Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, obserwując dział „Stereo” i przewijające się co rusz pytania o dobór kolumn do takiego czy innego wzmacniacza (i odwrotnie), jako użytkownik rzeczonego R-N803D postanowiłem wziąć „byka za rogi” i zamknąć temat. Quadrale poszły w świat i na scenę wjechały... T+A Criterion TCI 3R. Niewielkie podłogówki, które przy swojej relatywnie niskiej cenie (4.600,- EUR) w testach niemieckiego czasopisma AUDIO sklasyfikowane zostały w elitarnej grupie 'Referenzklassesąsiadując z m.in. Quadral Titan/VulkanB&W Nautilus 803/804 czy ELAC Spirit Of Music. Grubo, ale już wracam na ziemię. Kolumny podłączone, YPAO skalibrowane, blogi uśmiech na twarzy i... zonk, wiem że z tego lepiej już nie będzie. Koniec, doszedłem do ściany. Raczej nie znajdę lepszych i bardziej wysublimowanych optycznie kolumn, które w dodatku zgrają się tak przyjemnie z Yamahą. Z kolei Yamaha z racji braku wyjścia Pre-Amp, wiadomo. Prawdę mówiąc, smutna sprawa kiedy dochodzi się do końca jakiejś drogi. Zestaw gra pięknie i neutralnie, bez przebarwień z soczystym basem (kiedy trzeba i tak jak trzeba), tylko ta nieznośna świadomość, że... złapałem króliczka. W każdym razie, na fali egzystencjalnej frustracji (acz bez głębszego przekonania) wystawiam te kolumny w dziale Giełda/Sprzedam (jedyne miejsce w sieci, najwyżej zostaną „w rodzinie”). Swoją drogą, gdyby znalazł się amator na całość, byłbym skłonny za ~11.000,- zł odstąpić cały zestaw (RN803D + TCI 3R). Czarna R-N803D na blisko trzyletniej gwarancji + „lepiej się nie da”...

• Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Tak, rozważam taką możliwość. Z drugiej strony, nie wiem jak to się zbilansuje. Obecne zestawienie jest jednak niestandardowe i obawiam się o proporcje kosztów do uzyskanego efektu.        

Napisano

Idąc w sprzęt droższy, nie oczekiwał bym dużej poprawy jakości dźwięku w kategoriach absolutnych. Możesz za to oczekiwać specjalizacji sprzętu w jakiejś dziedzinie. Dlatego warto abyś zwracał uwagę na to aby ta specjalizacja poszła w kierunku na którym Ci najbardziej zależy.

Napisano
Dnia 8.04.2018 o 09:58, steff napisał:

Koniec, doszedłem do ściany. Raczej nie znajdę lepszych i bardziej wysublimowanych optycznie kolumn, które w dodatku zgrają się tak przyjemnie z Yamahą. Z kolei Yamaha z racji braku wyjścia Pre-Amp, wiadomo. Prawdę mówiąc, smutna sprawa kiedy dochodzi się do końca jakiejś drogi.

Pomijając ewidentną reklamę przed sprzedażową :) w pozostałych kwestiach Cię rozumiem. Audiofil nigdy nie dopuszcza by złapać króliczka ,bo jest to szkodliwe dla jego zdrowia psychicznego :) , zawsze można coś zmienić i a nóż będzie lepiej.

Ponieważ Yamaha RN-803D lansowana jest jako odkrycie stulecia przez branżę, i mnóstwo wpisów na forach ( jaki kabel do RN..., kolumny, z którym sieciowym zagra jeszcze lepiej itp..) postanowiłem posłuchać jak to gra, by mnie ta możliwość delektowania się tym wysublimowanym dźwiękiem nie ominęła, zanim pojawi się następny , najprawdopodobniej jeszcze bardziej zaawansowany model. A że chciałem posłuchać głównie B&W 702 S2, to poprosiłem o podpięcie do w/w Yamahy.Pierwsze wrażenie , (i takie już pozostało ) dobry na start , świetny amplituner dla początkującego, lub dla osoby która ceni funkcjonalność , nie będzie szła w kolejne poszukiwania , nie jest zarażona bakcylem audiofilizmu. Gra dobrze , wszystko niby jest jak trzeba, tylko brakowało mi , nie wiem jak to określić , chyba właściwym słowem będzie swoboda brzmienia , momentami miałem wrażenie , że dźwięk jest zbyt suchy ( a to przecież  Yamaha, podkreślone skraje pasma itd.) , że to co słyszę to już szczyt możliwości  , brakowało mi wybrzmiewania talerzy , detale pojawiały się , niby były słyszalne, lecz na granicy percepcji. Ponieważ 90% nowego budownictwa opiera się na salonach z aneksem kuchennym , gdzie w 30 m2 nie ma jak postawić prawidłowo dwóch kolumn , wprowadzenie YPAO ma sens ,choć nie jestem zwolennikiem wszelkich tego typu kalibracji, po za KD. 

Dnia 8.04.2018 o 09:58, steff napisał:

Prawdę mówiąc, smutna sprawa kiedy dochodzi się do końca jakiejś drogi.

Jeżeli zdecydujesz się na poszukiwania Swojego brzmienia, polecam zainteresowanie się starszymi , wysokimi modelami wzmacniaczy. Są tańsze, bo nie płacisz za "nowość" , koszty reklamy, mniej tracisz na odsprzedaży, masz znacznie większy wybór w określonym budżecie a naprawdę potrafią pozytywnie zaskoczyć . 

Napisano

Ale czemu od razu lansowany przez branże. Jest to po prostu pierwszy amplituner takiej klasy, stąd jego popularność to wszystko. Wiele osób szukali wzmacniacza średniej klasy i funkcji sieciowych. Teraz to mają. Proszę. Szukacie czegoś więcej to system dzielony wzmak+sieć lub arcam Sr 250. Ma też jakże okazuje się potrzebne HDMI. Moim zdaniem bowersy seri 7 jak i żadne bowersy nie są pod yamahe. Ja wiem to jeden sklep i zawsze tak zestawy będą komponowane. Ale i smoki może zagrać lepiej i te kolumny. 

Piotrek

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Wiele osób szukali wzmacniacza średniej klasy i funkcji sieciowych. Teraz to mają.

Piotrek, nie piszę że to źle gra , jest to wg. mnie dobry średniak i tyle, a to ze mam alergię na "kombajny" wszystko w jednym to już inna sprawa :)

1 godzinę temu, S4Home napisał:

Ale czemu od razu lansowany przez branże

A nie jest ? To , że Ty nie wciskasz 803D wszystkim którzy tylko napiszą , ze chcieliby stereo w budżecie powiedzmy 4k. i to niezależnie czego słuchają lub jakie mają obecnie kolumny to nie znaczy , że inni tak nie robią. Był taki moment , że już myślałem, iż jak otworzę lodówkę ,to tam też będzie 803D i kolumny Melodiki (oczywiście z okablowaniem Melodika), tak jakby wybuchła bomba i zmiotła wszystkich innych producentów.Jesteś obecny na forach , więc orientację zapewne masz. Choć przyznaję , że w tym roku jest trochę ciszej , czyżby wychodził nowy wzmacniacz tym razem z Atmos , trzema HDMI i DSP ? :) 

Lubię Yamahę i 98% mojego sprzętu to Yamaha, co prawda z innej epoki ,i nic nie mam do tej marki póki zachowany jest umiar w ocenach. 

Napisano (edytowany)

Bo Yamaha R-N803D jest chyba tym czego potrzebuje wielu ludzi, którzy chcą kupić sprzęt stereo w tym budżecie. Trudno za takie pieniądze znaleźć coś o jej możliwościach i do tego z cyfrową optymalizacją akustyki pomieszczenia.

Edytowano przez MobyDick
Napisano (edytowany)
5 godzin temu, tomek4446 napisał:

Pomijając ewidentną reklamę przed sprzedażową :) w pozostałych kwestiach Cię rozumiem. Audiofil nigdy nie dopuszcza by złapać króliczka ,bo jest to szkodliwe dla jego zdrowia psychicznego :) , zawsze można coś zmienić i a nóż będzie lepiej.

Ponieważ Yamaha RN-803D lansowana jest jako odkrycie stulecia przez branżę, i mnóstwo wpisów na forach ( jaki kabel do RN..., kolumny, z którym sieciowym zagra jeszcze lepiej itp..) postanowiłem posłuchać jak to gra, by mnie ta możliwość delektowania się tym wysublimowanym dźwiękiem nie ominęła, zanim pojawi się następny , najprawdopodobniej jeszcze bardziej zaawansowany model. A że chciałem posłuchać głównie B&W 702 S2, to poprosiłem o podpięcie do w/w Yamahy.Pierwsze wrażenie , (i takie już pozostało ) dobry na start , świetny amplituner dla początkującego, lub dla osoby która ceni funkcjonalność , nie będzie szła w kolejne poszukiwania , nie jest zarażona bakcylem audiofilizmu. Gra dobrze , wszystko niby jest jak trzeba, tylko brakowało mi , nie wiem jak to określić , chyba właściwym słowem będzie swoboda brzmienia , momentami miałem wrażenie , że dźwięk jest zbyt suchy ( a to przecież  Yamaha, podkreślone skraje pasma itd.) , że to co słyszę to już szczyt możliwości  , brakowało mi wybrzmiewania talerzy , detale pojawiały się , niby były słyszalne, lecz na granicy percepcji. Ponieważ 90% nowego budownictwa opiera się na salonach z aneksem kuchennym , gdzie w 30 m2 nie ma jak postawić prawidłowo dwóch kolumn , wprowadzenie YPAO ma sens ,choć nie jestem zwolennikiem wszelkich tego typu kalibracji, po za KD. 

Jeżeli zdecydujesz się na poszukiwania Swojego brzmienia, polecam zainteresowanie się starszymi , wysokimi modelami wzmacniaczy. Są tańsze, bo nie płacisz za "nowość" , koszty reklamy, mniej tracisz na odsprzedaży, masz znacznie większy wybór w określonym budżecie a naprawdę potrafią pozytywnie zaskoczyć . 

Reklama… spora część zawartości działu „Stereo” to bardziej lub mniej zawoalowane działania o takim charakterze. Swoją drogą nie spotkałem jeszcze opisu o treści np.; „sprzedam kolumny po starszej osobie, sparciałe zawieszenia, ślady po długotrwałym kontakcie z roślinami doniczkowymi plus rustykalna obudowa (kocurek był) zdecydowanie wzmocnią realizm kontaktu ze sprzętem z epoki”. :)

Generalnie zgodzę się z Twoją opinią, RN803D to idealny sprzęt dla osoby ceniącej funkcjonalność. Kupuję, podłączam i mam (prawie) wszystko w jednym klocku. W sumie trudno się czepiać, ale jednak czegoś brakuje i to również nie powinno specjalnie dziwić, linia A-Sx000 musi się przecież sprzedawać. Co do ustawności, w tym przypadku jest zdecydowanie łatwiej (kolumny są bardzo sztywne i nie mają BR), a YPAO cóż, po początkowym zaciekawieniu i tak najprzyjemniej słucha mi się w trybie PD. Dużo zależy od realizacji samej płyty, są takie które grają. BTW, słyszy się o planach Quobuz co do wejścia na polski rynek - ciekawe jak Yamaha poradzi sobie z Hi-Res?

Z kolei poszukiwanie swojego brzmienia w przypadku sprzętu używanego to z wielu względów ostra „randka w ciemno” - od ryzyka związanego z wiekiem eksponatów, doświadczeniem procesu spedycji po zgranie całości (gdyby w podręcznym można było zmieścić 20 kg… życie byłoby prostsze). Ale jak najbardziej, jest to jakiś pomysł.

25 minut temu, mkk napisał:

Zaraaaaz , zaraz ....czy ja widzę cenę 8200 za te T+A ??

Do rozsądnej negocjacji i... bez napierania :10_wink:

Edytowano przez steff
Napisano

Chłopak miał rację, a wszyscy na nim psy wieszali. Kolejny przykład na to, że o gustach i kolorach się nie dyskutuje. Dochodzę do wniosku, że takie fora nie mają sensu. Dla mnie sprzęt za 2k może brzmieć rewelacyjnie, a dla Ciebie ten za 60k. Slogan "wypożycz i posłuchaj przed zakupem" tyczy się zarówno tego taniego jak i drogiego. Co z tego, że stać mnie na ten za 60k, jeśli brzmieniowo i wizualnie przemawia do mnie ten za 2k czy 12k. Forum może ewentualnie eksponować nowości, które poleca branża albo nie branża. Wszystkie racjonalne porady i tak kończą się "wypożycz i posłuchaj przed zakupem"...

Napisano
22 minuty temu, steff napisał:

Z kolei poszukiwanie swojego brzmienia w przypadku sprzętu używanego to z wielu względów ostra „randka w ciemno” - od ryzyka związanego z wiekiem eksponatów, doświadczeniem

Zgadza się , ale o ile nie mamy wolnych 20k. na nowy wzmacniacz to warto ,bo inaczej zawsze będziemy się poruszać w niższej warstwie stanów średnich ekscytując się brzmieniem, które kiedyś cechowało naprawdę podstawowe modele, pełni zachwytu nad funkcjonalnością ,bo spakowano w jedną obudowę wzmacniacz stereo i systemy z KD.

29 minut temu, steff napisał:

tak najprzyjemniej słucha mi się w trybie PD.

Bo dopiero wówczas dźwięk jest naturalny , ja nawet radio internetowe czy spotify odtwarzam z amp.KD w Pure Direct, bo inaczej nie da się słuchać ( warunkiem jest zewnętrzna końcówka mocy i prawidłowe rozmieszczenie frontów).

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Bo dopiero wówczas dźwięk jest naturalny , ja nawet radio internetowe czy spotify odtwarzam z amp.KD w Pure Direct, bo inaczej nie da się słuchać ( warunkiem jest zewnętrzna końcówka mocy i prawidłowe rozmieszczenie frontów).

Z tym się nie zgodzę. Warto jest pominąć z toru audio nieużywane układy takie jak regulacja barwy lub inne filtry tego typu. Dobrze jest jeśli można je wyeliminować. Jednak cyfrowa ingerencja w przebieg charakterystyki głośników do naszego pomieszczenia jest bardzo wskazana. Szczególnie gdy dotyczy ona najniższych częstotliwości. Tu pojawiają się problemy prawie zawsze z którymi trudno sobie poradzić w inny sposób. Bardzo wskazana jest możliwość ingerencji w dolny zakres pasma kolumn.. Ideałem było by mieć pomieszczenie idealne akustycznie. Prawda jest jednak taka że większość ludzi musi sobie radzić tak jak może, czasem ma w tej kwestii bardzo ograniczone możliwości lub priorytetem jest wystrój wnętrza.

Napisano
54 minuty temu, MobyDick napisał:

Prawda jest jednak taka że większość ludzi musi sobie radzić tak jak może, czasem ma w tej kwestii bardzo ograniczone możliwości lub priorytetem jest wystrój wnętrza.

MobyDick , nie mam ideału jeżeli chodzi o akustykę , pokój w bloku 24m2 , postarałem się jedynie o tzw. trójkąt równoboczny , fronty - miejsce odsłuchu i trochę drewnianych mebli na bocznych ścianach, dywan. Mam dwa oddzielne systemy tj. stereo i KD a więc jakaś skalę porównania dźwięku z Pure Direct i z YPAO. Fakt , że przed dodaniem końcówki mocy do amp. KD też nie mogłem uwierzyć , że można słuchać bez kalibracji, bo w Pure Direct brakowało mi wszystkiego , niskich , średnich, wysokich , dynamiki. Dopiero dodanie mocy zmieniło wszystko i teraz jest odwrotnie , porównując dźwięk z systemu stereo, a amp. KD w Pure Direct  ,nie jest już aż tak tragicznie ( choć i tak różnica jest znaczna), w trybie stereo z kalibracją i ulepszaczami po prostu aż fizycznie czuje sztuczność dźwięku. Zaznaczam oczywiście , że są to moje subiektywne wrażenia.

Co do 803 D , jasne , że dobrze iż taki sprzęt jest na rynku , funkcjonalny , różniący się mocowo od amp. KD, ale na tym koniec. Wypisywanie poematów o jego nadnaturalnych właściwościach dźwiękowych uważam za typowy w dzisiejszych czasach marketing, bardziej bym się cieszył by ktoś zamiast YPAO czy HDMI dodał lepsze trafo, kondensatory, końcówki mocy.

Aby nie być gołosłownym załączam zdjęcie systemu.

IMG_0845.JPG

Napisano
1 godzinę temu, grabbo napisał:

Tym subem sąsiadów ogłuszasz.  I masz spokój, nic nie słyszą. Możesz wtedy słuchać spokojnie muzyki. Niezły jest. Głośnik jak wiadro.

Zaraz jak wiadro ? Tylko 35 cm średnicy głośnik  i 50 kg. wagi :)

Nawet z dużym subem da się dobrze żyć z sąsiadami jak robi się to z głową. Filmów po 22-giej w zasadzie nie oglądam, a na TV rzadko się wzbudza, bo tak żałosny jest dźwięk na większości.

Napisano
20 godzin temu, MobyDick napisał:

Bo dla wielu ludzi Yamaha R-N803D jest chyba tym czego potrzebuje wielu ludzi którzy chcą kupić sprzęt stereo w tym budżecie. Trudno za takie pieniądze znaleźć coś o jej możliwościach i do tego z cyfrową optymalizacją akustyki pomieszczenia.

Dokładnie tak. Trafili z tym modelem w lukę i mają:)

Napisano
2 godziny temu, S4Home napisał:

Dokładnie tak. Trafili z tym modelem w lukę i mają:)

Owszem przeniesienie elementów z KD do wzmacniacza było ... ciekawym pomysłem i brakowało na rynku urządzenia stereo łączącego wszystkie funkcje sieciowe z wydajnością mocową, lecz po pierwszym zachłyśnięciu się nowinką ( nie wiedzieć czemu :) ) pojawiają się głosy szczęśliwych właścicieli , że decydując się na zakup pominęli taki niuans jak dźwięk. Słuchałem 803 d , nie jest tragicznie, ale trzeba zdać sobie sprawę przy zakupie , że nie może być lepiej ,biorąc pod uwagę cenę urządzenia i to co tam wpakowali z polepszaczy ( YPAO) +  full funkcji sieciowych.

Ale propozycja ciekawa dla osób z brakiem miejsca na szafce pod TV , jedno urządzenie i masz full wypas.

Napisano

Wiesz Tomek to i tak nie jest złe jesli ktoś na początek zaczyna od takiego sprzętu który defacto nie jest zły,później można pomyśleć o przebudowie systemu jak gust muzyczny zrobi się bardziej wysumblimowany,tu na forum to i takie pytania padały,czy opłaca się kupować 1 kolumnę z elektromarketach,bo to 1600 W.ma i z usb,bluetooth gra i jeszcze ładnie światełkami swieci

Napisano

Uważam, że problem leży w innym miejscu. Chodzi o magię cyferek. Producent przedstawia w specyfikacji:

- High Dynamic Power/Channel (8/6/4/2 ohms)                  140/170/220/290 W

- Maximum Power (4 ohms, 1kHz, 0.7% THD, for Europe)   160 W + 160 W

Wygląda pięknie? Wygląda, no to kupujemy kolumny (najlepiej z zapasem mocy, tak na wszelki wypadek), podłączamy i… jest to co jest. Podejrzewam, że z kolumnami o mocy nieprzekraczającej 100 W efekt byłby zupełnie inny i dla wielu wystarczający. Skąd takie przypuszczenie, ano stąd że przez kilka tygodni grałem na T+A TAL 130 (130 W/170 W max.), różnica wydawało by się w stosunku to TCI (140 W/180 W max.) niewielka, ale przy niskim poziomie głośności bardzo wyraźnie odczuwalna - na korzyść tych słabszych.

Napisano
32 minuty temu, tomaz75 napisał:

czy opłaca się kupować 1 kolumnę z elektromarketach,bo to 1600 W.ma i z usb,bluetooth gra i jeszcze ładnie światełkami swieci

Widziałem takie , ładne ,nastrojowe , światełka migają w rytm a membrany srebrne , polakierowane , nie wiem czy legalne, bo mogą oślepić pilota w samolocie na 3 tys. metrów. Kupiłbym, ale czekam aż dorzucą radio internetowe, a na razie składam na prąd bo te 1600 W musi pewnie nieźle pobierać :) 

7 minut temu, steff napisał:

Uważam, że problem leży w innym miejscu. Chodzi o magię cyferek. Producent przedstawia w specyfikacji:

Steff , możesz mieć dużo racji , już od dawna nie wierzę w specyfikację i wszystkie cyferki.  Tylko słuch.

Kiedyś tak dla zabawy podłączyłem Marantza 2226B ( 26W) zamiast Vincenta SA-31+ SP-331 ( 100W), z kolumnami Dynavoice df-8 ( 200W) i ku mojemu zdumieniu okazało się , ze staruszek Marantz znacznie lepiej je wysterowuje :)