie nadawać nie będą. Z kondensatorami bywają częste problemy. 

Napisano
Dnia 11.10.2025 o 08:44, rajdek napisał:

Telewizor okazuje się nie być takim złem.

Ostatecznie zostają u mnie trójkątne absorbery, które wykonały świetną robotę w dolnej średnicy.

IMG20251011082956.jpg.b654916067fa03a2a7a6086e0aefc7db.jpg

Na koniec podsumowanie inteligencji wytrenowanej przez forumowego akustyka.

IMG_20251011_084037.png.59f0306c3fcf17f29e5b6e311d293a7f.png

Dla mnie to już koniec gonitwy za akustycznym króliczkiem.

Pozdrawiam

Podziwiam kolegę. Schludnie, prosto, porządnie, teac i dali. Jeżeli to fajnie gra i wystarcza, szacun 

Napisano (edytowany)
5 minut temu, rajdek napisał:

NT zostaje rozbity na osobne elementy, jestem na etapie dopasowywania daca.

Ja też ale bazuje na cd, za dwa tygodnie decyzja wiim ultra + udac czy też wiim ultra + ???

Edytowano przez Mprezi
Napisano
11 godzin temu, Mprezi napisał:

wiim ultra + udac czy też wiim ultra + ???

Ja idę w czysty transport Silent Angel M1T, dac koniecznie r2r, na pierwszy ogień AGD R-1, kusi też Pegasus II 

Napisano (edytowany)

Powrót do monitor audio gold tym razem na 200g 5g zamiast 300 5g które na mój metraż były trochę za duże. 

Tym razem zestaw dzielony. Elektronika przebiła moje ulubione Roksan Caspian M2 w biamp, solo Arcam sa45 ( chociaż uważam że Arcam jak na jedno urządzenie gra naprawdę dobrze i byłem miło zaskoczony) oraz Dirac na suby jak ktoś ma to uważam że warto zwrócić na niego uwagę. 

Jednakże nuprime dac 10 ( po tdss tuning) w roli preamp/dac z końcówką mocy Arcam pa240 zagrał jeszcze bardziej przestrzennie z lepszą separacją oraz nie aż tak ciepło jak caspiany. Ale nadal jest to analogowe brzmienie tylko z większą dynamiką. 

Uważam że końcówki mocy Arcam pa240 są niedoceniane bo z dobrym preamp pokaże sporo. Na tyle mi się spodobały że z czasem dokupie drugą końcówkę mocy i zrobię bi-amp. 

P_20251005_111700.jpg

Edytowano przez Carmion