Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
45 minut temu, Rega napisał:

Mam trochę podobnie w KEF 107. Wylot, za to, skierowany pionowo do góry.  Po dwa 25 cm niskotonowce  zespolone i połączone współśrodkowo prętem. 

image.png.5b02f0468b061446f6fdb509871cf095.png

Kef stosował to rozwiązanie od dawna, w rożnych konstrukcjach, nie wiem jak dzisiaj. Na zdjęciu Kef 103.4

A góra Kef 107, czyli wysoko-tonowy i średniak to zdaje się słynna konstrukcja LS3/5...?

kef103.4.jpg

45 minut temu, Rega napisał:

Mam trochę podobnie w KEF 107. Wylot, za to, skierowany pionowo do góry.  Po dwa 25 cm niskotonowce  zespolone i połączone współśrodkowo prętem. 

image.png.5b02f0468b061446f6fdb509871cf095.png

Kef stosował to rozwiązanie od dawna, w rożnych konstrukcjach, nie wiem jak dzisiaj. Na zdjęciu Kef 103.4

A góra Kef 107, czyli wysoko-tonowy i średniak to zdaje się słynna konstrukcja LS3/5...?

Napisano (edytowany)

Już nie pamiętam gdzie, ale czytałem, że podobne górne części są w  104, 105 i 107, ALE TYLKO zewnętrznie podobne. Nie wiem na czym miałaby polegać różnica. Tylko moje 107 widziałem (i widzę:)) na żywo. Poza tym 104 i 105 są różne modele, podobnie jak 107. 

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

Obecne ceny są różne. Od ok 1600 $ do nawet 5000 Euro (też takie widziałem i co ciekawe , długo nie były wystawione) Dużo zależy od stanu technicznego. Nowe, w momencie wejścia na rynek , kosztowały równowartość samochodu Mini. O ile wiem w Polsce sprzedały się ... dwa komplety. W Polsce zdarzają się bardzo rzadko. Najczęsciej w USA. Tam są nawet fankluby tych kolumn:). Były produkowane w latach 1986-1990 (KEF 107) i 1990- 1994 (KEF 107/2) i były flagowym produktem firmy. U mnie obecnie są używane z Sansui Alpha lub Audia Flight. Czasem z Fisherem X101C. Nie mają jakichś specjalnych wymagań (oprócz zapewnienia sporej mocy do zasilenia). Nie są też w jakiś specjalny sposób uzależnione od ustawień w pokoju odsłuchowym. Oczywiście do dokłądnych odsłuchów muszą być wystawione z miejsca gdzie stoją na codzień. Odnośnie porównania - nie słyszałem innych kolumn z tak nisko schodzącym i tak mocno nasyconym najniższym basem. Realne zejście 18 Hz.

IMG_20251102_164001.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano
2 godziny temu, crategus napisał:

Niskie są naprawdę fenomenalne

Kawałek dla melomanów😁

Zechciałbyś przyłożyć ucho tutaj do basu, w swojej rozciągłości, pulsie, rytmie, no szaleństwie warstw. Fenomenalna realizacja. Raz w tygodniu 2-3 godzinki siadam do takiej uczty. 

IMG_3480.jpeg