Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
8 godzin temu, DiBatonio napisał:

sam korzystam z Tidala, Qobuza i Deezera

Tidala nie znam, ale korzystałem przez jakiś czas z Qobuza i złego słowa nie powiem, jak komuś nie przeszkadza ze płaci za subskrypcje, to dobry wybór. Chociaż ograniczony. 

Co innego Spotify, ta aplikacja bardziej nadaje się do podcastów, jakość muzyki pozostawia wiele do życzenia. Za to wybór jest bardzo duży.

Napisano
5 godzin temu, MarcKrawczyk napisał:

Jak dla mnie to taka nowa Jeszcze Młodsza Generacja- bardzo dobra kompilacja i bardzo dobrze wydana przez  Portal Winylowy. POLISH INDEPENDENT MUSIC to wyjątkowy zbiór tego co dzieje się współcześnie w polskiej muzyce niezależnej! Nakład jedyne 300 sztuk na transparentnym winylu.

Jeden z utworów…

Napisano
1 godzinę temu, MarcKrawczyk napisał:

Jeden z utworów…

Ciekawe, bo ostatnio jakoś mi wpadł w ucho na Tidal'u, ma fajną EPkę Cinnamon coś tam... Nie wiedziałem, że to made in Poland... A cudze chwalimy...

Napisano

Trochę klasyki na koniec dnia. Polydor 2023, shm-cd wydanie dwupłytowe z remesteringiem w wykonaniu Jona Astleya, prywatnie, szwagra Peta Townshenda. Nie wiem, czy po znajomości się załapał na robotę 😉 ale ponoć pracował przy nagrywaniu plyt, a potem robił już remastering wszystkich plyt The Who. Brzmi to dobrze po prostu. 

20250612_233324.jpg.41b9a95dd2ea5f8fd6636a6418904227.jpg

Napisano
Dnia 9.06.2025 o 10:23, fp74 napisał:

A przy okazji, polecam sklep Narodowego Instytutu F. Chopina. Jest aktualnie promocja (150 zł) na box 20 płyt dzieł wszystkich na instrumentach historycznych, w bardzo fajnych wykonaniach wielu laureatów poprzednich edycji Konkursu. 

Dzięki. Zamówiłem. :)

Napisano

Dzisiejsza nowość, która mi bardzo przypadła .  Trochę to przypomina Canterbury lat 70tych i kojarzy mi się to najbardziej z Caravan,  National Health czy Hatfield And The North.  Ale jest w tym nuta współczesna więc nie jest to odgrzany kotlet, tylko raczej nowy sposób podania 😁

Screenshot_20250613_130834_Roon.jpg.42988926d783173f9acbc8cb1ac45a66.jpg

Napisano
18 minut temu, fp74 napisał:

Dzisiejsza nowość, która mi bardzo przypadła .  Trochę to przypomina Canterbury lat 70tych i kojarzy mi się to najbardziej z Caravan,  National Health czy Hatfield And The North.

Oo, zaciekawiłeś mnie tym opisem nowej płyty King Gizzard. Trzeba sprawdzić 🙂

Napisano

We wtorek koncert więc pewne ruchy są oczywiste....😁

20250614_084809.jpg.5fb13279f56f883403c4b915b31fc747.jpg

20 godzin temu, Rafał S napisał:

Dzięki. Zamówiłem. :)

Udało mi się przesłuchać jedną płytę  (Olejniczak polonezy i nokturny) i miałem wrażenie, że trzeba tego słuchać dość głośno i wtedy brzmi jak należy. Nie wiem czy to taki sposób realizacji, charakter instrumentu czy jeszcze coś... ale nie jestem wielkim znawcą gatunku🤫

Napisano
5 godzin temu, fp74 napisał:

Udało mi się przesłuchać jedną płytę  (Olejniczak polonezy i nokturny) i miałem wrażenie, że trzeba tego słuchać dość głośno i wtedy brzmi jak należy. 

A jak słuchałeś ciszej, to co się działo? Brakowało dynamiki, barwy, klarowności? Kurczę, przecież to fortepian solo, więc trudno mówić o scenie czy separacji - co mogło pójść nie tak...? 

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, fp74 napisał:

Nie wiem czy to taki sposób realizacji, charakter instrumentu czy jeszcze coś

Raczej to pierwsze, nie posądzałbym fortepianu o brak dynamiki.

To potężny instrument z ogromną skalą. 

Ja dzisiaj zacząłem od Ballad Toto, ale nastawiam się na gitarowe brzmienia z Dominiciem  Millerem "Silent Light" (piękna muzyka) i skończę z Piotrem Żaczkiem "Mutru" Arms Records na złotym nośniku z autografem Piotra, któremu wlazłem do garderoby za kulisami w BluNote w Poznaniu 🤭

IMG20250614134708_20250614135528.jpg

IMG_20250614_135211.jpg

IMG20250614132840_20250614135550.jpg

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

A jak słuchałeś ciszej, to co się działo? Brakowało dynamiki, barwy, klarowności? Kurczę, przecież to fortepian solo, więc trudno mówić o scenie czy separacji - co mogło pójść nie tak...? 

Dopiero głośniej fortepian zaczął brzmieć żywo, emocjonalnie...? Powiedziałbym realistycznie. Przyczyną może być historyczny instrument, bo one były po prostu dużo mniejsze od współczesnych gigantów koncertowych, które jakoś tak słuchowo mamy wkodowane w pamięć. Ale możliwe, że to też ma związek z charakterem utworów  - przelatywałem nokturny bez zaangażowania, skupiając się na polonezach, zwłaszcza As durowym, który wg mnie powinien być hymnem naszego kraju (🫡😁😉), no i to są takie kobyły trochę, które chyba potrzebują więcej mocy... Cicho to można sobie Cohena słuchać np, ale już IX Symfonię Beethovena to raczej rozkręcamy na full. To z kolei oznaczałoby, że realizacja nie jest ok, bo nie oddaje ducha utworu...  jest liniowa niezależnie od rodzaju muzyki. Swoją drogą dziwny dość dobór repertuaru - nokturny z polonezami, hmmm....

27 minut temu, DiBatonio napisał:

Raczej to pierwsze, nie posądzałbym fortepianu o brak dynamiki.

To potężny instrument z ogromną skalą. 

Ja dzisiaj zacząłem od Ballad Toto, ale nastawiam się na gitarowe brzmienia z Dominiciem  Millerem "Silent Light" (piękna muzyka) i skończę z Piotrem Żaczkiem "Mutru" Arms Records na złotym nośniku z autografem Piotra, któremu wlazłem do garderoby za kulisami w BluNote w Poznaniu 🤭

IMG20250614134708_20250614135528.jpg

IMG_20250614_135211.jpg

IMG20250614132840_20250614135550.jpg

Przez pół dnia ryczała mi wtedy w uszy w samochodzie Metallica i może słuchanie Chopina tegoż wieczoru to nie był dobry pomysł .  No ale wiadomo jak jest - paczuszka od kuriera już czekała na otwarcie, więc jak się tu powstrzymać.. .

Edytowano przez fp74
Napisano

Tak słucham Ala Di Meoli wszystko co mam ale tu akurat to nie on i nie Corea lecz sekcja rytmiczna Stanley Clark - Lenny White po prostu wymiata! Wydanie 2021 SHM-CD, remaster z 2011, made in Japan. 

20250614_191526.jpg.b1a7119082b195876de3d8f0d61a3049.jpg

Napisano
1 godzinę temu, fp74 napisał:

Tak słucham Ala Di Meoli wszystko co mam ale tu akurat to nie on i nie Corea lecz sekcja rytmiczna Stanley Clark - Lenny White po prostu wymiata! Wydanie 2021 SHM-CD, remaster z 2011, made in Japan. 

Stanley Clark jest w porzo mam kilka plyt, trochę lat temu byl w Starym Browarze mały koncert w holu na dole. 

Byłem wtedy na tym koncercie, nieźle było. 

Na płycie "Thunder" z Marcusem Millerem i Victorem  Wootenem stworzyli niezle trio, plyta  obowiązkowa jak dla mnie.

Zresztą nasz Piotr Żaczek też nieźle wymiata,  nie bez powodu jest rozchwytywany.

Napisano
34 minuty temu, DiBatonio napisał:

Stanley Clark jest w porzo mam kilka plyt, trochę lat temu byl w Starym Browarze mały koncert w holu na dole. 

Byłem wtedy na tym koncercie, nieźle było. 

Na płycie "Thunder" z Marcusem Millerem i Victorem  Wootenem stworzyli niezle trio, plyta  obowiązkowa jak dla mnie.

Zresztą nasz Piotr Żaczek też nieźle wymiata,  nie bez powodu jest rozchwytywany.

Clarka mam jedną solo płytę - School Days. Lubię .  Lenny White że swoim solo czeka na odpowiedni moment do zakupu....😃