Marcin K Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 Może komuś się przyda - mikrofony wyprodukowane przed Styczniem 2021 wyposażone były w gniazda mini USB wszystkie mikrofony UMIK-1 i UMIK-2 wyprodukowane po tej dacie wyposażone są już w gniazda USB-C. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 52 minuty temu, Marcin K napisał: Może komuś się przyda - mikrofony wyprodukowane przed Styczniem 2021 wyposażone były w gniazda mini USB wszystkie mikrofony UMIK-1 i UMIK-2 wyprodukowane po tej dacie wyposażone są już w gniazda USB-C. właśnie sprawdziłem mój - ma usb-c a kupiłem go w końcu 2020. Kabel ma prawie idealnie 2m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 Info które podałem jest ze strony miniDSP. Widocznie twój egzemplarz jest już z nowej produkcji. W każdym razie kupiłem przedłużkę USB 3m oraz kabel USB-USB-C . Teraz czekam z niecierpliwością na sprzęt:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 13 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2021 (edytowany) Od soboty jestem posiadaczem mikrofonu Umik 1, w niedzielę trochę zapoznałem sie programem REW. Dziś w poniedziałek będąc sam w domu, zabrałem się za testy, po paru próbach w celach zapoznania się jak to działa, zrobiłem pierwsze testy. Co mi wyszło zamieszczam poniżej. W ten temat dopiero wchodzę i z czasem spróbuje go ogarnąć, ale na początek jakby ktoś mógł się odnieść do poniższych wykresów. Lewa kolumna Prawa kolumna Dwie kolumny Edytowano 13 grudnia 2021 przez Amarok 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 13 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2021 Razem dwie kolumny, a trzy wykresy? Bez opisu ciężko cokolwiek wnioskować. Najlepiej załączać plik wynikowy. Ktoś na pewno "rzuci" okiem całościowo i skomentuje. W pliku są zaszyte wszystkie informacje. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2021 @MariuszZ jak mnie pamięć nie myli to napisałeś kiedyś taki samouczek do REW. Znajdziesz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 13 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2021 Racja, wrzuciłem to trochę na "gorąco", początki zawsze bywają niezgrabne 😉. Poniżej plik: 2021.12.13, pierwsze pomiary.mdat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 13 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2021 10 minut temu, tomek4446 napisał: Znajdziesz ? Przy okazji tutoriala o tworzeniu filtrów na brutfira coś tam próbowałem ale REW to poboczny temat tam był 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2021 16 minut temu, Amarok napisał: Racja, wrzuciłem to trochę na "gorąco", początki zawsze bywają niezgrabne Na jakim poziomie głośności robiłeś pomiar /dB SPL/ innymi słowy jaki poziom pokazywał miernik przed pomiarem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 13 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2021 Pomiary robiłem na 75 dB. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2021 Ok. tak więc wygląda uśrednienie Twojego pomiaru dla obu kanałów . Nie wiem z czego wynika spadek od ok. 800 Hz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 13 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2021 A nie lepiej przedstawiać wykresu od 60 do 90 dB, tak nic nie widać, no i jak już koniecznie wygładzać, to VAR, on najmniej wygładza i przekłamuje niskie tony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2021 @marcinmarcin nie wiem co to VAR , ale wygładziłem tym czymś , i nadal posługując się pomiarem kolegi wygląda to tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 13 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2021 VAR to w tym przypadku Variable Smoothing. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 Dnia 13.12.2021 o 12:47, Amarok napisał: W ten temat dopiero wchodzę i z czasem spróbuje go ogarnąć, ale na początek jakby ktoś mógł się odnieść do poniższych wykresów. W zakładce "help" Rewa dość dokładnie opisano jak interpretować poszczególne wykresy z danymi. O ile charakterystyki amplitudowe dBSPL dość jasno pokazują jak nasze pomieszczenie "przekształca" dźwięk dodając bądź odejmując decybeli SPL w poszczególnych zakresach częstotliwości to analizowanie w domenie czasu wymaga już trochę zachodu. Metoda porównań wg mnie jest ciekawa. Ja jestem z tych mało "oczytanych" jeszcze ale porównałem twoje pomiary z moimi w zakresie deskryptorów opisujących nasze pomieszczenia tj. czasu pogłosu T60 i Clarity co załączam na screenach z "prostym" opisem na moich pomiarach. Zastrzegam, że nie jestem specjalistą i opisy są takie jak ja to rozumiem, zatem śmiało można o tym dyskutować i prostować Pomiary robiłem w pomieszczeniu ok. 14m2 częściowo zaadoptowanym absorberami. Czas pogłosu T60 jest zdefiniowany jako czas w sekundach wymagany do obniżenia poziomu dźwięku o 60 dB po wyłączeniu źródła dźwięku. Analizując czasy pogłosu można wnioskować czy nasze pomieszczenie jest "warm" czy "brilliance". Więcej czasu pogłosu na niskich f to dodatkowe "ciepło" w muzyce. To również wskazówki dla akustyków jak leczyć nasze pomieszczenia. C50 wyrażane jest w dB (D50 w procentach) i jest związane z atrybutem klarowności (czystości) mowy. Jest to obiektywna miara jasności lub zrozumiałości mowy. Odbicia powyżej 50ms (C50) są niekorzystne dla rozumienia mowy, ponieważ powodują zlewanie się dźwięków mowy, przez co mowa jest niewyraźna. Jeśli jednak opóźnienie nie przekroczy pewnego limitu czasowego, odbicia pozytywnie wpłyną na zrozumiałość. C50 = 10 log [ energia (0 --> 50ms) / energia (50ms --> end)] [dB]. Podobnie jest z parametrem C80, który opisuje w decybelach klarowność muzyki. Więcej dB na skali C80 wskazuje w jakim zakresie częstotliwości muzyka będzie bardziej "czytelna". Wg mnie T60 i Clarity u Ciebie są trochę do poprawienia ale nie odbiegają od prezentowanych przez innych użytkowników, którzy mieli odwagę zaprezentować swoje pomiary. Oczywiście sporo zależy od kubatury pomieszczenia i wyposażenia jakie w nim jest ale mając pomiary i słysząc jak muzyka gra można ukierunkować nasze działania na poprawę, czy to poprzez ustroje akustyczne czy korekcję DSP. Warto próbować i słuchać bo akustyka pomieszczenia to podstawowy klucz do SQ Warto mieć świadomość, że miary obiektywne nie zawsze idą w parze z naszymi subiektywnymi odczuciami. Ogólnie niski czas pogłosu sprzyja odbiorowi muzyki wokalnej czy "filharmonicznej" ale przy innej muzyce np. instrumentalnej "unplugged" może się okazać, że dłuższe czasy są korzystniejsze i muzyka brzmi lepiej. Pozdrawiam. 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemysław Żydyk Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 Cześć. Mam okazję kupić miniDSP. Powiedzcie jak to jest z przeniesieniem licencji na drugą osobę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 Ponieważ waham się jeszcze czy samemu nie sprzedać DDRC-24 , leży nie używane trochę tym się zainteresowałem. Po pierwsze musisz otrzymać kod licencji , po drugie najłatwiej jest po prostu uzyskać login i hasło dotychczasowego użytkownika , sprawdzić czy możesz się zalogować / ściągnąć aplikacje / i zmienić hasło na swoje. Samej licencji o ile się nie mylę / jak jest inaczej chętnie się dowiem/ nie da się przepisać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 A czy jest problem przy przesiadce z jednego komputera na inny? Czy jakoś trzeba specjalnie odinstalować DL na jednym, by zainstalować go na drugim? Czy może licencja jest raz na zawsze przypisana do jednego kompa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 @Kraft licencja nie jest przypisana do kompa. Mogę uruchomić tak aplikację DDRC jak i DL tak z laptopa jak i z komputera stacjonarnego bez odinstalowywania. Licencja za to jest przypisana do Twojego konta na MiniDSP . Nr. licencji jest jednorazowy. Jak pożyczałem forumowiczom DDRC-24 to po prostu podawałem login i hasło i mogli bez problemu korzystać z tego urządzenia. Dlatego wg. mnie przy sprzedaży najprościej jest podać swoje dane do logowania , nowy użytkownik zmienia hasło i tyle. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 11 minut temu, tomek4446 napisał: Dlatego wg. mnie przy sprzedaży najprościej jest podać swoje dane do logowania , nowy użytkownik zmienia hasło i tyle. Tomek ale jak zapomni hasła to reset jest poprzez maila, którego podałeś na początku rejestracji. Pytanie jest zatem czy po zalogowaniu można maila zmienić poza hasłem 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 13 minut temu, MariuszZ napisał: Tomek ale jak zapomni hasła to reset jest poprzez maila, którego podałeś na początku rejestracji. Mariusz , dlaczego komplikujesz .... A to takie proste https://support.minidsp.com/support/solutions/articles/47000681565-i-purchased-a-used-ddrc-24-ddrc-22-shd-nanoavr-dl-ddrc-88a-how-do-i-get-the-software-transfer-the- Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemysław Żydyk Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 To jest ciekawe, czy nieuczciwy sprzedawca będzie mógł w przyszłości zmienić hasło i puścić dalej licencję na DL? 4 minuty temu, tomek4446 napisał: to takie proste https://support.minidsp.com/support/solutions/articles/47000681565-i-purchased-a-used-ddrc-24-ddrc-22-shd-nanoavr-dl-ddrc-88a-how-do-i-get-the-software-transfer-the- Ok. Wszystko jasne. Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 5 minut temu, Przemysław Żydyk napisał: To jest ciekawe, czy nieuczciwy sprzedawca będzie mógł w przyszłości zmienić hasło i puścić dalej licencję na DL? Tak naprawdę to nie da rady sprzedać licencji bez urządzenia. To nie ma sensu. Mam DDRC -24 oraz 22 D. Przy zakupie 22D musiałem założyć nowe konto , z poprzedniego przypisanego do DDRC-24 nie mogłem nic pobrać dla 22D. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 Dzięki @MariuszZ za zainteresowanie, poświęcony czas i pokazanie na wykresach na co jeszcze zwrócić uwagę. Teraz kwestia jak to ujarzmić. Wczoraj cały wieczór i pół nocy poświeciłem na lekturę na ten temat, tu na forum w tym wątku, w "help" czy na stronie REW. Dziś również wykonałem parę testów zmieniając ustawienie kolumn, zmieniałem również kolumny na inne jak i wzmacniacze, nawet kanapy przesuwałem. Wszystkie pomiary były bardzo podobne do tych poprzednich. Z tego wynika, że trzeba raczej zająć się akustyką pomieszczenia, a więc czy pójść bardziej w ustroje akustyczne czy w DSP. Co do materiałów akustycznych...to w jakie, gdzie je rozmieścić i co najważniejsze by w komponować w wygląd pokoju. Pomieszczenie to pokój dzienny o powierzchni 25m2, wysokość 3,6m. Na ścianach regipsy, dwa okna z jednej strony, częściowo otwarty na kuchnie, dywan na podłodze. Najprościej pójść w DSP, jak wiemy, raczej chyba nie rozwiąże wszystkich bolączek, ale może warto bynajmniej na początek od tego zacząć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 1 godzinę temu, Amarok napisał: Teraz kwestia jak to ujarzmić Jak chcesz powalczyc np z Apo Equalizer w weekend mogę jakieś korekty na próbę zrobić, zobaczysz czy ten kierunek 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts