Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
45 minut temu, Rega napisał:

Mam trochę podobnie w KEF 107. Wylot, za to, skierowany pionowo do góry.  Po dwa 25 cm niskotonowce  zespolone i połączone współśrodkowo prętem. 

image.png.5b02f0468b061446f6fdb509871cf095.png

Kef stosował to rozwiązanie od dawna, w rożnych konstrukcjach, nie wiem jak dzisiaj. Na zdjęciu Kef 103.4

A góra Kef 107, czyli wysoko-tonowy i średniak to zdaje się słynna konstrukcja LS3/5...?

kef103.4.jpg

45 minut temu, Rega napisał:

Mam trochę podobnie w KEF 107. Wylot, za to, skierowany pionowo do góry.  Po dwa 25 cm niskotonowce  zespolone i połączone współśrodkowo prętem. 

image.png.5b02f0468b061446f6fdb509871cf095.png

Kef stosował to rozwiązanie od dawna, w rożnych konstrukcjach, nie wiem jak dzisiaj. Na zdjęciu Kef 103.4

A góra Kef 107, czyli wysoko-tonowy i średniak to zdaje się słynna konstrukcja LS3/5...?

Napisano (edytowany)

Już nie pamiętam gdzie, ale czytałem, że podobne górne części są w  104, 105 i 107, ALE TYLKO zewnętrznie podobne. Nie wiem na czym miałaby polegać różnica. Tylko moje 107 widziałem (i widzę:)) na żywo. Poza tym 104 i 105 są różne modele, podobnie jak 107. 

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

Obecne ceny są różne. Od ok 1600 $ do nawet 5000 Euro (też takie widziałem i co ciekawe , długo nie były wystawione) Dużo zależy od stanu technicznego. Nowe, w momencie wejścia na rynek , kosztowały równowartość samochodu Mini. O ile wiem w Polsce sprzedały się ... dwa komplety. W Polsce zdarzają się bardzo rzadko. Najczęsciej w USA. Tam są nawet fankluby tych kolumn:). Były produkowane w latach 1986-1990 (KEF 107) i 1990- 1994 (KEF 107/2) i były flagowym produktem firmy. U mnie obecnie są używane z Sansui Alpha lub Audia Flight. Czasem z Fisherem X101C. Nie mają jakichś specjalnych wymagań (oprócz zapewnienia sporej mocy do zasilenia). Nie są też w jakiś specjalny sposób uzależnione od ustawień w pokoju odsłuchowym. Oczywiście do dokłądnych odsłuchów muszą być wystawione z miejsca gdzie stoją na codzień. Odnośnie porównania - nie słyszałem innych kolumn z tak nisko schodzącym i tak mocno nasyconym najniższym basem. Realne zejście 18 Hz.

IMG_20251102_164001.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano
2 godziny temu, crategus napisał:

Niskie są naprawdę fenomenalne

Kawałek dla melomanów😁

Zechciałbyś przyłożyć ucho tutaj do basu, w swojej rozciągłości, pulsie, rytmie, no szaleństwie warstw. Fenomenalna realizacja. Raz w tygodniu 2-3 godzinki siadam do takiej uczty. 

IMG_3480.jpeg

Napisano
2 minuty temu, AudioTube napisał:

Kawałek dla melomanów😁

Zechciałbyś przyłożyć ucho tutaj do basu, w swojej rozciągłości, pulsie, rytmie, no szaleństwie warstw. Fenomenalna realizacja. Raz w tygodniu 2-3 godzinki siadam do takiej uczty. 

IMG_3480.jpeg

O gustach się nie dyskutuje, każdy lubi co innego, wiec bez urazy ale dla mnie taka muzyka to komercyjna papka, nastawiona na szerokiego odbiorce. Ma się nijak do muzyki kierowanej do melomanów, raczej do właścicieli boomboxów.

Napisano
24 minuty temu, Rega napisał:

Obecne ceny są różne. Od ok 1600 $ do nawet 5000 Euro (też takie widziałem i co ciekawe , długo nie były wystawione) Dużo zależy od stanu technicznego. Nowe, w momencie wejścia na rynek , kosztowały równowartość samochodu Mini. O ile wiem w Polsce sprzedały się ... dwa komplety. W Polsce zdarzają się bardzo rzadko. Najczęsciej w USA. Tam są nawet fankluby tych kolumn:). Były produkowane w latach 1986-1990 (KEF 107) i 1990- 1994 (KEF 107/2) i były flagowym produktem firmy. U mnie obecnie są używane z Sansui Alpha lub Audia Flight. Czasem z Fisherem X101C. Nie mają jakichś specjalnych wymagań (oprócz zapewnienia sporej mocy do zasilenia). Nie są też w jakiś specjalny sposób uzależnione od ustawień w pokoju odsłuchowym. Oczywiście do dokłądnych odsłuchów muszą być wystawione z miejsca gdzie stoją na codzień. Odnośnie porównania - nie słyszałem innych kolumn z tak nisko schodzącym i tak mocno nasyconym najniższym basem. Realne zejście 18 Hz.

IMG_20251102_164001.jpg

Szkoda  , że tak daleko mieszkasz , bo bym się wprosił, aby przeżyć tych kilka chwil w takiej świątyni.

A , może i dobrze . Dla Ciebie :)

Przynajmniej masz Święty spokój :)

Szczere gratulacje i zazdradzczam ( pozytywnie )

Napisano

Odnośnie odwiedzin - moja piwnica jest otwarta dla gości, a i z ugoszczeniem nie ma problemów. Proszę tylko o wcześniejszą zapowiedź. Prowizoryczny (ale spełniający swoją funkcję) barek też czeka:)

IMG_20240304_201349.jpg

Napisano
Przed chwilą, Rega napisał:

Odnośnie odwiedzin - moja piwnica jest otwarta dla gości, a i z ugoszczeniem nie ma problemów. Proszę tylko o wcześniejszą zapowiedź. Prowizoryczny (ale spełniający swoją funkcję) barek też czeka:)

IMG_20240304_201349.jpg

Najlepsze audiofilskie zdjęcie ever. :) 

Napisano (edytowany)

A Ty @kaczadupa nie lajkuj, tylko wsiadaj w pociąg i naprzód! Ze Szczecinka to godzina jazdy i .... będzie okazja wypróbować zawartość ,,cukru w cukrze,,:), a przy okazji trochę pogadać. A od biedy to i kanapa jest dyżurna:)

IMG_20250621_212141.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano
2 godziny temu, Rega napisał:

IMG_20240304_201349.jpg

te soki mają strasznie wysoki indeks glikemiczny ;)