MariuszZ Napisano 20 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2021 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: nie wiem czy doczytałeś, ale można eksportować filtry z Rephase do DDRC-24. Wiem, wiem. Jest nawet kilka tuto jak je w formacie bin generować. To dobra opcja dla tych co za DL nie chcą bulić i mają ochotę na trochę zabawy suwakami 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Kupiłem tego umika-1 Ściągnąłem REW i zainstalowałem na PC Ściągnąłem kalibracyjny plik dla mikrofonu i jest wgrany/aktywny Ćwiczę na razie na aktywnych kolumnach (kolumienkach) podłączonych do PC Niestety majac praktycznie zerowe doświadczenie audio z Pc napotkałem problem REW ma okno SPL meter i włączając je na "ciszy" mam poziom w okolicach 90 dB co jest kosmicznym absurdem Natomiast w oknie pomiaru i sprawdzenia poziomów wyskakuje że poziomy sa ok. pomiar przeprowadzony ma jednak oś Y z poziomami z kosmosu : Ściągnąłem sterowniki ASIO4ALL ale po przejściu na nie nic się nie zmienia oprócz tego że nie ma szans na zrobienie L+R Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 37 minut temu, Fafniak napisał: pomiar przeprowadzony ma jednak oś Y z poziomami z kosmosu Sprawdź czy w opcjach karty czy w mikserze nie masz włączonych jakichś ulepszaczy. Później skalibruj kartę. W sieci są pewnie tutoriale jak to zrobić. Może coś się zmieni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 w tym win 10 jest jakos wszystko popier... z ustawieniami. już nie wiem gdzie szukać zaznaczyłem opcję "wyłacz wszystkie ulepszacze) ale to jest dla karty odtwarzajacej - dla mikrofonu nie mam nic takiego idetnytyfikator urzadzenia nazywa sie umik1 - gain 18dB czy w REW jest gdzieś dodatkowa opcja gain na wejściu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 21 minut temu, Fafniak napisał: czy w REW jest gdzieś dodatkowa opcja gain na wejściu ? Wszystkie ustawienia znajdziesz w Preferencjach. Robiłeś kalibrację karty audio? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 nie wypisuje że jak uzywa sie mikrofonu USB to nie ma takiej możliwości w pliku kalibracyjnym mam sens factor na -40,09 dB Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 @Fafniak , @MariuszZ UMiK wtykasz i koniec . Plik kalibracyjny musi być / zwykle jest z automatu/ w REW . Nie kalibrujesz karty dźwiękowej. Jaki plik masz w REW ? UMiK ma dwa , jeden gdy mikrofon jest skierowany na kolumny , czyli ten właściwy i drugi gdy robimy pomiar z mikrofonem " w sufit". https://www.minidsp.com/products/acoustic-measurement/umik-1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 (edytowany) ale ja to zrobiłem edytowałem właśnie plik kalibracyjny i zamiast -40 imbecyli czułości dałem praktycznie zero i dopiero wyniki zaczęły byc zbliżone do tego co jest w sieci możecie sprawdzić jakie macie wartości 1 godzinę temu, Fafniak napisał: sens factor w plikach konfiguracyjnych ? Edytowano 23 stycznia 2021 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Sens factor =3,0dB Ściągnij jeszcze raz może... Może nie do umik1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: Sens factor =3,0dB rozumiem że podajesz tę wartość dla twojego umika 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: Ściągnij jeszcze raz może... podałem numer seryjny i ściągnałem już 2 albo trzy razy 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: Może nie do umik1 w sensie że co ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 2 godziny temu, Fafniak napisał: rozumiem że podajesz tę wartość dla twojego umika Tak 2 godziny temu, Fafniak napisał: w sensie że co ? że można się machnąć i np do pmika lub umik2 ściągnąć, ale rozumiem że nie to... Na tym 90 stopni też tak masz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 @marcinmarcin z jakiej strony można pobrać ASIO ? Próbuję z https://www.asio4all.org/ i nie mogę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 33 minuty temu, tomek4446 napisał: @marcinmarcin z jakiej strony można pobrać ASIO ? Próbuję z https://www.asio4all.org/ i nie mogę. Nie wiem, nie używam. Mam teraz ma kompie tylko sterownik Toppinga, apke Tidala, Apo Equalizer (który wymusza użycie mixera Window) i Rew do pomiarów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 16 godzin temu, tomek4446 napisał: @marcinmarcin z jakiej strony można pobrać ASIO ? Próbuję z https://www.asio4all.org/ i nie mogę. kliknij link prawym klawiszem i kliknij na otwórz w nowej karcie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan Bluesa & Sonusa Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 Szanowni Forumowicze - Prośba - Czy jest osoba mogąca zamieścić zrzuty ekranowe wzorcowych pomiarów REW , które posłużyłyby jako punkt odniesienia . Wykonuje pomiary Umikiem , ale z ich interpretacją TRUDNA SPRAWA . POZDRAWIAM i z góry dziękuję za pomoc . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 (edytowany) 8 godzin temu, Fan Bluesa & Sonusa napisał: Czy jest osoba mogąca zamieścić zrzuty ekranowe wzorcowych pomiarów REW Chyba takich nie ma... chodzi Ci o zupełnie płaski? Poczytaj o room curve. Z innej beczki - na pierwszym zdjęciu pomiar z lewej kolumny (1 z 3 pomiarów) a właściwie odpowiadający mu Impuls Na drugim zdjęciu Impuls po Time Alignment i Vector Average (zgodnie z tutorialem do REW/Rephase) - piękny niczym z DIRACA - tylko to uśredniony z kilku pomiarów, wyczyszczony być może z rezonansów, ale bez jakiejkolwiek poprawki - przyznam ze rynce opadajo 🤪 (bo myślałem że piękny impuls ze slajdów o Dirac wynika z czegoś więcej tzn z wyrównania czasowego możliwie dużego zakresu częstotliwości...) Edytowano 1 lutego 2021 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 Pierwsze koty za płoty - mój własny .waw 48Hz z ułomną korektą fazy wygenerowany - efekt zaskakująco dobry 😁 jutro po pracy dalszy ciąg zabawy... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan Bluesa & Sonusa Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 (edytowany) 4 godziny temu, marcinmarcin napisał: Chyba takich nie ma... chodzi Ci o zupełnie płaski? Poczytaj o room curve. Z innej beczki - na pierwszym zdjęciu pomiar z lewej kolumny (1 z 3 pomiarów) a właściwie odpowiadający mu Impuls Na drugim zdjęciu Impuls po Time Alignment i Vector Average (zgodnie z tutorialem do REW/Rephase) - piękny niczym z DIRACA - tylko to uśredniony z kilku pomiarów, wyczyszczony być może z rezonansów, ale bez jakiejkolwiek poprawki - przyznam ze rynce opadajo 🤪 (bo myślałem że piękny impuls ze slajdów o Dirac wynika z czegoś więcej tzn z wyrównania czasowego możliwie dużego zakresu częstotliwości...) Nie o ideał , ale o taki ,,dobrze grający''. Dla przykładu mój Waterfall wygładzenie 1/12 Edytowano 2 lutego 2021 przez Fan Bluesa & Sonusa Uscislenie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 2 lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 22 godziny temu, Fan Bluesa & Sonusa napisał: Nie o ideał , ale o taki ,,dobrze grający''. Dla mnie to wycięte rezonanse pomieszczczenia i skorygowana faza Ale miesiąc się tym dopiero bawię w wolnym czasie Faza oczywiście powinna być dokładniej skorygowana, ale bardziej mi chodziło o to jak to poprawnie zmierzyć i zaimplementować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 lutego 2021 Udostępnij Napisano 3 lutego 2021 Po uzyskaniu prawidłowego pliku kalibracyjnego. Kolumny zmierzone niestety w miejscu w którym na co dzień musza stać. L+R (obydwa kanały) Lewy : Prawy To ze przy prawej mam podbicie to wiedziałem ale że aż takie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 3 lutego 2021 Udostępnij Napisano 3 lutego 2021 I przy 80Hz (które także bywają przyjemne) spory spadek względem drugiej kolumny. Chyba potrzeba jakiegoś diwajsa do zniwelowania tego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 14 godzin temu, Kubakk napisał: I przy 80Hz (które także bywają przyjemne) spory spadek względem drugiej kolumny. Chyba potrzeba jakiegoś diwajsa do zniwelowania tego bardziej mnie martwią piki pomiedzy 100 a 450 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) Dnia 4.02.2021 o 10:32, Fafniak napisał: bardziej mnie martwią piki pomiedzy 100 a 450 Każde pomieszczenie ma mniejsze bądź większe dołki i nie ma co się zamartwiać. Mogę Cię pocieszyć, że ja mam większe Od jakiegoś czasu bawię się DDRC z DL pożyczonym od @tomek4446 (Tomku dziękuję za bezinteresowną, koleżeńską pomoc i życzliwość jakiej doświadczyłem od Ciebie ) i jest to bez żadnego ściemniania super kierunek do uzyskania lepszej jakości dźwięku. Co u mnie się poprawiło? Pierwsze wrażenie jakie odniosłem po zastosowaniu filtrów to "odchudzony" dźwięk. Zupełnie mi to nie "smakowało" na początku. Z czasem jednak zacząłem doceniać bo w tym pozornym odchudzeniu, pojawiło się więcej detaliczności, tak jakby przysłowiowa mgiełka opadła. Zmiana jest na tyle wciągająca, że na poważnie zaczynam myśleć o zaimplementowaniu na stałe DL. Może SDH? Zależy mi na we/wy cyfrowym w urządzeniu. DDRC działa ale jednak ma ograniczenia jeżeli chodzi o możliwości podłączenia. Jedynym małym minusem dla mnie, jako osoby ciekawskiej z natury jest brak wglądu co tam się w tym DDRC tak naprawdę dzieje z tymi filtrami. Tak już mam i łapki swędzą by coś przy urządzeniu pomajstrować Część kolegów narzekała na zawiłość pomiarów mikrofonem, ilość, ustawianie statywu itd. faktycznie jest to zawiłe i warto wcześniej przemyśleć sposób robienia tych pomiarów. Jest to do ogarnięcia i komplet pomiarów dla jednego słuchacza (9) robiłem w ok. 15 minut. Oczywiście jak już wieloktrotnie wspomniano, dobrze jak pomieszczenie jest przynajmniej częściowo zaadoptowane akustycznie i zapewne DL w różnych pomieszczeniach da różne efekty. U mnie bez adaptacji jest różnica "na plus" znaczna. Próbowałem kombinować z filtrami używając Maliny, APO EQ, Jrivera, Foobara i nie osiągnąłem takiego efektu jak z DDRC. Zapewne jest to związane z moim brakiem doświadczenia w składaniu filtrów i tym, że DL ma świetne algorytmy do obliczeń sprawdzające się w moich warunkach. Na zdjęciu produkt DL po pomiarze bez dodawania "krzywych". Jeżeli chodzi o "krzywe" to najkorzystniej wyszło u mnie jak ręcznie poustawiałem suwaki w zakresie do ok. 150Hz lekko pobijając bas (ok.3dB). Widać w pomiarach "górkę" powyżej 2kHz. To prawdopodobnie efekt moich zabiegów przy zwrotnicy kolumn, gdzie wymieniłem rezystor tłumiący wysokotonówkę na mniejszą wartość. Muszę to sprawdzić jeszcze podmieniając kolumny do pomiaru i kto wie, może tą moją modyfikację odwrócę Pozdrawiam. Edytowano 5 lutego 2021 przez MariuszZ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Mort Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Na zdjęciu produkt DL po pomiarze bez dodawania "krzywych". Jeżeli chodzi o "krzywe" to najkorzystniej wyszło u mnie jak ręcznie poustawiałem suwaki w zakresie do ok. 150Hz lekko pobijając bas (ok.3dB). Widać w pomiarach "górkę" powyżej 2kHz. To prawdopodobnie efekt moich zabiegów przy zwrotnicy kolumn, gdzie wymieniłem rezystor tłumiący wysokotonówkę na mniejszą wartość. Muszę to sprawdzić jeszcze podmieniając kolumny do pomiaru i kto wie, może tą moją modyfikację odwrócę Pozdrawiam. Sprobuj jeszcze zmodyfikowac krzywa i dodać dodatkowe podbicie basu ponizej 200hz +3dB + 5dB a nawet wiecej. Bez tego dzwiek bedzie tak jak piszesz „suchy”. To podbicie jest naturalne dla naszej percepcji, szczegolnie zalecane gdy bas jest wyrownany przez DSP. Zobacz przykladowa ilustracje, nawet najbardziej wytrenowani nie lubia na plasko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts