Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam , chciałbym spytac który z tych dwóch amplitunerów wystepujacych w tytule mozecie  polecić bo cenowo prawie identycznie . Chciałbym do tego  zestaw kolumn Dali Zensor 7 lub KLIPSCH Reference R-28F i co do kolumn takze prosilbym o rade ... Mam przeznaczone na caly zestaw tak max 6 tys złotych a niezbyt orientuje sie w temacie , chcialbym jednak spelnic marzenie i miec fajny zestaw stereo w mieszkaniu , pokój ok 25 metrów. Tyle tego sprzetu i roznych opini ze naprawde ciezko sie zdecydowac bo i pieniadze niemale ... Prosze o pomoc , pozdrawiam serdecznie . 

Napisano

Dzień dobry.

Podane przez Ciebie urządzenia i kolumny to bardzo dobre rozwiązania, wybór jednak zależy od Twoich indywiduaknych preferencji. Zacznę od elektroniki. Yamaha R-N602 i Onkyo TX-8250 to bezpośredni konkurenci. Pod względem wyposażenia Yamaha stawia przed wszystkim na swój system MusicCast, Onkyo natomiast na systemy otwarte Google Chromecast czy DTS Play:Fi. Dźwiękowo Yamaha jest bardziej efektowna, wyraźniej eksponuje skraje pasma. Sprawdza się to w muzyce rozrywkowej, rockowej. Onkyo jest równiejsze, bardziej dokładne. Biorąc pod uwagę Twoje propozycje kolumn, do amplitunera Yamaha zdecydowanie polecam Dali. To kolumny o cieplejszym, bardziej gęstym dżwieku. Klipsch natomiast to mocne, szybkie, bardzo szczegółowe granie z bardzo wyraźnie podkreślonymi skrajami pasma (szczególnie górą), lepszym kompanem dla nich będzie spokojniejszy i łagodniejszy amplituner Onkyo. Z mojej strony na pewno zwróciłbym Twoją uwagę także na kolumny Heco Aurora 700 oraz Monitor Audio Bronze 6. Aktualnie do zestawu Monitor Audio w prezencie dostajesz bardzo ciekawy gramofon Pro-Ject Primary E.

Jest wiele konfiguracji, kwestia wyboru, porozmawiania. Są także możliwości wypożyczenia, wtedy sprawdzisz sobie zestaw jak brzmi w Twoim salonie.

Napisano

Witaj,

Rn602 i Onkyo 8250 to konkurencja. Jeśli ktoś ci zdecydowanie jasno wskazuje na konkretny jeden model to cię naciąga. To modele.konkirencyjne. podobnie wyposażone o delikatnie innym dźwięku. Onkyo jest stonowane, równe, melodyjne, Yamaha natomiast żywa, angażuje w muzykę, jasna. 

Zacznij wybór od kolumn a elektronika dopasujesz wszystko.

Klipsche r28 odpuść. To modele do kina domowego. Zensor 7 już fajna kolumna. Obok zestawił bym heco 700, monitor audio bronze 6 czy magnat 727. 

Każde z nich gra inaczej. Posłuchasz zobaczysz i wtedy szlif elektronika. 

Zapraszamy na odsłuch albo po wypożyczenie sprzętu.

Piotrek

Napisano (edytowany)
14 godzin temu, Q21 napisał:

Dzień dobry.

Podane przez Ciebie urządzenia i kolumny to bardzo dobre rozwiązania, wybór jednak zależy od Twoich indywiduaknych preferencji. Zacznę od elektroniki. Yamaha R-N602 i Onkyo TX-8250 to bezpośredni konkurenci. Pod względem wyposażenia Yamaha stawia przed wszystkim na swój system MusicCast, Onkyo natomiast na systemy otwarte Google Chromecast czy DTS Play:Fi. Dźwiękowo Yamaha jest bardziej efektowna, wyraźniej eksponuje skraje pasma. Sprawdza się to w muzyce rozrywkowej, rockowej. Onkyo jest równiejsze, bardziej dokładne. Biorąc pod uwagę Twoje propozycje kolumn, do amplitunera Yamaha zdecydowanie polecam Dali. To kolumny o cieplejszym, bardziej gęstym dżwieku. Klipsch natomiast to mocne, szybkie, bardzo szczegółowe granie z bardzo wyraźnie podkreślonymi skrajami pasma (szczególnie górą), lepszym kompanem dla nich będzie spokojniejszy i łagodniejszy amplituner Onkyo. Z mojej strony na pewno zwróciłbym Twoją uwagę także na kolumny Heco Aurora 700 oraz Monitor Audio Bronze 6. Aktualnie do zestawu Monitor Audio w prezencie dostajesz bardzo ciekawy gramofon Pro-Ject Primary E.

Jest wiele konfiguracji, kwestia wyboru, porozmawiania. Są także możliwości wypożyczenia, wtedy sprawdzisz sobie zestaw jak brzmi w Twoim salonie.

Bardzo dziękuje za zainteresowanie moim postem i odpowiedz , mieszkam w Tomaszowie Mazowieckim wiec zawsze szukalem sprzetu w Media Expert lub Euro Rtv Agd jednak tam nie ma szans posłuchania za to czasem fajne promocje ,,, zauwazylem jednak ze panstwa sklep jest w Pabianicach wiec nie mialbym tak daleko . Szukalem czegos w Lodzi i jest sklep RTVmax.pl ale poczytałem i podobno sprowadzaja sprzet  z zagranicy i sa problemy z gwarancja w razie awari (odpuscilem sobie ) . Sprzet bede chcial kupic w okolicach 10-20 sierpien wiec moje pytanie ile wczesniej musze dzwonic do panstwa sklepu aby umówic sie na ewentualny odsluch i rade co do wyboru audio  . ?Poszukam recenzji i opini o panstwa sklepei i mam nadzieje ze beda lepsze jak u konkurencji . Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam serdecznie . 

14 godzin temu, S4Home napisał:

Witaj,

Rn602 i Onkyo 8250 to konkurencja. Jeśli ktoś ci zdecydowanie jasno wskazuje na konkretny jeden model to cię naciąga. To modele.konkirencyjne. podobnie wyposażone o delikatnie innym dźwięku. Onkyo jest stonowane, równe, melodyjne, Yamaha natomiast żywa, angażuje w muzykę, jasna. 

Zacznij wybór od kolumn a elektronika dopasujesz wszystko.

Klipsche r28 odpuść. To modele do kina domowego. Zensor 7 już fajna kolumna. Obok zestawił bym heco 700, monitor audio bronze 6 czy magnat 727. 

Każde z nich gra inaczej. Posłuchasz zobaczysz i wtedy szlif elektronika. 

Zapraszamy na odsłuch albo po wypożyczenie sprzętu.

Piotrek

Bardzo dziekuje za rade i zainteresowanie , bede mial na uwadze panskie rady i sugestie które sa niezwykle pomocne ,, mieszkam w Tomaszowie Mazowieckim wiec do Oswiecimia az 200 km wiec troszke daleko ,,, mimo wszystko raz jeszcze dziekuje i pozdrawiam . 

Edytowano przez melman
Napisano

Zapraszam w takim razie na odsłuchy, najlepiej daj znać 2-3 dni przed przyjazdem, wtedy rezerwujemy salę odsluchową. Na miejscu możesz posłuchać i porównać wiele rozwiązań, co będzie Ci odpowiadało weźmiesz do domu na sprawdzenie. Ceny mamy naprawdę atrakcyjne, a sprzęt wyłącznie od polskich dystrybutorów z polską gwarancją. Zapraszam serdecznie.

Napisano (edytowany)

Mam pytanie odnosnie odsłuchów - czy taka rezerwacja sali i odsluchy obliguja mnie do zakupu sprzetu w panstwa sklepie  a jesli nie i ewentualnie rezygnuje z kupna (hipotetyczna sytuacja )  czy ponosze za to jakiesz koszty ? 

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.
Napisano

Nie musisz kupować i nie ponosisz kosztów (choć istnieją salony w których płacisz za odsłuch jeśli nic nie kupisz).

A o szczegóły i konkretny termin to proponuję pytać się telefonicznie Sprzedawcy - tak będzie szybciej i wygodniej.

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

Gotówką i wolnym czasem będę dysponował w okolicach 10-13 sierpnia , wtedy też zadzwonie do państwa salonów audio w celu porównania ofert  na dany dzien i dogadania szczegółów ewentualnego odsłuchu . Bardzo dziękuje za pomoc , pozdrawiam serdecznie . :5_smiley:

11 godzin temu, tomek4446 napisał:

Koronnym przykładem jest wymieniony już RTV MAX , ogólnie nie polecam.

Dzięki Tomek , zanim zapisalem sie na to forum to wlasnie ten salon RTVmax bralem pod uwage ( odległość od mojego miejsca zamieszkania ) jednak poczytalem opinie i wiele było negatywnych . Podobno w Warszawie tez jest fajny salon audio Planeta Dzwięku . 

Edytowano przez melman
Napisano
3 godziny temu, melman napisał:

Podobno w Warszawie tez jest fajny salon audio Planeta Dzwięku . 

Do Łodzi masz bliżej , bądź patriotą :) . Masz Top HI-FI ( obsługa naprawdę w porządku), Q21 ( Pabianice), Best Audio ( ale chyba nie ten budżet , choć zadzwonić możesz), a jak weźmiesz pod uwagę sprzęt używany to Komis na Piotrkowskiej 204 ( naprawdę polecam zajrzeć). Chyba , że chcesz posłuchać w domu ,to oczywiście odległość nie ma znaczenia i masz S4Home. 

Dnia 25.06.2018 o 22:06, melman napisał:

chcialbym jednak spelnic marzenie i miec fajny zestaw stereo w mieszkaniu , pokój ok 25 metrów. Tyle tego sprzetu i roznych opini ze naprawde ciezko sie zdecydowac bo i pieniadze niemale ...

Jak mógłbyś sprecyzować co to znaczy fajny ? Czy chodzi o dźwięk , czy funkcje ? Jak funkcje to jakie ? Weź pod uwagę , że mając określoną kwotę( ok.2k. wzmacniacz) im będziemy mieli więcej funkcji ,tym niestety gorzej będzie z dźwiękiem.

Napisano (edytowany)

Hmm , wiem że można na taki sprzęt wydać majątek ale czy 6 tyś zł  budżetu na Pabianice Q21 to za mało ? Zerkalem na ich strone i myśle ze sie zmieszcze ,(mozna przecież pytac o upusty :) ) podobają mi sie Dali Zensor 7 (ewentualnie 5 ) , maja dobre opinie i chcialbym ich posłuchać z jakimś amplitunerem ( chodzi mi o dobry dzwięk  ) bez szczególnie wymyślnych funkcji ale wiadomo ze Wi-fi musi byc ;) . . . Polecają Yamaha lub Onkyo . Denony  do tych głosnikow odradzają . Dlatego amplituner a nie wzmacniacz ponieważ zalezy mi na stacjach radiowych . Oczywiscie jakis bluray w przyszlości tez chcialbym dokupic bo myślę że  i w systemie 2.0  mozna z wielka przyjemnoscią obejrzec film (również do odtwarzania płyt cd  ) na czym też mi zależy . Miejsca na zestaw 5.1 nie mam i w sumie go nie potrzebuje . Pozdrawiam . 

Edytowano przez melman
Napisano
7 godzin temu, melman napisał:

Pabianice Q21 to za mało ?

Nie pisałem o Q21 tylko Best Audio. W Pabianicach w Q21 mają wszystkie marki, również te z Audio Klanu ( Yamaha) spokojnie się mieścisz.

bez szczególnie wymyślnych funkcji ale wiadomo ze Wi-fi musi byc ;)

nie koniecznie.

Dlatego amplituner a nie wzmacniacz ponieważ zalezy mi na stacjach radiowych .

Wi-fi , Bluetooth, stacje internetowe oraz wiele innych serwisów tak Audio jak Video zapewni Rapsberry Pi3 podłączona do wzmacniacza.

Oczywiscie jakis bluray w przyszlości tez chcialbym dokupic bo myślę że  i w systemie 2.0  mozna z wielka przyjemnoscią obejrzec film (również do odtwarzania płyt cd  ) na czym też mi zależy . Miejsca na zestaw 5.1 nie mam i w sumie go nie potrzebuje . Pozdrawiam . 

Aż miło się czyta ,jak ktoś rozsądnie podchodzi do tematu , szacunek. Oczywiście, że zamiast oglądać film z dźwiękiem PCM sztucznie rozbitym na 9 głośników możemy mieć lepszą jakość w stereo. 

Napisano

Dzięki :5_smiley:. Wybacz , nie zaczaiłem z tym Q21 i Best Audio , mój błąd - tam faktycznie trzeba być "milionerem" ^_^. Raczej zostane przy amplitunerze stereo i myślę że w pełni spelni moje oczekiwania , mimo wszystko dzięki za informacje bo nawet nie wiedzialem ze istnieje coś takiego jak Rapsberry Pi3 :D(czlowiek uczy się całe życie ) . Jak popatrzylem to bluray od 300 zł do nawet 3000 tyś ... o.O. Szok . Mam nadzieje że za max maxów :8_laughing: 1000 zł cos znajde do sporadycznego ogladania filmów i słuchania muzyki z CD . 

Napisano

BD kupisz za 300 zł. Jego jakość nie.ma znaczenia. Bo i tak podłączysz go cyfrowo do ampli i to on będzie generował dźwięk. Musisz wybrać tylko taki który ma wyjście cyfrowe i to wszystko.

Piotrek

Napisano
Dnia ‎2018‎-‎06‎-‎30 o 15:37, melman napisał:

Mam nadzieje że za max maxów :8_laughing: 1000 zł cos znajde do sporadycznego ogladania filmów i słuchania muzyki z CD . 

Odkąd kupiłem Rapsberry PI 3 odtwarzacz BD poszedł na szafę ,bo przez ostatnie trzy lata uruchomiłem go może dwa razy. Zakup filmów po 100 zł, by coś raz obejrzeć i wrócić do tego po latach, już mnie nie pociąga :) .  Malina sprawdza się idealnie tak w muzyce jak i w filmach. Do odtwarzania muzyki z płyt CD ,jest odtwarzacz CD.

Za 1000 zł mam:

https://botland.com.pl/moduly-i-zestawy-raspberry-pi-3-b-plus/11142-raspberry-pi-3-model-b-wifi-dual-band-bluetooth-1gb-ram-14ghz-7131796402594.html

+                                                                                                                                                                                                                                                     https://botland.com.pl/raspberry-pi-karty-dzwiekowe-i-hifiberry/4870-hifiberry-digi-z-transformatorem-karta-dzwiekowa-do-raspberry-pi-32ba-4260439550101.html 

dotyczy wzmacniacza z wejściem cyfrowym ( DAC)

lub : https://botland.com.pl/raspberry-pi-karty-dzwiekowe-i-hifiberry/5065-hifiberry-dac-pro-rca-karta-dzwiekowa-do-raspberry-pi-32bazero.html

gdy nie mamy DAC -a we wzmacniaczu. Dokładamy obudowę , zasilacz z wyłącznikiem , kartę pamięci. Całość ok. 600 zł.

W komisie wymienionym w poprzednim poście za 400 zł można kupić ( posłuchać na miejscu), naprawdę przyzwoity odtwarzacz CD.

Do tego wzmak + kolumny i zostaje tylko słuchanie :) 

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Ale dla nowych użytkowników to jednak może być początkowo strach. Cierpliwość wskazana. 

Piotrek , " co Ty wiesz o cierpliwości" :) , nie chciałbyś słyszeć tych słów , które padały, gdy przez tydzień " ustawiałem" Malinę która mi doradziłeś :) 

Z Volumio poszło nie źle, ale poszedłem za ciosem i mam drugą z wyjściem Coaxial , wgrałem OSMC ( do filmów i muzyki) i tu dopiero wgranie obsługi Spotify Connekt to była droga przez mękę. Ale się udało i to jak !!! ( teraz mam w telefonie dwa połączenia ze Spotify Connect tj. wyświetla Malinę jako osmc i wówczas mam utwory na ekranie wraz z okładką i tekstem utworu ,oraz jako Your device i leci sama muzyka bez wyświetlania ,dźwięk przez pre wzmacniacza , normalnie full wypas ).

Z Maliny już bym teraz nie zrezygnował .

Napisano
1 godzinę temu, tomaz75 napisał:

Tomek A ja polecam do Raspberry,moodeaudio w/G mnie lepsza jakość dźwięku i obsługa Tidal hi-fi. 

Kiedyś korzystałem z Tidala, ale przeszedłem na Spotify Premium z powodu dużo większej bazy płyt , szczególnie starego rocka i bluesa. Może nie miałem szczęścia, ale większości płyt które mnie interesowały nie mieli dostępnych :) Mam wolną kartę pamięci to sprawdzę  Moode audio , zobaczymy co lepsze w porównaniu z Volumio , dzięki za sugestię.