Domi Napisano 6 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2016 Dzięki Adamc, zaraz się przyjrzę stronce Co do metalowych podstaw, wysłałam maila z prośbą o dokładną wycenę, więc myślę ,że wrazie co by były cenowo podobne do Twoich michalwronki.. Uwzględniłam 4 prostokątne profile 8cm x 8cm. x 13cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 6 marca 2016 Udostępnij Napisano 6 marca 2016 Domi....Granit byłby fajny ale wydaje mi sie ze 500 zł nie wystarczy. A te z metalu wydają się dość fajne i na pewno będzie taniej. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 6 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2016 Odpowiedź już mam.A więc za ten komplet z granitu co wcześniej proponowałam , oczywiście wraz z regulowanymi kolcami, oraz z kurierem - 540 zł.Za podstawy z metalu - komplet wraz z kolcami i kurierem {ale profile 50 mm x 50 mm x 130 mm} - 510 złCzas oczekiwania 14 dni w obu przypadkach.Także daję poprawkę odnośnie mojej poprzedniej wypowiedzi co do kosztów wykonania granit vs metal, wcale nie jest aż tak taniej za metalowe w tym przypadku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 6 marca 2016 Udostępnij Napisano 6 marca 2016 Haha to super na allegro wysokie tego typu 200 za . sztukę a tu takie coś. Zdzieraja jak mogą. Ja zarobić im nie dam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 6 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2016 Dokładnie , jeśli chodzi o metalowe to taka sama cena jest za podstawę , ale z wysokością około 80cm. To odpada zupełnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 6 marca 2016 Udostępnij Napisano 6 marca 2016 Ceny wg mnie przesadzone (zbyt wysokie).Jest sporo wytwórców niezłych standów na Allegro, więc powinno się dać stargować na jakieś 300zł za parę niskich metalowych (skoro wysokie są za 400zł).Poza tym używane niskie standy też się zdarzają...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 marca 2016 Udostępnij Napisano 6 marca 2016 Sądzę że racjonalnym rozwiązaniem było by połączenie klinkieru i sklejki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 6 marca 2016 Udostępnij Napisano 6 marca 2016 Zastanawiam się czy warto potraktować klejem obie warstwy, czy po prostu położyć luzem jeden materiał na drugim, bo i tak docisk wywierany przez kolumny będzie wystarczający...Pewnie ten klinkier i (pomalowana na odpowiedni kolor) sklejka będzie ładniej wyglądała niż płyty chodnikowe- ale to już oczywiście Dominka zadecyduje...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 10 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2016 Witam ponownie Zgodnie z Waszymi wskazówkami słuchałam muzyki z kolumn postawionych na ciężkich płytach chodnikowych oraz na balach z drewna. Pod obiema "konstrukcjami" co prawda nie było kolców jednak grube podkładki gumowe. Ale tak czy tak nie stało to na dywanie. Muszę powiedzieć, iż pomimo,że nie mam kolców pod kolumnami , tylko stoją na dedykowanych nogach to różnice w dźwięku można było usłyszeć. Co prawda nie była ona duża, raczej bardzo mała, ale faktycznie kiedy kolumny stały na kamieniach (może dlatego , że były cięższe) bas był bardziej kontrolowany, może troszke bardziej zróżnicowany i ogólny przekaz jakby bardziej szybszy. Na drewnie natomiast bas się jeszcze zwiększył, jednak zrobiło się za bardzo "misiowato". W związku z powyższym, słysząc ten przekaz , w którym brały udział kamiene, oraz który bardziej mi odpowiadał zdecydowałam się na podstawki z granitu w połączeniu z drewnem;) Co prawda będzie to częściowo moja konstrukcja, ale mam nadzieje , że wszystko pójdzie dobrze. Kiedy dostanę już wszelkie materiały oraz zakończę "budowę" wstawię parę fotek Pozdrawiam ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 marca 2016 Udostępnij Napisano 10 marca 2016 Fajnie że próbujesz różnych rozwiązań i słyszysz różnice Trochę to wciąga gdy słyszysz efekty!Czyżby po "zabawach" z różnymi ustawieniami kolumn i częściowym ich wygrzaniu zaczęłaś się przyzwyczać do prezentu?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 10 marca 2016 Udostępnij Napisano 10 marca 2016 Siema Domi. A nie boisz się ze zsunie się to z tych klocków? Znasz kogoś z allegro co robi dość tanie podstawy granitowe? Tam gdzieś wyżej ktoś podał stronę z klinkierami i były tam bloki z kamienia. Gdyby takie zrobili jak chcesz nie byłoby taniej? Pozdro z wronek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 10 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2016 Cytat Czyżby po "zabawach" z różnymi ustawieniami kolumn i częściowym ich wygrzaniu zaczęłaś się przyzwyczać do prezentu? Zdecydowanie już się przyzwyczaiłam i na dzień dzisiejszy za żadne skarby ich nie oddam Muszę powiedzieć , że grają już trochę inaczej niż przy pierwszym uruchomieniu. To czego brakowało mi na początku teraz to dostaję Faktycznie one po prostu się muszą rozruszać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 10 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2016 Cytat Siema Domi. A nie boisz się ze zsunie się to z tych klocków? Znasz kogoś z allegro co robi dość tanie podstawy granitowe? Tam gdzieś wyżej ktoś podał stronę z klinkierami i były tam bloki z kamienia. Gdyby takie zrobili jak chcesz nie byłoby taniej? Pozdro z wronek Hej michalwronki Naczytałam się na forach, że kolumny jak są na kolcach postawione na granicie to faktycznie mogą się zsuwać. Jednak jak wspominałam ja nie mam kolcy pod kolumnami tylko specjalne nóżki zakończone u podstawy gumą. Wrazie co - blu tack wchodzi w grę.Jeśli chodzi o te bloki z kamienia to na pewno byłoby taniej, jednak uparłam się na te granity (jak kobieta się na coś uprze to już masakra ) . Z moją inwencją twórczą podstawy wyniosą mnie około 160 zł / sztuka. Waga jednej podstawy to około 24 kg. Także myślę, że to dobra cena. Rozglądając się za cenami granitu to muszę powiedzieć, że tu sprzedawca ma dość tanio i jak widać fachowo robi:http://allegro.pl/standy-granitowe-podstaw...6044140688.htmlPozdrawiam...ups... dwa posty mi wyszły , zamiast w jednym napisać - mój błąd. Proszę się nie gniewać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 10 marca 2016 Udostępnij Napisano 10 marca 2016 fajne te 8 cm wysokości plus kolce i będzie 10 czyli jakieś 300 złtylko jak przekonać żonę?? no fakt udało mi sie ją urobić na prawie 6 tysi to i na 300 zł by się dało.najtaniej będzie siedzieć niżej.u mnie jak siedzę na kanapie to radary mam na wys około 103 cm...wysoko tonowy w elac-ach na 93cmz kolei siedząc na fotelu jest troche lepiej. bije sie z myślami brac nie brać ? na dzwięk nie narzekam u mnie....bas jest zarąbisty nie podbijając go w ogóle ( czyli wzmacniacz na zero ) wysokie tak samo na miejscu.zmykam szykowac sie do pracy pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 10 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2016 Dokładnie , te 8cm wysokości też mi się podobają, w sumie chciałam je kupować i "coś" do nich dorobić, ale zmieniłam koncepcje U mnie różnica jest większa. Głośnik wysoko-tonowy jest około 92 cm nad ziemią, a moje uszy jak siedzę około 112 cm. Więc 20 cm różnicy. Kiedy kolumny stoją bez podstaw to wyraźnie scena jest za nisko, kiedy są na podstawkach - jest przede mną. W sumie nie bardzo rozumiem czemu jest taka odległość pomiędzy tym głośnikiem a moimi uszami. Sofę mam normalnej wysokości, fakt , że ja jestem wysoka, no ale bez przesady. Jak patrzyłam z ciekawości na inne kolumny podłogowe to większość ma takie rozmiary jak moje, jęśli chodzi do takiego metrażu... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 12 marca 2016 Udostępnij Napisano 12 marca 2016 Witay Domi. Z linku allegro u mnie wyszło tak 1 płyta 30 x 32 cm grubość 7 cm plus kolce 3 cm z regulacją do 1 cm na gotowo 150 zł za sztukę plus 60 zł za przesyłkę 2 paczek. Granit czarny lekko zaokrąglone kanty. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 12 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 marca 2016 Hej Super, świetna cena . Zamówiłeś już?Ja już dzisiaj swoje skończyłam. Jutro wrzucę kilka fotek, bo już teraz trochę zmęczona jestem Moim zdaniem wyszło bosko Pozdrawiam.Ps. Ja z tego linku na allegro zamówiłam 4 płyty z granitu: 2 x ( 35 cm x 25 cm x 5 cm) i 2 x (35cm x 25cm x 3cm) w czerni. Tak na marginesie - świetny sprzedawca - bardzo sympatyczny, konkretny, no i towar doskonały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrytyt Napisano 12 marca 2016 Udostępnij Napisano 12 marca 2016 Cytat Ps. Ja z tego linku na allegro zamówiłam 4 płyty z granitu: 2 x ( 35 cm x 25 cm x 5 cm) i 2 x (35cm x 25cm x 3cm) w czerni. Tak na marginesie - świetny sprzedawca - bardzo sympatyczny, konkretny, no i towar doskonały. Jeśli można wiedzieć to ile zapłaciłaś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 12 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 marca 2016 Całość , łącznie z przesyłką na następny dzień - 300 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 12 marca 2016 Udostępnij Napisano 12 marca 2016 W takim razie czekam na zdjęcia uważam że kolumny podłogowe średnio mają około 90cm wysokości ale to jest zbyt mało chyba że by to korygować grubszym granitem/ marmurem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 13 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2016 Tak jak obiecałam, wrzucam zdjęcia. Między górną a dolną płytą z granitu zastosowałam "belki" z drewna dębowego. Przyklejone one są klejem do kamieni i drewna. Klej trzyma tak jakby elementy były dosłownie zespawane ze sobą. Chwytałam za górną część podstawy i potrząsałam z dużą siłą , aby zobaczyć czy dolna część odpadnie - nie ma siły, aby się oderwało. Dolna płyta ma 5 cm grubości, górna 3 cm. Waga - 23 kg/sztuka. Wysokość zgodnie z założeniem co do milimetra - 15cm. Kolumny już postawione - gra pięknie http://ifotos.pl/zobacz/1jpg_swenhas.jpghttp://ifotos.pl/zobacz/5jpg_swenhaq.jpghttp://ifotos.pl/zobacz/7jpg_swenhqh.jpghttp://ifotos.pl/zobacz/8jpg_swenhqx.jpghttp://ifotos.pl/zobacz/9JPG_swenhqe.jpghttp://ifotos.pl/zobacz/10jpg_swenhqs.jpg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 marca 2016 Udostępnij Napisano 13 marca 2016 Podstawy idealne do tego co chciałaś osiągnąć. Ich budowa powinna sprzyjać przyspieszeniu basu.Przydały by się jaszcze fotki z kolumnami na nich . Wyglądają świetnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 13 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2016 Dzięki MobyDick Tak się też stało, muzyka gra rytmiczniej, bas się trochę utwardził i jest szybszy co w metalu wniosło to poprawę Nie są to jakieś drastyczne zmiany , ale jednak są i to naprawdę słyszalne. Ogólnie jestem strasznie zadowolona, szczególnie, że majątku to nie kosztowało więc cel jak najbardziej osiągnięty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 13 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2016 Parę fotek z kolumnami, sorki za jakość ale w aparacie mi bateria padła i musiałam z telefonu robić, ale coś tam widać Na żywo wygląda to o wiele lepiej http://ifotos.pl/zobacz/201603131_sweneee.jpghttp://ifotos.pl/zobacz/201603131_sweneea.jpg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 marca 2016 Udostępnij Napisano 13 marca 2016 Plastycznie wygląda bardzo dobrze. Zastanawia mnie tylko czy niema zagrożenia ześlizgnięcia się kolumn z gładkiej płyty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts