Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Moja też. Co niezwykłe u innych artystów tworzących tyle lat, najlepszą płytą jest jej ostatnia, właśnie ,,50 Words for Snow''. Warto jednak robić między płytami dłuższe przerwy, a nie tylko myśleć o tym, za co kupimy najnowszy model Ferrari. 

Napisano (edytowany)

Lionel Hampton Groups. 1939r. Słuchałem całą noc.

Dnia ‎2017‎-‎10‎-‎19 o 21:07, Fafniak napisał:

Tadeusz Nalepa

To mój Blues... uwielbiam

No właśnie. Kiedyś myślałem (porównując z Wielkimi Bluesa) - co w tym jest? czemu  ludzie tak się zachwycają? ani głosu, ani rytmu, ani melodii ... aż usłyszałem.  To prawdziwy Ojciec Polskiego Bluesa. To wspaniałe.

Dnia ‎2017‎-‎10‎-‎16 o 22:10, Fafniak napisał:

Nieśmiertelny Lionel Hampton

Dopiero teraz zobaczyłem Twój wpis. To były czasy dla jazzu! Dwa jazz bandy po przeciwnych stronach ulicy w pojedynku :) 

Dnia ‎2017‎-‎10‎-‎12 o 21:56, Kraft napisał:

Co niezwykłe u innych artystów tworzących tyle lat, najlepszą płytą jest jej ostatnia...

A ja uważam właśnie, że ta pierwsza jest najlepsza. Choćby Led Zeppelin, czy z polskich Budka Suflera ..

Zastrzegam, że jest to moje prywatne, subiektywne zdanie ( nie dotyczy wszystkich muzyków) i nie zamierzam podejmować w tym temacie dyskusji

Dnia ‎2017‎-‎09‎-‎10 o 21:52, Fafniak napisał:

Cudo. Tylko zastanawia mnie zawsze dlaczego "Modern" ? Dla mnie to klasyka.

Edytowano przez Don55
Napisano (edytowany)

Dnia ‎2017‎-‎10‎-‎29 o 17:20, Fafniak napisał:

A dzisiaj słucham Warhaus - znajomy mi polecił - bardzo interesujące.

Rzeczywiście ciekawe. Ja muszę posłuchać kilka razy...

A dziś znów klasyka - Muddy Waters: King Of The Electrics Blues ...  I Mannish Boy

Edytowano przez Don55
Napisano

U mnie dziś na talerzu nowa płyta Watersa- Is This The Life We Really Want?I po raz kolejny się zastanawiam, czy mi się podoba.Niestety nabyłem winyl a na nim "sama" się zrobiła rysa .Nikt jej nie słuchał :10_wink:

Jednak CD jest bezpieczniejsze.

Napisano (edytowany)
Dnia 4.11.2017 o 14:12, audionet napisał:

U mnie dziś na talerzu nowa płyta Watersa- Is This The Life We Really Want?I po raz kolejny się zastanawiam, czy mi się podoba.Niestety nabyłem winyl a na nim "sama" się zrobiła rysa .Nikt jej nie słuchał :10_wink:

Choć nie słucham często to lubię Watersowe gadanie jak np w Radio Kaos,  czy The Pros Cons of Hitch Hiking , zaś nową podsłuchałem  w sieci i taka nieco smutna, mniej melodyjna od tamtych, mocno gadana, nie wiem, czy kupić.

Co do Panów z PF to nowa płyta Gilmoura " Rattle That Lock " ( kupiłem wydanie de lux) mimo, że nieco odbiega od klimatu Floydów, czy  nawet wcześniejszej świetnej "On an Island" jest muzycznie wysmakowana i ciekawa muzycznie.

Edytowano przez jacek75
  • 2 weeks later...
Napisano

"Empire State" słucham od ubiegłej soboty i bardzo mi się podoba :-), jest też na topie w Liście Przebojów "Trójki" Jaromir Nohavica z drugim utworem "Czarna Dziura" (jako jedyny po polsku na jego nowej płycie). Zachęcam do posłuchania...

A w międzyczasie przypomniał mi się zespół a capella Perpetuum Jazzile :-) Pomysł na deszcz i burzę na początku utworu "Africa" -bezcenny!

https://www.youtube.com/watch?v=yjbpwlqp5Qw

https://www.youtube.com/watch?v=H4ERHRe2bt0

https://www.youtube.com/watch?v=VgLYsVelq8Y

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 16.12.2017 o 21:09, audiowit napisał:

St. Germain plyta ,,Tourist''. Doskonaly klimat ma chill out. Kawka, papierosek i luz...

Owszem. To jedna z niewielu płyt którą mogę włączyć niezależnie od nastroju.

Napisano

Ahmad Jamal ,, Saturday morning''. Jeśli ktoś lubi spokojny, relaksujący jazzik na wysokim, nie zawacham się nawet napisać wirtuozerskim poziomie, to polecam. Piekny fortepian, dużo ekspresji i jednocześnie spokoju.

Napisano

Ciekawostka Sylwestrowa - miło zobaczyć jak fajnie się ludzie przy tym bawią...Czyli białe róże po francusku: "Million de roses" - Dominique MOISAN

A tutaj już Ałła Pugaczowa i oryginalne wykonanie z 1983 roku.

Pozdrawiam