Skocz do zawartości

Sieciowe amplitunery i wzmacniacze stereo

RoRo

Recommended Posts

51 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Szczerze takie Yamahy RN 600A czy 800A to grają na pewno gorzej od twojego Rotela 980BX.

Dopiero od RN 2000 mógł byś myśleć o zmianie.

Zgadza się. RN 800 brzmi lepiej od RN600 ale RN2000 to jest amplituner który jest zrobiony na bazie wzmacniacza AS 1200 :)

No ja także nie polecał bym wymiany Twojego Rotela tudzież Onkyo na tą Yamahe. Moim zdaniem masz na prawde super wzmacniacz 8870. Napraw go zainwestuj w niego i zostaw co masz.

Nie wiem czy RN jako AS1200 także będzie ciekawszy od Topowego 8870. Zapewne będzie grał inna charakterystyką ale obawiam się że Onkyo jako sprawne może być ciekawszym modelem.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No ja także nie polecał bym wymiany Twojego Rotela tudzież Onkyo na tą Yamahe. Moim zdaniem masz na prawde super wzmacniacz 8870. Napraw go zainwestuj w niego i zostaw co masz.

Nie wiem czy RN jako AS1200 także będzie ciekawszy od Topowego 8870. Zapewne będzie grał inna charakterystyką ale obawiam się że Onkyo jako sprawne może być ciekawszym modelem.

Tak też zrobię, naprawię Onkyo i niech dalej cieszy moje ucho. Ewentualnie dorzucę coś do sprawniejszej obsługi Spotify. Dzięki :)

13 godzin temu, spinek2 napisał:

Tak też zrobię, naprawię Onkyo i niech dalej cieszy moje ucho. Ewentualnie dorzucę coś do sprawniejszej obsługi Spotify. Dzięki :)

Możesz sobie dokupić Audio Pro link2 za 899 zł i będziesz miał wszystko czego dusza zapragnie😇

https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/audio-pro-link2.html

Dnia 19.12.2024 o 07:55, Piotr Sonido napisał:

Wiim Pro + i problem z głowy :) Wszystko masz.

A cieszy i ucho i oko :)

Albo Audiopro Link 1 lub Link 2 :)

https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/audio-pro-link1.html

https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/audio-pro-link2.html

• 2 weeks later...

Dziękuję jeszcze raz wszystkim za sugestie :) W końcu wykiełkowała nowa myśl, a to dlatego, że w "kinie" siedzę tyle samo co słucham muzyki. Do Rotela dokupiłem starą Yamahę DSP E800 uzupełniając fajne rotelowe stereo o brakujące kanały. Dokupiłem centralny i tylne kolumny, także Dali i po wielu testach mogłem ze swojego systemu wyrzucić DACa SMSL M500 MK3. Może korzystając z DACa Yamahy gra to inaczej, może gorzej, ale łatwiej mi jest wszystkim sterować przez Yamahę. Dodatkowo muszę przyznać, że chyba nie mam tak super słuchu żeby poczuć tą subtelną lub mniej subtelną różnicę :) Przy okazji wstawienia  DSP 800 musiałem wymienić Chromecasta na Fire Sticka od Amazona ze względu na mozliwość obniżenia DD+ na DD na tym drugim i jest na prawdę fajnie :)

pewnie popełniam teraz nielegal, ale będę miał na zbyciu tego SMSL M500 MK3 z gwarancją w stanie idealnym - ale to już pewnie inny dział :)

• 2 weeks later...
Dnia 20.12.2024 o 22:24, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Świetna oferta na Link 1.

Używam WiiM mini i brakuje mi wejścia ethernet, bo wifi potrafi zanikać, a wolałbym schować pudełko niż wyciągać je do góry w poszukiwaniu zasięgu.

Zamówiłem Link 1, odbiorę za tydzień i przetestuję.

3 godziny temu, mejson napisał:

Świetna oferta na Link 1.

Używam WiiM mini i brakuje mi wejścia ethernet, bo wifi potrafi zanikać, a wolałbym schować pudełko niż wyciągać je do góry w poszukiwaniu zasięgu.

Zamówiłem Link 1, odbiorę za tydzień i przetestuję.

Już się kończą te urządzenia. Mamy nadzieję, że pojawi się następca.

Witam,

Zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonych użytkowników forum w zakresie systemu audio opartego na amplitunerze z wyjściem pre out na wzmacniacz do stereo.

Dotychczas korzystałem przede wszystkim z kina domowego opartego na:

Amplituner onkyo sr-608, zestaw5.1: kolumny dali concept 6+ subwoofer dali concept.

W kinie dźwięk dla mnie zupełnie wystarczający, natomiast stereo to była padaka bez dynamiki.

Po latach postanowiłem jednak trochę zmienić pod stereo. Najpierw był wiim amp pro. Po podłączeniu do ww. kolumn jakoś dużej poprawy nie odczułem. Wiim amp poszedł do zwrotu, a jego miejsce zajął tańszy wiim pro plus jako streamer. Szybki przegląd po forach oraz YT i decyzja o zakupie 2 monobloków fosi audio v3 (bardziej do wypróbowania niż docelowego zakupu). I tutaj zonk, bo podpięcie wiim pro plus do monobloków i potem do głośników to zupełnie nowa jakość grania. Stare kolumny zagrały jak na moje potrzeby naprawdę ok. Brak dołu uzupełniłem przez podpięcie subwoofera dali do przedwzmacniacza fosi audio p3 (przez 2 RCA – aux).

I teraz właściwy temat: system stereo jest dla mnie wystarczający ale utraciłem kino domowe.

Opcje jakie widzę:

1)      Zostaje z oddzielną ścieżką stereo, a do starego aplitunera kupuje jakieś kolumny podstawkowe. Dodatkowo rozdzielacz RCA na sygnał z subwoofera, aby mógł przełączać sygnał w zależności czy ma być do kina domowego czy do stereo. Z uwagi na rodzaj muzyki jaki słucham subwoofer w stereo bardzo mi pasuje.

2)      Kupuję nowy aplituner z pre out (np. Marantz Cinema 70s) do którego podłączam analogowo DAC (wiim pro plus). Z ampli idzie sygnał na fronty przez pre out do 2x monoblok fosi audio v3 a potem na kolumny.

Pytania, które mi się nasuwają:

1.      subwoofer byłby w systemie stereo podpięty do fosi audio p3. Natomiast czytając już post factum instrukcję do subwoofera widziałem możliwość „wpięcia” suba poprzez rozdzielacz Y RCA pomiędzy przedwzmacniacz (wiim) a wzmacniacz (monobloki v3). Które rozwiązanie z punktu widzenia jakości dźwięku jest lepsze?

2.      W opcji nr 2 z nowym ampli jak najlepiej podłączyć suba tak żeby dobrze działał też w stereo ? Przez LFE do ampli ? Pytanie bierze się stąd, iż obecnie podpięty sub przez właśnie lfe do apmli jest jako tako w kinie domowym, natomiast przy opcji stereo w aplitunerze sub właściwie nie gra (ustawione standardowe odcięcia THX, sub na ON). Przez lata myślałem, ze taka jego uroda i dopiero podpięcie pod Fosi audio P3 pokazało, że jednak potrafi zagrać.

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

1. Jest to rozwiązanie.

2. Do Cinema 70s nie potrzebny Ci Wiim pro +. Cinema 70 s ma PRe Outy więc podłączas Fosi bezpośrednio do niego. I suba też.

Tak, technicznie wiim nie jest potrzebny, tylko pytanie który dac lepszy do stereo. Ten z ampli czy z wiima. Tak czy inaczej wiim bardzo wygodny jako streamer:-)

Posiadam amplituner stereo Yamaha RN-602.  Chciałbym uruchamiać go poprzez złącze trigger. Niestety takowego wejścia brak. Są rozwiązania w postaci zewnętrznego modułu wpinanegp w gniazdo zasilania takie jak to https://matway-electronics.pl/pl/p/Modul-Trigger-230V/140#galleryName=productGallery,imageNumber=1-copied

Niestety moja Yamaha posiada przewód zasilający bieda edyszyn, który jest podpięty na stałe.  W związku z tym mam pytanie.  Czy można kupić jakąś przejściówkę ze zwykłej wtyczki na właściwe gniazdo tak aby spiąć wszystko w całość? A jeśli tak,  czy przy takiej rzeźbie funkcja trigger zadziała?

3 godziny temu, rafau napisał:

Posiadam amplituner stereo Yamaha RN-602.  Chciałbym uruchamiać go poprzez złącze trigger. Niestety takowego wejścia brak. Są rozwiązania w postaci zewnętrznego modułu wpinanegp w gniazdo zasilania takie jak to https://matway-electronics.pl/pl/p/Modul-Trigger-230V/140#galleryName=productGallery,imageNumber=1-copied

Niestety moja Yamaha posiada przewód zasilający bieda edyszyn, który jest podpięty na stałe.  W związku z tym mam pytanie.  Czy można kupić jakąś przejściówkę ze zwykłej wtyczki na właściwe gniazdo tak aby spiąć wszystko w całość? A jeśli tak,  czy przy takiej rzeźbie funkcja trigger zadziała?

Witaj,

Sądzę, że niestety to nie zadziała poprawnie ale możesz jutro wykonać telefon, do salonu który ma doświadczenie w instalacjach, czyli Tophifi Katowice

Sklep Audio Top Hi-Fi & Video Design - salon Katowice Warszawska

32 203 66 72

https://g.co/kgs/brPb5tL

Dnia 29.01.2025 o 18:49, rafau napisał:

nie mogę przejść obok. Do czego Ci trigger w tym amplitunerze?

żeby uruchamiał się z TV?

Serio tak trudno jest kliknąć w pace "ON"?

Pytam, nie oceniam.