Inferno Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 (edytowany) Zobacz https://allegro.pl/cambridge-audio-dac-magic-100-i7178596737.html DAC z dobrym przetwornikiem Wolfsona 8742 24bity Edytowano 10 listopada 2018 przez Inferno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Jak nowy do 1 tys to już wolałbym: Nostromo Wolf 2 lub SMSL M8A Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sofasurfer Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 15 godzin temu, S4Home napisał: Jest całą encyklopedia o Malinie i jej wpływu na dźwięk jako transportu w audio. Na prawdę wpisz w google. Bo jak zaczął bym tu pisać to dostał bym Bana od moderacji za ilość znaków. Piotr No a w skrócie czemu to jest lepsze od zwykłego kompa? Do tego podłącza się monitor czy jak? Stawia system? To już zaczyna się robić bardziej informatyka niźli audio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Bo taki komputer to płytka drukowana za 150 zł. Można ją ubrać w obudowę i trzeba wgrać system operacyjny do tego przeznaczony, a potem tak jak z każdym komputerem. Żeby widzieć co robisz z nim to musisz mieć jakieś urządzenie na którym to zobaczysz czyli ekran wyposażony w HDMI ( monitor lub TV ) Przez sieć możesz tym sterować z poziomu innych urządzeń np. tabletu lub innego komputera. Ma być lepiej niż z PC bo system jest bardzo prosty i słabiej zakłócają pracę wewnętrzne procesy systemu. Przy dobrze działającym PC nie powinno być takich problemów. Również trudniej jest w malinie coś spieprzyć z ustawieniami. Można kupić gotowy zestaw już przez kogoś skonfigurowany w obudowie i wtedy jest drożej. Tyle że to OT .Malina to komputer a nie DAC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Sama Malina to komputer, natomiast czy będzie pełnić rolę daca to zależy tylko i wyłącznie od tego co do niej doczepimy. I wcale nie potrzeba monitora czy innych bajerów do niej, wgrywa się system na kartę sd i działa . Albo kupuje playerka z wgranym systemem, po prostu podłanczasz i gra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 No raczej nie będzie nigdy pełnić roli DAC-a. Może pełnić funkcję strimera podłączonego do niezależnego DAC-a lub można ją wyposażyć w kartę dźwiękową zawierajacą jakiś sensowniejszy DAC niż ten z jej płytki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sofasurfer Napisano 11 listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 listopada 2018 A co powiecie o hegel HD 11? Warto? Pytam bo trafiła się okazja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jankowski Napisano 11 listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 listopada 2018 HD11 mam osobiście. Zdradź po ile ta okazja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sofasurfer Napisano 11 listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 listopada 2018 1500. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jankowski Napisano 11 listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 listopada 2018 Za tą kwotę to rzeczywiście okazja (wg mnie) Te Novery wymieniłem na Mundorfy. Rubycony YK zamierzam na Elna Cerafine. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sofasurfer Napisano 11 listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 listopada 2018 26 minut temu, Marek Jankowski napisał: Za tą kwotę to rzeczywiście okazja (wg mnie) Te Novery wymieniłem na Mundorfy. Rubycony YK zamierzam na Elna Cerafine. A jakie wrażenia z tego daca? Z laptopem to może być dobre połączenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jankowski Napisano 11 listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 listopada 2018 To surowe, norweskie granie. W połączeniu z podobnymi brzmieniowo może być zbyt sterylnie i za jasno. Doborem okablowania można znaleźć swoje brzmienie bo moim zdaniem to już ta kategoria DAC'a, gdzie wybór okablowania ma wpływ. Mam na myśli zarówno interkonektory jak i zasilające. Na Fututechu 314 czy Alpha 3 i rodowanych jest zbyt jasno. Swego czasu szukałem lepszego DAC'a ale musiałbym wydać w granicach 5000zł za używany. Nie będę zachwalał bo posiadam ale za tę kwotę myślę że warto. Za swojego dałem 2000zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sofasurfer Napisano 11 listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 listopada 2018 36 minut temu, Marek Jankowski napisał: To surowe, norweskie granie. W połączeniu z podobnymi brzmieniowo może być zbyt sterylnie i za jasno. Doborem okablowania można znaleźć swoje brzmienie bo moim zdaniem to już ta kategoria DAC'a, gdzie wybór okablowania ma wpływ. Mam na myśli zarówno interkonektory jak i zasilające. Na Fututechu 314 czy Alpha 3 i rodowanych jest zbyt jasno. Swego czasu szukałem lepszego DAC'a ale musiałbym wydać w granicach 5000zł za używany. Nie będę zachwalał bo posiadam ale za tę kwotę myślę że warto. Za swojego dałem 2000zł. Dzięki za odpowiedź. No to muszę go wpierw posłuchać bo boję się że z akg q701 i heed canamp będzie zbyt surowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 listopada 2018 Marek nie koniecznie, Chord Qutest zagra lepiej a za 5k kupisz nowy, Używany starszy 2Quote to pewnie cena w okolicach 2,5-3k? Nawet nie wiem. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 12 listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 listopada 2018 Czytam o tym FPGA zainstalowanym w Chordzie Qutest te chipy obsługiwały spora cześć automatyki sygnałowej w misji na Marsa! Czyli technologia z kosmosu na użytek muzyki, szacun? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek Napisano 12 listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 listopada 2018 Jaki byście polecili DAC z możliwością podłączenia do końcówki? Musi miec co najmniej USB i coaxial do CD. Gdzieś polecali Beresforda Caiman ale ich nie widać na rynku. Najlepiej używka za kilka stów. Mam NADA c350 i Dali 450 więc chyba coś neutralnego, może lekko ocieplone? Może jakiś interface muzyczny - Scarlett, Gehringer? Piszą różnie o tym, ciekaw jestem, bo cenowo to nieźle wychodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 listopada 2018 42 minuty temu, Inferno napisał: Czytam o tym FPGA zainstalowanym w Chordzie Qutest te chipy obsługiwały spora cześć automatyki sygnałowej w misji na Marsa! Czyli technologia z kosmosu na użytek muzyki, szacun? I wyśmiewa wszystkie inne daci z bajecznym zasilaniem. A gra do tego mega kozacko!! Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 12 listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 listopada 2018 1 godzinę temu, S4Home napisał: I wyśmiewa wszystkie inne daci z bajecznym zasilaniem. A gra do tego mega kozacko!! Piotr Największą różniącą jest to ze jest programowalny. Właśnie z tego powodu kości te nie są tanie. Zwykle przetworniki D/A maja budowę zamkniętą działa tak i tak na tej nóżce to na tej tamto a temu można zmieniać i dodawać funkcje! Pytanie, czy wychodzą jakieś aktualizacje na ten sprzęt ? No bo możliwość jest, ciekawe czy Chord dba o klientów którzy już kupili sprzęt Może ktoś ma albo miał i poopowiada. Piotr może Ty coś wiesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek Napisano 12 listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 listopada 2018 6 godzin temu, Kacperek napisał: Jaki byście polecili DAC z możliwością podłączenia do końcówki? Musi miec co najmniej USB i coaxial do CD. Gdzieś polecali Beresforda Caiman ale ich nie widać na rynku. Najlepiej używka za kilka stów. Mam NADA c350 i Dali 450 więc chyba coś neutralnego, może lekko ocieplone? Może jakiś interface muzyczny - Scarlett, Gehringer? Piszą różnie o tym, ciekaw jestem, bo cenowo to nieźle wychodzi. Nikt nic? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 listopada 2018 Udostępnij Napisano 13 listopada 2018 13 godzin temu, Inferno napisał: Pytanie, czy wychodzą jakieś aktualizacje na ten sprzęt ? No bo możliwość jest, ciekawe czy Chord dba o klientów którzy już kupili sprzęt Może ktoś ma albo miał i poopowiada. Piotr może Ty coś wiesz? To nowy model. Testuje go już dość długo, chyba zostanie u mnie na stałe. Na razie aktualizacja nie jest potrzebna. Wszystko co miało być działa. Zobaczymy z czasem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sofasurfer Napisano 14 listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 listopada 2018 Witam ponowienie. A sam komputer do DAC ma znaczenie dla jakości odtwarzanej muzyki? zakładając że korzysta z tego samego softu. Pomijając wspomnianą wcześniej malinie. mam na myśli tradycyjne kompy, netbooki, laptopy etc.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Ma znaczenie. Komputer klasyczny ma więcej szumu. Malina go nie ma dlatego to taki dobry transport. Chord ma galwaniczne wejście USB izolujące to. Zaznaczam że wszelkie filtry typu Jitter bug DragonFly nie dają za wiele. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partick Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Ma znaczenie. Komputer klasyczny ma więcej szumu. Malina go nie ma dlatego to taki dobry transport.Weź no pisz z maliny bo ten komputer tak szumi, że czytać się nie da ( . Y . ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Literki są bardziej chropowate, nie widzisz tego? Z maliny były by gładziutkie jak z 4k. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 1 godzinę temu, S4Home napisał: Ma znaczenie. Komputer klasyczny ma więcej szumu. Możesz sprecyzować ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts