Skocz do zawartości

Czego słuchasz??

karp

Recommended Posts

1 godzinę temu, pairtick napisał:

Zdecydowanie polecam to wydanie. 

discovery-16cd-remastered-boxed-set.jpg

Z tym że, oczywiście, z tą wersją „A Momentary Lapse of Reason”.

cover.jpg

Wydanie, które przedstawiłeś to prawdopodobnie oryginalny mastering z 2011 (das boot recording) i mimo iż na moim egzemplarzu jest identyczna informacja to jednak na matrixie obu plyt są różne kody masteringu (kody Twojego egz na podstawie danych z Discogs).  Również ciekawe, że na Twojej jest jako wydawca EMI, na mojej Parlophone. Co prawda wszystko to wykupił w 2013 Warner, ale czasem nie ogarniam tego bałaganu wydawniczego.  Ciekawe jakby porównać face to face oba nagrania...?

Ps. Polecam stronę okladki.net, ale o tej wersji okladki plyty nie ma tam słowa.  w oryginale lotnia jest daleko a pokojówki w ogóle.

Edytowano przez fp74

4 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

polish jazz

U mnie ostatnio w tle czasem leci: Karolak Piano Trio - Moontag (2019 r., Paweł Pańta na kontrabasie i Arek Skolik na bębnach). Niestety nie widzę na YT, nie wiem też, czy jest na platformach streamingowych. Do tego DR niższy niż na płytach z ECM. No i może być dla większości zbyt spokojne na sobotni wieczór. Więc nie mogę polecić. Co nie przeszkadza mi słuchać samemu z przyjemnością. ;)

4 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

już z nudów (?)  czytasz biografię Słonimskiego

Dobrze napisana, a to wcale nie takie oczywiste. Np. "Miłosz w Kalifornii" Cynthii Haven moim zdaniem nie nadaje się do czytania (książka rozmamłana i pretensjonalna). Oczywiście wszystko jest kwestią gustu.

Edytowano przez Rafał S

7 godzin temu, fp74 napisał:

Polecam stronę okladki.net, ale o tej wersji okladki plyty nie ma tam słowa.  w oryginale lotnia jest daleko a pokojówki w ogóle.

The album has been remixed for 2019. A standalone version was released on 29 October 2021.

The Later Years includes a remixed version of Pink Floyd's 1987 album A Momentary Lapse of Reason. The remix features restored contributions by the keyboardist, Richard Wright, and new contributions by the drummer, Nick Mason, to "restore the creative balance between the three Pink Floyd members".

https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Later_Years

A ja słucham dalej 😇 

Screenshot_20250216-003946.jpg

Screenshot_20250216-004005.jpg

1 godzinę temu, Rafał S napisał:

@fp74 I jak - wolisz Brand X z Philem, czy bez? Przy okazji - czytałeś jego autobiografię ("Jeszcze nie umarłem")? Warto. :) 

Czytałem recenzje plyt z i bez Collinsa i jak mam być szczery to ja za bardzo tego nie słyszę.  Tzn nie tak żeby jakąś płytę odrzucić z tego tylko powodu. Ale orzyznam, ze dopiero dzieki Brand X zrozumialem jak dobrym był/jest perkusistą. Biografii nie czytałem jeszcze. Męczę aktualnie 600 stron o Metallice... Ale za to wyczytałem, że Phil nie zna zapisu nutowego. Stosuje swój własny opracowany w dzieciństwie. Do grania na garach może nie jest to konieczne no ale do pracy z zespołem to ciężko tak bez nut...