Kraft Napisano 9 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 (edytowany) 16 minut temu, wpszoniak napisał: Jest jeszcze tak (o czym pisałem nie raz) że są i tacy wśród nas, że mimo szczerej chęci nie są w stanie zapamiętać tego co 5 minut wcześniej słyszeli. W mojej rodzinie są dwie takie osoby.... I co Ty na to Krafcie drogi? To osoby z najbliższego otoczenia, a więc na 6 osób 2 nie mają wyćwiczonej pamięci muzycznej, przy czym muzykę bardzo lubią, chodzą na koncerty itd... Jeśli to norma to te wszystkie testy wieloosobowe można traktować ostrożnie co najmniej ... Trochę śliski temat. A co, jeśli Twoi wspomniani bliscy mają taką samą pamięć, jak pozostali, tylko są mniej podatni na presję, że muszą usłyszeć różnicę. Jeśli tak jest to wniosek, że nie słyszą, bo mają kłopoty z pamięcią upada. A wracając do ostatniego testu, to specjalna pamięć muzyczna nie była w nim wymagana. Przełączeń dokonywano natychmiast, bo oba CD-ki grały równolegle. Edytowano 9 sierpnia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 (edytowany) No coś Ty, jaką presję? Czy Ty sądzisz, że ja (dla przykładu) się biczuję niczym Flagelanci gdy nie usłyszę różnicy pomiędzy jednym dźwiękiem a innym? 7 minut temu, Kraft napisał: A wracając do ostatniego testu, to specjalna pamięć muzyczna nie była w nim wymagana. Przełączeń dokonywano natychmiast, bo oba CD-ki grały równolegle. Już Ci wypominałem nie tak znowu dawno- nie przekonują mnie testy bałaganiarsko tworzone. Edytowano 9 sierpnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 (edytowany) 29 minut temu, wpszoniak napisał: Już Ci wypominałem nie tak znowu dawno- nie przekonują mnie testy bałaganiarsko tworzone. No to może być problem z testem, który zapowiadałem wyżej. Co jeśli był podobnie przeprowadzony? Będziesz musiał zanegować jego rezultat i wyjdzie na to, że różnic jednak... nie słychać.;) Edytowano 9 sierpnia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 (edytowany) Nie przejmuj się moją opinią, bo jest póki co jedyną, a reszta może Ci przyklaskuje? Więc dawaj ją... Edytowano 9 sierpnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 (edytowany) Niektórym czytelnikom ostatnio publikowanych w wątku testów mogła zacząć kiełkować w głowach myśl, że może Hiszpanie są kompletnie głusi. Okazuje się, że jednak nie. Uwaga! Ślepy test w którym usłyszano różnice. Obiektem próby były: Discman Sony E-775 oraz zestaw Sony SACD XA3000ES (800 GBP) + Audionote DAC 3 (€ 3390). System: testowany CD > Mark Levinson przedwzmacniacz Nº 38S i końcówka Nº 333 > Revel Performa F30 + kable, m.in. MIT Mi-330 PLUS Terminator + przełącznik ABX - Lancis II Słuchacze: jeden główny słuchacz w sweet spocie plus 7 innych w pozostałej części pomieszczenia. W pierwszej fazie testów słuchacze porównywali zapoznawczo oba zestawy bez dopasowanych poziomów głośności. Po dopasowaniu poziomów głośności nastąpiło ponowne porównanie systemów "z widzialnością". Trzeci odsłuch odbywał się już na ślepo. Słuchacz mógł przełączać próbki tyle razy, ile chciał i słuchać ich tak długo, jak uważał za stosowne. Główny słuchacz stwierdził, że słyszy różnice, więc przeprowadzono regularny ślepy test ABX. W nim słuchacz uzyskał wynik poprawnego rozpoznania na poziomie 90%. Pozostali uczestnicy testu zgodzili się, że różnice było słychać. Słuchacze podkreślili jednak, że różnice nie były duże. Na koniec najciekawsze. Wszystkim bardziej podobał się dźwięk z Discmana! Edytowano 9 sierpnia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 (edytowany) A już myślałem, że Ci co to rytm na kastanietach swobodnie zaznaczają, na gitarach grają jak nikt, improwizują wspaniale kroki we flamenco mają słuch lepszy niż inni Europejczycy to Hiszpanie. Myliłem się- to nie Hiszpanie we flamenco przodują... To Cyganie! Edytowano 9 sierpnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 (edytowany) Okazuje się, że wynik ostatnio prezentowanego testu, w którym słuchaczom bardziej podobało się brzmienie Discmana Sony E-775 niż zestawu Sony SACD XA3000ES plus Audionote DAC 3, był krzywdzący dla odtwarzacza SACD Sony. On wcale nie brzmi gorzej niż Discman. Dowiódł tego inny test, gdzie oba CD-eki były porównywane bezpośrednio - bez DAC-a Audionote jako przetwornika dla odtwarzacza SACD. System: testowany CD > Mark Levinson przedwzmacniacz Nº 38S i końcówka Nº 333 > Revel Performa F30 + kable, m.in. MIT Mi-330 PLUS Terminator + przełącznik ABX - Lancis II Słuchacze: jeden główny słuchacz w sweet spocie plus 7 innych w pozostałej części pomieszczenia. W pierwszej fazie testów słuchacze porównywali oba zestawy bez dopasowanych poziomów głośności, by przekonać się, jak brzmią w nieobiektywnych warunkach. Po dopasowaniu poziomów głośności nastąpiło ponowne porównanie systemów "z widzialnością". Trzeci odsłuch odbywał się już na ślepo. Słuchacz mógł przełączać próbki tyle razy, ile chciał i słuchać ich tak długo, jak uważał za stosowne. W czwartym etapie przeprowadzono regularny ślepy test ABX. Główny słuchacz uzyskał wynik poprawnego rozpoznania na poziomie 50%. Pozostali uczestnicy testu zgodzili się, że różnic nie było słychać. Wniosek: trudno doszukać się różnic w brzmieniu odtwarzaczy CD z różnych półek cenowych. Mimo odmiennej konstrukcji, kosztujący 100 Euro Discman brzmi tak samo dobrze, jak Hi-endowy odtwarzacz SACD za 2000 Euro. PS Wygląda na to, że za różnice słyszalne w poprzednim teście odpowiadał lampowy DAC Audionote, który przetwarzał cyfrowy sygnał płynący z XA3000ES. Najwyraźniej zniekształcenia wprowadzane przez lampy da się wyłapać w ślepym teście. Jako puenta - żart zaczerpnięty z innego forum. Edytowano 10 sierpnia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2018 Dobry mem:) Jak my wystawimy się w końcu kiedyś na audioshow to właśnie że ślepym testem !! Ale nikt się nie wypowie. Ludzie boją się oficjalnie mówic o wynikach odsłuchu. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2018 (edytowany) Wobec zwiększonego ostatnio zainteresowania na forum plikami w formacie MQA zamieszczam linki do ślepego testu w którym 83 internautów porównywało pliki MQA ze standardowymi plikami Hi-Res. Jak to najczęściej w ślepych testach bywa wyniki wyszły 50:50. Test został rozłożony na czynniki pierwsze w czterech poniższych artykułach: http://archimago.blogspot.com/2017/07/internet-blind-test-mqa-core-decoding.html http://archimago.blogspot.com/2017/09/mqa-core-vs-hi-res-blind-test-part-ii.html http://archimago.blogspot.com/2017/09/mqa-core-vs-hi-res-blind-test-part-iii.html http://archimago.blogspot.com/2017/10/mqa-core-vs-hi-res-blind-test-part-iv.html Uwaga: Pliki testowe do pobrania są na dzień dzisiejszy jeszcze dostępne, więc można sobie test zrobić samemu. Edytowano 25 sierpnia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 25 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2018 Kraft - fajnie że wrzucasz różne test , jest tylko jeden problem. Nie każdy interesuje się tymi tematami , więc prośba ode mnie byś wyjaśniał o co chodzi , co to są np. te pliki , jaka ich zaleta / wada itd. I to samo tyczy się innych testów , szczególnie jeśli chcesz by zainteresowało to także mniej doświadczonych melomanów Ilu z nas słuchało MQA ? do tematu cd japan nawet nie wiedziałem ,że takie coś istnieje , i o ile słyszę różnicę między mp3 , flac 44/16 , flac 96/24 to mqa nie mam pojęcia = przenosisz tutaj "kłótnie" z innego tematu , bo jedynie osoba z tamtego będzie mogła odpowiedzieć. Mam nadzieję iż zrozumiale napisałem Dodam jeszcze iż takie testy nie są miarodajne , wielu ze "znawców" nie ma słuchu , zapewne nawet nie mają muzycznego wykształcenia (kto był w szkole muzycznej wie o czym pisze , ciekawe czy by potrafili słuchając random utworu 1 instrumentu zapisać nutowo , a tego uczyli dawniej na lekcjach tzw. słuchu) tak więc jak to z większością 50/50 wygrasz/przegrasz słyszysz/nie słyszysz itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 25 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2018 Przekonanych do własnej cudowności nie przekonasz że można mieć wątpliwości, takż ewobec siebie i własnych "nie ślepych "testów To że polegli na wykrywaniu różnic mp3vs flac , nie ma znaczenia ehhh kto się tu pochwali wynikiem ? http://jakemandell.com/adaptivepitch/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2018 Nie ma chętnych standard Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2018 (edytowany) Ciekawy film zamieszczony w innym wątku przez kolegę @Kubakk. Relacja ze spotkania Audio Vintage Poland Group podczas którego uczestnicy wykonywali też ślepe testy. Testy miały charakter zabawowy, ale ich przebieg i tak jest interesujący. Pierwszy test zaczyna się w 18:30 minucie filmu i dotyczy porównania flagowego odtwarzacza Maranza SA-10 (30 000 zł) z dwoma starszymi i znacznie tańszymi modelami. W drugim teście (30:28) mamy porównanie vintagowego, hi-endowego Technicsa ze wzmacniaczem niespodzianką. Edytowano 28 sierpnia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 28 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2018 Kraft wiedziałem iż Ci się filmik spodoba Mimo iż to yt , ale na dobrych słuchawkach w domu to bardziej pasowało mi brzmienie tych ~100zł cd-playerów niż 30000zł marantza , i zauważ ,że wielu ludzi póki nie poznało ceny tak samo myślało mimo iż droższy grał tak jakby czyściej. Zresztą ze wzmacniaczem podobnie , ale tak jak pisałem w innym temacie , osób mających słuch , doświadczenie jest niewielu. Ogólnie ślepe testy są głupie , bo jeśli się danego sprzętu nigdy nie słyszało to skąd można wiedzieć czego możemy oczekiwać , co innego np. zrobić odsłuchy paru zestawów tak by każdy zapoznał się z brzmieniem , a na drugi dzień zrobić ślepe , wtedy to miałoby sens. Często "lepszy" sprzęt ukazuje niedoskonałości nagrań przez co niedoświadczony słuchacz ocenia to jako wadę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2018 3 minuty temu, Kubakk napisał: Ogólnie ślepe testy są głupie , bo jeśli się danego sprzętu nigdy nie słyszało to skąd można wiedzieć czego możemy oczekiwać , Proponuję jednak zapoznać się z tym jak takie testy są przeprowadzane...zanim coś napiszesz... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2018 (edytowany) 35 minut temu, Kubakk napisał: Ogólnie ślepe testy są głupie , bo jeśli się danego sprzętu nigdy nie słyszało to skąd można wiedzieć czego możemy oczekiwać , co innego np. zrobić odsłuchy paru zestawów tak by każdy zapoznał się z brzmieniem , a na drugi dzień zrobić ślepe , wtedy to miałoby sens. Często "lepszy" sprzęt ukazuje niedoskonałości nagrań przez co niedoświadczony słuchacz ocenia to jako wadę Jeśli to są Twoje jedyne zarzuty do ślepych testów, to pragnę Cię uspokoić, że wiele z nich odbywa się własnie tak jak to proponujesz. Najpierw jest etap odsłuchów "z widzialnością", gdzie można sobie wyrobić zdanie o brzmieniu danego elementu, a dopiero później następuje weryfikacja wstępnych wrażeń w ślepym teście. Ślepe testy nie polegają też najczęściej na wybraniu, co gra lepiej, ale na próbie stwierdzenia, czy gra tak samo. Indywidualne preferencje nie mają tu zatem znaczenia. Masz wskazać, czy coś gra inaczej, a nie, czy gra lepiej. 35 minut temu, Kubakk napisał: tak jak pisałem w innym temacie , osób mających słuch , doświadczenie jest niewielu. Dalibóg nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że 50-70% procent osób wykonujących test na filmie "to zwykli miłośnicy muzyki i sprzętu, a nie audiofile z prawdziwego zdarzenia, bo tych jest niewielu". Oceniłeś to po wielkości uszu? Edytowano 28 sierpnia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 28 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2018 Oceniłem to po obuwiu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2018 Podejrzewam, że mógł u Ciebie zadziałać typowo audiofilski mechanizm obronny, czyli "jeśli nie było słychać różnicy, to znaczy, że słuchacz nie był audiofilem";). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 28 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2018 Kraft byłeś kiedyś na jakimkolwiek zlocie ? Ja na wielu motoryzacyjnych (wyścigi,pokazy,car audio,itp.) byłem i mam małe doświadczenie (co prawda w skali makro) kto tam bywa Zresztą zobacz na to forum ile % użytkowników w ogóle wie o czym piszesz , ja coraz mniej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2018 Jak wygląda prawdziwy audiofil ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 28 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2018 3 minuty temu, Fafniak napisał: Jak wygląda prawdziwy audiofil ? jak ufo , wielu widziało , niestety brak dowodów PS: w filmie powyżej mnie zastanawia po co p. Piotr podnosił rękę wiedząc co tam drugiego gra ? słuchacze patrząc na niego także podnosili zgodnie ... cóż można co nieco z tego wysnuć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2018 To na jakiej podstawie twierdzisz że to nie są audiofile ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2018 19 minut temu, Kubakk napisał: PS: w filmie powyżej mnie zastanawia po co p. Piotr podnosił rękę wiedząc co tam drugiego gra ? słuchacze patrząc na niego także podnosili zgodnie ... cóż można co nieco z tego wysnuć Podnosi rękę, by zakomunikować, że w tym momencie należy głosować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 28 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2018 1 godzinę temu, Fafniak napisał: To na jakiej podstawie twierdzisz że to nie są audiofile ? Ok , przyznaje im plakietkę audiofila , vel oddaje fartucha Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2018 Ślepe testy są cool. Ja lubię. Wtedy wiem że kupuje dobrze. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts