Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Implementacja Chromecasta w różnego rodzaju urządzenia ma spory sens. Głównie wygodę używania dedykowanych aplikacji do konkretnego zastosowania i przekazywanie strumienia danych do urządzenia odtwarzającego. Wtedy własnie nie trzeba osobnego Chromecasta.

Napisano
13 godzin temu, Piotrek Pszczoła napisał:

Czekaj, chwila :)

Mam to urządzenie (choć poprzednią wersję - MiBox 4K) i jak najbardziej mogę chromecastować muzykę i obraz to tego urządzenia - jest widoczne jako MiBox w sieci wifi.  No chyba że nowszą wersje jakoś wykastrowali?

Działa to w Spotify connect, działa w Tidalu, działa w aplikacji youtube.

Spotify akurat działa średnio, bo po 30 minutach słuchania pojawiają się dziwne trzaski, ale już TIDAL HiFi działa perfekt

Screenshot_20191224-213107_TIDAL.jpg

Właśnie o to mi chodzi. Widzę go jako mi boxa i nie mam dostępu do obsługi tego z telefonu. Jak chce zrobić coś więcej to muszę przez telewizor sterować. A aplikacja mi działa tylko jako piloto myszka. 

Napisano (edytowany)

A jaką dodatkowo obsługę z telefonu mają oryginalne urządzenia Chromecast?

Zawsze byłem przekonany, że to jest właśnie sposób streamowania do tych urządzeń - uruchamiasz aplikację na telefonie, wybierasz stream do Chromecast audio czy video i cała obsługa typu pauza, start,stop, głośność, wybór filmu czy serialu w netflixie odbywa się telefonem.

A dodatkowo taki MiBox ma możliwość instakowania aplikacji Android tv i obsługi ich już dedykowanym pilotem. 

Mi się dość dobrze korzysta w taki właśnie sposób

Edytowano przez Piotrek Pszczoła
Napisano
19 godzin temu, Piotrek Pszczoła napisał:

A jaką dodatkowo obsługę z telefonu mają oryginalne urządzenia Chromecast?

Zawsze byłem przekonany, że to jest właśnie sposób streamowania do tych urządzeń - uruchamiasz aplikację na telefonie, wybierasz stream do Chromecast audio czy video i cała obsługa typu pauza, start,stop, głośność, wybór filmu czy serialu w netflixie odbywa się telefonem.

A dodatkowo taki MiBox ma możliwość instakowania aplikacji Android tv i obsługi ich już dedykowanym pilotem. 

Mi się dość dobrze korzysta w taki właśnie sposób

Nie Chromecast. Mibox spod telefonu jest tylko jako Chromecast widoczny. Plus w aplikacji mi telefon robi za pilota w telewizorze. Ale nie ma opcji żeby w telefonie mieć cała funkcjonalność mi boxa

Napisano (edytowany)

Proponuję założyć osobny temat Mi Box Xiaomi. 

Czy jest jakaś inna apka współpracująca z chromecastem oprócz Google home? 

Co możecie polecić? 

Dlaczego Tidal wyświetla HiFi soro mam wykupiony Master? 

I gdzie sprawdzić jakiej gęstości są grane aktualnie pliki? 

Edytowano przez 1Ender
Napisano (edytowany)

To jak przesyłać dźwięk z Tidala w jakości Master przez telefon? Mam chromecast audio i chromecast 3. 

Dnia 13.12.2019 o 14:35, JohnDoe napisał:

to na plus w Chromecast jest możliwość używania natywnych aplikacji Tidal i Qobuz. Wszystko działa błyskawicznie. Jest możliwość przewijania czasu utworu i gra gapless (bez przerw). Kiedyś miałem 803D i powiem, że MusicCast  Yamahy z jego możliwościami i obsługą się chowa do Chromecast jak dla mnie.  

Jednak w tak niskiej cenie Chromecast nie ma sobie rywala. Jako pierwszy tani streamer do jakiegokolwiek zestawu - jest godny polecenia. 

Kolega @JohnDoe    napisał, że można. Więc jak to jest? 

Edytowano przez 1Ender
Napisano (edytowany)

O ile mi wiadomo, Chromecast jest ograniczony do 24/96 (jeśli się mylę to proszę poprawić).

Ja żadnej różnicy/zalety MQA nie słyszę więc nie martwi mnie ograniczenie Chromecast. 

@1Ender zerknij tu jeśli chcesz. To jest screen z Roon'a i nie na temat, wiem, ale jest pokazana cała konwersja i  "ścieżka sygnału" (signal path)  w przypadku pliku Tidal MQA - gdzie odtwarzaczem jest Chromecast audio. Star Wars - przypadkowo pierwszy lepszy MQA 

1254969047_Screenshot(30).thumb.png.02d9e2edf5d38a6e6bf0e85fcf00ebf6.png

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)

@JohnDoe  Janek to napisz czy aplikacja roon jest lepsza od Google home? 

Tidal sterujesz ze smartfona do Google chromecast? 

Dnia 20.02.2019 o 18:04, 1Ender napisał:

Tak android. 

W telefonie musisz ustawić Master w app Tidal

Screenshot_20190220-180848.jpg

U mnie wygląda to tak 

Edytowano przez 1Ender
Napisano (edytowany)

Szczerze to nie używam jakoś Google Home bo nie mam takiej potrzeby. Chyba tylko na początku jak logowałem Chromecast pierwszy raz i wiecej już nie używałem.  Nawet nie wiem czy tym (GH) się da sterować serwisem streamingowym. Ja w przypadku Chromecast korzystam natywnych aplikacji Tidal i Qobuz / albo poprzez Roon. Nie widzę tu potrzeby używania Google Home. Albo używam tego inaczej 😉

Nie wiem jak mógłbym tu coś porównać i wedle jakich kryteriów. Google Home z Roon - to chyba nie jest dobry pomysł na porównanie i zwyczajnie nie wiem jak. 

Edit xx minut po wpisie:  coś się chyba pogubiłem i nie wiem teraz o co chodzi bo ja edytowałem i Ty Ender 😆

Czy wszystko już wyjaśnione? 

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)

@1Ender - ja jakiś czas temu próbowałem robić rekonesans w tym temacie i wychodziło na to, że przesyłanie z androidowej aplikacji Tidal na Chromecast to była "tylko" jakość HIFI I sposobem na obejście tego było właśnie wykorzystanie Roona, do którego podpina się konto Tidal i to Roon potrafi wysłać do dowolnego urządzenia z chromecast jakość Master  

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, 1Ender napisał:

- Apka Tidal wyświetla "master" dopóki nie włączysz cast na Chromecast. Wtedy master zmienia się na HiFi. Takie ograniczenie ma Chromecast. W samym telefonie możesz grać master o ile telefon zgodny. 

- Nie wiem gdzie można sprawdzić jakiej gęstości jest plik u zródła. Ja mogę tylko zobaczyć co mi DAC pokaże w czasie odtwarzania. Dodam, że jeszcze nigdy nie widziałem żadnego pliku na Tidal  (grając z Node) by był 192kHz.          W Node mam ustawione dekodowanie MQA ale DAC pokazuje i tak najwięcej 96kHz.                                Natomiast Qobuz ma dużo gęstych plików i bez żadnych MQA sztuczek mój DAC pokazuje 192kHz 

Nie wiem czemu tak jest z tym Tidal master. Piszę o tym wszystkim bo Ciebie interesuje chyba ten 'majster' . Ja do końca tego nie ogarniam ale nie potrzebuję tej wiedzy ani MQA 🙂

29 minut temu, Piotrek Pszczoła napisał:

Roon potrafi wysłać do dowolnego urządzenia z chromecast jakość Master

Roon obsługuje tylko urządzenia "Roon Ready" i Chromecast jest jednym z nich. Natomiast Chromecast jest ograniczony 24/96 i żadna jakość "master" tego nie zmieni. Ścieżka sygnału z użyciem Roon + Chromecast na zdjęciu wyżej #133 

Edytowano przez Gość
Napisano
4 godziny temu, 1Ender napisał:

Proponuję założyć osobny temat Mi Box Xiaomi. 

Czy jest jakaś inna apka współpracująca z chromecastem oprócz Google home? 

Co możecie polecić? 

Mconnect lite jak odpalisz to pokazuje specyfikację plików granych w Tidal.Tak jak pisał John ,gdy odtwarzacz Tidal na smartfonie to pliki Master są odtwarzane i jest logo Master,po wybraniu odtwarzania do Chromecast zmienia się na HiFi.Gdy uruchomie Tidal na Pc i odtwarzam dźwięk do Dac we wzmacniaczu to jest Master.,i nie zmienia się na HiFi

Napisano
7 minut temu, tomaz75 napisał:

Mconnect lite jak odpalisz to pokazuje specyfikację plików granych w Tidal.

Nie chce mi się ju z instalować, może jutro.  Czy mógłbyś napisać czy tam pokazuje spec. plików Tidal MQA?

No i należałoby raczej zadać pytanie jakie wartości końcowe po rozpakowaniu MQA ma pokazywać DAC. 192 czy 96kHz? Dzwiękowo nie ma to dla mnie najmniejszego znaczenia ale skoro już rozmawiamy o cyferkach.....

Napisano
31 minut temu, JohnDoe napisał:

Roon obsługuje tylko urządzenia "Roon Ready" i Chromecast jest jednym z nich. Natomiast Chromecast jest ograniczony 24/96 i żadna jakość "master" tego nie zmieni. Ścieżka sygnału z użyciem Roon + Chromecast na zdjęciu wyżej #133 

Tak, to miałem na myśli.

Zmienia to tyle, że HIFI to 16/44, więc nawet 24/96 to jest jednak różnica, celowo pomijam czy jest słyszalna :)

Napisano (edytowany)

Ja kojarzę, że w Tidal ten Master to w zdecydowanej większości właśnie 24/96, choć z tego co widać na screenie z Roona wyżej, ten świeżutki album Star Wars pokazuje źródłowo 24/192 więc może jednak jest tego coraz więcej

Napisano (edytowany)

Screen z Mconnect. Pokazuje Tidal MQA 192kHz. Jednak mi z Node wychodzi tylko 96 bo tak pokazuje DAC. Mimo tego, że w Node jest ustawione dekodowanie MQA. Nie wiem o co z tym chodzi i dam sobie chyba spokój bo mi się styki usmażą w głowie 😆

80424486_595266057707825_7110672263833190400_n.thumb.jpg.37c975dd27800c9c6b59810610c25f59.jpg

Edytowano przez Gość
Napisano

@1Ender Ja powiem, że nie ma się co przejmować tymi majstrami mqa i innymi bajerami.

W apce Tidal na andka jest oporócz tego jeszcze "360 Reality Audio" i "Dolby Atmos" - te czary chyba na słuchawkach. 

Ale mi już wystarczy 🤣