pat_sy Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2015 Cytat Cytat To mój w sumie mowy nabytek i jestem nim oszołomiony, bo wcześniej było tragicznie.Technics SU-V500 i ALTUS 140 Altusy ponoć są najlepsze na świecie ( w każdej kategorii cenowej), a tu taki wniosek i tekst Może dopisz z dwa zdania, dla zagubionych owieczek, co się poprawiło ? Tak na prawdę to niewiem jak to opisać. Po prostu ten zestaw gra lepiej jak dla mnie. No ale postaram się.Wszystko zaczęło się od sprzątania i zdięcia maskownic. Wtedy objawiło mi się brak górnego zawieszenia nisko i sredniotonowców. A więc dałem do naprawy. W miedzy czasie urodził mi się pomysł " a może coś w końcu zmienić". Mając trochę zaskurniaków i czytając nieco w necie przystąpiłem do czynienia zmian. Po namysłach kupiłem A 8850, ale Altusy nadal grały nijak a raczej dudniły. Soprany piszczały jak kończące się klocki hamulcowe w samochodzie. Bas dudnił jak beczka po ropie. Ogólnie słyszałem wszystko rozmyte, żadnych konkretnych instrumentów, głosów. Próbowałem je wykładać owatą tapicerską, zmieniłem przewody i kakie inne cuda. Wtedy mnie poniosło i przyniosłem nowe Magnaty. Już przy pierwszym uruchomieniu morda mi się rozesmiała. Wszystkie moje stare płyty CD odkrywałem od nowa.Mam nadzieje, że nie uraziłem wielbicieli ALTUSÓW, ale takie są moje odczucia.Dodam tylko, że muszę jeszcze kupić pożądne interconekty bo mam samoróby. Tylko nie wiem co wybrać, bo wybór jest porażajacy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 Cytat Mam nadzieje, że nie uraziłem wielbicieli ALTUSÓW, ale takie są moje odczucia. Nie ma tu takich Co do kabli to nie szalej. Ja tez mam "samoróby". Zrobiłem ze srebrzonego przewodu plus kupilem dobre wtyki. Tobie radze kupic cos porządnego i nie drogiego. Do takiego zestawiku spokojnie wystarczy cos z serii Prolink Futura.No i jakies foto byś dał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pat_sy Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 No to zrobiłem fotkę.Swoją drogą nadmienię że ALTUSY nie poszły do sprzedania.Zamierzam dokupić do nich YAMAHĘ AX-530 lub coś w tym stylu.Zestaw będzie grał mi u rodziców na strychu (oczywiście strych w pełni zaadoptowany).A do TECHNICSA dokupię jakieś nmiejsze kolumnu podstawkowe dla syna. Jakie? To finanse pokażą. Ale nie ma co szaleć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 Zadbane i dobrze to razem wygląda i co najważniejsze dobrze gra i sprawia Ci radość. Technicsa, chyba szkoda sprzedawać za psi grosz, faktycznie dobrze dokupić jakies ciepło grające monitory i nagłośnienie dla dziecka lepsze niż jakaś "plastic mini wieża". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 Nie ma tragedii. Ja bym dal jakis dywanik jeszcze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pat_sy Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2015 Żeczywiście na prubę skubnę z drugiego pokoju i zobaczę chociaż jak będzie się sprawował bas.Jakiś czas później... Jest różnica z tym dywanikiem. Niewielka, ale jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 13 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2015 No i przyjechał już DAC Hegla i wsio narazie w komplecie. Transport DCD-1015 i do tego niedługo serwer NAS do plików. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek221 Napisano 15 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2015 (edytowany) Coś pięknego Edytowano 16 stycznia 2015 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 16 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2015 Witam wszystkich po dłuższej przerwie,W końcu jestem po remoncie i mój zestaw audio video trafił na swoje docelowe miejsce.Pylony 20 teraz grają w pokoju 32m2. Mimo obaw kolumny radzą sobie całkiem przyzwoicie.Docelowo TV będzie powieszony na ścianie robiąc miejsce na gramofon i płyty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 16 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2015 Słuchasz z kolumnami przytulonymi do ściany i szafki czy je wysuwasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 16 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2015 na zdjęciu tak wyglada w rzeczywistości kolumny są w odległości około 30cm od sciany Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 17 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2015 Z moich doświadczeń wynika, że 30cm to zdecydowanie za mało (moje mają 55 cm od tylnej i ponad 1 m od bocznych i wciąż uważam, że stoją za blisko). Tak naprawdę krytycznym wyznacznikiem jest, czy stoją przed linią szafki, czy też właśnie chowają się gdzieś za nią. Polecam poeksperymentować, choć wysuwanie ich za każdym razem może być niewygodne, to jednak różnice w brzmieniu są naprawdę ogromne. Zmiany akustyki (jakiekolwiek, więc również zmiany ustawienia kolumn) potrafią dawać znacznie więcej niż wymiana sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 17 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2015 Nie zauważyłem żadnej różnicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 17 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2015 Ja jak suwam swoje to slysze roznice w sekcji basu, ale to tez tylko w tym pomieszczeniu. We wczesniejszym nie bylo tak duzego wpływu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2015 To Twoje szczęście bandzior Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 19 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2015 basu mam trochę mniej ale to pewnie z powodu braku dywanu.w planach mam kupienie jakiegoś małego wełniaka na podłogę więc zapewne to wpłynie na poprawę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 19 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2015 Ja bym stawiał raczej na to że jest go mniej z powodu większego pomieszczenia.I w tej sytuacji bliskość tylnej ściany może pomóc.W większości przypadków bardziej szkodzi umieszczenie kolumn blisko ścian bocznych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 26 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2015 Zmienilem transport i tuner żeby pasowało bardziej stylistycznie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 26 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2015 Gustownie i ładnie i pewnie " gustownie i ładnie" gra. Ja miałem dylemat nad kolorem klocków, klasyczne czarne, czy srebrno/platynowe, ale zwyciężył tradycjonalizm Może kiedyś...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 26 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2015 Kiedys mialem tylko czarne, potem zlote, znowu czarne i teraz znow zlote. Jednak te drugie wygladają gustowniej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 29 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2015 rafal735r może w wolnej chwili podzielisz się spostrzeżeniem na temat tego Hagela i w ogóle jak wypada standardowo puszczona płyta i przepuszczona przez niego - upsampling ( brr, ale słowo ) ? http://www.hegelpolska.pl/hd10/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 29 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2015 http://www.audiostereo.pl/klub-hegel_92363...50#entry3364564Pozdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 29 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2015 To rewelacja, fajny opis, dzięki. Dobrze że zwróciłeś uwagę na jego budowę, sporo jest takich drogich, a jednak nikczemnych w budowie i pomyśle DACów, czy urządzeń ( te oczojebne diody, wyłącznik, szkoda że nie jest formatu 43cm ) .Ciekawe czy podobne rezultaty można osiągnąc na tańszym ustrojstwie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 29 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2015 Wczoraj mi odpadł guzik od źródeł. Haha. Niech ich grom, nigdy mi nie odpadł żaden guzik w sprzętach nawet prawie 30 letnich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2015 Cytat Wczoraj mi odpadł guzik od źródeł. Ale w którym sprzęcie???Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts