DiBatonio Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: To jest beton, te panele? Kurdę przecież wizualnie tak samo wyglądałaby gąbka akustyczna Odpowiedź masz na PW. 29 minut temu, marcinmarcin napisał: Sly miał nie tylko kasę ale i klasę... warto ważyć słowa, żeby nas też dobrze kiedyś zapamiętano Sylwek z początków AS lubił bardzo krytykować adwersarzy, klasę nabyl później. Potem był salonik tylko dla wybranych tam nie było trollowania słyszących kable, bezpieczniki i inne podstawki, po saloniku przyszła pora na zamknięte forum, którego był też współzałożycielem w każdym z tych tworów byłem od początku istnienia. 😉 Ale prywatnie Sylwek był człowiek dusza do rany przyłożyć. 2 godziny temu, tomasz1w napisał: Moje starocia z dawnego mieszkania: Dali 450, Arcam FMJ 23T, Creek P43, Arcam A32 jako końcówka Piknie, swojego czasu CD player Arcama był w kręgu moich zainteresowań, nawet w tym roku o tym rozmawiałem z Markiem jak szukałem konkretnego modelu na giełdzie hifi, czy OLXach. Bo może chciałbym wrócić do płyt, a jeszcze ich mam "trochę". 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Nie rozumiem o co to halo z tą stopką. Wcale nie taki znów drogi ani wymyślny system. Nie jest też tego dużo. Bardziej może dać do myslenia to, że autor przyklada uwagę do szczegułów. Myślę, ze jakiś czas temu znalazł swój dźwięk i dopracowywał go akcesoriami i okablowaniem Myślę, że to dojżałe podejście do audio. Gratuluję. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Pomijajac, co tam jest, to jednak duzo. Mnie to nie razi, bo jest jakies drugie dno, tej sygnatury. Ty moglbys przykladac wiecej szczegolow do pisania, bo takie bledy, ze az razi. Nie masz jakiejs autokorekty? Milego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 8 godzin temu, DiBatonio napisał: Sylwek z początków AS lubił bardzo krytykować adwersarzy, klasę nabyl później. Potem był salonik tylko dla wybranych A ja pamiętam że mimo czasem bardzo zażartych dyskusji na AS trzymał poziom i klasę. Jakoś nie idzie mi sobie wyobrazic Sylwestra kpiącego z ludzi majacych tani sprzęt pomimo tego co mial u siebie. Co do "saloniku" to nie wiem czy taki elitarny skoro obydwoje tam jesteśmy 🤪 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, audiowit napisał: Nie rozumiem o co to halo z tą stopką. Wcale nie taki znów drogi ani wymyślny system. Nie jest też tego dużo. Bardziej może dać do myslenia to, że autor przyklada uwagę do szczegułów. Myślę, ze jakiś czas temu znalazł swój dźwięk i dopracowywał go akcesoriami i okablowaniem Myślę, że to dojżałe podejście do audio. Gratuluję Dużo jest. Ale bardziej chodzi rzeczywiscie o dopracowanie systemu. Dochodzi sie do tego latami testów, eksperymentow i "szlifowania" kazdego pasma. To jest wlasnie konsekwencja w dzialaniu. Robie bardzo podobnie do Jacka, bo tylko takie zabiegi umozliwiaja wyciagniecie z systemu blisko 100% jego mozliwosci. I nie trzeba miec systemu za 500.000,00zł. Wystarczy nawet taki za 15, 50 czy 100 tysiecy. Ale dopracowany na poziomie sprzetowym i akustycznym. Dopoki sie nie zrozumie ze gra kazdy element systemu, bedzie sie gonic swoj ogon co czyni olbrzymia wiekszosc ludzi na tym forum. Wymieniacie wzmacniacze, daci czy kolumny z takich za 3000zl na takie za 4000zl, a potem na 5000zl. Krecicie sie w kółko. Chyba ze tak lubicie? Tracicie ostatecznie na kazdej transakcji kilka % wartosci sprzetu, nie osiagajac nic szczegolnego. Nie lepiej odłożyć i kupic element dwu lub trzy krotnie drozszy, ktory da wymierny efekt? Juz nie wspomne o zrobieniu akustyki w pokoju, ktora to jest MUST HAVE jesli chce sie naprawde sluchac muzyki w dobrej jakosci. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu @DiBatonio 19 godzin temu, tomek4446 napisał: @DiBatonio bez urazy , też mam trochę tego w stopce , ale to , to wygląda jak świąteczna wyprzedaż. Aż się prosi zapytać po ile .... ? Źródło: Moon Neo 380 D DSD, Muzyka z Tidal, Deezer, Qobuz.źródło plików HiRes 24/48-192 z jRiver Media Center + lapek Acer V5 591g . Wzmocnienie: Moon Neo 250i mod. Słuchawkowo: Moon 430 HA, desktopowo do PC Cayin HA-3 mod. Kolumny: ProAc Response D2 Okablowanie: USB A>B AQ Carbon, RCA Albedo Monolith, głośnikowy Albedo Monolith, RCA Albedo Begining i XLR Albedo Monolith Monocrystal (do słuchawkowego). Zasilanie : Oyaide SWD-XXX-E, Kondycjoner Isol 8 Mini Sub Axis mod, Oyaide Tunami GPX Re V2 i V1 + wtyki Oyaide Aspirin White +AC004 Armored, Yarbo SP8000 , Enerr Holograph Hybrid na wtykach P037/C079. Akcesoria audio: bezpieczniki: SR Orange, QSA Blue, Verictum x Fuse X2, Aucharm czerwone w zasilaczu, zasilacz do routera Muzg Audio, zasilacz do modemu iFi iPower X, IsoAcoustic Orea Bronze pod DAC, Finite Elemente Ceraone pod integrą, Finite Elemente Ceraball pod słuchawkowcem, podstawki pod kable głośnikowe Albedo Butterfly, podstawki pod zasilajace DIY dąb i jesion, dyfuzory 2D i 1D, dyfuzory Nyquista OMNIBOUNCE (sufit), panele 2szt.Addictive Sound PT80 100x50 2szt. 50x50 , pułapki basowe Addictive Sound, stolik audio SAVAR Systems. Słuchawki: Były Beyery DT990 Pro, były Senki HD600 recabling, teraz są: Audeze LCD X recabling, Hifiman Arya Organic recabling, Hifiman HE400i recabling, Sennheiser PX100 recabling, doki: Edifier X5 TWS. Do kompletu brakuje jeszcze zdjęcia osoby @DiBatonio. Nie daj się prosić - pliss Aby nie było, moje jest gdzieś na forum. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 6 minut temu, Mikelas76 napisał: nie wspomne o zrobieniu akustyki w pokoju, ktora to jest MUST HAVE jesli chce sie naprawde sluchac muzyki w dobrej jakosci. Możesz wrzucić screen pomiarów z programu REW? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) 15 minut temu, MMarek napisał: Aby nie było, moje jest gdzieś na forum. Marek, zważ, że nie każdy jest taki przystojny jak Ty. Edytowano 8 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 17 minut temu, Mikelas76 napisał: Dopoki sie nie zrozumie ze gra kazdy element systemu, bedzie sie gonic swoj ogon co czyni olbrzymia wiekszosc ludzi na tym forum. Wymieniacie wzmacniacze, daci czy kolumny z takich za 3000zl na takie za 4000zl, a potem na 5000zl. Czasami na caly system wystarcza chocby trzy elementy, w calosci tansze, niz wspomniany DAC za 5000 pln. 18 minut temu, Mikelas76 napisał: Dochodzi sie do tego latami testów, eksperymentow i "szlifowania" kazdego pasma. A przez te lata co? Sluch Ci sie nie zmienia? Pamietasz, jak cos gralo te lata wstecz? 20 minut temu, Mikelas76 napisał: Nie lepiej odłożyć i kupic element dwu lub trzy krotnie drozszy, ktory da wymierny efekt? Skad wiesz, ze da wymierny efekt, jesli trzeba to szlifowac latami? Sam sie krecisz w kolko, co zdanie. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 minutę temu, no_i_fajnie napisał: Skad wiesz, ze da wymierny efekt, jesli trzeba to szlifowac latami? Sam sie krecisz w kolko, co zdanie. Bo sobie mierze zmiany w akustyce przy zmianie ustrojow? I tak, czasami sie zdarza ze zmiany prowadza do nikad, a nawet wychodzi gorzej. Miałem tak przy probie zmiany okablowania. Ale te pomylki ucza i ostatecznie sa droga do sukcesu. Kazdy sie myli. Trzeba jednak chciec to naprawiac i probowac dalej. 8 minut temu, no_i_fajnie napisał: A przez te lata co? Sluch Ci sie nie zmienia? Pamietasz, jak cos gralo te lata wstecz? Zdecydowanie tak. Hybryda lectora zxt70 grala pieknie muzykalnie, ale zawezona scena (3 lata temu), gowniany streamer Wiima gral gownianie (pol roku temu), dac Gustard r26 piekny analogowy dzwiek z super srednica, ale wezsza scena i mniej przestrzeni (rok temu)..... Tak moge dalej, ale chyba nie tu... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 2 minuty temu, Mikelas76 napisał: Bo sobie mierze zmiany w akustyce przy zmianie ustrojow? A nie łatwiej najpierw wykonać pomiary a potem szukać ustrojów, które mogą skorygować problemy, które masz 🤔? I wrzucisz te pomiary czy nie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 3 minuty temu, Mikelas76 napisał: Bo sobie mierze zmiany w akustyce przy zmianie ustrojow? Pozniej napisales, o akustyce. Wczesniej, o wymiernym efekcie, jesli wymienisz sprzet Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 9 minut temu, no_i_fajnie napisał: Czasami na caly system wystarcza chocby trzy elementy, w calosci tansze, niz wspomniany DAC za 5000 pln Jak masz swietna akustyke, te tanie 3 elementy zagraja dobrze, ale jak nie masz nic zrobionego bedzie slabo... 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: nie łatwiej najpierw wykonać pomiary a potem szukać ustrojów, które mogą skorygować problemy, które masz 🤔? No tak robie na miare moich mozliwosci... 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: wrzucisz te pomiary czy nie? mam na telefonie poglos i spl. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 35 minut temu, Mikelas76 napisał: Wystarczy nawet taki za 15, 50 czy 100 tysiecy. Ladny rozjazd, ale... 2 minuty temu, Mikelas76 napisał: Jak masz swietna akustyke, te tanie 3 elementy zagraja dobrze Czyli za 5k tez da rade. Piekna sprawa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 2 minuty temu, no_i_fajnie napisał: Czyli za 5k tez da rade. Piekna sprawa. Tak, starczy na poczatek. Bo akustyka zrobi robote. Tylko policz sobie ile kosztuje zrobienie akustyki... 8 minut temu, no_i_fajnie napisał: Pozniej napisales, o akustyce. Wczesniej, o wymiernym efekcie, jesli wymienisz sprzet Przeciez jedno bez drugiego nie ma sensu 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Wykresy dla mnie raczej malo znacza. Nie chce sobie nimi psuc sluchania. Juz kiedys pisalem gdzies, ze u takich ludzi dazacych do perfekcji w audio, to wystarczy po odkurzaniu zle przesunac kanape, albo fotel bedacy idealnie tam, gdzie ma byc i jest lipa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Tajemnicą teraz nie bedzie jesli napisze, ze prawdopodobnie najlepsza akustyka jaka widzialem na forum mial kolega Radek. I tak orientacyjnie koszt calosci to cirka 22.000,00zl plus jego robocizna. A jego system byl wart mniej niz 20.000,00zł. Takze tego.... A grało tam nieziemsko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) Dzięki Michał za wykresy. Wpadł mi do głowy pomysł. Może założymy wątek "Wasze systemy - pomiary"? Zdjęcia i szkic pomieszczenia, opis aranżacji akustycznej i do tego pomiary. Zobaczylibyśmy, co i w jakim stopniu działa. W co warto iść, a w co niekoniecznie. Myślę, że taki temat mógłby mieć duży walor edukacyjny. Co myślicie? Edytowano 8 godzin temu przez Kraft 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Powyżej pewnej sumy to się różnić w jakosci brzmienia nie ma co spodziewać. Gdzieś czytałem, że wzmacniacz dobrze zrobiony nie powinien niczego od siebie dodawać, więc mogą sobie ludzie zbierać pieniążki i kupować te kilkakrotnie droższe. Nic im to nie da, ewentualnie lepiej wyglądające pudełko na szafce. I poczucie że ma się luksusowy sprzęt ktorego nikt inny w okolicy nie ma. Grunt by właściciel był zadowolony. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Przed chwilą, no_i_fajnie napisał: Wykresy dla mnie raczej malo znacza. Nie chce sobie nimi psuc sluchania. Juz kiedys pisalem gdzies, ze u takich ludzi dazacych do perfekcji w audio, to wystarczy po odkurzaniu zle przesunac kanape, albo fotel bedacy idealnie tam, gdzie ma byc i jest lipa. Nie przesadzajmy. Ja nie mam takiej wiedzy jak wyksztalcony akustyk, ale duzo czytalem i duzo sam sprawdzalem. Dlatego wiem jak bardzo to jest wazne. Najlepsze. pokoje sa symetryczne zamkniete scianami. Gdybym tylko mial taki pokoj z mozliwoscia dowolnej adaptacji, nie liczac sie z WAF....... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Iluż to takie pokoje ma? Pewnie niewielu stać na taki luksus, i też bez tego się cieszą muzyka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 2 minuty temu, Artur Brol napisał: Powyżej pewnej sumy to się różnić w jakosci brzmienia nie ma co spodziewać. Gdzieś czytałem, że wzmacniacz dobrze zrobiony nie powinien niczego od siebie dodawać, więc mogą sobie ludzie zbierać pieniążki i kupować te kilkakrotnie droższe. Nic im to nie da, ewentualnie lepiej wyglądające pudełko na szafce. I poczucie że ma się luksusowy sprzęt ktorego nikt inny w okolicy nie ma. Grunt by właściciel był zadowolony. Sa roznice. Ale tak male, ze tylko ci bogatsi moga sobie na to pozwolic. Cala reszta moze ratowac sie dopieszczaniem systemu i akustyki. Robi to Jacek, Maciej i robie to ja. Pewnie jeszcze kilku by sie znalazlo ktorych nie znam osobiscie. Nie wykluczam ze takie podrasowane systemy moga zagrac lepiej niz system bogatego snoba bez pojecia o swiecie audio. Kolega spod Poznania ma znajomego, ktory ma system za jakies 200 tysiecy na MCintoszach itp w betonowo-szklanym salonie. Wlasciciel slucha disco z pola, dj bobo itd. I nic tam nie gra. Ale wlasciciel nie ma nawet pojecia ze to kompletnie nie gra. Dal sie po prostu ostrzyc w salonie... Ale jest szczesliwy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 43 minuty temu, Kraft napisał: Marek, zważ, że nie każdy jest taki przystojny jak Ty. Ty wiesz jak poprawić mi nastrój, gdy za oknem mży Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 13 godzin temu, DiBatonio napisał: No powiem Tobie, że już nieraz widziałem zdjęcia ze skarpetkami na pierwszym planie, prawie zawsze tymi samymi 😆😆😆 Jacek, nowe dostałem pod choinke, więc spodziewaj się niespodziewanego 🥰. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) 2 godziny temu, no_i_fajnie napisał: Pomijajac, co tam jest, to jednak duzo. Mnie to nie razi, bo jest jakies drugie dno, tej sygnatury. Ty moglbys przykladac wiecej szczegolow do pisania, bo takie bledy, ze az razi. Nie masz jakiejs autokorekty? Milego. Ale czego jest duzo? Podstawowy zestaw plus zestaw sluchawkowy. Chyba, ze liczysz literki, a nie zwracasz uwagę na treść. Sredniej klasy integra, klasyczne kolumny, streamer bez zewnetrznych zegarów. Wierz mi, ze mozna wiecej. Osobna sprawa, ze zwraca uwagę na szczególy i tu jest clue audio. Jakie drugie dno? Chcial Was sprowokować i udalo mu się. Bardziej rozbudowany system gdzie facet uważa czym łączy i na czym stawia i od razu gownoburza. Byli u niego forumowicze, podobało się? Wiec o to chodzi. A nie jakiestam pomruki, ze za dużo, drogo i że dywan był za bordowy. Hobby, to hobby kazdy się bawi na miarę swoich możliwosci finansowych. Mnie się podoba to, że nie ma tam nienaprawialnych chińskich śmieci. Edytowano 7 godzin temu przez audiowit 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts