Butler Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) Na front Perlisten S7t Edytowano 4 godziny temu przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Mocne monitory studyjne to 116dB z 1m, a one są zabezpieczone przed fantazją. Rozumiem, ze Ty Butler zabijesz nas tu zaraz 250kg zestawami głośnikowymi pod sam sufit. Bo zakladam, ze nie sluchasz z 1m. Ktore perlisten? Jest kilka modeli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 34 minuty temu, audiowit napisał: Butler, oczywiscie, ze zależy od akustyki. To sie nazywa potocznie halas. Gdybyś sluchal na poziomie 120-125dB calego koncertu mialbyś juz uszkodzony sluch. Nawet w pikach. Zreszta to bardzo malo prawdopodobne w domowych warunkach. Proponuję zakup lepszego miernika. Przypominam odrzutowiec 120-130db. Osiagniecie takiego poziomu w domu raczej trudne :))) Słuchać kazdy może... A swoją drogą, nie chwaliles się tymi róznymi wzmacniaczami, kolumnami. Watek odpowiedni i moze fajnie byloby zobaczyć jakies ciekawsze kolumny w Twoim posiadaniu. Czy może aparat sie popsuł w komorce albo nie czujesz potrzeby chwalenia się? Popatrz wstecz. Kilka razy się chwaliłem. Jakbyś z uwagą czytał to byś na głupiego nie wyskoczył że mam 2 drożne horny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 4 minuty temu, audiowit napisał: Ktore perlisten? Jest kilka modeli? Edytowałem. Weź pod uwagę że to system 11 kanałowy z 3 subami i pomiary dotyczą kompletnego systemu. Zresztą nieważne, nietrudno znaleźć na YT "oszołomów" którzy mają systemy grubo ponad 130dB. Chodzi o sam fakt akceptacji pewnych poziomów vol uzależniony od akustyki. Dla Ciebie to hałas gdy jest słaba... Ok, nie będę wchodził w szczegóły takiego upraszczania tematu bo na jedno wychodzi. Miłego wieczora, obowiązki wzywają. Edytowano 4 godziny temu przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 32 minuty temu, AudioTube napisał: Jakiej wysokości to pomieszczenie? Mam okazję słuchać w podobnej o wysokości 3.6 mtr. Siedzę w trójkącie 5x5x5 mtr. Inne doznania. @Nie wszystko wiedzący czy w związku z tym innym/większym pomieszczeniem nie myślałeś, choć sekundę o odgrodach? Jeśli do tego lubisz głośno słuchać np stopę, gitarki elektryczne, wielkie składy orkiestrowe, to namawiam do choć przyłożenia ucho do tego typu „kolumn”. Zależy od pogłosu. Między innymi. Mały pogłos = pokój mniej przeszkadza - hałasuje. Mały pogłos to pojęcie względne. Nie ta zakładka. Nie idę dalej. U mnie w salonie 22mtr raz na jakiś czas słucham bardzo głośno. Koncertowo. Kwartety smyczkowe, rzadko w kombinacji z piano. W podobnej kubaturze o pogłosie 600ms przy 500Hz i podobnej „głośności” nie do wytrzymania. Pomieszczenie będzie wysokości do szpicu dachu 5.5 m. Ogrody słuchałem są ok. Kiedyś sobie sprawie jako następne do kolekcji Edytowano 4 godziny temu przez Nie wszystko wiedzący 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 7 minut temu, Butler napisał: Edytowałem. Weź pod uwagę że to system 11 kanałowy z 3 subami i pomiary dotyczą kompletnego systemu. Zresztą nieważne, nietrudno znaleźć na YT "oszołomów" którzy mają systemy grubo ponad 130dB. Chodzi o sam fakt akceptacji pewnych poziomów vol uzależniony od akustyki. Dla Ciebie to hałas gdy jest słaba... Ok, nie będę wchodził w szczegóły takiego upraszczania tematu bo na jedno wychodzi. Miłego wieczora, obowiązki wzywają. Dzięki. Tak w uproszczeniu to halas, a w mniejszym, czas poglosu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 13 minut temu, Butler napisał: Edytowałem. Weź pod uwagę że to system 11 kanałowy z 3 subami i pomiary dotyczą kompletnego systemu. Zresztą nieważne, nietrudno znaleźć na YT "oszołomów" którzy mają systemy grubo ponad 130dB. Chodzi o sam fakt akceptacji pewnych poziomów vol uzależniony od akustyki. Dla Ciebie to hałas gdy jest słaba... Ok, nie będę wchodził w szczegóły takiego upraszczania tematu bo na jedno wychodzi. Miłego wieczora, obowiązki wzywają. Fajnie że jest ktoś kto też lubi dołożyć do pieca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 33 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Popatrz wstecz. Kilka razy się chwaliłem. Jakbyś z uwagą czytał to byś na głupiego nie wyskoczył że mam 2 drożne horny. Nikt nie jest doskonały. Widzialem biale diy z duzą tubą. Wróżką nie jestem. Rozumiem, ze tez przemyslaleś horny do 70m2 ? wiesz, ze tylko w jednym punkcie bedziesz slyszał pełne pasmo? Czy nie ma to dla Ciebie znaczenia? wybacz uszczypliwosci ale z tym swiadomym uzytkownikiem to jakoś dalej nie jestem przekonany. Rozumiem tez ze slyszałes te BO na hornach i jestes pewien, ze tego chcesz? Rozumiem, ze dokonales juz wyboru przedwzmacniacza? Kluczowego dla modulow BO. Czy zamierzasz moze na krotko podlaczyć BO do kolumn wszak przyjmują 1500W. A tak juz na powaznie Panowie, to chroncie swoj słuch. Odsluch juz na poziomie 90dB jest szkodliwy. Mięsień okolostrzemiaczkowy już po krotkiej chwili mowi dość i można sobie uszkodzić nerw słuchowy. Bo przytępiony słuch to juz wszyscy mamy zyjąc w cywilizacji. Oczywiscie, że nie wierzę w odsluchy w domu na poziomie 120dB. Prawdopodobnie błąd pomiaru ale sam stracilem na tydzień prawie calkowicie sluch pracujac przy koncercie Soufly i nikomu tego nie życzę. Jeśli slyszeliście ten charakterystyczny szum w uszach po imprezie, to wlasnie zrobiliscie kolejny krok przy tepieniu słuchu. Dodatkowo alkohol tu nie pomaga. Edytowano 4 godziny temu przez audiowit 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 10 minut temu, audiowit napisał: Nikt nie jest doskonały. Widzialem biale diy z duzą tubą. Wróżką nie jestem. Rozumiem, ze tez przemyslaleś horny do 70m2 ? wiesz, ze tylko w jednym punkcie bedziesz slyszał pełne pasmo? Czy nie ma to dla Ciebie znaczenia? wybacz uszczypliwosci ale z tym swiadomym uzytkownikiem to jakoś dalej nie jestem przekonany. Bądź sobie uszczypliwy to tylko o tobie świadczy że masz jakiś problem. Możesz sobie być nawet dalej przekonany o równości małych głośników z dużymi. Słuchałeś hornów i basu 18 cali w dużym pomieszczeniu na wzmacniaczach dużej mocy? Ja słuchałem i chce tego. To mój ideał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Sluchalem wielu zestawow glosnikowych z wieloma wzmacniaczami. Moim ideałem jest dźwięk spójny i sugestywny niewazne czy z mocnego czy slabego wzmacniacza czy z hornow czy z kopułki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Alkoholu nie pije nie jestem alkoholikiem. Szumu w uszach nie słyszałem jeszcze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu A to alkohol pija tylko alkoholicy? :))) 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Tak każdy kto pije alkohol jest alkoholikiem Najnowsze badania to potwierdzają jak i defonica who Są ludzie którzy o tym głośno mówią. Jest sporo książek na ten temat. Wiele badań np. 26 letnie badania finansowane przez Gatsow Ale alkohol rzeczywiście otępia słuch i można go uszkodzić będąc pod wpływem etanolu 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu A jesli nie piję alkoholu to kim jestem? Bo nie piję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu @Nie wszystko wiedzący jeśli lubisz brzmienie stopy i masz możliwości regulacji w swoich kolumnach to zachęcam do płyty dziadka Seasick Steve „A trip a stumble a fall down on your knees” I gałą w prawo😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Człowieku jak nie pijesz alkoholu to nie można cie nazwać alkoholikiem. Dziwne pytania zadajesz. Dobrze że pijesz. Lepiej dla ciebie i twojej rodziny. 1 minutę temu, AudioTube napisał: @Nie wszystko wiedzący jeśli lubisz brzmienie stopy i masz możliwości regulacji w swoich kolumnach to zachęcam do płyty dziadka Seasick Steve „A trip a stumble a fall down on your knees” I gałą w prawo😉 Dzięki sprawdzę sobie. Tak bardzo lubię stopę. Często mam okazję słuchać na żywo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 12 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Tak każdy kto pije alkohol jest alkoholikiem Najnowsze badania to potwierdzają jak i defonica who Dobre dobre 👍😁🤪😛 8 minut temu, audiowit napisał: A jesli nie piję alkoholu to kim jestem? Bo nie piję. Wtedy nie jesteś alkoholikiem proste nie 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 8 minut temu, RLC2 napisał: Wtedy nie jesteś alkoholikiem proste nie 😉 Aha :). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Panowie, przypominam że do takiej wymiany zdań jak.ta tutaj został stworzony specjalny wątek. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Ja już skończyłem 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) Czyli 90% populacji świata to alkoholicy. Jeśli coś występuje w 90% to należałoby przyjąć to za normę i raczej zbadać dlaczego pozostałe 10% tego nie robi. Oczywiście to z mojej strony żarty. Ale tak jest. Inną sprawą jest samokontrola i umiar. Alkohol jest dla ludzi i ludzie decydują o tym , czy go używają , czy też nie. Jak dotychczas zabroniony jest jedynie w krajach muzułmańskich i to tylko do zachodu słońca. Później Allah już nie widzi i .... hulaj dusza. Przepraszam za OT. Edytowano 3 godziny temu przez Rega 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 19 minut temu, KrólKiczu napisał: Panowie, przypominam że do takiej wymiany zdań jak.ta tutaj został stworzony specjalny wątek. Sebastian, tak miło się rozbiera na czynniki pierwsze "swiadomego sluchacza" ;). Ale masz rację. Też konczę. Tak jeszcze na zakonczenie link do ... podcasta, streamu z Pawlem Rzepczynskim ( konstruktorem bohaterow dyskusji). Dość lopatologiczne wytlumaczenie budowy zespołow głosnikowych. Mozna też dowiedziec się czy kolumny powinno sie wygrzewać, czy mozna zatykac br. Myslę, ze co poniektorzy powinni tego posluchać. Ale najbardziej interesujacy fragment dla Niewszystkowiedzacego zaczyna sie w 3h 14s streamu gdzie mowa jest o mocnych wzmacniaczach i wysokoefektownych kolumnach :). No bo ja czy tez Mariusz to gowno wiemy To juz koniec. Pa. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts