Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 6 months later...
  • 4 months later...
Napisano

Dzisiaj pojawiła się informacja, że 6 lipca w Rio de Janeiro zmarł w wieku 88 lat słynny brazylijski gitarzysta, kompozytor i piosenkarz João Gilberto nazywany "ojcem bossa-novy" (muzyka wywodząca się z samby i cool jazzu).
Współpracował m.in. z Antônio Carlosem Jobimem...

a mnie kojarzy się od razu z "Dziewczyną z Ipanema" - chyba najbardziej znanym utworem z doskonałej płyt "Getz/Gilberto" z 1964. W  utworze tym zaśpiewała jego żona Astrud Gilberto, zaś sam album jest jednym z najlepiej sprzedających się jazzowych albumów wszech czasów (Stan Getz to amerykański saksofonista - jakby ktoś nie wiedział).

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

W nocy z wtorku 16 lipca na środę 17 zmarł w Niemczech Aleksander Bem, perkusista, wokalista, kompozytor, współzałożyciel w 1970 roku zespołu Bemibek (później Bemibem), brat Ewy Bem.
Kompozytor, perkusista i wokalistą., kompozytorem. Wraz z Ewą Bem, Andrzejem Ibkiem i Tadeuszem Gogoszem założył zespół Bemibek. Grupa w 1973 r., po odejściu Aleksandra Ibka i Tadeusza Gogosza, zmieniła nazwę na Bemibem. Grupa łączyła rock, jazz, bossa novę oraz bluesa. 
Najbardziej znany utwór tej grupy to wg mnie "Podaruj mi trochę słońca".

Miał 70 lat

Pozdrawiam

• 2 months later...
Napisano

Karel Gott-1.10.2019r odszedł w wieku 80 lat najpopularniejszy czechosłowacki/czeski piosenkarz. Wydał ponad 180 płyt.

A w sobotę 28 września, w wieku 85 lat umarł Jan Kobuszewski, najbardziej znany nasz aktor komediowy, ale również mający na swoim koncie wyśpiewanych sporo piosenek kabaretowych (Kabaret Starszych Panów, Dudek, Kabaret Olgi Lipińskiej). 

W 2001 roku Pomaton wydał składankę "Jan Kobuszewski" w ramach cyklu "Złota Kolekcja: Portrety".

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

Żal, że wiele z tych programów  z Kobuszewskim się nie zachowało -zapisane na taśmach magnetycznych wykorzystane zostały do kolejnych nagrań. 

Szkoda np. pięciominutówek "Dobranoc dla dorosłych" w których grał główną rolę - on oraz charakterystyczny fotel :-)

A w tamtych czasach dzięki Panu Jankowi i jego doskonałej grze byłem na bieżąco z repertuarem Teatru Kwadrat :-) To są plusy życia w stolicy...

Pozdrawiam

• 1 month later...
Napisano

Smutne 😞

o śmierci Kena poinformowano również na stronach What HiFi
https://www.whathifi.com/news/ken-ishiwata-legendary-hi-fi-figure-dies-aged-72

Zmarł 25 listopada 2019 roku - w wieku 72 lat (z tego 41 lat - w firmie Marantz).

Ishiwata na emeryturze był niecałe pół roku -od maja 2019 roku.
https://audio.com.pl/aktualnosci/branza/26521-ken-ishiwata-zegna-sie-z-marka-marantz

Wielokrotnie widziałem Go na AudioShow - ostatnio rok temu, gdy udzielał wywiadu dla AUDIO... Spokojny, wyważony - zazwyczaj ubrany w białą marynarkę (lub coś w stylu marynarki...).
Świetny facet, chodząca legenda firmy MARANTZ - nie tylko ambasador tej marki. Z charyzmą i stylem - jak widziałem Go, to zawsze mi się kojarzył z wyważoną elegancją i spokojnym zachowaniem Jeremiego Przybory i Jerzego Wasowskie z "Kabaretu Starszych Panów".

Jeden z wywiadów można przeczytać tutaj:
https://www.infoaudio.pl/artykul/1167,ken-ishiwata-i-nowa-referencja-marantz

Pozdrawiam - Roman
PS. Tylko proszę jak ktoś nie wie kim był Ken - to niech przynajmniej sobie o nim poczyta i nie pisze "a kto to jest / był?"

obraz.png

Napisano

Marie Fredriksson miała 61 lat, zmarła 9 grudnia 2019 roku po wieloletniej walce z chorobą (w 2002 roku wykryto guza mózgu).
Potem 2 lata przerwy, wokalistka wróciła zdrowa  i w 2004 pojawiła się jej nowa - solowa płyta "The Change".

Ostatnie problemy zdrowotne spowodowały odwołanie zaplanowanej kilka lat temu trasy koncertowej, związanej z obchodzeniem 30 lat pracy i najnowszą płytą "Good Karma".  Zespół Roxette pierwszą swoją płytę studyjną "Pearls Of Passion" wydał w 1986, a działał do 2016, a działalność grupy była parę razy zawieszana.

Dla mnie pierwszą znaną płytą Roxette była "Look Sharp!" z 1988 roku - a ta znajomość zaczęła się od utworu Listen To Your Heart"

Pozdrawiam

• RoRo pinned this topic
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
Napisano

Przekazałem tę smutną wiadomość mojemu 12-letniemu synowi, a on zanucił mi w odpowiedzi motyw z "Dobrego, złego i brzydkiego". Prawdziwie ponadczasowa muzyka. Ja za to bardzo lubię ścieżkę dźwiękową do "The Thing". Nie wiem jakim cudem Ennio dostał za nią nominację do "Złotej Maliny". Dla mnie to jeden z kultowych motywów z horrorów. 

Napisano

Misja...

Ennio Morricone miał swoją misję, realizował ją doskonale i chwała Mu za to!

Jak to dobrze, że Jego muzyka zostanie z nami...
Stworzył i współtworzył muzykę do ponad 500 filmów.

Jak podaje agencja ANSA, zmarł w nocy we włoskiej klinice. Kilka dni wcześniej upadł i złamał kość udową. Przyjaciel i prawnik rodziny kompozytora Giorgio Assumma przekazał, że pogrzeb Morricone będzie mieć prywatny charakter. "Z szacunkiem dla uczucia pokory, które zawsze inspirowało jego czyny" - przekazano w oświadczeniu"

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

W sobotę 25 lipca zmarł Bernard Ładysz - legendarny śpiewak operowy (jeden z najbardziej znanych polskich śpiewaków XX wieku), aktor, żołnierz Armii Krajowej (nazajutrz po swoich 98 urodzinach).
Urodził się w Wilnie, a swoje powojenne życie związał z Warszawą - i tu zmarł.
Pytany o to, co jest jego zdaniem najważniejsze w śpiewaniu artysta odpowiadał: "Wrażliwość, dusza, serce i dar od Boga: głos. A najważniejsze, to umieć to docenić".

Wczoraj - 27 lipca - zmarł Michał "Gier" Giercuszkiewicz, perkusista m.in. grupy Dżem.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

Właśnie przeczytałam, że z  powodu komplikacji związanych z Covid-19 zmarł Trini Lopez. Miał 83 lata. Był nie tylko piosenkarzem, lecz także aktorem. Gibson wyprodukował sygnowane jego nazwiskiem modele gitar, na których grali m.in. Dave Grohl i Noel Gallagher.

• 1 month later...