Gość Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 1 minutę temu, Kraft napisał: Jak dokupienia? BT do Prym kosztuje obecnie -500 zł. To Sonus Ci płaci, żebyś wziął ten adapter;) Aaa, sorry. Faktycznie Sonus sprezentował mi BT. Zachodzę tylko w głowę dlaczego był doklejony do pudełka ze słuchawkami taśmą malarską Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 (edytowany) 5 minut temu, MobyDick napisał: Właśnie daje taką możliwość. Ich kształt, wielkość i krótki, giętki kabel ułatwia to. Owle trochę gorzej nadają sie do używania poza domem i ich przewód jest bardzo sztywny do rozgałęzienia. Używanie Owli na ulicy, to już będzie przekroczenie granicy perwersji. Są wielkie i mają skomplikowaną, na oko delikatną konstrukcję. Po tygodniu wszystko będzie pourywane. Ostanie się tylko gruby kabel;) Edytowano 9 stycznia 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 1 minutę temu, MobyDick napisał: Ponoć pałąki w różnych wersjach są również dostępne do Prym osobno. Są. Od 350 do 500 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 Gdzie je oferują? Pady też można dokupić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 To zupełnie niedrogo . Oryginalne pady do Momentum są o około 100 zł tańsze od najtańszego pałąka do Prym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 Też szukałem padów ale nie znalazłem. Gdzieś za to wdepnąłem w pałąki ale nie pamiętam gdzie. Jak znajdę to wkleję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazz4u Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 Cześć, A ja nadal nie wiem, czy Prymy będą ok do jazz-u, czy jednak 3-4 setki dołożyć i kupić Owle? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 Nie porównuj padów od plebejskich momentum do pałąka oklejonego ręcznie przez włoskiego mistrza skórą z gęsich czół 2 minuty temu, jazz4u napisał: Cześć, A ja nadal nie wiem, czy Prymy będą ok do jazz-u, czy jednak 3-4 setki dołożyć i kupić Owle? Nikt odpowiedzialny nie odpowie Ci na takie pytanie. Musisz sam przetestować co dla Ciebie lepsze. Nie wiem skąd Kraft zamawiał Owle. Prymy są w salonach Denon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 (edytowany) No więc właśnie 350 zł za taki pałąk wydaje się kwotą bardzo uczciwą na tle takich plebejskich padów za 240 zł . A brak możliwości zakupu padów do Prym uważałbym za coś bardzo dziwnego, bo są dość nietypowe i zadbano o to aby ich wymiana była bardzo łatwa. Edytowano 9 stycznia 2019 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 Na pewno pady są do kupienia. Montaż faktycznie banalny. Natomiast z mojej praktyki wynika że jeśli się dba o skórę wszelaką to można wielokrotnie przedłużyć jej żywotność. Generalnie chodzi o regularne smarowanie odpowiednim balsamem. Z naciskiem na "regularne". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazz4u Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 4 minuty temu, JacSantana napisał: Nie porównuj padów od plebejskich momentum do pałąka oklejonego ręcznie przez włoskiego mistrza skórą z gęsich czół Nikt odpowiedzialny nie odpowie Ci na takie pytanie. Musisz sam przetestować co dla Ciebie lepsze. Nie wiem skąd Kraft zamawiał Owle. Prymy są w salonach Denon. Wiem, problem w tym, że nie mam tyle kasy aby wźąć 2 szt. na raz, a porównywanie drugich kilka dni później jest chyba bez sensu. A pozatym, przyjdą nowe, potrzebny czas na wygrzanie, a tu 150-300h a czasu brak. Miałem nadzieję, że są tu użytkownicy, którzy mają/mięli oba typy i coś podpowiedzą, bądź odradzą. Mam raczej zerowe szanse, żebym mógł mieć 2 szt. razem . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 No to zapodaj kilka swoich ulubionych utworów. Odsłucham i opiszę, jak je odebrałem na obu modelach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazz4u Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 13 minut temu, Kraft napisał: No to zapodaj kilka swoich ulubionych utworów. Odsłucham i opiszę, jak je odebrałem na obu modelach. Hmmm moje ulubione to za dużo powiedziane, ale może na początek: Tomasz Stańko - So Nice Miles Davis - Great Expectations Patricia Barber - Use Me Patricia Barber - Narcissus Charls Lloyd - Homage Billy Cobham - Quadrant 4 Gil Evans Las Vegas Tango Dzięki za fatygę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 9 minut temu, jazz4u napisał: Dzięki za fatygę Dzięki temu rozszerzam swoje horyzonty muzyczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2019 Po pierwszych odsłuchach muszę posypać głowę popiołem i wycofać się z wcześniejszej opinii o niedoborze góry w Sonusach. Wysokich jest naprawdę sporo więc Kraft miał racje a ja nie. Jednak spokojne słuchanie w domu to nie to samo co w sklepie gdzie ciągle ktoś łazi Poza tym na moją wcześniejszą opinię mogło mieć wpływ to że na co dzień używam kolumn z tytanowymi gwizdkami które, zwłaszcza w budżetowych konstrukcjach, mają tendencję do "szeleszczenia". Uszy musiały się deczko do Prymów przyzwyczaić. Idę słuchać dalej. P.S. Prymy pięknie pachną Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2019 @JacSantana, utworzyłem oddzielny wątek o Prymach. Zachęcam do dzielenia się uwagami również tam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2019 Na pewno skrobnę coś w weekend. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2019 2 godziny temu, JacSantana napisał: Prymy pięknie pachną Za to Owle pośmierdują. Obecnie już mniej niż na początku, ale jednak. Nie jest to może zapach ze sklepu z tanimi butami, ale blisko:( Naturalna skóra górą nad proteinową. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazz4u Napisano 10 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2019 16 godzin temu, Kraft napisał: Dzięki temu rozszerzam swoje horyzonty muzyczne. Udało się coś posłuchać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2019 (edytowany) @jazz4u, przesłuchałem cztery utwory z Twojej listy: Tomasz Stańko - So Nice Miles Davis - Great Expectations Patricia Barber - Narcissus Billy Cobham - Quadrant 4 Różnice między słuchawkami są ewidentne. Problem, jak je opisać, żeby przekaz był czytelny, ale żeby nie przejaskrawić sprawy. Właściwie mogę napisać to samo, co pisałem po odsłuchu wcześniej słuchanych utworów, czyli, że Owle grają spokojniej i w większej przestrzeni, Prymy trochę jakby wyraźniej i bliżej słuchacza. Niestety to nie oddaje istoty sprawy. Przyszło mi do głowy takie porównanie. Możemy porównywać smak borowika ze smakiem łysiczki lancetowatej, ale co byśmy na ten temat nie powiedzieli, nie odda to faktu, że ten drugi jest grzybkiem halucynogennym. Co z tego, że Prymy mają nieco precyzyjniejszy bas i lepiej brzmiące, bo bardziej metaliczne talerze. Odlot zapewnią nam Owle. Mają one w sobie właśnie coś psychoaktywnego, co pobudza mózg do innego postrzegania muzyki. Lepiej chyba nie uda mi się tego opisać. Wracając jeszcze do precyzyjniejszego basu w Prymach, to np. w utworze Cobhama był to dla mnie minus. Ta bardzo szybka, ale pudełkowo brzmiąca stopa lepiej zabrzmiała po dodaniu lekkiego zmiękczenia w Owlach. Nerwowy utwór Davisa też bardziej podobał mi się na Owlach. Nie zmienia to jednak faktu, że Prymy grają bardzo dobrze i można się płynącą z nich muzyką cieszyć. Co nie wybierzesz będzie co najmniej dobrze. PS bardzo ładny ten Stańko. Edytowano 10 stycznia 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazz4u Napisano 10 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2019 3 godziny temu, Kraft napisał: @jazz4u, przesłuchałem cztery utwory z Twojej listy: Tomasz Stańko - So Nice Miles Davis - Great Expectations Patricia Barber - Narcissus Billy Cobham - Quadrant 4 Różnice między słuchawkami są ewidentne. Problem, jak je opisać, żeby przekaz był czytelny, ale żeby nie przejaskrawić sprawy. Właściwie mogę napisać to samo, co pisałem po odsłuchu wcześniej słuchanych utworów, czyli, że Owle grają spokojniej i w większej przestrzeni, Prymy trochę jakby wyraźniej i bliżej słuchacza. Niestety to nie oddaje istoty sprawy. Przyszło mi do głowy takie porównanie. Możemy porównywać smak borowika ze smakiem łysiczki lancetowatej, ale co byśmy na ten temat nie powiedzieli, nie odda to faktu, że ten drugi jest grzybkiem halucynogennym. Co z tego, że Prymy mają nieco precyzyjniejszy bas i lepiej brzmiące, bo bardziej metaliczne talerze. Odlot zapewnią nam Owle. Mają one w sobie właśnie coś psychoaktywnego, co pobudza mózg do innego postrzegania muzyki. Lepiej chyba nie uda mi się tego opisać. Wracając jeszcze do precyzyjniejszego basu w Prymach, to np. w utworze Cobhama był to dla mnie minus. Ta bardzo szybka, ale pudełkowo brzmiąca stopa lepiej zabrzmiała po dodaniu lekkiego zmiękczenia w Owlach. Nerwowy utwór Davisa też bardziej podobał mi się na Owlach. Nie zmienia to jednak faktu, że Prymy grają bardzo dobrze i można się płynącą z nich muzyką cieszyć. Co nie wybierzesz będzie co najmniej dobrze. PS bardzo ładny ten Stańko. Dziękuję bardzo. To mi teraz pomogłeś , byłem nastawiony na Prymy, a tu taki halun . Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas, a płyt Stańki zawsze warto posłuchać. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazz4u Napisano 10 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2019 1 godzinę temu, Janusz Duryn napisał: Kraft bardzo trafnie opisuje Audioquesty. Co z tego że inne słuchawki grają precyzyjniej, bardziej szczegółowo czy szybciej. Audioquestów chce się po prostu słuchać i slogan, że służą do wielogodzinnych odsłuchów jest jak najbardziej trafny. Są na tyle inne, specyficzne, że porównywanie ich łeb w łeb z innymi słuchawkami, nie jest może najlepszym rozwiązaniem. Ale wystarczy posłuchać przez kilka dni tylko i wyłącznie Howków czy Owli, żeby mózg zapomniał inne słuchawki. Potem wrócić do swoich ulubionych słuchawek, by stwierdzić, że coś z z tymi starymi jest nie tak, że to Audioquesty grają jednak przyjemniej. Ja osobiście słucham różnej muzy i Howki dają radę w wielu gatunkach, ale najbardziej zaskoczyły mnie na plus w starych rockowych kawałkach z lat 60-70 tych. Na innych słuchawkach ta muzy jest nie słuchable, Audioquesty potrafią i z tego jazgotu wycisnąć ucywilizowany dźwięk. Rockowe kawałki z końca lat 60-tych i początku 70-tych to najlepsze co było w rocku :))) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2019 I co @jazz4u, dokładasz do Owli, czy zostajesz przy zamiarze kupna Sonusów? Jest jeszcze jedna sprawa poza dźwiękiem. Jak się założy na głowę Owle i Sonusy (bez puszczania muzyki!), i pomyśli, w których z nich wolę spędzić 5000 godzin, to wychodzi, że w Owlach. Są bardziej komfortowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazz4u Napisano 10 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2019 4 minuty temu, Kraft napisał: I co @jazz4u, dokładasz do Owli, czy zostajesz przy zamiarze kupna Sonusów? Jest jeszcze jedna sprawa poza dźwiękiem. Jak się założy na głowę Owle i Sonusy (bez puszczania muzyki!), i pomyśli, w których z nich wolę spędzić 5000 godzin, to wychodzi, że w Owlach. Są bardziej komfortowe. Byłem bardzo nastawiony na Sonusy (poza dźwiękiem którego jak wiesz nie znam) to 1 cena jednak trochę niższa, 2 wygląd (coś tu jakby luksusowo Marian) i tylko czekałem, żebyś mi napisał, że nie ma wielkich różnic w odsłuchach jazzu. A teraz mam jakieś myśli "halucynogenne", że może jednak źle zrobię. Z drugiej strony, ciągle mam w głowie, że może znowu po 2 tygodniach słuchawki wylądują w szufladzie. I teraz myślę hmmmmmmmmmmm........... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2019 No jak do szuflady, to zdecydowanie Sonusy. Są mniejsze;). A tak poważnie, to Ci współczuję. Audioquestom luksusu też nie można odmówić. Skóra (fakt, że trochę niepachnąca), płynne drewno, skomplikowane zawieszenie muszli, jeszcze bardziej skomplikowane membrany (membrany Sonusów to jednak masówka) i do tego wszystkiego jeszcze audiofilski kabelek. Też jest na bogato. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts