S-Works Napisano 15 października 2018 Udostępnij Napisano 15 października 2018 To ja może zadam takie pytanie jak w temacie ,czy jest sens używać zewnętrznego dac-a jeżeli mam zamiar kupić NA6006 ,gdzie taki dac-jest w środku? Z macbooka pro przesyłam (po AirPlay2) do NA6006 i wtedy jak rozumiem sygnał przechodziłby przez rzeczowy dac.Dobrze kombinuję? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 października 2018 Udostępnij Napisano 15 października 2018 Musiałbyś Nowy wyjść cyfrowo z na6006 i podłączyć do daca a później z niego analogowo do wzmacniacza. Powiem tak, może i warto ale to kwestia ceny. Pytanie rodziło się inne. Czy nie trzeba było kupić w takim razie taniego playera a lepszy dac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 15 października 2018 Udostępnij Napisano 15 października 2018 12 godzin temu, S4Home napisał: Musiałbyś Nowy wyjść cyfrowo z na6006 i podłączyć do daca a później z niego analogowo do wzmacniacza. Powiem tak, może i warto ale to kwestia ceny. Pytanie rodziło się inne. Czy nie trzeba było kupić w takim razie taniego playera a lepszy dac. Nie kumam. Po co w takim razie dac w marantz-u skoro mam wychodzić cyfrowo z niego do zewnętrzego dac-a i dopiero do wzmacniacza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 października 2018 Udostępnij Napisano 15 października 2018 Pytałeś o sens stosowania dodatkowego daca. W połączeniu z na6006 to tylko w ten sposób. Chyba że źle zrozumiałem ogólny zamysł... Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 Ponawiam pytanie Czy jest sens używać zewnętrznego dac-a jeżeli mam dac-a w strumieniowcu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 Tak. Jeżeli masz lepszy DAC zewnętrzny lub bardziej Ci pasuje do reszty sprzętu swoim brzmieniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 Czyli korzytam tylko z tego jednego,który moim zdaniem brzmi lepiej a nie łącze "szeregowo" kilka dac-ów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 8 godzin temu, S-Works napisał: Ponawiam pytanie ponawiam odpowiedź: Dnia 15.10.2018 o 09:26, S4Home napisał: Powiem tak, może i warto ale to kwestia ceny. Pytanie rodziło się inne. Czy nie trzeba było kupić w takim razie taniego playera a lepszy dac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 Czasami wyjście cyfrowe z jednego DAC-a może poprawić jakość sygnału cyfrowego i wtedy faktycznie łączy się szeregowo DAC-i jako urządzenia. Generalnie ten na6006 ma wejście i wyjście cyfrowe które rozszerzają jego możliwości. Jednak jeśli jakość dźwięku z jego wyjść analogowych jest wystarczająca to niema sensu używać dodatkowego DAC-a i wystarczy ze go podłączysz do wejścia analogowego wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 Właśnie sobie przesłuchałem tą samą nutę : - flac 16/44 - dac z ampli kd onkyo - cd player technics (jego dac) Zupełnie inne brzmienie , inny układ sceny , na cd-ku wysokie tony są tak jakby cofnięte względem tego co ampli kd oferuje. Przyjemniej słuchało się rockowego grania z płyty aniżeli z pliku , jestem zaskoczony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 A ten CD ma wyjście cyfrowe ? Więcej by powiedziało jak ta sama płyta brzmi z DAC-a wbudowanego w CD i w amplituner Onkyo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturas Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 Kubak to już inni też zauważyli wiesz? Pisano o tym i też jestem tego samego zdania, chcę wiesz co sprawdzić? Jak gra SACD Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 Cd ma wyjście cyfrowe ale nie chce mi się podpinać by testować. Zastanawiam się czy z PC-ta to nie jakiś jitter czy co ,że tak lekko jakby jakieś "zanieczyszczenie" było głównie przy rockowych kawałkach... Z płyty wokal też sporo lepszy , więcej stęknięć słychać , itp. cmoknięć , niby oczywiste , ale tak to jest jak się z pół roku nie słuchało na cd-ku Czyli jednak winyl->cd->pliki , a niedawno stawiać chciałem pliki z cd na równi technics sl-pg590 <-- takie coś mam , pewnie jest sporo lepszych na rynku , więc nawet nie chce myśleć ile tutaj można poprawić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 (edytowany) Tu też sporo zależy jaki jest DAC przez który przejdzie dźwięk. Generalnie SACD nie wymaga większej ingerencji aby dźwięk był dość naturalny. Na odbiór płyty CD większy wpływ ma rodzaj użytego filtra cyfrowego ograniczającego pasmo od góry. No ja bym stawiał wyżej pliki nad CD , pod warunkiem że mają przynajmniej te same parametry i są bez kompresji stratnej. Winyl to inna bajka. To trochę jak porównanie książki z filmem . Spory wpływ na dźwięk ma jednak sprzęt na którym się odtwarza muzykę. Edytowano 16 października 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 Obstawiam iż płyta jest lepiej zrealizowana a z plikami bywa różnie , i trudniej z nimi trafić szczególnie przy muzyce rockowej gdzie góra potrafi mocno zniechęcić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturas Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 Czyli jeżeli SACD zostanie puszczony przez DAC to będzie brzmiał jak cd? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 To nie tak. Z SACD jest pewien problem z podłączeniem do DAC-ów . Dźwięk musi zostać przetworzony zwykle do postaci PCM aby przeszedł przez wejścia SPDiF lub Toslink. Jeśli jedna częstotliwość próbkowania jest wysoka to wpływ flitów DACa będzie mały. Łatwiej przesłać z komputera pliki z zapisem tego typu co na SACD. 10 minut temu, Kubakk napisał: Obstawiam iż płyta jest lepiej zrealizowana a z plikami bywa różnie , i trudniej z nimi trafić szczególnie przy muzyce rockowej gdzie góra potrafi mocno zniechęcić Pliki są zwykle wynikiem konwersji zawartości płyt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j23 Napisano 17 października 2018 Udostępnij Napisano 17 października 2018 Właśnie sobie przesłuchałem tą samą nutę : - flac 16/44 - dac z ampli kd onkyo - cd player technics (jego dac) Zupełnie inne brzmienie , inny układ sceny , na cd-ku wysokie tony są tak jakby cofnięte względem tego co ampli kd oferuje. Przyjemniej słuchało się rockowego grania z płyty aniżeli z pliku , jestem zaskoczony To teraz tę płytę zripuj sam przy pomocy EAC, sam zrób FLAC, puść to przez ten sam DAC i dopiero wtedy porównaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 października 2018 Udostępnij Napisano 17 października 2018 12 godzin temu, Kubakk napisał: Właśnie sobie przesłuchałem tą samą nutę : - flac 16/44 - dac z ampli kd onkyo - cd player technics (jego dac) Zupełnie inne brzmienie , inny układ sceny , na cd-ku wysokie tony są tak jakby cofnięte względem tego co ampli kd oferuje. Przyjemniej słuchało się rockowego grania z płyty aniżeli z pliku , jestem zaskoczony No i to normalne. Dwa różne daci pracowały i dwa różne obwody zasilające daci. Podłącz go cyfrowo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 17 października 2018 Udostępnij Napisano 17 października 2018 Ale mu się nie chce . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sofasurfer Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 witam. chciałbym się dowiedzieć czy warto kupić DAC. rzecz w tym, że chciałbym słuchać muzyki z innego źródła niż CD. z Formatu FLAC albo mp3 320 kbps. odtwarzacz CD ( Denon DCD 710) posiada wejście USB ale czyta tylko mp3 i WMA. i teraz pytanie: czy warto kupić DAC i odtwarzać pliki z komputera w formacie mp3 lub FLAC. a może to nie zmieni jakości dźwięku i nie ma sensu wydawać pieniędzy? z góry dziękuje za odpowiedzi. pozdrawiam. Paweł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 Tak czy siak zawsze gdzieś musi być ten DAC . Obojętnie czy jest on w odtwarzaczu CD, w kardzie dźwiękowej komputera lub osobnej obudowie. Może być lepszy lub gorszy, tańszy lub droższy. Jego zadaniem jest przetwarzanie sygnału cyfrowego na analogowy. Sygnału cyfrowego moze mu dostarczyć komputer PC , Mac lub Raspberry Pi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 (edytowany) 17 minut temu, sofasurfer napisał: i teraz pytanie: czy warto kupić DAC i odtwarzać pliki z komputera w formacie mp3 lub FLAC. a może to nie zmieni jakości dźwięku i nie ma sensu wydawać pieniędzy? Zdania są podzielone. Niektórzy uważają, że pliki brzmią lepiej, szczególnie te odtwarzane z komputera. Są też tacy, którzy głoszą, że CD bezwzględnie góruje nad plikami. Myślę, że najrozsądniej jest wyciągnąć z powyższych sądów średnią;). Edytowano 8 listopada 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 (edytowany) MP3 320 nie zmieni ale formaty bezstratne zmienią. Jezeli chcesz słuchać takiej jakości to Spotify podaje w 320. Polecam jakiś odtwarzacz sieciowy z DAC. Dwie pieczenie przy jednym ogniu coś jak Cambridge Audio CXN on odtwarza praktycznie wszystko. W wersji pierwszej jest dobry DAC Wolfson 8740 w wersji 2 nie jestem pewien czy Wolfson czy Analo Devices... ale oba bardzo dobre z fajnym brzmieniem Edytowano 8 listopada 2018 przez Inferno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sofasurfer Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 13 minut temu, Inferno napisał: MP3 320 nie zmieni ale formaty bezstratne zmienią. Jezeli chcesz słuchać takiej jakości to Spotify podaje w 320. Polecam jakiś odtwarzacz sieciowy z DAC. Dwie pieczenie przy jednym ogniu coś jak Cambridge Audio CXN on odtwarza praktycznie wszystko. W wersji pierwszej jest dobry DAC Wolfson 8740 w wersji 2 nie jestem pewien czy Wolfson czy Analo Devices... ale oba bardzo dobre z fajnym brzmieniem nie chce słuchać muzyki z internetu. tylko wybrane rzeczy, które mam zamiar przechowywać na dysku. co do mp3 320 czytałem ( no bo sam nie mam obecnie porównania), że jest dla ucha praktycznie nie do rozróżnienia od FLACa. Słuchanie z komputera ma być jedynie lepszą alternatywą dla gniazda usb w CD. najgorsze jest to, że nie mam możliwości posłuchania i samemu ocenienia czy warto inwestować w DAC i pliki FLAC. Jeśli już to jakiego DACa proponujecie? ma być podłączony do Denona PMA 710 albo Heed Canamp. budżet ok 500 zł. No chyba , że naprawdę warto dołożyć i kupić coś lepszego. dzięki za odpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts