Bombalina Napisano 4 września 2020 Udostępnij Napisano 4 września 2020 (edytowany) 4 minuty temu, Wito76 napisał: Ja się zastanawiam czy np taki chińczyk nie dałby rady.https://a.aliexpress.com/_eOGwIJ Ma 2 wyjścia usb, 25W i mocowo powinien obsłużyć RPi3 i chromecast. Oczywiście obydwa urządzenia nie grają jednocześnie więc powinno być ok. Piotrek z S4home pisał ostatnio, że słuchał / miał u siebie podobnego i jest różnica. Jak sobie policzyłem ceny trafo, mostka, kondensatorów, stabilizatora, obudowa, płytka, gniazda, włącznik... niby wszystko to drobne a jeden + jeden robi się około 200zl przynajmniej. Chinczyk kosztuje 40$ + 20$ przesyłka oraz możliwe cło + VAT wiec raczej się nie opłaca Edytowano 4 września 2020 przez Bombalina Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 4 września 2020 Udostępnij Napisano 4 września 2020 Tańsza opcja około 220pln a droższa 300 więc i tak wyjdzie taniej nawet z cłem i VAT. Za taki "wypas" czyli 2 usb i 25w w nostromo czy tomanku trzeba trochę zapłacić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loli_pl Napisano 4 września 2020 Udostępnij Napisano 4 września 2020 Skąd schemat tego diy? Ile amperów, koszty? Około 450zł.Mi to kolega zrobił z jakiegoś zagranicznego forum. Jak mi podeślę link to go wstawię. Link do zasilacza:https://www.diyaudio.com/forums/power-supplies/336685-adapter.html Wysłane z mojego CPH1941 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 5 września 2020 Udostępnij Napisano 5 września 2020 (edytowany) Taki Studer900 Polecany do audio, dotarło to już złożone. Kupione trafo na toroidy pl.Całość poniżej 200pln za podwójne zasilanie liniowe.Gra bardzo dobrze. Malinka z Digione, ściąga około 10W w trakcie normalnej pracy Edytowano 5 września 2020 przez Mar Ka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 5 września 2020 Udostępnij Napisano 5 września 2020 Dziękujemy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 5 września 2020 Udostępnij Napisano 5 września 2020 Czy jest ktoś chętny zbudować dla mnie najlepszą Malinę w obudowie ? Zapraszam na priv Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 6 września 2020 Udostępnij Napisano 6 września 2020 A tutaj link do innego forum n/t tego zasilania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 6 września 2020 Udostępnij Napisano 6 września 2020 Nie jestem pewien, ale chyba to co podlinkowane wcześniej daje 2A tylko. Daje to radę z maliną?Robiłeś jakieś modyfikacje? Rozumiem że trafo sam kupiłeś więc nie ma tematu, ale prostownik czy stabilizator zostały tak jak w oryginale? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 6 września 2020 Udostępnij Napisano 6 września 2020 Zasilacz grzeje się trochę? Plastikowa obudowa da radę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 6 września 2020 Udostępnij Napisano 6 września 2020 Oczywiście,że daje radę. Trafo kupiłem z polecenia od jednego z użytkownikòw sąsiedniego forum.W malinowym wątku jest podanych kilka budżetowych typów zasilania liniowego z Chin. Nie robiłem żadnych modyfikacji płytki. Wydaje mi się że gdy kupowałem to wydajność była podana 3A. Sygnatura nie potrzebuje wydajnego zasilania. Radiator od strony zasilania maliny mógłby być wymieniony na wydajniejszy trochę,bo po tej stronie jest gorąco około 50-60'.Mam miernik energii w gnieździe gdzie jest wpięty sprzęt,to pobór w trybie pracy waha się pomiędzy 10-12W. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 6 września 2020 Udostępnij Napisano 6 września 2020 10-12W to tak na granicy albo i za mało biorąc pod uwagę wydajność tego zasilacza. Musiałeś mieć faktycznie 3A stabilizator i mocniejszy mostek. Chcąc dołożyć / zmienić kondensatory na większe w tej płytce byłby problem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 6 września 2020 Udostępnij Napisano 6 września 2020 Nie będę się nad tym pochylał,od roku działa bezproblemowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 września 2020 Udostępnij Napisano 7 września 2020 Przychylam się do wymiany czy też dołożenia zasilacza. I serio pasują Ci te Jamo? I masz w nich bas? SZOK. Jestem w szoku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comboss Napisano 7 września 2020 Udostępnij Napisano 7 września 2020 (edytowany) Bass jest potezny,te kolumnu moga spokojnie grac w 30m pomieszczeniu,to sa bardzo dobre kolumny aczkolwiek wlasnie niedoceniane i malo znane Edytowano 7 września 2020 przez comboss Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 7 września 2020 Udostępnij Napisano 7 września 2020 Z małych monitorków potężny bas na 30m? Chciałbym to usłyszeć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 września 2020 Udostępnij Napisano 8 września 2020 Ja miałem te monitory I Jamo 803 uwazam za po prostu zły wybór. Tam jest przetwornik 13 cm i potężny bas w 30 metrach..... Chyba że chwile! Masz te?: Czy te? Okej te pierwsze. Bo pisałeś "C"a nie "S". Mój błąd. Przyznaje się bez bicia tego modelu "C" nie znam. Wszystkie opinie odnosiły się do "S" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 8 września 2020 Udostępnij Napisano 8 września 2020 Przyłączam się do tematu zasilania Maliny. Mam zamiar kupić gotowy zasilacz i myślałem nad naszą rodzimą produkcją oraz z państwa środka. Który z wymienionych przeze mnie zasilaczy był przez was używany/testowany i możecie polecić, dodam że nie zamierzam budować zasilacza od podstaw. https://pl.aliexpress.com/item/4000022726883.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.708d2e0eTtfwEI https://pl.aliexpress.com/item/4000206654932.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.708d2e0eTtfwEI https://allegro.pl/oferta/tomanek-zasilacz-ulps-mini-raspberry-pi4-usb-c-8522767431 Jak wybiorę już pasującą nakładkę do Maliny z Coaxcialem to planuję zbudować odtwarzacz w dużej obudowie i wtedy zasilacz który wybiorę powędruje do środka obudowy. Na razie używa Raspberry Pi 4 + HiFiBerry Digi+ Pro ale planuję kupić Allo DigiOne 1.2 i przeprowadź testy która nakładka mi najbardziej odpowiada Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 8 września 2020 Udostępnij Napisano 8 września 2020 Ten pierwszy zdecydowanie bym odrzucił. Do Pi4 które woła 3A jest za słaby. Ten drugi ma już nie 15 a 25W max 3,5A ale ma podwójne wyjście i w zasadzie można korzystać tylko z jednego wyjścia a pod drugie co najwyżej telefon podładować choć niekoniecznie jakiś nowszy. Ten trzeci Tomanek załatwia temat, ale najdroższy. Widziałem jednowyjsciowe 25W gdzieś na Ali oparte na projekcie Studer900. Coś około 230zl jeśli dobrze pamiętam z wysyłką.Kup coś, przetrzyj szlak. Ja przy okazji Black Friday i imienin może sobie coś zamówię. Ja myślę o jeszcze mocniejszym np 35W i podmianie kondensatorów na większą pojemność i LOW ESR,jakiś nichicon albo cóś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 8 września 2020 Udostępnij Napisano 8 września 2020 1 godzinę temu, Wito76 napisał: Ten pierwszy zdecydowanie bym odrzucił. Do Pi4 które woła 3A jest za słaby. Ten drugi ma już nie 15 a 25W max 3,5A ale ma podwójne wyjście i w zasadzie można korzystać tylko z jednego wyjścia a pod drugie co najwyżej telefon podładować choć niekoniecznie jakiś nowszy. Ten trzeci Tomanek załatwia temat, ale najdroższy. Widziałem jednowyjsciowe 25W gdzieś na Ali oparte na projekcie Studer900. Coś około 230zl jeśli dobrze pamiętam z wysyłką. Kup coś, przetrzyj szlak. Ja przy okazji Black Friday i imienin może sobie coś zamówię. Ja myślę o jeszcze mocniejszym np 35W i podmianie kondensatorów na większą pojemność i LOW ESR,jakiś nichicon albo cóś. Na 90% kupię zasilacz Tomanek zasilacz ULPS mini Raspberry Pi4 USB C. Robił ktoś test/porównanie HiFiBerry Digi+ Pro a Allo DigiOne 1.2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 8 września 2020 Udostępnij Napisano 8 września 2020 Też mnie interesuje to porównanie. MarKa bodajże kiedyś pisał że hifiberry gra ostrzej a DigiOne bardziej analogowo.Też mam póki co hifiberry i ostrości nie widzę bardzo, ale to może z braku porównania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 8 września 2020 Udostępnij Napisano 8 września 2020 (edytowany) 7 minut temu, Wito76 napisał: Też mnie interesuje to porównanie. MarKa bodajże kiedyś pisał że hifiberry gra ostrzej a DigiOne bardziej analogowo. Też mam póki co hifiberry i ostrości nie widzę bardzo, ale to może z braku porównania. Nie wie, skąd się wzięła opinia o ostrości HiFiBerry Digi+ Pro, robiłem test między HiFiBerry Digi+ Pro a moim CD Pionner PD-30 oba wpięte cyfrowo i mam problem z wyłapaniem różnic w jakości dźwięku. Ale z drugiej strony nie dopuszczam myśli że to maleństwo może grać tak samo a może lepiej od wielkiego kloca jakim jest mój CD. Po 30 lacha słuchania CD czas na zmianę i wygodę. Edytowano 8 września 2020 przez Bombalina Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 8 września 2020 Udostępnij Napisano 8 września 2020 A ja próbuję na trzeźwo sobie wytłumaczyć, czy Tomanek droższy o dwie stówy od chińczyka zrobi jakąkolwiek różnicę w jakości - wartą wspomniane dwie stówy. Kwestia wykonania... za chińczykiem ciągnie się opinia że chińskie to tandeta. Akurat w kwestii zasilacza chyba nie ma się co obawiać. Najdroższym elementem jest trafo a co do reszty to groszowe sprawy w kwestii ewentualnej naprawy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 8 września 2020 Udostępnij Napisano 8 września 2020 Ja kupie Tomanek dlatego że parametry dobrane pod Malinę, gwarancja, dobre wykonanie, polska firma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 8 września 2020 Udostępnij Napisano 8 września 2020 5V na wyjściu i 3A. Taki chłyt marketingowy, że niby pod malinę. Owszem spełnia wymagania i tyle a w kwestii bebechów to ktoś pisał, że bez rewelacji tzn normalny zasilacz bez technologii NASA.Kiedyś, tak z 15 lat temu na targu gość sprzedawał zwykłe radioodbiorniki. Miał wielką kartkę , że odbiera Radio Maryja. Babcie kupowały aż miło. Tyle w kwestii tomanka dedykowanego do maliny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 8 września 2020 Udostępnij Napisano 8 września 2020 (edytowany) 8 minut temu, Wito76 napisał: 5V na wyjściu i 3A. Taki chłyt marketingowy, że niby pod malinę. Owszem spełnia wymagania i tyle a w kwestii bebechów to ktoś pisał, że bez rewelacji tzn normalny zasilacz bez technologii NASA. Kiedyś, tak z 15 lat temu na targu gość sprzedawał zwykłe radioodbiorniki. Miał wielką kartkę , że odbiera Radio Maryja. Babcie kupowały aż miło. Tyle w kwestii tomanka dedykowanego do maliny Czyli byłbyś skłonny kupić np. ten https://pl.aliexpress.com/item/4000022726883.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.708d2e0eTtfwEI wysyłka gratis a cena 60$ lub chyba ten sam tylko taniej https://pl.aliexpress.com/item/32920702993.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.4c272e0enR9S0i za 47$ Edytowano 8 września 2020 przez Bombalina Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts