Celdur Napisano 30 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2015 Na pewno chcę kupować samą klasykę na CD. Będą to płyty zapewne z empików.Także mówisz że chip w fiio będzie w sumie lepszy od tego z odtwarzacza.Co do plików flac to nie uważam do końca że są lepsze od dźwięku z płyty cdNie uważam też że są w 100% takie same jak CD. Wg mnie płyta będzie zawsze ładniej grająca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 września 2015 Udostępnij Napisano 30 września 2015 Kiedy piszę o plikach HD to nie chodzi mi o FLACi zrobione z płyty CD tylko o takie które mają rozdzielczości pochodzące ze źródła o wyższych standardach np. 24 bity rozdzielczości i częstotliwości próbkowania są wyższe niż 48 kHz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suzana Napisano 30 września 2015 Udostępnij Napisano 30 września 2015 Cytat Co do plików flac to nie uważam do końca że są lepsze od dźwięku z płyty cdNie uważam też że są w 100% takie same jak CD. Wg mnie płyta będzie zawsze ładniej grająca.. Pod warunkiem że jest się wstanie odróżnić... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 30 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2015 MobyDick 24/96 posiadam i jest to format FLAC.Tylko nie rozumiem po co mi tutaj o nich piszesz Problem dotyczy cały czas kwesti chipu w cd i audiotraku czy warto podpiąć po coaxie jeśli w fiio nowszy i lepszy.Bo szczerze teraz cd-1 wątpię żebym sprzedał za te 150zł i kupił chociażby cd-2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 września 2015 Udostępnij Napisano 30 września 2015 Pliki HD to źródło znacznie lepszego dźwięku od CD. Sporo jednak zależy od sprzętu na którym są odtwarzane. Nawet FLACi zgrane z płyty CD sa w stanie zagrać lepiej niż płyta CD ( nie zawsze ). Sposób w jaki sa czytane płyty CD wywodzi się z początków istnienia tego standardu i jest obarczony większa ilością błędów niż zgrane dane w procesie trzykrotnego odczytu z płyty i po usunięciu danych różniących się.Który jest lepszy to subiektywna ocena. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 2 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2015 Koledzy czas na tuner FM. Mam szukać z tej samej serii czy chcecie polecić coś lepszego tak powiedzmy do 200pln? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 2 października 2015 Udostępnij Napisano 2 października 2015 Coś lepszego do 200 zł? Raczej będzie trudno. Szukaj tunera z tej serii, co Twój wzmacniacz. Np. T 3.Poza tym będziesz mógł sterować nim z pilota od wzmacniacza i będzie pasował wizualnie do reszty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 3 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2015 Dzięki. W takim razie rozglądam się za T 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 9 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 października 2015 Panowie warto zamieniać Fine Arts CD1 na GRUNDIG CL-CD6 City Line (DAC D/A converter: SAA7350GP + SM5840AS)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 13 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2015 Koledzy spotkał się ktoś kiedyś w funkcją "Auto Space" w odtwarzaczach CD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 13 października 2015 Udostępnij Napisano 13 października 2015 Tak,"Auto Space" wrzuca parę sekund przerwy między utworami.Przydatne to mogło być wtedy, gdy człek kopiował płytę na kasetę magnetofonową i chciał później przy odtwarzaniu kasety korzystać z wyszukiwania następnego utworu (do przodu i do tyłu). A w niektórych deckach była nawet funkcja programowanego odtwarzania paru utworów (i oczywiście przewijania kasety gdy te utwory nie było bezpośrednio po sobie).Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 13 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2015 Dzięki wielkie, na to bym sam nie wpadł Mi się kojarzyło ze sceną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 27 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 października 2015 Panowie testował ktoś na własnej skórze OPAMP Muses 8820D vs Muses 01/02?Warto płacić 150/200zł za zamianę na wyższy model? Różnica jest czy to tylko placebo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 30 września 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2016 Koledzy, czy ktoś miał styczność z Denon PMA-735R?Zacniej gra niż obecne budżetowe konstrukcje tej marki, tj. pma-720ae itp? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 21 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2016 Czy ktoś posiadał interkonekt Audionova Proteus? Faktycznie taki dobry jak opisują? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 21 października 2016 Udostępnij Napisano 21 października 2016 Coś nie masz szczęścia do odpowiedzi, jak widzę .Jeśli chodzi o kabelki Audionova, to na tych akurat nie słuchałem. Z tego co wiem marka ma swoje specyficzne brzmienie. Dość wyraziste, mocne, energetyczne.Nie każdemu to odpowiada, nie w każdym systemie się sprawdzi.Z kablami jest tak, że nie każde dobre wszędzie dobrze zagrają. Najlepiej by było pożyczyć i wypróbować. Ale to też musiałyby pograć choć kilkadziesiąt godzin a nie chwilę.Wzmacniacz 735R ma z tego co pamiętam inne brzmienie niż 720AE. Bardziej wyraziste, drapieżne, twardsze. Jest to na pewno lepszy wzmacniacz. Choć Denony to ogólnie nie moja bajka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 23 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2016 Nie twierdzę że jest inaczej. Nie mniej jednak interesuje mnie czy zabrzmią lepiej, z większą ilością detali niż Nameless Black Silver.Tutaj krótki opis producenta http://www.nameless.aegp.pl/ Bo tak na prawdę może brzmią bardzo podobnie. Cenowo też podobne. Nie mam jak sprawdzić Audionova. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 23 października 2016 Udostępnij Napisano 23 października 2016 Czy z większą ilością detali, to wątpię ponieważ Nameless jest w tej kwestii bardzo dobry.Ale pamiętaj, że większa ilość to nie zawsze pożądany efekt. Trzeba raczej dążyć do większej rozdzielczości systemu. By duża ilość detali nie objawiła się jako zbytnie wyostrzenie i rozjaśnienie dźwięku, co szybko stanie się męczące.Nie wiem o co Ci chodzi, do czego dążysz? Bo Ty sporo pytasz a mało dajesz od siebie. Nie opisujesz swoich wrażeń, nie porównujesz, nie dzielisz się wrażeniami.Jak napisałem niedawno w jednym z wątków ja kończę już z forum typu poradnik dla leniów a chcę dyskusji, dzielenia się spostrzeżeniami, doświadczeniami. Ja większą detaliczność upatrywałbym nie w ilości w sensie eksponowania, doświetlania wysokich tonów, choćby tam niewiele się działo, ale właśnie w ich rozdzielczości, mikrodetalach, budowaniu ładnej, napowietrzonej sceny stereo. Ale to raczej rola dobrych kolumn (ich głośników wysokotonowych), dobrej klasy wzmacniacza i wysokiej jakości źródła dźwięku.A wówczas nie będą potrzebne takie kable jak Nameless czy Audionova. Tu bardzo łatwo wpaść w pułapkę i pomylić ekspozycję wysokich tonów z ich prawdziwą detalicznością, czyli rozdzielczością.Lecz oczywiście jeśli masz okazję posłuchać na Proteusach, to szkoda by było tego nie zrobić. Bo to bardzo ciekawe kable w swojej cenie. Kable mają mocną górę i taki sam dół. Średnica trochę schowana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 23 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2016 W porządku, jutro coś naskrobię w temacie "wasze systemy" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 25 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 października 2016 A tak poza tym to ja uważałem kabel nameless za właśnie grający równo bez podbarwień żadnego pasma.O Audionova Proteus piszą raczej podobnie w teście. Tylko tutaj jest srebro więc dodatkowo może "ożywić" górne zakresy.Może uda mi się dostać za dobrą cenę Proteusa to podepnę namelessa pod CD a Audionova pójdzie do DACa albo odwrotnie.Ta Melodika to jednak gra wydaję mi się że trochę "tanio" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 27 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 października 2016 Jednak po wsłuchaniu się odtwarzacz cd wcale nie gra ciepło, jest raczej chłodny.Jest szansa aby ocieplić dźwięk jakimiś interkonektem do ~ 200zł? może być używany.Te co mam melodiki uważam że też grają chłodno. Nie bardzo chcę podpinać cd pod DACbo on raczej cyfrowego wyjścia też nie ma wysokiej klasy, a tracić kasę na dobrego coax to kiepski pomysł jeśli w niczym nie pomoże.Poza tym on kiepski do transportu chyba z cdm-12.1 Ludzie piszą żeby szukać cdm-4 lub cdm-9 z dopiskiem pro. Ale to już kupno nowego sprzętu.Obecnie moich nameless ciężko znaleźć, one są trochę ocieplone (przynajmniej tak mi się wydaje)+ przepiąłem nameless pod CD a Melodike pod DAC. Na razie muszę z tym żyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 14 listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2016 Czy do 350 zł znajdę jakiegoś CD z pilotem , grającego jazz i klasykę bardziej "żywo"? - lepiej.Czegoś mi brakuje w tym Grundig CL-CD6 (bebechy jak finearts cd2)Konwertery C/A w tym CD nie są jakichś wysokich lotów chyba.Może jakaś Yamaha 4xx? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 listopada 2016 Udostępnij Napisano 15 listopada 2016 Tu masz pewien problem. Sprzęty które grają zdecydowanie ciepło, z reguły nie grają żywo. Te które są żywe w brzmieniu , na ogół nie należą do ciepło grających. Można co najwyżej znaleźć jakiś kompromis w tej kwestii. Opcja z podłączeniem CD z wyjścia cyfrowego do DAC-a który masz, może być dobrym pomysłem. Kupowanie drogiego przewodu coaxial do ich cyfrowego połączenia, uważam za wyjątkowo nietrafione. Wystarczy jakiś w miarę przyzwoity przewód do tego celu przeznaczony. Jeśli będziesz zadowolony, dopiero wtedy możesz rozwijać tą koncepcje i myśleć o lepszym napędzie, DAC-u i dopiero wtedy można rozważać ewentualnie lepszy przewód cyfrowy ( tylko jeśli coś wniesie dobrego ). Może jednak lepiej konwertować płyty na pliki bezstratne i tak odtwarzać ? W tej chwili przyszedł mi do głowy tani DAC-USB ( bardziej słuchawkowy i do sprzętu przenośnego ) SMSL M2. Gra dość ciepło i ożywia brzmienie, głównie przez eksponowanie wyższego zakresu średnich tonów, bez ich wyostrzania. Działa również pod androidem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 15 listopada 2016 Udostępnij Napisano 15 listopada 2016 Nieprawda . Sony Ta-n7. Bardzo dynamiczny i żywy i jednocześnie ciepły. A po kilku godzinach grania wręcz gorący i nie jest to mierzone w skali Celsjusza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 15 listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2016 Przecież to jest wzmacniacz a nie CD..Czy coaxial do 80zł np. wireworld luna będzie odpowiedni? Czy szukać czegoś innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts