Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Tak mi przyszlo do glowy więc spytam - a miejsce w obudowie kolumny masz pod płytka żeby zmieścić gniazda w takim rozstaeie ? Pewnie o tym pomyślałeś 

Fajne te twoje kolumny. Spora puszka. Przypominają min start model JBL ale nie pamiętam oznaczenia.  Jak grają ? Skad je wytrzasnales Bo to nie czesto spotykana Marka w EU. 

Edytowano przez MarcinBest
  • Odpowiedzi 203
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano

Tak, miejsca mam prawie tyle samo co sama płytka więc z tym problemu nie będzie. 

Kolumny kupiłem dzięki temu forum, a konkretnie dzięki forumowiczom: f1angel (którego już dawno tu nie widziałem) i audiowit z którym kontakt mam do dzisiaj i to nie tylko przez forum :)

Dzięki Witkowi mam także swój nowy preamp lampowy WBA i teraz kombinujemy dla mnie nową końcówkę mocy. Jestem im za to dozgonnie wdzięczny :)

Kolumny znalazłem w Niemczech i tam je kupiłem razem z papierami i kablami od gościa, który już ich nie używał. 

Jak grają? Hmm... nie wiem jak Ci to opisać? Jeszcze nigdy takiej muzyki nie doświadczyłem choć wysokiej poprzeczki nie miały postawionej gdyż z Altusów 300 przesiadłem się na Dali Zensor 7 i od razu na Thiele ;)

Ogromna ściana czystego jak łza dźwieku, duża szczegółowość i głębia. Zwłaszcza wokal jest tak namacalny, że czasami jak zamknę oczy to mam wrażenie, że Rysiek Riedel stoi przede mną i śpiewa na żywo ;) Bas potrafi nieźle namieszać jest szybki tam gdzie trzeba ale potrafi również zejść bardzo nisko, nie buczy! 

Nie wiem co mam więcej napisać? To trzeba usłyszeć :) Zapraszam do siebie :) Oczywiście jak już poskładam wszystko do kupy. 

Szkoda tylko, że firma Thiel już przestała istnieć :( Dobrze, że zdążyłem sprowadzić sobie ze Stanów głośnik wysokotonowy zanim firma ogłosiła upadłość. 

Napisano

Thiel to jedna z najlepszych firm. Robili niesamowite konstrukcje. Ja miałem tylko malutkie 1.5. Takie same ma Roro i u niego grają wybitnie. Swoje sprzedałem Samcro z klubu Sansui.

Z Thielami trzeba się umieć obchodzic. Są bardzo wymagajace pod względem prądowym. Wymagają tez koncowki wysokiej klasy. Są bezwzględne dla bylejakosci.

Napisano (edytowany)

Membrany bierne były i są czasem stosowane przez wielu producentów. Ich działanie jest bardzo podobne do tuneli br, które są tańsze i przez to popularniejsze. Sens ich użycia jest większy w małych obudowach gdzie tunel br musiałby być bardzo długi lub jego średnica bardzo mała. Ostatnio bardzo często można je spotkać w małych, plastikowych głosikach bluetooth. W dwóch ostatnich generacjach KEF-a serii Q 2 membrany wyglądające na głośniki niskotonowe są właśnie membranami biernymi w konstrukcjach 2,5 drożnych.

Edytowano przez MobyDick
Napisano
42 minuty temu, MarcinBest napisał:

No to czuję się zaproszony. ? Ta pasywna membrana to ich petent? Ciekawe jak ona na bas wpływa. Ty to słyszysz a my możemy pogadać tylko. Szkoda że się zawineli. A kto ci to plytke dorabia skoro zbankrutowali. 

Może ktoś przejmie firmę?

Napisano

Płytkę robię w Polsce. Dałem do wyceny dla dwóch firm. 

Ile dałem za kolumny... aż byś się zdziwił ;) Zapłaciłem razem z kablami 1550 Euro + podróż do Dortmundu i z powrotem. 

Jak wracałem z Niemiec to razem z tata zajechalismy do Konina do jakiegoś Pana który robi i naprawia wzmacniacze, radia itp (oczywiście lampowe). Mój tata naprawiał u niego radio lampowe do Packarda. Jak zobaczył te kolumny to z miejsca proponował mi za nie 12000,00 zł :) Oczywiście nie sprzedałem i jeszcze bardziej się ucieszyłem że je kupiłem :)

Można za sprzęty płacić setki tysięcy złotych, ale muzyka na żywo jest bezcenna i żaden sprzęt nie jest w stanie jej odwzorowac w 100%. 

Zrobiłem sobie z żoną i synkiem spacer po ulicach starówki w Olsztynie i natknąłem się na zespół który grał w jednej z restauracji. Spacer przedłużył się o jakieś pół godziny :)

MOV_1050.mp4

Wrzucam nagranie tylko nie wiem czy dobrze i czy będzie można je odtworzyć. 

Napisano
13 godzin temu, MarcinBest napisał:

Ale trzymaja cenę te kolumny. Aż boję się pomyśleć ile dałeś za swoje 

Używane Thiele trzymają cenę bo są dobre :-) Ale i tak kupuje się je za połowę czy nawet 1/5 ceny nowych, czyli podobnie jak innych firm. Takie są prawa rynku...

Poza tym duże (i bardzo duże) kolumny często trudniej się sprzedaje z uwagi na ich duży ciężar i problemy transportowe-więc i pole do negocjacji jest większe.

A co do popularności Thieli w EU to nie jest tak źle. Większość ludzi zna kilka-kilkanaście firm audio i nie kojarzy innych marek (więc jak widzi nieznaną nazwę to nie zwraca na nią uwagi). Po prostu większą popularnością cieszą się tańsze konstrukcje i mało kto chce kupować nowe kolumny za więcej niż 2-3 tysiące za parę (w porywach do 5 tysięcy dla osób ambitniejszych), a to dopiero połowa ceny za jedną kolumnę (i to najtańszy model). A że z osób udzielających się na naszym Forum przez wiele lat (aż do ubiegłego roku) tylko u mnie była parka to fakt.

Dlatego od razu gorąco poparłem pomysł Damiana na zakup Thieli :-)

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

Przepraszam RoRo, że o Tobie nie wspomniałem i Ci nie podziękowałem. Do zakupu moich kolumn też przyczyniłeś się w bardzo dużym stopniu za co jestem bardzo wdzięczny :) Miło słyszeć, że jesteśmy jedynymi na tym forum posiadaczami tych wspaniałych konstrukcji :)

Poniżej przedstawiam zdjęcia zrobionych na nowo kabli :)

DSC_1057.thumb.JPG.bf126744aca805470a55e6cd358dd3e2.JPG

Na nowo zaciśnięte widełki i zalutowane końcówki. 

DSC_1058.thumb.JPG.748d5c18f9e4221f06bc1b19ecd6b70c.JPG

Wykończenie koszulką termokurczliwą. 

DSC_1059.thumb.JPG.b3c6d1d49c6277f2bbf00ab8d6d037c8.JPG

DSC_1060.thumb.JPG.7a4896171bf22bf728dd522ce8f34f75.JPG

Efekt końcowy :)

Przewodność duża i bardzo szybko osiągania na mierniku :) Sprawdzone na kolumnie - gra ;)

Zabieram się za drugi. 

Edytowano przez DamianRyn
Napisano

Widzę że kupiłeś Deoxit gold. Kabel miedź a wtyk złocony a ja kupiłem tego drugiego Deoxit G100L . Kto zrobił dobrze? Bo moje widły przyszły takie jak twoje i muszę je namaścić a nie wiem ktorym?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Witam 

Płytki gotowe :) Niestety z jednym małym błędem :( Poprawiali byście, czy dać sobie spokój? 

Żeby poprawić trzebaby było drzeć farbę do aluminium i malować od nowa i nowy grawer robić. Co o tym sądzicie? DSC_1075.thumb.JPG.302683c6c345343dd227f52621a0e344.JPG

Na koniec zostało podkleić gumę pod płytkę. Takową też już kupiłem :)DSC_1076.thumb.JPG.964389e66365f280cb7c72ac6ebd559e.JPG

DSC_1077.thumb.JPG.247351067f14e7043071d20c6964e0d6.JPG

Napisano (edytowany)

Wiesz... Kiedyś błąd popełnili w wydaniu płyty The Beatles „ Love Me Do/ PS I love You” z 1962 roku. To wydanie zawierało błąd ortograficzny– „ McArtney”.... Cena wzrosła, bo kosztuje ten egzemplarz- £3000. A więc wartość Twoich głośników teraz jest zwiększona o kwotę o jakieś £2992!

Edytowano przez Gość
Napisano

jeśli literówka ci nie przeszkadza to naprawdę Wygląda super jak 100% oryginał. Ciekaw jestem czy będziesz słyszał o różnicę po tych wszystkich zabiegach. Mnie już niedługo również czeka montaż widełek

Dnia 28.08.2018 o 20:42, MarcinBest napisał:

Widzę że kupiłeś Deoxit gold. Kabel miedź a wtyk złocony a ja kupiłem tego drugiego Deoxit G100L . Kto zrobił dobrze? Bo moje widły przyszły takie jak twoje i muszę je namaścić a nie wiem ktorym?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jakaś wasza sugestia w tym temacie?

Napisano

Wiesz co teraz to możesz to olać ale jak będziesz sprzedawał ... Jeśli ... To ktoś dociekliwy może się czepić i będziesz się musiał gęsto tłumaczyć co może budzić wątpliwości że coś jeszcze było grzebane . Takie moje zdanie. Sorry jeśli utrudnilem podjęcie decyzji a widzę że jesteś perfekcjonista

Napisano

Pod tym względem to raczej nie myślałem. Już same gniazda będą świadczyły o tym, że wprowadzone zostały pewne zmiany, co nie znaczy, że na gorsze. Zachowam oryginały na taką ewentualność i na pierwszy rzut oka będzie widać, że oryginalne płytki są już mocno zniszczone, a ja je po prostu odnowiłem. 

Bardziej mnie denerwuje sam fakt istnienia takiego błędu, bo dla mnie im bliżej oryginału tym lepiej :)

Napisano

Kurcze z miłą chęcią bym Ci pomógł ale się na tym zupełnie nie znam. Kupiłem tak bo było napisane, że na miedź i złoto i tak dopasowaniem do siebie. Nawet nie wiem czy to działa ale mam poczucie, że zrobiłem to porządnie :)

Co do pedantyzmu to może i trochę go mam tylko żona narzeka, że nie do tego co trzeba ;)