Fafniak Napisano 11 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2019 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 A słyszałem kiedyś o takiej opcji na czyszczenie płyt, ale sam jeszcze nie próbowałem. Patent jest o tyle fajny, że nie trzeba potem suszyć płyt i nie zostają pewnie żadne zacieki itp.. Ciekaw jestem jednak na ile ten klej wleje się w rowki i jak dokładnie wyczyści płytę... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 1 godzinę temu, Audio Autonomy napisał: Ciekaw jestem jednak na ile ten klej wleje się w rowki i jak dokładnie wyczyści płytę... Może to i dobry patent , ale oszacowałem skalę ryzyka, i jak by ten klej jednak nie zszedł tak jak na filmiku z mojego pierwszego wydania "The number of The beast " bo pomyliłem jakaś literkę w jego symbolu przy zakupie ,to bym chyba nie darował sobie własnej głupoty do końca życia. Aż tak odważny nie jestem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 Ile czasu zajmuje wyczyszczenie płyty w ten sposób? Kwadrans na obie strony wystarczy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 12 minut temu, Pboczek napisał: Ile czasu zajmuje wyczyszczenie płyty w ten sposób? Kwadrans na obie strony wystarczy? Koleś z jutuba czekał 1 dzień na 1 stronę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 Myślę, że czas zależy od tego jakiego kleju użyjemy. Jedne kleje do drewna wysychają wstepnie w 15 minut, a inne w kilka godzin. Może i warto przetestować ten sposób na jakichś odpadkowych winylach, których nam nie będzie szkoda gdyby jednak kleju nie dało się tak łatwo usunąć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 Taki preparat (nie klej) był dostępny w sklepach Pewex w końcu lat siedemdzisiątych ub wieku. Z tym, że po zastosowaniu calość robila się jak mleczny żel i zdejmowało się po kilkunastu minutach bez żadnych problemów. Caly kurz z płyty przywieral do tego żelu. Cena ok 15 dolarów za opakowanie wystarczające na ok 40 płyt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 (edytowany) https://winyle.pl/srodki-czyszczace/6669-srodek-czyszczacy-do-plyt-winyl-gel-500-ml.html tadam !! tylko ta cena i dostępność Edytowano 12 kwietnia 2019 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 Niezły z Ciebie ,,górnik,, Tak, to jest chyba to samo. Ale cena wtedy (w latach siedemdziesiątych) byla porównywalna ze średnią miesięczną pensją. Teraz to ,,taniocha,,. A na marginesie, to pierwszy raz zobaczylem to w jakimś programie muzycznym w tv. Tak więc pomysl z klejem to moim zdaniem bardzo niebezpieczna namiastka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil C Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 Hmmm, ja chyba zostanę przy Knosti i LP L'art du Son - który polecam, bo Koncentrat bardzo wydajny i nie zostawia żadnych zacieków. Z ciekawości - po myciu płuczecie jeszcze płyty w wodzie destylowanej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 Żeby nie tworzyć nowego tematu , jak ktoś z Krakowa to : "I w końcu nadszedł ten dzień! Z okazji RECORD STORE DAY przygotowaliśmy dla Was promocję w naszym sklepie stacjonarnym. Tylko w sobotę (13.04) przy zakupie dowolnych dwóch płyt, cena drugiej płyty zostanie obniżona o 50%. Pytajcie też o specjalne, limitowane winyle przygotowane specjalnie na ten dzień! Zapraszamy jutro od 11 do 19" Music Corner https://www.facebook.com/MusicCornerpl-155821284432692/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 12 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 Weź mnie nie dołuj.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 Może wpadnę. Tylko jutro mam mnóstwo zalatwień, a jeszcze do przetestowania kilka gadżetow audio, w czym nowe plyty nie pomagają ;). Ciekaw tylko jestem czy promocja dotyczy tylko vinyli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 23 minuty temu, audiowit napisał: Może wpadnę. Tylko jutro mam mnóstwo zalatwień, a jeszcze do przetestowania kilka gadżetow audio, w czym nowe plyty nie pomagają ;). Ciekaw tylko jestem czy promocja dotyczy tylko vinyli? Pewnie tak ,ale jeśli nic się nie zmieniło to warto zagadać , kiedyś miła Pani w okresie okołoŚwiątecznym zrobiła mi dobre ceny na 3 winyle jak brałem A teraz przy okazji wybadałem u Nich 2 ciekawe cd-ki a niedługo jakaś okazja by je otrzymać się nadarzy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2019 20 godzin temu, Audio Autonomy napisał: Myślę, że czas zależy od tego jakiego kleju użyjemy. Jedne kleje do drewna wysychają wstepnie w 15 minut, a inne w kilka godzin. Może i warto przetestować ten sposób na jakichś odpadkowych winylach, których nam nie będzie szkoda gdyby jednak kleju nie dało się tak łatwo usunąć No własnie chyba coś takiego zrobię. Najbardziej zastanawia mnie jednak konsystencja. Im gęstszy klej tym trudniej będzie mu wejść głębiej "w rów' . Ale z drugiej strony przy zdejmowaniu... hmmm🙄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 13 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2019 Panowie a próbowaliście miękkiej szczotki delikatnego detergentu i cieplej wody? Ja na jednym kiermaszu kupiłem jakieś stare Rosyjskie vinyle trzeszczące niesamowicie. Ryzyko było bardzo niewielkie wiec spróbowałem patentu bieżącej wydy delikatnego detergentu i poprawiło się niesamowicie - miękki papierowy ręcznik do wysuszenia i vinyl grał 10 razy lepiej. Oczywiście na bardzo prostym i pewnie mało wymagającym gramofonie Regi ale jednak. Oczywiście nie ryzykowałem dobrych nowych płyt tylko zjechaną zakurzoną staruszkę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmedela Napisano 13 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2019 Wszystkie płyty, nowe i stare myję płynem do naczyń i miekką stroną zmywaka do naczyń. Jest idealnie, tylko trzeba dobrze wypłukać płytę i dobrze wysuszyć w temp. pokojowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 6 maja 2019 Udostępnij Napisano 6 maja 2019 (edytowany) Nie lepiej bylo by uzyc wody destylowanej? I nie trzec zadnym zmywakiem nawet najdelikatniejszym ale strumieniem wody destylowanej np z jajka niespodzianki do smigus dyngus lub nie wiem ,nabic syfon wodą destylowaną ? Tylko nie wiem czy Co2 szkodzi plycie . Co do kleju to moze czysty lateks bylby lepszy lub samochodowa guma w spreyu ? Albo ekstremalne czyszczenie : najpierw WD-40 potem alkohol izopropylowy PS : Nie mam plyt wiec sie nie znam Pozdrawiam Edytowano 6 maja 2019 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts