Adi777 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 12 godzin temu, Bogusław 66 napisał: King Crimson też dobrze zaczynał. Oni zawsze dobrze grali, ale nie ukrywam, pierwsze 7 płyt jest dla mnie najlepsze. Nie jestem w stanie wskazać moim zdaniem najlepszej ani ulubionej. Domyślam się, że większości osób "In the Court of the Crimson King" podoba się najbardziej. Dla mnie każda następna była genialna i wnosiła coś nowego. Odpisz, cytując
sonique Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu King Crimson mieli zbyt wysoki poziom talentu przypadającego na poszczególnego muzyka. Mam wrażenie, że gdyby stworzyli z tego cztery zespoły - wciąż byłby to światowy top. I chyba niewiele brakowało a grałby z nimi Vangelis. Zaproponowano mu bowiem granie w YES - wtedy odmówił - ale gdyby nie, Jon Anderson z pewnością zabrałby go ze sobą do King Crimson. Tak sobie tylko kombinuję…;) 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Nie zabrałby, Vangelis był zbyt wielkim indywidualistą, żeby wiązać się z jakimkolwiek zespołem. Poza tym był znany z nagrywania muzyki na raz, powtarzalność go nudziła. Więc perspektywa nagrywania wielu podejść w studio nagraniowym, czy konieczność powtarzalnego grania na trasach koncertowych to z pewnością nie była zabawa dla Vangelisa. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 55 minut temu Napisano 55 minut temu 7 minut temu, michaudio napisał: Nie zabrałby, Vangelis był zbyt wielkim indywidualistą, żeby wiązać się z jakimkolwiek zespołem. A Aphrodite’s Child to gips. Fakt, że tylko parę lat, ale jednak. Wcześniej był jeszcze Forminx. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 52 minuty temu Napisano 52 minuty temu Jedynym zespołem progresywnym, który ma podjazd do KC jest moim zdaniem Gentle Giant. Lubicie? To ten sam poziom co Król,no i także pierwsze 7 płyt jest znakomite. Tych późniejszych nie słuchałem, ale podobno już od ósmej jest mocny zjazd w dół, a następne nie mają nic wspólnego z GG. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 41 minut temu Napisano 41 minut temu 8 minut temu, Kraft napisał: A Aphrodite’s Child to gips. Fakt, że tylko parę lat, ale jednak. Wcześniej był jeszcze Forminx. Propozycja grania z Yes nastąpiła kiedy Vangelis grał już sam, bo na dłuższą metę nie odnajdował się w zespołach. No i nie zawsze grał elektronikę, miał też romans z jazzem. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu Spacelab - The Champ, 2009 r. Duńskie trio organowe z elektrycznym basem zamiast gitary. Już sam skład sugeruje, ze nie będzie to czysty jazz i rzeczywiście - mamy do czynienia z fusion. Można mieć skojarzenia z Niacin, jednak tamta formacja grała agresywnie i była bardziej nastawiona na wirtuozerskie popisy w szalonych tempach. Spacelab jest spokojniejszy i bardziej melodyjny. Finałowy "Bartok" przywodzi mi na myśl zrelaksowaną wersję ELP (Keith Emerson też lubił tego kompozytora). W każdym razie, miło się tego słucha w tle. Odpisz, cytując
Recommended Posts