Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Soliton 2024 (chyba... ? kiepskie info na okładce plyty), made in 🇵🇱, debiut roku w kat jazz - Fryderyk 2025. Czasem, coś tak kupię po staremu, w ciemno, intuicyjnie albo po okładce lub jakiejś szczątkowej informacji, bez słuchania, żeby nie wyjść z empiku na pusto.... 😁. Muzyka 👍, nagranie 👍

20250827_181907.jpg.ab8c6a6c00b0e562f80c4ea06329bea2.jpg

Napisano
15 godzin temu, Rega napisał:

@pairtick

Miałem okazję poznać gościa , kiedy czasem przebywał  w Aarhus w jednym ze swoich domów, na ulicy Glentevej 7b. Miałem nawet okazję zamienić kilka słów w 2018 roku. 

image.png.4d49b0b813b0eba61872c74274d898c0.png

Ja byłem na jego koncercie na starym Torwarze , to chyba był rok 1981.

Wogle to u kolegi, który miał dzianych rodziców i fajny sprzęt z gramofonem, właśnie od Klausa Schulze  zaczynałem poznawać muzykę.

Ulubiona płyta wtedy to Mirage, a szczególnie ten utwór.

https://open.qobuz.com/track/45973593

https://tidal.com/browse/track/82235531?u

Napisano (edytowany)
33 minuty temu, pairtick napisał:

A nie 1983? 😉 

Możliwe, dlatego napisałem -chyba.

Wydawało mi się, że  1981 bo jeszcze wtedy mieszkałem blisko Torwaru a od 1982 mieszkaliśmy już na Ursynowie.

Na Torwarze byłem na dużej ilości koncertów, bo oprócz K.S., jeszcze na Tangerim Dream, Kraftwerk, Depeche Mode, Classix Nouveaux, Ultravox , Tina Turner. Na te rockowe i metalowe kapele raczej nie miałem chęci wtedy chodzić, bo nie była to dla mnie ulubiona muza, poza kilkoma wyjątkami z ich repertuaru.

Dużo pózniej jeszcze byłem na paru koncertach na Służewcu, w środku toru. Na pewno byłem na Duran Duran, U2, Sting, Georg Michael i Pet Shop Boys.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski
Napisano
Dnia 20.08.2025 o 20:56, sonique napisał:

Widzę, że wydeptujemy te same azjatyckie ścieżki. Wymienieni przez Ciebie artyści są prawdziwymi geniuszami. A powyższa płyta to chyba nawet opus magnum Masabumi Kikuchi’ego, zdecydowanie moja ulubiona.

Japoński jazz jest niezwykle ciekawy!

Polecę artystę, którego nie wymieniłeś, a który do ścisłego panteonu jazzmenów japońskich bez wątpienia należy: Isao Suzuki.

IMG_3763.jpeg.b76b7cd906f414fc26559523bf4f8cc5.jpeg

Dla mnie zdecydowanie w top 10 tego artysty, co jest świetnym wynikiem biorąc pod uwagę fakt, iż nagrywano go czy w studio czy na estradzie ponad 100 razy.

Dziękuję za przypomnienie! Trafi na talerz całkiem rychło…

Pierwszy Isao już u mnie 😁. Sporo jedzie/leci prosto z 🇯🇵, a gra to co wpadło szybko w ręce... Ogólnie problemem w przypadku plyt z japońską muzyką jest nie jej niedostępność,  bo półki japońskich sklepów "uginają się" o od najlepszych wydań, tylko identyfikacja wydawnictw. Plyty do kupienia w sklepach są z reguły niedostępne w streamingu i odwrotnie. Jest to więc po części kupowanie trochę w ciemno. 

Sony Music 2024, SACD-Hybrid, made in 🇯🇵

20250829_122815.jpg.835af8f716b24a059bb5a016e7f62013.jpg

Napisano
9 minut temu, Rafał S napisał:

A ja słucham po kolei z sieci 4 studyjnych płyt Sea Level (odprysk Allman Brothers Band z II połowy lat 70-tych). Southern rock & fusion mocno siedzące na czarnej muzyce (r&b i funk). Ciekawe granie. :)

A ja ostatnio w kółko słucham Duane Allmana na stareńkiej płycie "Boz Scaggs". Co to był za gitarzysta! 

Napisano
22 minuty temu, sonique napisał:

Fenomenalna płyta! Nawet posiadam na nośniku (nieco biednie wydana…). 

Taka chyba ich koncepcja wydawnicza,  takie eko jakby....?

Duży wybór plyt Gondwany jest w poznańskim sklepie internetowym Plays. 

No i przypominam, że dla Gondwany nagrywa Hania Rani. 

23 minuty temu, il Dottore napisał:

Tytułowy kawałek z tą orkiestrą, to jakby gotowa czołówka któregoś Bonda! Jest klimat!  :) 

Miałem to samo odczucie 😀.  A może to było wykorzystane, choćby jako motyw...? Nie jestem fanem serii więc nie chciało mi sie drążyć tematu. Ale coś w tym jest bondowskiego...😉