michaudio Napisano wczoraj o 11:15 Napisano wczoraj o 11:15 Wierzę, że Twoi znajomi posiadają liczne zalety. Natomiast pogrubiony fragment, to bzdura, która nie świadczy zbyt dobrze o ich osłuchaniu. Weźmy choćby Great American Songbook - morze melodii, z którego jazzmani czerpią do dziś. A przecież na tym wspaniałe kompozycje się nie Widzisz, na robotniczym Śląsku, panował kiedyś swoisty snobizm. To tylko opinia moich znajomych dinozaurów, dziś już nieżyjących. Natomiast o ich osłuchaniu wypowiadałbym się ostrożnie, bo trzech z nich miało pod koniec lat osiemdziesiątych po kilka tysięcy płyt analogowych, w tym po kilkaset jazzowych. Więc osłuchani byli, tylko nowości już im nie wchodziły. Ale ich opinia nie przeszkadzała mi w słuchaniu dowolnej muzyki. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano wczoraj o 11:50 Napisano wczoraj o 11:50 2 godziny temu, michaudio napisał: ale to nie jazz, bo zbyt melodyjne. dobre, dobre... 2 godziny temu, Rafał S napisał: Gdybym był złośliwy (nie jestem), to stwierdziłbym, że ustawienie alfabetyczne świadczy o umysłowym lenistwie i braku wyobraźni. Gdybym - oczywiście tylko czysto teoretycznie - ja był złośliwy, mógłbym przypuszczać, że brak alfabetycznego ustawienia płytoteki, cechuje jej właściciela nieprzyzwoita wręcz ilość wolnego czasu 😉. 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: A ja chyba zacznę uzupełniać moją płytotekę w co smaczniejsze albumy. Ja zacząłem kupować więcej, jak tylko doświadczyłem zniknięcia pewnych albumów z sieci. Chociaż, co zniknie i kiedy? Ciężko powiedzieć. Ale przypuszczam, że będą to rzeczy: starsze, może co do których prawa autorskie nie są już tak bardzo zabezpieczone, no i muzyka w pewien sposób będąca daleko poza głównymi nurtami. Kurczę, Spotify ma więcej takiej muzyki niż Tidal, ale... wydaje mi się (?), że słyszę różnicę na korzyść Tidala. 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano wczoraj o 12:04 Napisano wczoraj o 12:04 Ja dzisiaj słucham tego, co wczoraj miałem na żywo. Jedni kupują na festiwalach frytki, a inni to: 1 Odpisz, cytując
sonique Napisano wczoraj o 12:55 Napisano wczoraj o 12:55 (edytowany) 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: Gdybym - oczywiście tylko czysto teoretycznie - ja był złośliwy, mógłbym przypuszczać, że brak alfabetycznego ustawienia płytoteki, cechuje jej właściciela nieprzyzwoita wręcz ilość wolnego czasu 😉. Muzyków jazzowych grupuję wg instrumentu leadera. W jednym miejscu “dęciaki”, w innym “gitary”, w jeszcze innym “klawisze”… “gary”.. “(kontra)basy”… itp. Ani lenistwo, ani nadmiar wolnego czasu - po prostu wygoda! Edytowano wczoraj o 13:03 przez sonique 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 13:09 Napisano wczoraj o 13:09 8 minut temu, sonique napisał: Muzyków jazzowych grupuję wg instrumentu leadera. Ja również, choć w ramach tego idę w dalsze podziały, szczególnie w ramach fortepianu. I czasem łamię zasady, bo np. płyty Raya Browna trzymam na półce "fortepianowej" - tuż obok Oscara Petersona. Wyobrażam sobie, że oni po prostu chcą spoczywać koło siebie. 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: Gdybym - oczywiście tylko czysto teoretycznie - ja był złośliwy, mógłbym przypuszczać, że brak alfabetycznego ustawienia płytoteki, cechuje jej właściciela nieprzyzwoita wręcz ilość wolnego czasu 😉. To raczej kwestia niezdolności do pogodzenia się z rozwiązaniem alternatywnym. Chcę, żeby moi muzycy dobrze się czuli w towarzystwie kolegów i koleżanek, z którymi występowali na tych samych scenach. Dzięki temu śpię spokojniej. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano wczoraj o 14:03 Napisano wczoraj o 14:03 (edytowany) A macie fiszki do tych płyt ułożonych wg instrumentalistów? 🤭 No i stało się, jedzie do mnie Bastarda "Nizozot" 3x CD. Ajajaj, w czwartek "grzeję" ProAczki będzie uczta 😁 Edytowano wczoraj o 14:03 przez DiBatonio 2 2 Odpisz, cytując
fp74 Napisano wczoraj o 14:04 Napisano wczoraj o 14:04 To ja na tle kolegów mam chaos totalny i w dodatku zmienny w czasie😂. Część plyt alfabetycznie wykonawcami - to te, których prawie nigdy nie słucham. Część seriami np Polskie Nagrania SACD - uzbierała się cała półka, a że Niemen z Wodeckim i SBB... to wymienią poglądy na życie 😉. Część wytwórniami: ECM (to prawie setka), zawsze razem, podobnie Team Blue Note😁. Tak samo CD 7" - z różnych bajek ale razem po prostu fajnie wyglądają itd itd. A za tydzień pewnie zmienię coś albo wszystko. Mam ponad 1000 płyt ale jakoś wiem co i gdzie. Lubię przestawiać te klocki😆😁😄😉. A do archiwizacji mam Discogs. 4 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano wczoraj o 14:19 Napisano wczoraj o 14:19 (edytowany) To ja mam tylko podział na ulubiony pop/rock z młodości DM, Tears for Fears, Sinéad O’Connor, Jimmy Somerville, Madonna, George Michael, Marillion, Sade, Toto, Queen i in. No i osobno jazzowe, smoth jazoowe, blues i przyległe gatunki. Jedne i drugie alfabetycznie, chociaż były czasy, że "analfabetycznie" też sobie "stały" . 😁 Edytowano wczoraj o 14:20 przez DiBatonio 2 Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Też mam bałagan płytowy i żyje, chociaż przyznam, że jak trzeba znaleźć coś konkretnego to problem duży jest. Ale ...... zasadniczo wyciągam losowo coś z regału (czasami z innych szuflad, gdzie są wydania w opakowaniach niestandardowych) i tego słucham. Miło zdać się na ślepy los. 3 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Dziś do posłuchania znowu garść plyt pofestiwalowych. Może dobrze dla mojego portfela, że stoisko z plytami zaczęło juz świecić pustkami na półkach...😉 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @fp74 U mnie już druga płyta Shebanovej (która trzyma się Erarda). Wcześniej walce, teraz etiudy. Podoba mi się, jak gra. Walce podane lekko, raczej salonowo i rozrywkowo niż romantycznie. Wyobrażam sobie, że tak mogły brzmieć w Hotelu Lambert Czartoryskich (choć tam akurat stał Pleyel). Etiudy wykonane już bardziej emocjonalnie, ale bez afektacji. Dźwiękowo moim zdaniem dobrze na tle wcześniej przesłuchanych płyt z zestawu. Pianistka chyba nieźle czuje ograniczenia instrumentu i pomieszczenia i nie szarżuje niepotrzebnie. Powiedziałbym, że ta kontrolowana ekspresja przekłada się na większą klarowność. Albo już się po prostu przyzwyczaiłem do brzmienia serii. Daj znać, jak posłuchasz. Odpisz, cytując
maxredaktor Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Włączyłem dziś tę panią, muszę się uspokoić Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 20 minut temu, maxredaktor napisał: Włączyłem dziś tę panią Ja słuchałem jej ostatnio na płycie Joe Lovano z muzyką Charliego Parkera. Bardzo przyjemny i ciekawy album (dwu perkusistów równocześnie). Aż szkoda, że DR nie jest wyższy. 21 minut temu, maxredaktor napisał: muszę się uspokoić Mam nadzieję, że nic złego Ci się nie przydarzyło. Zdrowie itd. Edytowano 7 godzin temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Jedna z moich ulubionych piosenek na rower. Lecimy 🚵♂️ Edytowano 6 godzin temu przez soberowy Odpisz, cytując
fp74 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, Rafał S napisał: @fp74 U mnie już druga płyta Shebanovej (która trzyma się Erarda). Wcześniej walce, teraz etiudy. Podoba mi się, jak gra. Walce podane lekko, raczej salonowo i rozrywkowo niż romantycznie. Wyobrażam sobie, że tak mogły brzmieć w Hotelu Lambert Czartoryskich (choć tam akurat stał Pleyel). Etiudy wykonane już bardziej emocjonalnie, ale bez afektacji. Dźwiękowo moim zdaniem dobrze na tle wcześniej przesłuchanych płyt z zestawu. Pianistka chyba nieźle czuje ograniczenia instrumentu i pomieszczenia i nie szarżuje niepotrzebnie. Powiedziałbym, że ta kontrolowana ekspresja przekłada się na większą klarowność. Albo już się po prostu przyzwyczaiłem do brzmienia serii. Daj znać, jak posłuchasz. A tak realizacyjnie...? Instrument brzmi blisko, czy wycofany - bo takie miałem dotąd wrażenie, co zmuszało mnie do podkręcenia volume. Chwilowo słucham innych rzeczy, bo się obkupiłem dżezami, więc lecą i tak pewnie cały weekend. Na marginesie dodam, że Garrett i Di Meola wczoraj rozwalili system - szczegóły wrzucam w innym wątku 🤘 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 42 minuty temu, fp74 napisał: A tak realizacyjnie...? Instrument brzmi blisko, czy wycofany Wciąż wycofany, ale z nieco dźwięczniejszą średnicą i sopranami, trochę bardziej konturowo, z mniejszą ilością basowego pogłosu. Przynajmniej u mnie tak to brzmi. Nie są to wielkie różnice, ale jest czytelniej i bardziej wartko. Tymczasem skończył grać Kevin Kenner na Pleyelu. Też dawał sobie radę. Edytowano 5 godzin temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Jedna z rewelacji Enter Enea Festival. Gdyby dzisiaj grały takie zespoły jak Soft Machine czy Return To Forever, to myślę, że mogłoby to brzmieć tak: Kurcze, nie mogę przestać ...😜 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu "Real Chopin" wciąż się kręci w odtwarzaczu. @fp74 Polonezy w wykonaniu Olejniczaka kompletnie mnie nie przekonały. Ani interpretacją, ani brzmieniem (mimo, że to znów Erard). Reszta utworów z tej płyty (nr 11) bardziej do mnie trafiła, przynajmniej od strony muzycznej / wykonawczej. Czekam co będzie dalej. Nie wykluczam, że dokupię 14-płytowy boks z Chopinem w wykonaniu Shebanovej. Jakoś przełknę powtórzenia (4 płyty). Odpisz, cytując
fp74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, Rafał S napisał: "Real Chopin" wciąż się kręci w odtwarzaczu. @fp74 Polonezy w wykonaniu Olejniczaka kompletnie mnie nie przekonały. Ani interpretacją, ani brzmieniem (mimo, że to znów Erard). Reszta utworów z tej płyty (nr 11) bardziej do mnie trafiła, przynajmniej od strony muzycznej / wykonawczej. Czekam co będzie dalej. Nie wykluczam, że dokupię 14-płytowy boks z Chopinem w wykonaniu Shebanovej. Jakoś przełknę powtórzenia (4 płyty). To dobrze, że to piszesz, bo martwiłem się, że mam coś ze sluchem, sprzętem albo i co najbardziej prawdopodobne, po prostu się nie znam. Ale jeszcze póki co, niezależnie od gatunku, potrafię odróżnić płytę dobrze nagraną od nagranej źle lub dziwnie...😁. Bo dla mnie te płyty są nagrane właśnie dziwnie. Wiele razy czytałem, że wbrew pozorom fortepian to trudny temat, bo bogata skala dźwięków itd, no ale tu problem nie leży w dynamice chyba, czyli zróżnicowaniu dźwięków tylko w ogólnym planie, który zwykle nazywamy sceną. Jakby w za dużej sali stał za mały instrument, który brzmi dobrze dopiero jak się do niego podejdzie bliżej - wtedy jest ok. Ale to juz takie rzeźbienie. Moja córka, która slucha u siebie, mówi, że jest ok i patrzy na mnie z politowaniem.... Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Coś mnie uwiera po tym co usłyszałem na pierwszej płycie z koncertu na Teneryfie… Odpisz, cytując
Recommended Posts