Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Podejrzewam że Bogusław Kaczyński znał corridy jednak z operetki icon_smile.gif
Trudne jest życie byka icon_smile.gif bardzo nieliczne są hodowane do reprodukcji.
Reszta idzie do rzeźni i żeby były mniej agresywne kastruje się je do hodowli na mięso.
W stanie dzikim nie żyją od bardzo dawna.

Trzeba cenić zwierzęta które jemy. Nie używanie ich skór uważam za marnotrawstwo.
Hodowle zwierząt wyłącznie dla ich futer uważam za bzdurę , bo od dawna znacznie lepsze właściwości mają ubrania z tkanin.
Kiedyś dla ludzi była to konieczność. Dziś to tylko dziwaczna i mało praktyczna ozdoba.
Napisano
Temat smutny i poświęcony pamięci tych, którzy odeszli, ale jak widać wszystko można wykpić i ze wszystkiego się pośmiać, tylko po co i dlaczego akurat tutaj. Czy to chęć zaistnienia, pisania dla pisania, a może coś innego.
Zaistnieć na forum można w inny sposób, np. zakładając ciekawy temat.

Poza tym jak się kolega martwi losem biednych byków to może niech walczy o humanitarne metody uboju bytów hodowanych na befsztyki. Ale myślę, że to już na innym forum.
Napisano
Tak wyrósł temat troszkę poboczny icon_smile.gif
O wielkich, biednych bykach nie można powiedzieć ze są ludźmi. W sferę kultury wchodzą najbliżej podczas corridy.
A pan Bogusław pozostanie z nami w pamięci i na materiałach archiwalnych TV.
Napisano
Cytat

... Corrida kojarzyła mu się pewnie głównie z operą "Carmen". Nie myślał o cierpieniu byków, ale o barwnym spektaklu.

No i tego się trzymajmy!

Usuwam niemerytoryczne wpisy - to samo spotka kolejne takie przypadki...

Pozdrawiam
Napisano
Kolejna strata dla muzyki. 31 stycznia 2016 roku odszedł do wieczności Janusz Muniak. Znakomity jazzman. Kompozytor, aranżer, saksofonista, flecista.
Według miesięcznika "Jazz Forum" w plebiscycie Jazz Top 2011 Janusz Muniak został uznany najlepszym saksofonistą w Polsce.
W 2015 otrzymał Złotego Fryderyka za całokształt pracy twórczej.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,1...k-nie-zyje.html

Dodam, że miałem szczęście słuchać jego zespołu Janusz Muniak Trio (Kajetan Galas - p. o. i Arek Skolik - dr.) 14 marca 2015 roku w Kielcach na koncercie XII Świętokrzyskiej Wiosny Jazzowej.
  • 3 weeks later...
Napisano
Dziś, 17 lutego 2016 roku zmarł Andrzej Żuławski, reżyser, scenarzysta, aktor. Miał 75 lat.
Nakręcił wiele pieknych i niekiedy kontrowersyjnych filmów.
W tym "Trzecia Część Nocy", "Diabeł", "Opętanie", "Kobieta Publiczna", "Na Srebrnym Globie", "Błękitna Nuta", "Szamanka", "Wierność"
Jego ostatnim dziełem jest "Kosmos" według powieści Witolda Gombrowicza.
http://film.interia.pl/wiadomosci/news-and...yje,nId,2146835
Napisano
12 lutego 2016 roku odeszła do wieczności wielka polska scenografka telewizyjna Xymena Zaniewska - Chwedczuk.
http://wiadomosci.dziennik.pl/media/artyku...grafia-tvp.html

19 lutego opuścił ten świat włoski pisarz, filozof Umberto Eco, najsłynniejsze jego powieści to "Imię Róży" i "Wahadło Foucaulta".
https://pl.wikipedia.org/wiki/Umberto_Eco

25 lutego zmarł czeski grafik, animator, autor bajek Zdenek Smetana. Pamiętamy jego "Bajki z mchu i paproci" (Żwirek i Muchomorek), "Wodnik Szuwarek", "Psi żywot".
http://www.tvn24.pl/kultura-styl,8/zdenek-...yje,622488.html
  • 3 weeks later...
Napisano
Dobrze że wspomniałeś o Emersonie, bo umknęła mi ta informacja-szkoda tego zasłużonego artysty.
Zaraz wrzucę w odtwarzacz jakąś jego płytkę...

Może to będzie okazja dla tych, którzy nie znają EL&P by wrzucić w wyszukiwarkę hasło "Emerson" i posłuchać oraz obejrzeć pare utworów!

Pozdrawiam
PS. To było samobójstwo...
Napisano
Emerson, Lake and Palmer była i jest dla mnie jednym z największych osiągnięć muzycznych tamtego okresu. Mówiło się wówczas o takich grupach muzycznych, że wykonują muzykę progresywną, czasem nazywano ją muzyka "psychodeliczną".
RoRo ja myślę, że w naszym kraju mało kto obecnie pamięta o EL&P, nie mówiąc już o ich muzyce, która łączyła w sobie m.in. elementy muzyki klasycznej, jazzu. O tzw. rockowych transkrypcjach muzyki klasycznej nie wspominając.
Pamiętacie zapewne, że Emerson utworzył grupę The Nice, której nagrania miałem - niestety miałem. Był motorem napędowym i twórcą EL&P. ...
Zresztą o tym wszystkim można sobie poczytać w necie.
  • 3 weeks later...
Napisano
5 marca zmarł Nikolaus Harnoncourt. Wybitny dyrygent i wiolonczelista. Prekursor wykonawstwa muzyki barokowej na instrumentach z epoki. Obok Gustava Lenhardta, który zmarł w 2012 roku, jedna z najwazniejszych postaci w XX wieku. Oni zmienili kierunek wykonawstwa baroku, każdy inny dyrygent później czerpał z ich poszukiwań i eksperymentów

I dodam tutaj także że 24 marca zmarł wybitny piłkarz i trener Johan Cruyff. Ktoś zapyta skąd to nazwisko tutaj? Uznałem, że warto o nim wspomnieć, ponieważ to między innymi dzięki niemu i Rinusowi Michelsowi futbol można w czasach obecnych nazwać prawdziwą sztuką
  • 4 weeks later...
  • 6 months later...
Napisano
Uzupełnię. Niestety. Dziś ich dzień, choć wielu z nas myśli o nich każdego dnia, słuchając ich muzyki.

Kwiecień 2016 muzyk, autor tekstów, aktor, artysta David Bowie.

Grudzień 2015 Natalie Cole.

Czerwiec 2016 reżyser, scenarzysta, operator Andrzej Kondratiuk .

Styczeń 2016, aktor, Alan Rickman.
  • 2 weeks later...
Napisano
Wczoraj wieczorem, przy świecy słuchałem tej ostatniej płyty (pisałem o niej w wątku o "Wydawnictwa płyt aspirujące do najlepszych"). Śpiewał w niej "I'm ready, my lord". Dziś ta straszna wiadomość bardzo smuci....
  • 4 weeks later...
Napisano
Kolejny muzyk, legenda nie żyje. Niestety. 7 grudnia 2016 r. zmarł Greg Lake (Gregory Stuart Lake). Brytyjski wokalista, basista, gitarzysta, kompozytor i producent.
Występował w grupach King Crimson, Emerson, Lake & Palmer a także Asia, Greg Lake Band. Prowadził również karierę solową.

Będzie mi brakowało tego artysty. Wciąż go słyszę w najważniejszym dla mnie utworze rockowym "21st Century Schizoid Man" czy budzących nostalgię utworach "Epitaph", "Lucky Man" i "C'est La Vie".
Napisano
Greg Lake kojarzy mi się przede wszystkim jako frontman w EL&P, ale w drugiej kolejności również z King Crimson-o czym już wspomniał F1angel.

Należy przypomnieć, że na początku roku również stracił życie Keith Emerson - drugi z członków zespołu Emerson, Lake & Palmer (bardzo znany klawiszowiec). A grupa ta w latach 1970-1994 wydała 9 albumów studyjnych (i można je trafić w dobrej cenie zarówno na CD jak i na winylach).
Jak ktoś nie zna-to dla orientacji warto posłuchać paru ich utworów... bo tak swoją drogą to sporo jest osób, które zupełnie nie kojarzą obu grup.

Pozdrawiam
Napisano
Ostał się ino Palmer...

Mi jednak Lake w pierwszej kolejności kojarzy się z wczesnym King Crimson, co oczywiście nie zmienia faktu, że cztery pierwsze albumy ELP to po prostu klasyka gatunku. Zaraz sobie włączę tytułową suitę z płyty "Tarkus" - ich opus magnum.
  • 2 weeks later...
Napisano
Dzisiaj umarł George Michael - miał 53 lata.
I właśnie w Święta Bożego Narodzenia... jak w najsławniejszym świątecznym utworze "Last Christmas".
Od dzisiaj już zabrzmi to inaczej, bo kto słuchał (jak ja...) w Wigilię czy wczoraj to był faktycznie "ostatni".
Pracował nad swoją kolejną płytą - być może doczekamy się jej wydania (nie wiadomo jak bardzo była zaawansowana).

25 grudnia w katastrofie lotniczej nad Morzem Czarnym zginął prawie cały skład bardzo znanego i doskonałego Chóru Aleksandrowa.
Znany i ceniony, choć być może dla niektórych z uwagi na jego wojskowy charakter - trudny do jednoznacznej oceny. Ale artystycznie był to najwyższy poziom.

A 24 grudnia Stasiek Wielanek skończył życie - szczególnie bliski warszawiakom lider sławnej Kapeli Czerniakowskiej, miał 67 lat
Fragment ze strony TVP Info
http://www.tvp.info/28344680/nie-zyje-stan...czerniakowskiej
"Artysta był twórcą jednej z największych na świecie kolekcji: nut, tekstów i materiałów związanych z piosenką starej i nowej Warszawy. Wydał antologię „Szlagiery starej Warszawy”, w której zebrał teksty i nuty do ponad 170 utworów. Był także autorem książki „Warszawa w piosence, wierszu i anegdocie”. Był współautorem artykułów prasowych i felietonów o tematyce warszawskiej oraz scenariuszy widowisk artystycznych.

Napisał muzykę do spektaklu „Zaczarowany krawiec”, który był wystawiany na deskach Teatru Żydowskiego.

Zagrał w filmach muzycznych i fabularnych o tematyce warszawskiej, m.in.: „Piosenki z mojej dzielnicy”, „Wycieczka na Pragę”, „Lwowskie piosenki”, „Godzina W”, „Dom”, „Miasto 44”.

http://www.stasiekwielanek.pl/biografia.html

Pozdrawiam