Repugnant Napisano 7 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2019 1 minutę temu, audiowit napisał: Lubię pieski z charakterem. Staffiki są bardzo rodzinne. Najlepszy pies dla dzieci. 100% zgody Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 7 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2019 3 godziny temu, Repugnant napisał: przekaze wyrazy uwielbienia:) Poproszę 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 20 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2019 Chciałbym odświeżyć ten temat przeprowadzeniem pewnego rodzaju ankiety. Przez ten okres wakacyjny niezbyt wiele dzieje się na forum więc taki luźny temat..... Pytanie brzmi: Czy gdybyś mógł cofnąć czas i odzyskać każdą jedną złotówkę włożoną w sprzęt audio (dosłownie licząc każdą podkładkę antywibracyjną, kable, stolik audio - dosłownie WSZYSTKO czym dysponujesz na dziś dzień - nie liczymy sprzętu już sprzedanego) to......Chciałbyś odzyskać te pieniądze i zmienić istniejący tor czy zostać przy obecnym ? ( bierzemy pod uwagę, że odzyskanych pieniędzy nie możemy zainwestować w nic innego jak znów w audio- wakacje dookoła świata odpadają 😁). Jeżeli ktoś z was już nie używa lub jest niezadowolony ze swoich źródeł dźwięku (cd, winyl), bo np ma 1500 cd, a od 3 lat używa Tidala może również ,,wirtualnie" sprzedać płyty i dodać kwotę do $$ ze sprzętu. Odpowiem pierwszy: Ja bym zmienił...... Z mojego jakże krótkiego bo tylko 6 miesięcznego doświadczenia wynika, że (licząc z winylami oczywiście wszystko po cenie zakupu) za kwotę z TRÓJKĄ z przodu nie grał bym na Haiku, Sansui i monitorach KEF. To nie znaczy że jestem niezadowolony ze swojego zestawu, ale zdaję sobie sprawę że przy tej odrobinie doświadczenia + odzyskaniu pieniędzy na raz (nie tak że mam np 3000zł w styczniu, 2000zł w maju itd) grał bym na monitorach firmy która jest bardziej manufakturą niż "sieciówką" a wzmacniaczem byłby np. przedstawiciel Accu, Leben lub choćby ,,słynna" Lorka Witolda. Ciekawy jestem Waszych odpowiedzi. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 20 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2019 Ja bym nie oszczędzał na kolumnach na początku tylko kupiłbym coś dużego od samego początku. Te MA Bronze6 + mój 80 m salon to nie mogło się udać 😏 pomimo że odsłuchiwałem je w domu.... skok z moich poprzednich był tak duży że i tak mi się podobało ale kolumny nie są na taką powierzchnie. Reszta już była jakoś tak fajnie przemyślana. Strzał w dziesiątkę to zestaw w sypialni, kolumny i wzmacniacz. Tam nad źródłem/przetwornikiem musze popracować. Fajny temat swoją drogą 😁👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 20 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2019 a ja bym nic nie zmienil:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 20 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2019 Lucky you! 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 20 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2019 hahaha wiem:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 20 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2019 4 godziny temu, Kamill00 napisał: Odpowiem pierwszy: Ja bym zmienił...... W głównym systemie nic bym nie zmieniał. Ewentualnie tuner radiowy na ciut wyższy model tej samej firmy (tzn. najwyższy, bo innego nie ma) i w innym kolorze. W drugim systemie - też raczej nic. Dopiero może w trzecim systemie bym trochę bardziej zaszalał go dofinansował - a jednocześnie pozbył się staroci (tzn. poprzednich komponentów) przechowywanych w szafie (spokojnie by wystarczyło). Nie napisałem jeszcze o pieniądzach (i nie zamierzam wchodzić w szczegóły), ale mogę określić jak bym wydał np. 30 tysięcy na zestaw: a) wersja pierwsza bez gramofonu: 25 by poszło na wzmacniacz Accu seri 4x0 i kolumny, po 2 na DAC i CD, pół tysiąca na tuner i trzygłowicowy deck, a niestety reszta by wystarczyła jedynie na podstawowe (tzn. solidne i niekoniecznie wszystkim znane) kable. Nie da się ukryć że stopniowo bym pewnie trochę zainwestował w okablowanie (zakładam, że jakieś prezenty by się pojawiły) b) wersja z gramofonem: 20 tys na wzmacniacz SANSUI (wbudowane pre gramofonowe wysokiej klasy) oraz kolumny, 4 tys - gramofon, po 2 na CD i DAC, pół tysiąca na tuner i trzygłowicowy deck, półtora tysiąca na listwę zasilającą i okablowanie Pewnie jeszcze w tych 30 by się znalazło coś do odtwarzania po sieci 🙂 Natomiast warto zauważyć, że zakupy sprzętu miałem rozciągnięte na wiele lat i powoli, stopniowo wchodziłem w coraz lepszy sprzęt - a jakby człek miał od razu sporo pieniędzy do wydania (i obecne doświadczenie) to by było łatwiej. Pozdrawiam PS. Kamill00 - fajny pomysł by ruszyć taki temat! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenobi Napisano 21 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2019 (edytowany) 20 godzin temu, Kamill00 napisał: Czy gdybyś mógł cofnąć czas i odzyskać każdą jedną złotówkę włożoną w sprzęt audio (dosłownie licząc każdą podkładkę antywibracyjną, kable, stolik audio - dosłownie WSZYSTKO czym dysponujesz na dziś dzień - nie liczymy sprzętu już sprzedanego) to......Chciałbyś odzyskać te pieniądze i zmienić istniejący tor czy zostać przy obecnym ? ( bierzemy pod uwagę, że odzyskanych pieniędzy nie możemy zainwestować w nic innego jak znów w audio- wakacje dookoła świata odpadają 😁). Zostawiłbym. Wymyśliłem sobie zestaw jaki chciałem. Przeczytałem o nim po raz pierwszy chyba w 2015 r. w Audio https://audio.com.pl/testy/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/1959-marantz-av7005-mm7055-mm7025 a zacząłem składać dopiero w 2017 r. Każdy element jest taki jaki miał być. Zostanie ze mną aż do końca. Edytowano 21 sierpnia 2019 przez Zenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2019 Tak się zastanawiam i chyba z obecnie posiadanych komponentòw to chyba nic bym nie zmieniał. Moze jest tego za duzo o jeden system. Chyba ten w sypialni. Zaznaczam, że kazdy zakup był przemyślany ale nie każdy poprzedzony odsluchem ;). ALE jest jeszcze tyle do przesluchania wiec napewno w koncu trafię na coś slabego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 21 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2019 Stawiam powoli 2 system - mam nadzieję, że ten będzie lepszy 😊 sorry - śmiem twierdzić, że już jest, a to dopiero półmetek. Z pomocą @RoRo i @audiowit nie może być inaczej 😁 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 21 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2019 Kamill00, ładnie się błyszczy obudowa Twojego SANSUI ! No i widok szpuli w akcji: bezcenny! A jak się sprawują Chario z drugim wzmacniaczem? Swoją drogą to nawet jakbyś chciał zmieniać kable głośnikowe, to i tak Q-Blacki warto sobie zostawić ... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 24 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2019 A ja napisze krótko 😁 Posłuchałbym osób na forum i dołożył do lepszych kolumn a najbardziej to zainwestowałbym w subwoofer. 5 lat meczylem się w kinie na Taga 606 bez suba i wydawało mi się że jest extra. Teraz mam set Magnata 5.1 i wiem że wtedy to była tylko namiastka kina. Do stereo nie mam odniesienia bo to mój pierwszy oddzielny zestaw ale narazie jest bardzo ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2019 6 minut temu, DEMOLKA napisał: Do stereo nie mam odniesienia bo to mój pierwszy oddzielny zestaw ale narazie jest bardzo ok. Nie chcę Cię martwić, ale za pięć lat lat możesz napisać , jak ja mogłem się męczyć z KD teraz mam stereo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 24 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2019 Dnia 22.08.2019 o 00:03, RoRo napisał: A jak się sprawują Chario z drugim wzmacniaczem? Dobrze......bardzo dobrze 😁😁😁😁👍 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 24 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2019 7 minut temu, tomek4446 napisał: Nie chcę Cię martwić, ale za pięć lat lat możesz napisać , jak ja mogłem się męczyć z KD teraz mam stereo Jestem tego świadomy i świadomie nie latam na odsłuchy hehe. Muszę się trochę pocieszyć tym co mam bo kolejny przeskok to już trzeba się za kieszeń łapać 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2019 8 minut temu, DEMOLKA napisał: Jestem tego świadomy i świadomie nie latam na odsłuchy hehe. Muszę się trochę pocieszyć tym co mam bo kolejny przeskok to już trzeba się za kieszeń łapać 😁 Kurde , że ja na to nie wpadłem ? Gratuluję postępu , dźwięku i kompletnego kina , najpotężniejsze kolumny nie zastąpią suba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 2 września 2019 Udostępnij Napisano 2 września 2019 (edytowany) Miałem z tym poczekać do końca roku, ale tak naprawdę to w tym miesiącu mija dokładnie rok jak na nieco poważniej zainteresowałem się tematyką audio. Postanowiłem zrobić sobie podsumowanie sprzętu jaki "przerzuciłem" przez ostatnie 12 miesięcy (bez żadnych wypożyczeń z salonów- liczę jedynie tematy kup - zostaw lub sprzedaj) 1. Kolumny: 4 pary (3 sprzedane) 2. Wzmacniacze/amplitunery : 5 szt (3 sprzedane) 3. ,,Źródła" : 4 szt (1 sprzedany) 4. Kable głośnikowe: 4 pary 5. Kable zasilające: 3 szt 6. Kable RCA: 5 par (1 sprzedane) Nie licząc: 2 stolików audio, paneli akustycznych, 2 zasilaczy, 3 wkładek gramofonowych, 4 par lamp do preampu gramofonowego,listwy zasilającej,kolców, wtyków, podstawek antywibracyjnych oraz kilku wizyt u szklarza, kamieniarza i lakiernika...... to CHYBA na tyle. Jeśli chodzi o nośniki mówimy o 80 płytach winylowych (w 90% to 1 wydania, czesto japońskie) - mam tu na myśli to że trochę czasu poświęciłem na ich znalezienie, licytowanie itd. Każdy tak ma czy TYLKO ja ?? 😂😂 Zachęcam do wypisania tych 6 punktów jak było u Was w ciągu (+/-) ostatniego roku (jeśli wypożyczacie z salonów to OK - mozna policzyć). Edytowano 2 września 2019 przez Kamill00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 2 września 2019 Udostępnij Napisano 2 września 2019 4 minuty temu, Kamill00 napisał: Każdy tak ma czy TYLKO ja ?? 😂😂 Tylko TY Ja tam przez 2 lata nabyłem ampli kd , kolumny , dac , wzmak lampowy , lampy , nic nie sprzedawałem - także trzeba chyba przystopować chociaż jakieś kable bym sobie zrobił , fajniejszy dac by się przydał , pre do gramofonu , monitory wysokoskuteczne z dużym głośnikiem też ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 września 2019 Udostępnij Napisano 2 września 2019 Ja się nie odzywam :))) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 2 września 2019 Udostępnij Napisano 2 września 2019 😂😂😂😂😂😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 2 września 2019 Udostępnij Napisano 2 września 2019 Dnia 2.09.2019 o 14:10, audiowit napisał: Ja się nie odzywam :))) Witek, Ja też nie powiem 🙂 Napiszę tylko, że przez ostatni rok (a nawet dwa) z lampami przystopowałem i tylko 1 CD na lampach się zmienił. Pozdrawiam PS. Ale z uwagi na zdrowie (a może człowiek zmądrzał wreszcie? ... choć trochę w to wątpię...) jednak trochę przystopowałem i jakoś nudno się zrobiło w szafce, bo od pół roku cały czas tak samo 😞 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenobi Napisano 3 września 2019 Udostępnij Napisano 3 września 2019 Oj dużo kasy poszło. Tylko na zakupy. TV 50", 9 elementów Marantza, 19 interkonektów, 2 szafki z granitowymi półkami galaxy star. A to dopiero połowa. Kolumn jeszcze tylko brak - 15 (7.2.6). Czyli jeszcze ze dwa, trzy lata. Pasuje mi tak jak jest. Nic nie zamierzam już zmieniać. 😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof29 Napisano 14 listopada 2019 Udostępnij Napisano 14 listopada 2019 Odświeżę kotleta.;D Nic bym nie zmienił - choć zmieniłem wiele - a w sumie to dodałem ... bo wszystko zostało ... stan na kwiecień tego roku i obecnie ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 14 listopada 2019 Udostępnij Napisano 14 listopada 2019 Krzysztof sporo tego 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts