Sipo Napisano Czwartek o 14:22 Napisano Czwartek o 14:22 8 godzin temu, DiBatonio napisał: sam korzystam z Tidala, Qobuza i Deezera Tidala nie znam, ale korzystałem przez jakiś czas z Qobuza i złego słowa nie powiem, jak komuś nie przeszkadza ze płaci za subskrypcje, to dobry wybór. Chociaż ograniczony. Co innego Spotify, ta aplikacja bardziej nadaje się do podcastów, jakość muzyki pozostawia wiele do życzenia. Za to wybór jest bardzo duży. Odpisz, cytując
fp74 Napisano Czwartek o 16:14 Napisano Czwartek o 16:14 A propos apek i innych takich okolic, to właśnie Discogs zaprosił do testowania wersji beta nowej apki. Jest w dechę!🤣. Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano Czwartek o 19:29 Napisano Czwartek o 19:29 5 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: Jak dla mnie to taka nowa Jeszcze Młodsza Generacja- bardzo dobra kompilacja i bardzo dobrze wydana przez Portal Winylowy. POLISH INDEPENDENT MUSIC to wyjątkowy zbiór tego co dzieje się współcześnie w polskiej muzyce niezależnej! Nakład jedyne 300 sztuk na transparentnym winylu. Jeden z utworów… Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Czwartek o 20:08 Napisano Czwartek o 20:08 (edytowany) … a co mi tam , łapcie kolejną piękną nutkę. https://tidal.com/browse/album/13482536?u Edytowano Czwartek o 20:08 przez kaczadupa Odpisz, cytując
fp74 Napisano Czwartek o 20:48 Napisano Czwartek o 20:48 1 godzinę temu, MarcKrawczyk napisał: Jeden z utworów… Ciekawe, bo ostatnio jakoś mi wpadł w ucho na Tidal'u, ma fajną EPkę Cinnamon coś tam... Nie wiedziałem, że to made in Poland... A cudze chwalimy... Odpisz, cytując
fp74 Napisano Czwartek o 21:41 Napisano Czwartek o 21:41 Trochę klasyki na koniec dnia. Polydor 2023, shm-cd wydanie dwupłytowe z remesteringiem w wykonaniu Jona Astleya, prywatnie, szwagra Peta Townshenda. Nie wiem, czy po znajomości się załapał na robotę 😉 ale ponoć pracował przy nagrywaniu plyt, a potem robił już remastering wszystkich plyt The Who. Brzmi to dobrze po prostu. Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano wczoraj o 08:52 Napisano wczoraj o 08:52 Tymczasem to już 30 lat jak ukazał się „Jagged Little Pill” , trzeci album studyjny kanadyjskiej wokalistki Alanis Morissette. Płyta sprzedała się w nakładzie ponad 33 milionów egzemplarzy… 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 10:44 Napisano wczoraj o 10:44 Dnia 9.06.2025 o 10:23, fp74 napisał: A przy okazji, polecam sklep Narodowego Instytutu F. Chopina. Jest aktualnie promocja (150 zł) na box 20 płyt dzieł wszystkich na instrumentach historycznych, w bardzo fajnych wykonaniach wielu laureatów poprzednich edycji Konkursu. Dzięki. Zamówiłem. Odpisz, cytując
fp74 Napisano wczoraj o 11:14 Napisano wczoraj o 11:14 Dzisiejsza nowość, która mi bardzo przypadła . Trochę to przypomina Canterbury lat 70tych i kojarzy mi się to najbardziej z Caravan, National Health czy Hatfield And The North. Ale jest w tym nuta współczesna więc nie jest to odgrzany kotlet, tylko raczej nowy sposób podania 😁 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano wczoraj o 11:36 Napisano wczoraj o 11:36 18 minut temu, fp74 napisał: Dzisiejsza nowość, która mi bardzo przypadła . Trochę to przypomina Canterbury lat 70tych i kojarzy mi się to najbardziej z Caravan, National Health czy Hatfield And The North. Oo, zaciekawiłeś mnie tym opisem nowej płyty King Gizzard. Trzeba sprawdzić 🙂 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Ale ten czas zapindala 🤔 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu https://tidal.com/browse/album/77632885?u Genialne od początku do końca. 2 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu We wtorek koncert więc pewne ruchy są oczywiste....😁 20 godzin temu, Rafał S napisał: Dzięki. Zamówiłem. Udało mi się przesłuchać jedną płytę (Olejniczak polonezy i nokturny) i miałem wrażenie, że trzeba tego słuchać dość głośno i wtedy brzmi jak należy. Nie wiem czy to taki sposób realizacji, charakter instrumentu czy jeszcze coś... ale nie jestem wielkim znawcą gatunku🤫 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 5 godzin temu, fp74 napisał: Udało mi się przesłuchać jedną płytę (Olejniczak polonezy i nokturny) i miałem wrażenie, że trzeba tego słuchać dość głośno i wtedy brzmi jak należy. A jak słuchałeś ciszej, to co się działo? Brakowało dynamiki, barwy, klarowności? Kurczę, przecież to fortepian solo, więc trudno mówić o scenie czy separacji - co mogło pójść nie tak...? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 6 godzin temu, fp74 napisał: Nie wiem czy to taki sposób realizacji, charakter instrumentu czy jeszcze coś Raczej to pierwsze, nie posądzałbym fortepianu o brak dynamiki. To potężny instrument z ogromną skalą. Ja dzisiaj zacząłem od Ballad Toto, ale nastawiam się na gitarowe brzmienia z Dominiciem Millerem "Silent Light" (piękna muzyka) i skończę z Piotrem Żaczkiem "Mutru" Arms Records na złotym nośniku z autografem Piotra, któremu wlazłem do garderoby za kulisami w BluNote w Poznaniu 🤭 Edytowano 7 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
fp74 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Rafał S napisał: A jak słuchałeś ciszej, to co się działo? Brakowało dynamiki, barwy, klarowności? Kurczę, przecież to fortepian solo, więc trudno mówić o scenie czy separacji - co mogło pójść nie tak...? Dopiero głośniej fortepian zaczął brzmieć żywo, emocjonalnie...? Powiedziałbym realistycznie. Przyczyną może być historyczny instrument, bo one były po prostu dużo mniejsze od współczesnych gigantów koncertowych, które jakoś tak słuchowo mamy wkodowane w pamięć. Ale możliwe, że to też ma związek z charakterem utworów - przelatywałem nokturny bez zaangażowania, skupiając się na polonezach, zwłaszcza As durowym, który wg mnie powinien być hymnem naszego kraju (🫡😁😉), no i to są takie kobyły trochę, które chyba potrzebują więcej mocy... Cicho to można sobie Cohena słuchać np, ale już IX Symfonię Beethovena to raczej rozkręcamy na full. To z kolei oznaczałoby, że realizacja nie jest ok, bo nie oddaje ducha utworu... jest liniowa niezależnie od rodzaju muzyki. Swoją drogą dziwny dość dobór repertuaru - nokturny z polonezami, hmmm.... 27 minut temu, DiBatonio napisał: Raczej to pierwsze, nie posądzałbym fortepianu o brak dynamiki. To potężny instrument z ogromną skalą. Ja dzisiaj zacząłem od Ballad Toto, ale nastawiam się na gitarowe brzmienia z Dominiciem Millerem "Silent Light" (piękna muzyka) i skończę z Piotrem Żaczkiem "Mutru" Arms Records na złotym nośniku z autografem Piotra, któremu wlazłem do garderoby za kulisami w BluNote w Poznaniu 🤭 Przez pół dnia ryczała mi wtedy w uszy w samochodzie Metallica i może słuchanie Chopina tegoż wieczoru to nie był dobry pomysł . No ale wiadomo jak jest - paczuszka od kuriera już czekała na otwarcie, więc jak się tu powstrzymać.. . Edytowano 7 godzin temu przez fp74 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Dnia 8.06.2025 o 08:54, kaczadupa napisał: https://tidal.com/browse/album/210211216?u To jest zajebiste 3 dzień obowiązkowy punkt wieczornego odsłuchu. Edytowano 3 godziny temu przez rajdek 1 Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dnia 27.05.2025 o 08:30, Highlander_now napisał: Czego będę słuchał. Premiera za kilka dni. Będzie wydane na CD jak i na winylu. Można już znaleźć oferty. Zdjęcie okładki pochodzi z serwisu Discogs. Ma przyjechać w poniedziałek. Odpisz, cytując
fp74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Tak słucham Ala Di Meoli wszystko co mam ale tu akurat to nie on i nie Corea lecz sekcja rytmiczna Stanley Clark - Lenny White po prostu wymiata! Wydanie 2021 SHM-CD, remaster z 2011, made in Japan. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, fp74 napisał: Tak słucham Ala Di Meoli wszystko co mam ale tu akurat to nie on i nie Corea lecz sekcja rytmiczna Stanley Clark - Lenny White po prostu wymiata! Wydanie 2021 SHM-CD, remaster z 2011, made in Japan. Stanley Clark jest w porzo mam kilka plyt, trochę lat temu byl w Starym Browarze mały koncert w holu na dole. Byłem wtedy na tym koncercie, nieźle było. Na płycie "Thunder" z Marcusem Millerem i Victorem Wootenem stworzyli niezle trio, plyta obowiązkowa jak dla mnie. Zresztą nasz Piotr Żaczek też nieźle wymiata, nie bez powodu jest rozchwytywany. Odpisz, cytując
fp74 Napisano 26 minut temu Napisano 26 minut temu 34 minuty temu, DiBatonio napisał: Stanley Clark jest w porzo mam kilka plyt, trochę lat temu byl w Starym Browarze mały koncert w holu na dole. Byłem wtedy na tym koncercie, nieźle było. Na płycie "Thunder" z Marcusem Millerem i Victorem Wootenem stworzyli niezle trio, plyta obowiązkowa jak dla mnie. Zresztą nasz Piotr Żaczek też nieźle wymiata, nie bez powodu jest rozchwytywany. Clarka mam jedną solo płytę - School Days. Lubię . Lenny White że swoim solo czeka na odpowiedni moment do zakupu....😃 Odpisz, cytując
Recommended Posts