Highlander_now Napisano 15 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2023 Wspomniałem tu już Mirosława Czyżykiewicza. Ma on także na swoim koncie autorską płytę "Autoportret" wydaną w 1989 roku. Dziś była z samego rana. Nie było wersji na CD. Dopiero rok później ukazał się inny album "Ave" wydany tylko na cyfrowym krążku. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 16 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2023 Dnia 14.12.2023 o 20:06, Fandiscopolo napisał: Jeden z lepszych plyciw K C. Podobno HiRes. Jeden z najlepszych 😉 Ja nie jestem w stanie wskazać mojej ulubionej, to niemożliwe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 16 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2023 Płyta wydawana we Francji trzykrotnie. Dwukrotnie w roku 1973 ponownie w latach 1975 i 1976. Stanowi ścieżkę dźwiękową do serialu dokumentalnego pod tym samym tytułem. Podpisana jeszcze pseudonimem i nazwiskiem. Imię kompozytora to Evangelos. Niezmiennie poruszająca, piękna. Apokalipsa zwierząt. Sam posiadam wydanie z 1976 roku. 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 16 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2023 Co do KC, to zdecydowanie wolę jednak płyty z lat 70. Najczęściej słucham "Języczków". Ależ gitara basowa jest tam genialna. 18 minut temu, Highlander_now napisał: Apokalipsa zwierząt. Bardzo lubię, choć obecnie wolę ścieżkę dźwiękową do Blade Runnera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 16 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2023 (edytowany) 4 minuty temu, Adi777 napisał: Bardzo lubię, choć obecnie wolę ścieżkę dźwiękową do Blade Runnera. Którego? Edytowano 16 grudnia 2023 przez Highlander_now Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 16 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2023 Pierwszego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 16 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2023 5 minut temu, Adi777 napisał: Pierwszego. Niestety nie posiadam. Powinienem to nadrobić. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 16 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2023 (edytowany) Z KC palnąłem gafę. Mogło to zabrzmieć tak, jakbym debiutu nie uwielbiał, a wręcz ubóstwiam. Także wolę debiut i płyty z lat 70. Późniejsze też są świetne, ale to już inne brzmienie, bez tego czegoś. Edytowano 16 grudnia 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 17 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2023 Długo poszukiwany, zdobyty w stanie M album z 2016 roku. Konkretnie ukazał się 23 września. Ktoś kto go używał, nie pozostawił po sobie śladów. Rosetta. Vangelis. Dzisiejszy poranek. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 17 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2023 Młodsze siostry miłosierdzia… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 (edytowany) Chłopaki są niesamowici. Uprzedzam nie słuchać w obecności dzieci i zwolenników poprzedniej władzy. Widać , że czekali z wydaniem płyty / 13 grudzień 2023/, Edytowano 18 grudnia 2023 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 42 minuty temu, tomek4446 napisał: Chłopaki są niesamowici. Uprzedzam nie słuchać w obecności dzieci i zwolenników poprzedniej władzy. Widać , że czekali z wydaniem płyty / 13 grudzień 2023/. Wyrafinowania im z wiekiem nie przybyło, pośladki już pewnie nie te, co kiedyś, ale przynajmniej serca po właściwej stronie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 3 minuty temu, Rafał S napisał: Wyrafinowania im z wiekiem nie przybyło Nigdy go nie mieli. Ale szanuje ich właśnie za to , że przez tyle lat tłuką utwory w tym swoim niepowtarzalnym stylu. I za to , że niezależnie kto rządzi są zawsze anty Rafał , słucham drugi raz tej płyty i czuje się jak w latach 80-tych , gdy potajemnie słuchałem kaset z utworami Braku i innych antykomunistycznych kapel. Przypomniałem sobie jak po raz pierwszy dostałem pałowanie w " suce " po Rockowisku w Łodzi , bo miałem znaczek Solidarności i jakiś punkowy. Teksty były niemal bliźniacze , choć te stare bardziej wysublimowane z racji cenzury. Choć od 2015 w świecie muzyki cenzura też nie próżnowała. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 @tomek4446 Pozwoliłem sobie "polubić" Twój wpis, ale dla ścisłości dodam, że nie obejmuje to fragmentu o "suce" (nie podoba mi się, że zostałeś spałowany). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 10 minut temu, Rafał S napisał: dla ścisłości dodam, że nie obejmuje to fragmentu o "suce" Bardzo lubię ten poziom dyskusji . Dziękuje. @Asia coś o tym wie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 19 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2023 Beastly pirates are we Pamiętam program w TV, zdaje się miał tytuł "Morze", z tą czołówką. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 19 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2023 15 minut temu, maxredaktor napisał: Beastly pirates are we Pamiętam program w TV, zdaje się miał tytuł "Morze", z tą czołówką. Tak, uwielbiałem tę czołówkę z muzyką i włączałem początek programu tylko po to, żeby ją zobaczyć i posłuchać tego kawałka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 19 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2023 Rafał, robiłem tak samo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 19 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2023 Skoro jesteśmy przy poruszających numerach. @tomek4446 , @maxredaktor, @Grzesiek202 - gdy widzę w mediach Konfederację i zastanawiam się, gdzie jestem, włączam sobie czasem ten kawałek. Tekst trochę afektowany, ale bardzo go lubię. Eric Andersen - "Rain falls down in Amsterdam" (płyta "Memory of the Future, 1999 r.) Napisany przez Erika po tym, jak był on świadkiem neonazistowskiego marszu. Niezależnie od tematyki, fanom np. Cohena powinno to przypaść do gustu. Muzyka: Słowa: https://genius.com/Eric-andersen-rain-falls-down-in-amsterdam-lyrics 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 19 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2023 Nie znałem tego, a utwór jest świetny. Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 19 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2023 (edytowany) No i kolejna nowość, tym razem hindustańska muzyka klasyczna. Edytowano 19 grudnia 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 19 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 10 minut temu, maxredaktor napisał: Sadao Watanabe - Wheel of Life Mam tę płytę i lubię. Kiedyś sporo słuchałem. Pamiętam mgliście, że były tam jeszcze jakieś znane nazwiska, chyba Mike Stern na gitarze? Bębnił chyba też ktoś zacny. 3 minuty temu, Rafał S napisał: Bębnił chyba też ktoś zacny. Sprawdziłem. Nie, nie o niego chodziło. Za to jest Romero Lubambo na akustyku, Richard Bona i popularny klawiszowiec - George Whitty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 Zgadza się. Na saksofonie i flecie gra Sadao Watanabe, bas i perkusja to Richard Bona, na gitarze gra wspomniany Mike Stern, George Whitty odpowiada za klawisze, Nathaniel Townsley bębenki i wreszcie Romero Lubambo, który gra na gitarze akustycznej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts