Koroner Napisano 22 listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 listopada 2018 Witam. Rok temu szukałem pierwszego sprzętu do domu. Dzięki Wam kupiłem w dobrej cenie Yamahę RN602 plus kolumny Dali Zensor 3. Z zestawu jestem zadowolony, ale chciałem wymienić te kolumny na jakieś większe. Odtwarzacza nie mam zamiaru zmieniać. Pomieszczenie to ok. 20 m2, budżet ok. 2000 złotych za parę. Podpowiedzcie jakich modeli szukać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 22 listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 listopada 2018 Cześć Do 20 metrów, faktycznie możesz wrzucić jakieś podłogówki, ale nie przesadzaj z rozmiarem. Jakiego dźwięku poszukujesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koroner Napisano 23 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 Muzyki słucham różnej. Są to takie zespoły jak The Cure, Kult, Armia, The Clash, Lacrimosa, trochę koncertowych albumów, ale jakiś hip-hop też się znajdzie. Więc ciężko tu mówić o jakimś jednym konkretnym gatunku. Nie lubię przesadzonego basu, lubię słyszeć szczegóły. Lubie też czasem mocniej sobie posłuchać. Dali Zensor dobrze się sprawdzały, wydaje mi się że były one dosyć uniwersalne. Ale z drugiej strony niewielkie mam doświadczenie w tym temacie. Nie mam wiedzy poza odsłuchami paru kompletów kolumn przed kupnem rok temu i tyle. Chciałbym otrzymać jakieś propozycje kolumn do odsłuchu co może się fajne zestroić z tą Yamaha i wtedy będę się starał przetestować je u siebie w okolicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 listopada 2018 Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 Melodika BL 40 MKIII lub Indiana Line Tesi 561. Te modele które bronią się ceną. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 listopada 2018 Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 Cześć, można pozostać przy Dali Zensor, ale w tym przypadku najlepszą opcja będzie model Zensor 7, który nawet z największymi upustami wyraźnie przekroczy założony budżet. Zaproponowane Indiana Line Tesi 561 to bardzo dobra opcja. To kolumny o dobrym, nisko schodzącym basie, równej gorze pasma, dobrym wypełnieniu. Jeśli podoba Ci się dźwięk Dali Zensor, Tesi będzie ok. Jeśli stawiasz na wysokie tony, lubisz dużo szczegółów, można rozważyć Melodika BL40 MK3, chociaż jest to kolumna grająca bardziej ofensywnie. Moim zdaniem w takim systemie lepszą opcja będzie Monitor Audio Bronze 5. Zwróciłbym Rwoją uwagę jeszcze na Polk Audio Signature S50E oraz trochę spokojniejsze, cieplejsze Q Acoustics QA3050i. Jeśli natomiast budżet jest sztywny, rozważ Monitor Audio MR6. Serdecznie zapraszam na odsłuchy, porownania oraz wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koroner Napisano 24 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 listopada 2018 A jeśli by budżet podnieść do powiedzmy 3 tysięcy złotych lub jakieś używki to co jeszcze warte odsłuchania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 24 listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 listopada 2018 Z naszej oferty, oprócz wspomnianych wyżej Indiana Line warto posłuchać Mission LX-3, oraz bardzo niedocenianych kolumn Yamahy NS-F330- wszystkie wymienione przeze mnie konstrukcje będą pasowały charakterem dźwięku do Twojego amplitunera. Masz jakieś salony audio w okolicy, żeby wybrać się na odsłuchy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koroner Napisano 24 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 listopada 2018 Jest Top Hi-Fi i dwa inne sklepy w niedalekiej okolicy. Nie wiem czy to kwestia lokalizacji, ale właśnie w jednym z salonów Top Hi-fi (nie był to Poznań) byłem mało fachowo obsłużony i według moich odczuć chciano mnie jako laika zwyczajnie naciągnąć. Dzięki pomocy między innymi tutaj na forum trafiłem na dużo fajniejszy sprzęt za mniejsze pieniądze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 24 listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 listopada 2018 10 godzin temu, Top Hi-Fi Poznań napisał: bardzo niedocenianych kolumn Yamahy NS-F330 nie wiem jak grają te Yamahy w porównaniu do Zensor 3, ale jeśli w opisie kolumn z 13cm głośnikami nisko/średniotonowymi widzę "Dwa duże przetworniki gwarantują potężny bas", to zapala mi się lampka ostrzegawcza. BTW, Zensor 3 mają 16cm woofer. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 24 listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 listopada 2018 1 godzinę temu, wallace napisał: Zensor 3 mają 16cm woofer. Nawet 18 centymetrowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 24 listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 listopada 2018 dziś można uzyskać duży bas nawet z nie dużych wooferów. Jako użytkownik Devialeta Phantoma, mogę potwierdzić, że z 6 litrowej obudowy, można zrobić cuda...(wiem to inna para kaloszy) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 25 listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 listopada 2018 (edytowany) Nie wiem jak Devialet, bo to już inna technologia, ale ten duży bas w tradycyjnych wysokich i smukłych obudowach okupiony jest 6-8dB podbiciem ch-ki w paśmie 100-200Hz. Na początku może się to podoba, ale potem okazuje się, że wszystkie nagrania brzmią basowo, nawet te, które nie powinny. Duże niskotonowce + nie za duża skrzynia i jest zupełnie inna jakość basu. Edytowano 25 listopada 2018 przez wallace Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yatza Napisano 25 listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 listopada 2018 Dnia 24.11.2018 o 21:04, wallace napisał: nie wiem jak grają te Yamahy w porównaniu do Zensor 3, ale jeśli w opisie kolumn z 13cm głośnikami nisko/średniotonowymi widzę "Dwa duże przetworniki gwarantują potężny bas", to zapala mi się lampka ostrzegawcza. BTW, Zensor 3 mają 16cm woofer. Odnośnie tych 2 x 13cm (x2 kulumny): pamietajmy, że mówimy o 20 m2 - czy nie wystarczy tam jednak basu ? Oczywiście pomijam hasła typu "potężny bas", bo do tego tylko sub ? Tylko pytam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 listopada 2018 Udostępnij Napisano 26 listopada 2018 w cenie 3k możesz wybrać HEco 700, Dali Zensor 7 czy Monitor Audio bronze 6. Wśród kolumn używanych wybór jest bardzo szeroki. Poszukać Ci czegoś? Ale ich nie dam Ci na odsłuch, a nowe tak. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts