Llordus Napisano 24 lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 lipca 2018 Witam, Nurtuje mnie od jakiegoś czasu kwestia, czy dałoby się zastąpić odtwarzacz CD, wykorzystywany w zestawie stereo, jakimś odtwarzaczem blue-ray? Nosi mnie powoli na zakup jakiegoś odtwarzacza blue-ray - i przy tej okazji fajnie byłoby zmniejszyć liczbę elementów zestawu i z 2 klocków (odtwarzacz CD + Blue-Ray) kupić jeden, który pozwoli obsłużyć wszystkie płyty jakie mógłbym do niego wsadzić. No i tu pojawia się dylemat - czy jest to rabialne, i o ile więcej trzeba na oko dopłacić za blue-ray, żeby jakość odtwarzania muzyki była porównywalna z tym, co oferuje mi odtwarzacz cd? Posiadany przeze mnie CD to Atoll CD50SE. O ile nie spodziewam się, żeby taniutki Pioneer (np. Pioneer BDP-180 S) był tu konkurencją, o tyle nurtuje mnie czy np. Cambridge Audio CXUHD miałby szansę nawiązać walkę w temacie jakości odsłuchu audio Z góry dzięki za wszelkie informacje. pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 24 lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 lipca 2018 (edytowany) Moim zdaniem odtwarzacz blue-ray jako kompletny CD niema zbytniego sensu. Prędzej jako napęd podłączony do DAC-a . Do tego nie musi to być bardzo drogi napęd. A płyty lepiej jest mieć zgrane na nośnikach danych. Edytowano 25 lipca 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 A moim zdaniem jak najbardziej. Jeśli odtwarzacz BD czy DVD robi jako transport. A później dźwięk jest generowany przez zewnętrzny inny DAC, przystosowany pod kątem muzyki. To jak najbardziej widzę sens takiego stosowania. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Dokładnie zgadzam się z Piotrkiem, wybierz dobry odtwarzacz balu-ray pod względem jakości obrazu i klasy transportu, a następnie dobierz dopasowany do Twoich preferencji przetwornik. To rozwiązanie najlepsze. Pewna alternatywą jest odtwarzacz typu Oppo UDP-203. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Llordus Napisano 25 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 (edytowany) Hmm, Czyli jeśli dobrze rozumiem, to w każdym przypadku zostanę z dwoma klockami? :) Jedynym plusem takiej zamiany, jaki widzę, jest to, że wariant BD+DAC pozwoli porządnie odegrać np. koncert z płyty BD/DVD. Jaki BD player + DAC pozwoli zapewnić podobną (lub lepszą) jakość odsłuchu, porównując do obecnie używanego Atoll CD50SE? Edytowano 25 lipca 2018 przez Llordus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Po prostu kup Oppo i problem z głowy, dostaniesz jeszcze odtwarzacz plików w cenie: https://sklep.rms.pl/oppo-udp-203-udp203-odtwarzacz-blu-ray-4k-ultra-hd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 kup Oppo a nie Cambodże, która i tak jest Oppem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Llordus Napisano 25 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 W przypadku oppo - na ile problematyczne może być wycofanie się firmy z produkcji urządzeń tego typu? Jakieś inne alternatywy do oppo są dostępne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Mniej więcej taka jak to ze Opel lub Mercedes wycofa się z produkcji samochodów . https://audio.com.pl/testy/stereo/przetworniki-c-a/2906-oppo-sonica-dac Na bazie BD budowanych jest wiele urządzeń, często klasy hi-end. Często sa to tylko inaczej obudowane te same bebechy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Llordus Napisano 25 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 3 godziny temu, MobyDick napisał: Mniej więcej taka jak to ze Opel lub Mercedes wycofa się z produkcji samochodów . Ehh, nieprecyzyjnie zapytałem Chodzi mi bardziej o to, jaki jest sens kupować Opla/Mercedesa, jeżeli producent ogłosiłby iż przestaje dalej działać na rynku samochodów. Co z update firmware-u/serwisem urządzenia? Przy tej cenie trochę szkoda ryzykować potencjalne problemy. Stąd pytanie o alternatywy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Równie dobrze inne alternatywne firmy mogą się wycofać . Wydaje się to jednak mało prawdopodobne. Jest to chyba obecnie największy specjalista w tej dziedzinie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Llordus Napisano 25 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 18 minut temu, MobyDick napisał: Równie dobrze inne alternatywne firmy mogą się wycofać . Wydaje się to jednak mało prawdopodobne. Jest to chyba obecnie największy specjalista w tej dziedzinie. Zdaje sie, ze byl... https://www.oppodigital.com/farewell.aspx Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Piszą faktycznie ze stopniowo będą się wycofywać z produkcji, jednak serwis i gwarancje mają być zapewnione. Zobaczymy czy zupełnie firma zniknie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 lipca 2018 Nie musisz mieć dwóch klocków jeśli kupisz dobry BD. Ale Oppo? Serio? Rozumiem trzeba się pozbyć ze stanu, ale firma wycofała się z Audio!! Nowego bym nie kupił. Cambridge ma pełne wsparcie. A jeśli dwa segmenty do Sony lub Panasonic z wyjściem cyfrowym i Arcam IRDAC II - Będzie nawet lepiej Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Llordus Napisano 26 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2018 4 godziny temu, S4Home napisał: Cambridge ma pełne wsparcie. Rozumiem ze Cambridge polecasz? Są jakieś duże różnice pomiędzy modelami CXU i CXUHD? Na szybko przeglądając allegro, wychodzi że oba są wystawiane w tej samej cenie, co jest imho dość dziwnym zjawiskiem. Porównując wyjścia, musiałbym raczej celować w model CXU, bo CXUHD nie dałbym rady wpiąć do mojego Atoll IN100SE bez dodatkowego DAC-a (a wtedy to już się robi kosmicznie drogo dla mnie). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 26 lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 lipca 2018 Oppo póki jeszcze jest...to póki co najwieksza uniwersalność jaka pozostała. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 26 lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 lipca 2018 23 godziny temu, Llordus napisał: W przypadku oppo - na ile problematyczne może być wycofanie się firmy z produkcji urządzeń tego typu? Jakieś inne alternatywy do oppo są dostępne? Nie jest w żadnym wypadku. Spełnia wszystkie wymogi dla blu-ray 4K Ultra HD, w tym dostało obsługę ponad standardowych formatów video na zapas. A i tak jak wyjdzie następca format Blu-ray UltraHD to żadna aktualizacja nie pomoże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 lipca 2018 Dlatego lepiej kupić niezbyt drogi napęd BD który ewentualnie w przyszłości pójdzie do wymiany i do niego jakiś DAC osobno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Llordus Napisano 26 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2018 Hmm, w wariancie jednego urządzenia wygląda to słabo. O ile dobrze rozumiem specyfikację urządzeń, w przypadku CA CXUHD daje wsparcie dla video 4K, ale nie ma wyjść audio analogowych (więc z dopłatą do DAC to się robi troche drogo i bez sensu), a CA CXU ma wyjścia audio analogowe, ale za to z video 4k nie poszaleję. Kiepsko. Alternatywnie Oppo 203 mnie jednak odstrasza wycofaniem się producenta z rynku. Co w takim razie w wariancie DAC + prosty BD player? Wspomniany wcześniej Arcam IRDAC II? Czy może jeszcze inny DAC jest warty uwagi? Grałoby to podpinane pod wzmacniacz Atoll IN100SE + Tannoy Revolution XT6F. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 lipca 2018 Jest bardzo wiele różnych DAC-ów , im więcej można wydać na takie urządzenie tym wśród lepszych można się rozglądać. Do tego ważne są własne upodobania kogoś kto ma to używać. W przypadku napędów BD ważne aby posiadał wymagane możliwości. Na jego cenę duży wpływ ma jego marka i wygląd obudowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 26 lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 lipca 2018 Wracając jeszcze do Oppo, to sądzę że za jakiś czas pojawi się nowa marka, która będzie oferowała to samo. A audiofile i podobni, znowu się zakochają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 lipca 2018 10 godzin temu, Miras23 napisał: Wracając jeszcze do Oppo, to sądzę że za jakiś czas pojawi się nowa marka, która będzie oferowała to samo. A audiofile i podobni, znowu się zakochają Nie wiem. Na razie Oppo po prostu wycofało się z tej sekcji sprzedaży. Nikomu nie sprzedali tego działu. Ale zapewne tak. 18 godzin temu, Llordus napisał: Są jakieś duże różnice pomiędzy modelami CXU i CXUHD? CXUHD jest 4K. Ja i tak obstawiam BD + zewnętrzny DAC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Llordus Napisano 27 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 lipca 2018 3 godziny temu, S4Home napisał: Ja i tak obstawiam BD + zewnętrzny DAC Im dłużej o tym myślę, tym bardziej skłaniam się do tego rozwiązania Zakładam że w tym modelu nawet najtańszy BD z wyjściem cyfrowym się nada do realizacji planu, pozostaje więc kwestia DAC-a. Pytanie - jaki DAC? Budżetem celowałbym w przedział 2-3k pln. Więcej imho przy moim zestawie nie ma sensu. Pisałeś o Arcam Irdac II wcześniej. Przeglądając też forum, widziałem w jednym z wątków całkiem interesujące testy DAC-a Atoll DAC100 (opis jednego z użytkowników). Podejrzewam, że z moim Atoll IN100 mógłby się ciekawie zgrać, ale funkcjonalnie ten Arcam jest, przynajmniej na papierze, o niebo lepszy. Jest coś jeszcze wartego uwagi w tym przedziale cenowym? Jeśli idzie o oczekiwania muzyczne - lubię wyrównany dźwięk, nie lubię dominacji niskich tonów i rozlewającego się basu, raczej interesuje mnie jasny, szeroki przekaz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 lipca 2018 (edytowany) Przypominam że od początku o tym pisałem . Obawiam się że zbyt ciepło grające DAC-i nie będą tu dobre. Edytowano 27 lipca 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Llordus Napisano 27 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 lipca 2018 7 minut temu, MobyDick napisał: Przypominam że od początku o tym pisałem . Obawiam się że zbyt ciepło grające DAC-i nie będą tu dobre. Fakt Zbyt cieple DAC-i to ktore to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts