S4Home Napisano 8 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2020 no teraz x4,5 albo x4,6 Wcześniej Euro przyjmowało się jako 4,2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Kusy Napisano 18 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2020 (edytowany) Pytanie do wszystkich. Czy ktoś już kiedyś użył amplitunera stereo jako żródło ? W Onkyo tx 8250 jest line out i chciałbym wiedzieć czy się da i czy ma to większy sens Edytowano 18 kwietnia 2020 przez Paweł Kusy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 18 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2020 Ja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Kusy Napisano 18 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2020 2 minuty temu, seba3002 napisał: Ja. I jakie wrażenia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 18 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2020 Sorki. Ale miałem mecz piłki nożnej w pokoju synka 🤪. Używałem przez pewien czas amplitunera AV jako streamera. Miałem i mam podłączony amp do wzmacniacza. Jeśli masz wyjście pre out na fronty to możesz połączyć amplituner ze wzmacniaczem, który posiada wejście Main in. Ja w końcu przerzuciłem się na "pełnoprawny" streamer ale już samo podłączenie wzmaka do amplitunera dało poprawę w stereo. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2020 Wyjście line out w amplitunerze jest najpewniej tym samym co wyjście magnetofon do nagrywania i nie ma żadnego powodu aby go nie używać. Jego używanie jest tym samym co korzystanie z wyjść urządzeni typu CD lub tuner radiowy, tyle że sygnał przechodzi przez wewnętrzny selektor. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 18 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2020 Ano właśnie. Kolega napisał o wyjściu line out. Sorry nie dopatrzyłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Kusy Napisano 18 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2020 (edytowany) 48 minut temu, MobyDick napisał: Wyjście line out w amplitunerze jest najpewniej tym samym co wyjście magnetofon do nagrywania i nie ma żadnego powodu aby go nie używać. Jego używanie jest tym samym co korzystanie z wyjść urządzeni typu CD lub tuner radiowy, tyle że sygnał przechodzi przez wewnętrzny selektor. Dokładnie line out jest opisane jako do nagrywania. I tutaj pytanie czy jest to w stanie dobrze zagrać ze wzmacniaczem czy jednak czeka mnie wymiana w przyszłości ? Poza tym jeśli jest sens pójścia w tym kierunku to czy będę potrzebował dodatkowego dac a ? Edytowano 18 kwietnia 2020 przez Paweł Kusy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2020 Wszystko co ma na pokładzie ten amplituner nie jest konieczne jako dodatkowe. Zawsze można zastąpić to czymś co da lepszy dźwięk, tyle że zapewne trzeba będzie drożnej zapłacić. Urządzenia pojedyncze z dolnej półki będą droższe i raczej nie spodziewał bym się po nich lepszego dźwięku. Przynajmniej w znaczącym stopniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Kusy Napisano 18 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2020 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Nie planuję zakupu sprzętu high end. Chcę na przełomie kilku lub kilkunastu miesięcy dokupić do zestawu wzmacniacz Nad c356 bee i zamiast WXAD 10 + dac wolałbym zostawić amplituner. Jestem laikiem jeśli chodzi o tematy audio. Muzyki słucham głównie z sieci i USB do tego czasem radio. Planuję powoli rozbudowywać swój zestaw. Czyli dobrze zrozumiałem, że jeśli zostawię amplituner zamiast np WXAD 10 + dac to różnicy na niekorzyść raczej nie będzie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 18 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2020 (edytowany) 13 minut temu, Paweł Kusy napisał: Czyli dobrze zrozumiałem, że jeśli zostawię amplituner zamiast np WXAD 10 + dac to różnicy na niekorzyść raczej nie będzie ? Moim zdaniem raczej nie. Sam mam blusounda podpiętego pod wzmak i różnica pomiędzy nim a amplitunerem, który wcześniej robił jako streamer jest ale nie jest to jakieś wielkie WOW. Zresztą jeśli zechcesz kiedyś dokupić pełnoprawny streamer, mając już wzmak nic Ci nie będzie stało na przeszkodzie. Edytowano 18 kwietnia 2020 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Kusy Napisano 18 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2020 Dzięki wielkie za objaśnienie tematu. Pozdrawiam i miłego weekendu życzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2020 Ja również życzę wszystkiego dobrego. Takie użycie amplitunera ma jedną wadę jednak. Jest w nim zasilacz do napędzania kolumn i z tego powodu można się spodziewać poboru energii na poziomie kilkudziesięciu watów. Streamer i DAC w osobnych obudowach nawet z nadmiarowymi zasilaczami często zadowalają się pobieraniem jakieś 10 razy mniejszej mocy z sieci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2020 Dokładnie. Mimo iz nie podłączysz kolumn to one pracują i zmieniają energie w cieplo. 8250 jest jeszcze aktualny. Możesz go na razie zostawić. Jeśli na chryzoncie pojawi się inne urządzenie to po prostu go sprzedaj i kup czysty nadajnik sieciowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Kusy Napisano 20 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2020 (edytowany) Dziękuję za info. Wymianę na wzmacniacz planuję może za rok. Chodzi mi o samą możliwość takiego połączenia i ciekawość czy się da. Jeśli bym się zdecydował na takie rozwiązanie to raczej doraźnie niż docelowo. Edytowano 3 maja 2020 przez RoRo Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufijo Napisano 27 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2020 Dnia 6.01.2020 o 13:22, Tomasz S. napisał: Możesz kupić np Ugreen. Ma bluetooth 5.0 i kodek aptx LL. RCA jest w komplecie Kupiłem, ale niestety nie działa. Nawet z komputerem wymaga zainstalowania sterowników... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2020 (edytowany) Ugreen to marka a nie konkretny model. Skoro kupiłeś adapter bluetooth pod USB do podłączenia do komputera , to oczywistym jest że wymaga sterowników. Jak ma inaczej działać ? Edytowano 27 kwietnia 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 27 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2020 Hmmm... bardziej mialem na mysli cos ala Harman-Kardon hk990 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2020 Fajny wzmacniacz dzwiękowo. nie wiem czy ona miał te same wady co HK980? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2020 Zupelnie nic. Spokojnie chcialem tylko przedstawic propozycje.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2020 Nic, nic, rozmowa zeszła na inne modele Harmana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 3 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 maja 2020 Pojawił się nowy model wzmacniacza (a nie amplitunera) stereo z funkcjami sieciowymi - to Marantz PM7000N. Cena ok. 5 tysięcy... https://www.marantz.com/pl-pl/shop/amplifier/pm7000n Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 maja 2020 Udostępnij Napisano 4 maja 2020 Pytanie pozostaje nadal otwarte. Czy tego typu urządzenia nadal powinny nazywać się wzmacniaczami. Amplituner od wzmacniacza w nazwie oddziela obecnie tylko radio. Układ który producentów kosztuje zapewne 15 zł Czy aby czasem warto nie dodać tego modułu aby wzmacniacz był bardziej prestiżowy? To samo nazewnictwo. Wracając do PM 7000N, to zapraszamy. Nas zaskoczył pozytywnie. Jest na stanie, gotowy do odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 maja 2020 Udostępnij Napisano 4 maja 2020 Z drugiej strony większość producentów zupełnie zrezygnowało z produkcji tunerów radiowych, a nadal są ludzie którzy wola radio FM od radia internetowego. Dlatego amplitunery są nadal potrzebne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 maja 2020 Udostępnij Napisano 5 maja 2020 Wiem chodzi mi o samo nazewnictwo Amplituner sieciowy i wzmacniacz sieciowy. Zapytanych 9/10 osób powie Wzmacniacz zagra lepiej. Bo jeden zapomni wcisnąć guzika A na przykład taki Arcam SR 250 jest amplitunerem o bardzo dobrym brzmieniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts