MobyDick Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 A RCA mogą być jako podstawowe Prolink , Kruger&Matz Basic , Unitek lub Auda . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 (edytowany) Czyli kabel zasilajacy Supra do Matrixa .Do wzmacniacza zostawic taki jaki jest? (bo jest) RCA Prolink ,Kruger i Matz Basik ,Unitek lub Auda .A ty ktory bys kupic RCA z tych? Edytowano 14 lipca 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 Myślę ze jako listwę warto użyć normalny rozgałęźnik z filtrem i zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym. Potem można to porównać z listwami audiofilskimi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 (edytowany) Moby a listwa acar F5 moze byc? drązy mnie ta lista z filtrem DC czy jakos tak .Naczytalem sie ze to takie dobre dla elektroniki ale nie wiem co o tym myslicie Edytowano 14 lipca 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 (edytowany) Myślę że to bez większego znaczenia który wybierzesz z tych kabli RCA . Kruger& Matz ma cechy brzmieniowe nieco zbieżne z tymi które potrzebujesz. Edytowano 14 lipca 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 Dobra to zalozmy ze ty wybierasz to ktorą kupisz ? sorry no ale wiesz wiecej a ja mniej to wole sie kierowac twoją radą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 Ten Acar F5 myślę ze będzie ok na początek. Mam go przy komputerze i można go polecić ze względu na wykonanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 (edytowany) Tez mam Acara f5 to dobrze sie sklada .Tak wiec narazie pod niego podlaczam Taki ten kabel zasilajacy Supra do Matrixa bedzie oK? https://sklep.bestaudio.pl/supra-lorad-2-5-cs-eu-niskoradiacyjny-kabel-zasilajacy/ troche drogawy ale jak mam byc b dobry to za niego dam tyle . Edytowano 14 lipca 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 RCA dobrze aby był możliwie krótki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 (edytowany) Spoko jaki ma byc ? Bo szczerze nie wiem jakie sa dlugosci te najkrotsze No i napisz prosze konkret ktory z tych wymienionych przez ciebie czy rzeczywiscie jakosciowo sa identyczne jesli chodzi o przekazywanie sygnalu? To jak tak to ktory jest porządniej wykonany w takim razie Edytowano 14 lipca 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 (edytowany) Kiedy kabel jest możliwie krótki to ma mały wpływ na dźwięk. Kable audiofilskie są często dość długie po to żeby miały dobroczynny wpływ na dźwięk . Najkrótsze kable jakie się spotyka mają 0,5 m . K&M Basic najkrótszy ma 1m. Jeśli się robi kable to można zrobić dowolną długość. Czasem spotyka się kabe robione o długości na poziomie 10 cm. Długość ogranicza odległość gniazd które się łączy i giętkość kabla. Edytowano 14 lipca 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 (edytowany) No i juz cos wiecej wiem.To znaczy ze mam teraz na poczatek wziac najkrotszy czyli rozumiem ze 0.5 m tak? KM basik odpada bo ma 1 metr .Tak? Moze jednak prosciej by bylo jakbys rzucil jednym konkretnym modelem Nie chce niczego wymuszac ale ja naprawde nie mam pojecia o tym .A moze wziac KM Basik i jakis inny z tych co polecales w rozmiarze 0.5 i sobie porownac ? Edytowano 14 lipca 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 K&M ma wpływać na dźwięk podobnie do SP78. 0,5 m Auda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 OK to biore Auda 0.5 m a ten KM Basik warto porownac czy juz wystarczy jak bedzie kabel SP78? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 Zawsze można porównać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 (edytowany) OK dziekuje ci Pozdrawiam (Auda 0.5 m kupiona) Edytowano 14 lipca 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 Jeżeli sprzęt będzie stał jeden na drugim to te 50cm jest ok. Jezeli jednak na rożnych Polkach, to 75cm jest dość uniwersalne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 (edytowany) Fafniak no juz zamowilem te 0.5 m interkonekt .Cos wymysle z ustawieniem .Nie chcalbym zeby stalo jedno na drugim bo nie jestem zwolennikiem takiego rozwiazania .Tak samo z pakowaniem sprzetu do jakichs szafek tu wole jak stoi sobie na zewnatrz PS : wlasnie sie zlapalem na czyms o czym calkiem nie pomyslalem .Mianowicie jak ja podlacze laptopa do DAca gdy caly zestaw bedzie stal sobie naprzeciwko mnie .No nie jest jakas duza odleglosc ale powiedzmy ok 4 metry moze 3 gdy postawie na ławie .Co tu teraz zrobic? Nie wplynie to na jakosc jak uzyje dlugiego kabla usb? Czy moze lepiej stawiac laptopa przy samym sprzecie zeby zminimalizowac dlugosc kabla usb? ( to by stal tam na stale podczas sluchania muzyki i trudno) Edytowano 14 lipca 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 6 godzin temu, Fafniak napisał: Nie wiem dlaczego wyciągasz tak dziwne wnioski... Może do tego DACa kup po prostu Suprę ? Fafniak - to kiepski pomysł. Czemu proponujesz THX1138 kabel zasilający, który "przymula"? W cenie tego kabla Supra Lorad można kupić coś znacznie lepszego. 47 minut temu, THX1138 napisał: No nie jest jakas duza odleglosc ale powiedzmy ok 4 metry moze 3 gdy postawie na ławie .Co tu teraz zrobic? Nie wplynie to na jakosc jak uzyje dlugiego kabla usb? Czy moze lepiej stawiac laptopa przy samym sprzecie zeby zminimalizowac dlugosc kabla usb? ( to by stal tam na stale podczas sluchania muzyki i trudno) THX1138, Jak Tobie 3m kabel USB wystarczy, to nie ma problemu. Możesz także użyć np. myszki bezprzewodowej do sterowania laptopem i wtedy laptop może stać koło sprzętu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 (edytowany) Czytałem już podobne opowieści. Nie chce nawet zaczynać dyskusji, zaproponuj w takim razie lepszy kabelek w tej cenie. Ja uważam że powinien kupić solidny normalny kabel, jak uwierzy audiofilskie opowieści to sam wróci do tematu. 2 godziny temu, THX1138 napisał: PS : wlasnie sie zlapalem na czyms o czym calkiem nie pomyslalem .Mianowicie jak ja podlacze laptopa do DAca gdy caly zestaw bedzie stal sobie naprzeciwko mnie .No nie jest jakas duza odleglosc ale powiedzmy ok 4 metry moze 3 gdy postawie na ławie .Co tu teraz zrobic? Nie wplynie to na jakosc jak uzyje dlugiego kabla usb? Czy moze lepiej stawiac laptopa przy samym sprzecie zeby zminimalizowac dlugosc kabla usb? ( to by stal tam na stale podczas sluchania muzyki i trudno) Jezeli mam być szczery to dłuższych kabli usb używam tylko przy zdalnie sterowanych sesjach zdjęciowych. Do audio miałem zawsze krótkie kable, max 1,5 metra. Teoria głosi że do 5 metrów nie powinno być problemu(o ile dobrze pamietam) . wybralbym jednak zakup maliny i jak najkrótsze połączenia. Edytowano 14 lipca 2018 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 (edytowany) Thx. Jutro będę się widział z producentem kabli zasilajacych. Mogę zapytać o dobrą cenę dla Ciebie. Zaproponuje Ci Beldena. Jakieś proste modele. Kolega ma dobre wtyczki. Nie wiem tylko czy jeszcze robi swoje kable na prostych beldenach bo ostatnio podsyłał mi na testy bardziej zaawansowane modele. Ktore zresztą kupiłem. Masz listwę zasilającą? Kolega robi też listwy. Ładne( ja tylko tyle mogę o nich powiedzieć bo nie testowałem) ale kolega z klubu sansui pozyczył i już nastepnego dnia dzwonil do mnie zaskoczony, ze tanio i dobrze. Firma ( kolega) nazywa się solid core audio( czy jakoś tak) i sprzedaje mnóstwo kabli. To mnoswo oczywiscie mowa jak na manufakturę. Mateusz czasami nie nadaża z kreceniem tych drutów. Podpowiem Ci, ze te proste beldeny graja u mnie do tej pory w systemie sypialnianym choc mam wiele drozszych kabli, a jakoś ich nie wyparły...no i są jeszcze na gorszych wtyczkach, bo na podrobkach oyaide. Edytowano 14 lipca 2018 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Czytałem już podobne opowieści. Nie chce nawet zaczynać dyskusji, zaproponuj w takim razie lepszy kabelek w tej cenie. Ja uważam że powinien kupić solidny normalny kabel, jak uwierzy audiofilskie opowieści to sam wróci do tematu. Fafniak. To przestań CZYTAĆ a zacznij SŁUCHAĆ :-) Jeśli miał być "solidny normalny kabel", to ten proponowany przez Ciebie akurat jest niezbyt solidny i niezbyt tani! A kabel zasilający który będzie lepszy i tańszy do Matrixa to np. Belden o którym wspomina Audiowit. THX1138, dobrze że w końcu uwierzyłeś w Matrixa (i w sugestie osób które się na tym znają). No i że w końcu dałeś sobie (i sprzętowi) szansę i poczekałeś/posłuchałeś przez parę dni po zakupie. Choć z tym słuchaniem innych to jak widać jest różnie, bo na początku "pojechałeś" po Witku i po Matrixie , a teraz też szukasz trochę na ślepo zamiast pójść sprawdzonymi szlakami. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 (edytowany) Czytałem te bujdy o "przymulaniu" Z mojego słuchania wynika że nie wprowadza żadnych negatywnych zmian Mam nadzieję ze sprawę wyjaśniłem klarowniej - nie każdy piszacy tylko "czyta" Edytowano 14 lipca 2018 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 22 minuty temu, Fafniak napisał: Czytałem te bujdy o "przymulaniu" Z mojego słuchania wynika że nie wprowadza żadnych negatywnych zmian No więc Kolega THX1138 ma teraz do wyboru kabel SupraLorad który nie zamula w systemie Faniaka a zamula w systemach wielu innych użytkowników.THX1138 - ja bym nie ryzykował (szczególnie że już to pare razy robiłeś) i kupił coś sprawdzonego i tańszego od tej Supry... Zaś co do długości kabla USB to przychylam się do opinii, że lepiej nie przekraczać 5metrów. Były już przeprowadzane testy kabli USB z różnych półek cenowych i da się kupić całkiem dobry kabel w okolicach 100zł. Nie słyszałem (i tak samo mój kolega) różnicy między takim samym modelem kabla USB typu A-B o długościach 1.8, 3m i 4.5metra (albo 5m-nie pamiętam) w połączeniu między komputerem a DAC'em. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 Jeśli chodzi długie kable USB to sprawa może wyglądać różnie w zależności od tego jakiej jakości są kable i układy które się łączą. Kable o większej długości zawsze do pewnego stopnia degradują przebiegi prostokątne. Dlatego na początek chyba warto wypróbować po prostu długi kabel. Jeśli wystąpią problemy wtedy należy użyć przedłużacz aktywny. Na jednym jego końcu jest w nim układ regenerujący sygnał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts