Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
16 minut temu, marbar napisał:

A propos lamp. Czy ktoś może się podzielić wrażeniami w różnicach dźwięku z dłuższego odsłuchu lamp JJ vs Pasvane HIFI?

Mam w domu dwa egzemplarze tego Magnata.W jednym JJ w drugim Psvane.Zrobiłem tescik.Podłaczyłem oba pod jeden zestaw kolumn.Słuchałem raz tego, raz drugiego.I szczerze....nie słyszałem roznic.Potem drugie kolumny....I efekt ten sam.Lampy Psvane pracuja juz dobre 600 godzin.Wiec nie ma mowy o braku wygrzania.Jesli nawet istnieja jakies roznice to one sa tak niewielkie ze trudne do wychwycenia.Na poczatku myslałem ze słysze roznice.Na poczatku czyli krotko po zainstalowaniu Psvane.Ale test dwoch Magnatow z roznymi lampami pokazał ze sie myliłem....

Napisano

Firma Magnat chyba wyciągnęła jakieś wnioski. Rynek robi się coraz trudniejszy, kryzys nie sprzyja zakupowi dóbr luksusowych, więc trzeba mieć czym walczyć z konkurencją. W tym wypadku lepszymi lampami i lepszym graniem prosto z pudełka. 

Napisano
Dnia 17.10.2022 o 11:13, KaMaRo napisał:

Jedynym minusem jest pilot, przycisków mnóstwo a zmienia tylko kanały FM, źródło ale trzeba się naklikać, volume i zmianę utworów z serwisów strumieniowych.

Przyzwyczaisz się. Przycisków jest tak dużo żeby jednym pilotem obsłużyć też odtwarzacz cd Magnata. Jeśli chodzi o funkcjonalność to dla mnie przydałby się timer.

Napisano
Dnia 11.06.2022 o 15:08, Rafał 73 napisał:

Nie o to chodzi. Pierwszy raz spotkałem się z tym, że żeby grało na normalnym poziomie, tak komfortowo, to wzmacniacz musi być rozkręcony powyżej połowy swojej skali. Przy Nad c326 słuchałem tak około 9 godzinie a obecny Ma 600 ok 20 dB a max ma na 40dB czyli połowa skali. Tutaj MR 780 musi grać na 3/4 swojej mocy żeby było podobnie. 

Miesiąc temu miałem psychotesty z komorą akustyczną włącznie. Słuch mam bdb. 

Witam też gram na c326 na 9 śmiało można słuchać jest głośno

Napisz  jak wrażenia z odsłuchu warto zamienić nada na mr780

Muzykalnie podobnie większą moc , czuć to.

Napisano

Zacząłem czytać ten temat (wszystkiego jeszcze nie przeczytałem), bo szukam nowego wzmacniacza do moich MA silver 100. To co mnie zaciekawiło to fakt, że większość elektroniki drożała w ostatnim czasie, a ten wzmacniacz na początku kosztował niecałe 4k, a teraz ok 2,5.

Rozumiem, że inna cena jest dla nowości, ale mimo wszystko porównując to ze zmianami ceny np Yamahy 803 to mamy przepaść, a jakiś czas temu 780 była droższa lub podobna cenowo. Chociaż zdaje sobie sprawę, że tu odgrywa rolę jeszcze popyt i problem z dostawami, ale mimo wszystko 

Napisano
22 godziny temu, zabro napisał:

Zacząłem czytać ten temat (wszystkiego jeszcze nie przeczytałem), bo szukam nowego wzmacniacza do moich MA silver 100. To co mnie zaciekawiło to fakt, że większość elektroniki drożała w ostatnim czasie, a ten wzmacniacz na początku kosztował niecałe 4k, a teraz ok 2,5.

Rozumiem, że inna cena jest dla nowości, ale mimo wszystko porównując to ze zmianami ceny np Yamahy 803 to mamy przepaść, a jakiś czas temu 780 była droższa lub podobna cenowo. Chociaż zdaje sobie sprawę, że tu odgrywa rolę jeszcze popyt i problem z dostawami, ale mimo wszystko 

Magnat nie ma w Polsce Marketingu przez co jest około 30% tańszy od konkurencji gdzie w cenę masz to wliczone.

Cżesto też Magnat / Heco sa w Polsce tańsze niż za granicą , ten sam powód.

Piotr

Napisano
Dnia 23.10.2022 o 08:04, Pawel Laszenko napisał:

NADa C326 zjadł Magnat MA 600 a MR 780 gra bardzo podobnie. MR 780 ma niższy dół. Natomiast NAD C356 zagrał jeszcze lepiej. Jest bas, dynamika, rozdzielczość a za sprawą fajnej średnicy jest dużo powietrza. 

Napisano (edytowany)

NADa C326 zjadł Magnat MA 600 a MR 780 gra bardzo podobnie. MR 780 ma niższy dół. Natomiast NAD C356 zagrał jeszcze lepiej. Jest bas, dynamika, rozdzielczość a za sprawą fajnej średnicy jest dużo powietrza. Przynajmniej takie mam odczucia. 

Edytowano przez Rafał 73
Napisano
10 godzin temu, Rafał 73 napisał:

NADa C326 zjadł Magnat MA 600 a MR 780 gra bardzo podobnie. MR 780 ma niższy dół. Natomiast NAD C356 zagrał jeszcze lepiej. Jest bas, dynamika, rozdzielczość a za sprawą fajnej średnicy jest dużo powietrza. Przynajmniej takie mam odczucia. 

NAD C356 zagrał lepiej niż MR 780

Z jakimi kolumnami to gra u ciebie i jakie źródło dźwięku 

Napisano
1 godzinę temu, Pawel Laszenko napisał:

Z jakimi kolumnami to gra u ciebie i jakie źródło dźwięku 

Tannoy Mercury 7.4 źródłem jest CD 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Po serwisie to wzmacniacz na lata.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym serwisem Nadów. Być może jak ktoś katuje wzamniacz zamknięty w półce to się psuje, bo temperatura a Nady lubią się nagrzewać. Taka ich cecha konstrukcyjna. Ja wcześniej miałem przez 5 lat C326 i żadnych problemów a następny nabywca jest wciąż zadowolony 

Napisano (edytowany)

Witam też gram na c326

Masz C326 więc słyszysz jak gra? Nad C356 to generalnie ta sama szkoła i charakter brzmienia. Jednak zyskujesz: dużo lepszą średnicę i szczegółowość, bo słychać zdecydowanie więcej. Bas jest niski, mocny oraz dynamiczny i nie jest tak podbity w średnim zakresie jak C326. Wysokie tony potrafią w niektórych utworach fajnie cykać. Jeśli chodzi o MR 780, to ten ma bas który schodzi jeszcze niżej i lubi pomruczeć, ale brakowało mi uderzenia i dynamiki. Średnica uważam, że jest bardzo dobra, jednak dźwięk jest przyklejony do kolumn, gdzie w C356 dźwięk wypełnia cały pokój. Wysokie tony w MR 780 są zdecydowanie wycofane względem C356. No i słychać było od razu, że C356 gra bardzo czysto.Tak krystalicznie, a zarówno MA 600 jak i MR 780 bardziej szorstko-nie bardzo wiem jak to opisać :)
Pamiętaj jednak, że odbiór muzyki jest bardzo subiektywny. To, co podoba się jednemu, drugiemu nie musi. Do tego dochodzi jeszcze najważniejszy czynnik- akustyka pomieszczeń. Dobrego dnia 

Edytowano przez Rafał 73
Napisano
6 godzin temu, Rafał 73 napisał:

Masz C326 więc słyszysz jak gra? Nad C356 to generalnie ta sama szkoła i charakter brzmienia. Jednak zyskujesz: dużo lepszą średnicę i szczegółowość, bo słychać zdecydowanie więcej. Bas jest niski, mocny oraz dynamiczny i nie jest tak podbity w średnim zakresie jak C326. Wysokie tony potrafią w niektórych utworach fajnie cykać. Jeśli chodzi o MR 780, to ten ma bas który schodzi jeszcze niżej i lubi pomruczeć, ale brakowało mi uderzenia i dynamiki. Średnica uważam, że jest bardzo dobra, jednak dźwięk jest przyklejony do kolumn, gdzie w C356 dźwięk wypełnia cały pokój. Wysokie tony w MR 780 są zdecydowanie wycofane względem C356. No i słychać było od razu, że C356 gra bardzo czysto.Tak krystalicznie, a zarówno MA 600 jak i MR 780 bardziej szorstko-nie bardzo wiem jak to opisać :)
Pamiętaj jednak, że odbiór muzyki jest bardzo subiektywny. To, co podoba się jednemu, drugiemu nie musi. Do tego dochodzi jeszcze najważniejszy czynnik- akustyka pomieszczeń. Dobrego dnia 

W takim razie musiał bym odsłuchać jednego i drugiego.

Dziękuję za informację.

Napisano
1 godzinę temu, marbar napisał:

Czy ktoś testował lub uzywał na MR780 kabla zasilajacego Supra Lorad SILVER 3x2.5? Jeśli tak to jakieś uwagi?

Tego nie ale mam Wireworlda Stratus 7 Power czy cos takiego i niczego to nie zmieniło.Moze ze starosci juz nie słysze różnic....🤭

Napisano
22 godziny temu, Rafał 73 napisał:

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym serwisem Nadów. Być może jak ktoś katuje wzamniacz zamknięty w półce to się psuje, bo temperatura a Nady lubią się nagrzewać. Taka ich cecha konstrukcyjna. Ja wcześniej miałem przez 5 lat C326 i żadnych problemów a następny nabywca jest wciąż zadowolony 

Model 326 i 356 miały wady konstrukcyjne. I to nie sposób użytkowania a kwestia czasu. Miałem 326 i serwis po 2 latach.

356 mój egzemplarz sprzedałem po 3? i tez jeszcze kolejne lata grał u kolejnej osoby. ale to kwestia czasu.

21 godzin temu, Rafał 73 napisał:

Masz C326 więc słyszysz jak gra? Nad C356 to generalnie ta sama szkoła i charakter brzmienia.

Nie jest

Model 356 jest inny niż poprzednie 316,326 i 375.

Jedyny model własnie 356 gra wyraźniejsza średnica. Bardziej naznaczoną. W pozostałych modelach jest bardziej ciepła i delikatna.

13 godzin temu, T Z6 napisał:

Tego nie ale mam Wireworlda Stratus 7 Power czy cos takiego i niczego to nie zmieniło.Moze ze starosci juz nie słysze różnic....🤭

Ale sprawdziłeś. Plus leci.

Lubię ten kabel osobiście.

Piotr

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jedyny model własnie 356 gra wyraźniejsza średnica.

Czyli duże znaczenie ma akustyka. Mój poprzedni C326 denerwował mnie podbitym średnim basem i darciem pyska na wypchniętej bardzo do przodu średnicy. W obecnym C356 tego już nie słyszę. Bas jest jak należy, a średnica jest właśnie najlepsza. Szczegółowa z powietrzem i nienachalna. Mimo tych różnic od razu słychać, że to NAD. Dlatego uważam, że szkoła jest ta sama i ogólna charakterystyka brzmienia. No, ale każdy ma inne ucho :)

Edytowano przez Rafał 73