Fafniak Napisano 16 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 Aretha Franklin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 16 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 Amerykańska królowa soul... miała 76 lat...szkoda... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 4 marca 2019 Udostępnij Napisano 4 marca 2019 Właśnie telefon mnie powiadomił, że zmarł Keith Flint, wokalista The Prodigy Miał 49 lat. https://www.wprost.pl/swiat/10196118/media-nie-zyje-keith-flint-nagla-smierc-frontmana-the-prodigy.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 7 lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 lipca 2019 Dzisiaj pojawiła się informacja, że 6 lipca w Rio de Janeiro zmarł w wieku 88 lat słynny brazylijski gitarzysta, kompozytor i piosenkarz João Gilberto nazywany "ojcem bossa-novy" (muzyka wywodząca się z samby i cool jazzu). Współpracował m.in. z Antônio Carlosem Jobimem... a mnie kojarzy się od razu z "Dziewczyną z Ipanema" - chyba najbardziej znanym utworem z doskonałej płyt "Getz/Gilberto" z 1964. W utworze tym zaśpiewała jego żona Astrud Gilberto, zaś sam album jest jednym z najlepiej sprzedających się jazzowych albumów wszech czasów (Stan Getz to amerykański saksofonista - jakby ktoś nie wiedział). Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 17 lipca 2019 Udostępnij Napisano 17 lipca 2019 W nocy z wtorku 16 lipca na środę 17 zmarł w Niemczech Aleksander Bem, perkusista, wokalista, kompozytor, współzałożyciel w 1970 roku zespołu Bemibek (później Bemibem), brat Ewy Bem. Kompozytor, perkusista i wokalistą., kompozytorem. Wraz z Ewą Bem, Andrzejem Ibkiem i Tadeuszem Gogoszem założył zespół Bemibek. Grupa w 1973 r., po odejściu Aleksandra Ibka i Tadeusza Gogosza, zmieniła nazwę na Bemibem. Grupa łączyła rock, jazz, bossa novę oraz bluesa. Najbardziej znany utwór tej grupy to wg mnie "Podaruj mi trochę słońca". Miał 70 lat Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 2 października 2019 Udostępnij Napisano 2 października 2019 Karel Gott-1.10.2019r odszedł w wieku 80 lat najpopularniejszy czechosłowacki/czeski piosenkarz. Wydał ponad 180 płyt. A w sobotę 28 września, w wieku 85 lat umarł Jan Kobuszewski, najbardziej znany nasz aktor komediowy, ale również mający na swoim koncie wyśpiewanych sporo piosenek kabaretowych (Kabaret Starszych Panów, Dudek, Kabaret Olgi Lipińskiej). W 2001 roku Pomaton wydał składankę "Jan Kobuszewski" w ramach cyklu "Złota Kolekcja: Portrety". Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 12 października 2019 Udostępnij Napisano 12 października 2019 Nieodżałowany Jan Kobuszewski. Wybitny aktor i wspaniały człowiek. Potrafił rozśmieszać do łez i miał wielki dystans do siebie. Miał na swoim koncie około 2000 programów telewizyjnych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 13 października 2019 Udostępnij Napisano 13 października 2019 Żal, że wiele z tych programów z Kobuszewskim się nie zachowało -zapisane na taśmach magnetycznych wykorzystane zostały do kolejnych nagrań. Szkoda np. pięciominutówek "Dobranoc dla dorosłych" w których grał główną rolę - on oraz charakterystyczny fotel :-) A w tamtych czasach dzięki Panu Jankowi i jego doskonałej grze byłem na bieżąco z repertuarem Teatru Kwadrat :-) To są plusy życia w stolicy... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Ś P. Ken Ishiwata Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Smutne 😞 o śmierci Kena poinformowano również na stronach What HiFihttps://www.whathifi.com/news/ken-ishiwata-legendary-hi-fi-figure-dies-aged-72 Zmarł 25 listopada 2019 roku - w wieku 72 lat (z tego 41 lat - w firmie Marantz). Ishiwata na emeryturze był niecałe pół roku -od maja 2019 roku.https://audio.com.pl/aktualnosci/branza/26521-ken-ishiwata-zegna-sie-z-marka-marantz Wielokrotnie widziałem Go na AudioShow - ostatnio rok temu, gdy udzielał wywiadu dla AUDIO... Spokojny, wyważony - zazwyczaj ubrany w białą marynarkę (lub coś w stylu marynarki...). Świetny facet, chodząca legenda firmy MARANTZ - nie tylko ambasador tej marki. Z charyzmą i stylem - jak widziałem Go, to zawsze mi się kojarzył z wyważoną elegancją i spokojnym zachowaniem Jeremiego Przybory i Jerzego Wasowskie z "Kabaretu Starszych Panów". Jeden z wywiadów można przeczytać tutaj:https://www.infoaudio.pl/artykul/1167,ken-ishiwata-i-nowa-referencja-marantz Pozdrawiam - Roman PS. Tylko proszę jak ktoś nie wie kim był Ken - to niech przynajmniej sobie o nim poczyta i nie pisze "a kto to jest / był?" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 8 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2019 Ken Ishiwata: ogromna strata dla świata "AUDIO" i nie tylko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 10 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2019 Marie Fredriksson z Roxette Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2019 Marie Fredriksson miała 61 lat, zmarła 9 grudnia 2019 roku po wieloletniej walce z chorobą (w 2002 roku wykryto guza mózgu). Potem 2 lata przerwy, wokalistka wróciła zdrowa i w 2004 pojawiła się jej nowa - solowa płyta "The Change". Ostatnie problemy zdrowotne spowodowały odwołanie zaplanowanej kilka lat temu trasy koncertowej, związanej z obchodzeniem 30 lat pracy i najnowszą płytą "Good Karma". Zespół Roxette pierwszą swoją płytę studyjną "Pearls Of Passion" wydał w 1986, a działał do 2016, a działalność grupy była parę razy zawieszana. Dla mnie pierwszą znaną płytą Roxette była "Look Sharp!" z 1988 roku - a ta znajomość zaczęła się od utworu Listen To Your Heart" Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 7 lutego 2020 Udostępnij Napisano 7 lutego 2020 Nie żyje Romuald Lipko -współtwórca Budki Suflera. Umarł dzisiejszej nocy (z czwartku na piątek 7 lutego), w wieku 69 lat. Jolka, Jolka,pamiętasz.. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 29 marca 2020 Udostępnij Napisano 29 marca 2020 Nie żyje Krzysztof Penderecki -umarł dziś w nocy, miał 86 lat. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2020 (edytowany) W wieku 81 lat zmarł Bill Withers, wielka gwiazda soulu lat 70-tych, twórca wielu chętnie coverowanych piosenek. Edytowano 3 kwietnia 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2020 Dziś zmarł Andrzej Adamiak. Lider zespołu Rezerwat miał 60 lat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 6 lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 lipca 2020 Dziś nad ranem zmarł Ennio Morricone... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 lipca 2020 Przekazałem tę smutną wiadomość mojemu 12-letniemu synowi, a on zanucił mi w odpowiedzi motyw z "Dobrego, złego i brzydkiego". Prawdziwie ponadczasowa muzyka. Ja za to bardzo lubię ścieżkę dźwiękową do "The Thing". Nie wiem jakim cudem Ennio dostał za nią nominację do "Złotej Maliny". Dla mnie to jeden z kultowych motywów z horrorów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 6 lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 lipca 2020 Misja... Ennio Morricone miał swoją misję, realizował ją doskonale i chwała Mu za to! Jak to dobrze, że Jego muzyka zostanie z nami... Stworzył i współtworzył muzykę do ponad 500 filmów. Jak podaje agencja ANSA, zmarł w nocy we włoskiej klinice. Kilka dni wcześniej upadł i złamał kość udową. Przyjaciel i prawnik rodziny kompozytora Giorgio Assumma przekazał, że pogrzeb Morricone będzie mieć prywatny charakter. "Z szacunkiem dla uczucia pokory, które zawsze inspirowało jego czyny" - przekazano w oświadczeniu" Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 17 lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 lipca 2020 17 lipca zmarł Andrzej Strzelecki - znany aktor i reżyser teatralny. Miał 68 lat. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 28 lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 lipca 2020 W sobotę 25 lipca zmarł Bernard Ładysz - legendarny śpiewak operowy (jeden z najbardziej znanych polskich śpiewaków XX wieku), aktor, żołnierz Armii Krajowej (nazajutrz po swoich 98 urodzinach). Urodził się w Wilnie, a swoje powojenne życie związał z Warszawą - i tu zmarł. Pytany o to, co jest jego zdaniem najważniejsze w śpiewaniu artysta odpowiadał: "Wrażliwość, dusza, serce i dar od Boga: głos. A najważniejsze, to umieć to docenić". Wczoraj - 27 lipca - zmarł Michał "Gier" Giercuszkiewicz, perkusista m.in. grupy Dżem. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 Właśnie przeczytałam, że z powodu komplikacji związanych z Covid-19 zmarł Trini Lopez. Miał 83 lata. Był nie tylko piosenkarzem, lecz także aktorem. Gibson wyprodukował sygnowane jego nazwiskiem modele gitar, na których grali m.in. Dave Grohl i Noel Gallagher. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 14 sierpnia br odeszła Ewa Demarczyk -piosenkarka znana m.in. z "Karuzeli z Madonnami". oraz "Na moście w Avignon" Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 października 2020 Udostępnij Napisano 6 października 2020 Kultowy gitarzysta i założyciel zespołu Van Halen – Eddie Van Halen – zmarł po długiej walce z rakiem 6 października w wieku 65 lat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts