makro Napisano 29 marca 2007 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2007 Mam obydwa w dvd i amplitunerze, który lepszy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 29 marca 2007 Udostępnij Napisano 29 marca 2007 Chociaż budowa i zasada działania tych połączeń jest różna, to jakość przesyłanego sygnału jest bardzo zbliżona i praktycznie niezauważalna. Wybór połącznia w zasadzie należy do własnych preferencji, i nie można jednoznacznie określić który jest lepszy. Są ludzie co wolą coaxial, i są tacy dla których lepszy jest toslink. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stan Napisano 3 kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2007 Coax ma szersze pasmo, dlatego umożliwia transmisję większej ilości informacji. Generalnie jest lepszy, ale do kina domowego rzeczywiście może to nie ma znaczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 9 kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2007 Zgadzam sie z przedmówcą coaxial jest lepszy bo "gubi" mniej informacji od opticala. No chyba,że światłowód ze szkła a nie z plastiku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk Napisano 11 kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2007 W DD nie ma tych informacji zbyt dużo, ale kable coax tanie, a gniazda prawie we wszystkich amplitunerach/dvd więc czemu nie stosować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratbum Napisano 12 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2007 Miełem ten sam dylemat - jaki kabel zastosować: "optyczny", czy elektryczny "coaxialny". Zapytałem - jak zwykle zresztą - Panów z poznańskiego salonu TOP HI-FI. Bez zastanowienia stwierdzili, że lepszym kablem - przynajmniej w przypadku amplitunerów Yamahy - będzie połączenie za pomocą kabla "coaxialnego". Ale to tylko w kinie domowym... Jeżeli chodzi o poczciwe stereo - nie ma to jak analogowe RCA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frico Napisano 13 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2007 Panowie z poznańskiego salonu Top-HiFi to gwiazdy forum internetowych, tu też o nich piszą - tym razem pozytywnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratbum Napisano 14 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2007 Nie wiem, kto na tym i na innych forach jest gwiazdą, a kto nią nie jest... Frico, a Ty wiesz? Zdradź mi, Frico... Please... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frico Napisano 15 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2007 "Panowie z poznańskiego salonu Top-HiFi to gwiazdy..." - nie wiem jak to jaśniej napisać...Wielki Bracie Ale dość OT. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radi73 Napisano 1 lipca 2007 Udostępnij Napisano 1 lipca 2007 Wracając do tematu, zawsze jest zasada słabego ogniwa, więc składając sprzęt nie można bagatelizować kwesti jakości kabli . Tani coaxialny, wypadnie znacznie gorzej, od dobrego optycznego kabla. I odwrotnie! Trudno tu jednoznacznie rokować, ale mimo wszystko coaxialnych kabli jest znacznie więcej na rynku i w różnych sektorach cenowych. Też mimo wszystko poleciłbym taki zastosować... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magiel_operator Napisano 2 lipca 2007 Udostępnij Napisano 2 lipca 2007 Cytat Wracając do tematu, zawsze jest zasada słabego ogniwa... Jaka zasada? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 20 lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 lipca 2007 Cytat Cytat Wracając do tematu, zawsze jest zasada słabego ogniwa... Jaka zasada? Że sprzęt zagra tak jak jego najsłabsze ogniwo.P.S. To mój pierwszy post na tym Forum. Witam serdecznie wszystkich Użytkowników. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bynek Napisano 25 lipca 2007 Udostępnij Napisano 25 lipca 2007 Zasada nielogiczna. Nie jak najsłabsze, ale pod dyktando tego, które da od siebie najwięcej dobrego. Kolumny za 20 000zł nie zaczną grać jak kolumny za 1000zł tylko dlatego, że podłączysz je marnym kabelkiem (słabym ogniwem), nawet wtedy ich dźwięk będzie bardzo dobry (przewody co najwyżej sprawią, że zagra jeszcze ciutke lepiej - ale tylko ciutkę). Dlatego najważniejsze jest aby dobierać sprzęt uwzględniając priorytety, a nie ślepo wierzyć, że wyeliminowanie najsłabszego, ale najmniej istotnego ogniwa wzniesie np. marny wzmacniacz na wyżyny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 25 lipca 2007 Udostępnij Napisano 25 lipca 2007 Nie wzniesie. On wtedy będzie tym najsłabszym ogniwem. Wiadomo, że słabe kable nie zepsują tyle ile słabe kolumny czy wzmacniacz, ale według mnie zasada jest jak najbardziej logiczna. Z kolei jeżeli do audiofilskiego wzmacniacza podepniesz kolumny np. Voice Kraft, zestaw zagra tak na ile pozwolą te kolumny.P.S. Właśnie spojrzałem na tytuł wątku. Chyba jesteśmy w off-topicu. Wracając do tematu, ze względu na konstrukcję, kabel optyczny musi być kilkakrotnie droższy od koaksjalnego porównywalnej jakości. Stąd uważam, że połączenie optyczne warto stosować przy kablach w cenie kilkuset zł/metr. W przeciwnym razie lepiej sprawdzi się połączenie cyfrowe elektryczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
npl Napisano 25 lipca 2007 Udostępnij Napisano 25 lipca 2007 Jeśli masz możliwość porównaj oba - w odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 25 lipca 2007 Udostępnij Napisano 25 lipca 2007 Panowie przerabiam to codziennie kilka razy .Mam trzy żródła CD.MD,DVD i jednego DAC-a z dwoma wejściami optical i coaxial i często mieszam tymi kabelkami i mogę jedynie powiedziećże nie spotkałem jeszcze kabla optycznego który miałby lepsze brzmienie od coaxiala w tejsamej cenie.Aktualnie posiadam: coaxiale Qued,Stereovox,Sonus Oliva oraz opticale Monster /dałem 600 zł/,Xindak oraz Kimber V-21.Osobiście nie spotkałem jeszcze opticala za np. 1kzł ,czyżby nikt nie produkował ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts