Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 9.11.2025 o 17:07, Wing0 napisał:

Ja dzis sie przekonałem poraz kolejny że nasze hobby powinno cieszyć nie tylko ucho, ale i oko i być częścią inwestowania kasy bo akurat wiele z tych sprzętów to też dobra inwestycja. Audio fakt że głównie muzyka stoi i dla muzykj sie to wszystko robi, ale aspekty sztuki inżynieryjnej czy wzorniczej też robią mega robotę. Mnie przynajmniej też to cieszy przyznaje sie bez bicia. 

20251109_155446.jpg

Michał, mija tydzień. Osluchałeś, porownaleś. Jakie wnioski?

Napisano (edytowany)

W komplecie dostałem dwie. ALe jesli będą potrzebne to zdobycie nie sprawia żadnych trudności. Kiedyś miałem kilkanaście, ale porozdawałem:)

Edytowano przez Rega
Napisano

Przeszło 10 lat bez pojedynczej zmiany w systemie. Nawet na fora nie zaglądałem, i dostępu pogubiłem ;) I jakoś ostatnio tak mnie naszło. Doszło pre i SS na dół pasma.

Pomieszczenie (kubatura) dość duże, ale zaadaptowane na etapie budowy. Projekt własny, budżetowy, ale jakoś wyszło a efekty są znakomite. Kolumny ustawione w sporej odległości od ścian, i to również działa - pierwsze odbicia zdają się być ignorowane przez mózg :)

IMG_7889.jpeg

IMG_7824.jpeg

IMG_7794.jpeg

IMG_7906.jpeg

IMG_7945.jpeg

Napisano

@crategus

Cześć.

a jaką tam kubaturę masz? Zdjęcia telefonem zapewne, nie lubię tej perspektywy i trudno mi oszacować.

Jakiej muzyki/brzmienia słuchasz?

I ostatnie i najważniejsze moje pytania. A jak tam brzmi na basie u Ciebie? I dlaczego nie dudni?

Pozdro

Napisano
29 minut temu, crategus napisał:

Przeszło 10 lat bez pojedynczej zmiany w systemie. Nawet na fora nie zaglądałem, i dostępu pogubiłem ;) I jakoś ostatnio tak mnie naszło. Doszło pre i SS na dół pasma.

Pomieszczenie (kubatura) dość duże, ale zaadaptowane na etapie budowy. Projekt własny, budżetowy, ale jakoś wyszło a efekty są znakomite. Kolumny ustawione w sporej odległości od ścian, i to również działa - pierwsze odbicia zdają się być ignorowane przez mózg :)

IMG_7889.jpeg

IMG_7824.jpeg

IMG_7794.jpeg

IMG_7906.jpeg

IMG_7945.jpeg

Świetne wnętrze, zarówno imponujące, niepowtarzalne jak i przytulne! AI będzie miało z czego składać obrazki 😊

Gratulacje! 

Napisano
34 minuty temu, Rega napisał:

Te mniejsze kolumny to Chario Syntar?

PS Więcej zdjęć pupila do tematu Nasi pupile!

Tak, Syntary (front, centralny dialogue, i boczne surroundy) mam osobno pod KD. Stereo się z tym nie styka ;)

Pupilow jest więcej - dwa psy i dwa koty. Jest osobny na to wątek? No to szukam, bo uwielbiam ;)

32 minuty temu, AudioTube napisał:

@crategus

Cześć.

a jaką tam kubaturę masz? Zdjęcia telefonem zapewne, nie lubię tej perspektywy i trudno mi oszacować.

Jakiej muzyki/brzmienia słuchasz?

I ostatnie i najważniejsze moje pytania. A jak tam brzmi na basie u Ciebie? I dlaczego nie dudni?

Pozdro

Kubatury nie pamiętam, musiałbym spojrzeć do projektu… ale nad sweet spotem jest 9m przestrzeni do samej kalenicy a na boki też po kilka dobrych metrów ;) 

Muza przeróżna - od klasyki, poprzez jazz, na ciężkim łomocie kończąc 

Bas jest idealny;) Zdaje sobie sprawę skąd pytanie, bo na to by wskazywało ustawienie. Ale: wszystkie sufity (prócz pustki nad głową) to zaadaptowana przestrzeń - 30 cm z wełna akustyczna i panelami Nida sonic. Szafka za - półka na 9m w górę sama w sobie z książkami jest rozpraszaczem. Jest też wytłumiona. Na ścianach jeden duży panel a pod nim wełna (mur jest swoją drogą - to nie tylko przepierzenie). Kilka ustroi powieszonych, ale tak, by dało się z nimi wizualnie żyć ;) W sovranach zaś są 2x20cm na Basie skonfigurowane w push-pullu jako klepsydra z wylotem horyzontalnym. I to działa. 
Nie dudni, jest punktowy, i tu być może otrę się o jakąś herezję, bo ciężko lokować na scenie instrumenty wybrzmiewające basem… ale u mnie to słychać i da się precyzyjnie wszystko wskazać (pewnie również dzięki dźwiękom współtowarzyszącym jak szarpnięcia strun, inne wybrzmienia z pasm wyższych) czy to kotły, czy to kontrabas, czy szarpane struny.