Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

A słyszałem kiedyś o takiej opcji na czyszczenie płyt, ale sam jeszcze nie próbowałem. Patent jest o tyle fajny, że nie trzeba potem suszyć płyt i nie zostają pewnie żadne zacieki itp..

Ciekaw jestem jednak na ile ten klej wleje się w rowki i jak dokładnie wyczyści płytę...

Napisano
1 godzinę temu, Audio Autonomy napisał:

Ciekaw jestem jednak na ile ten klej wleje się w rowki i jak dokładnie wyczyści płytę...

Może to i dobry patent , ale oszacowałem skalę ryzyka, i jak by ten klej jednak nie zszedł tak jak na filmiku z mojego pierwszego wydania "The number of The beast " bo pomyliłem jakaś literkę w jego symbolu przy zakupie ,to bym chyba nie darował sobie własnej głupoty do końca życia. :) Aż tak odważny nie jestem :) 

Napisano

Myślę, że czas zależy od tego jakiego kleju użyjemy. Jedne kleje do drewna wysychają wstepnie w 15 minut, a inne w kilka godzin. Może i warto przetestować ten sposób na jakichś odpadkowych winylach, których nam nie będzie szkoda gdyby jednak kleju nie dało się tak łatwo usunąć :)

Napisano

Taki preparat (nie klej) był dostępny w sklepach Pewex w końcu lat siedemdzisiątych ub wieku. Z tym, że po zastosowaniu calość robila się jak mleczny żel i zdejmowało się po kilkunastu minutach bez żadnych problemów. Caly kurz z płyty przywieral do tego żelu. Cena ok 15 dolarów za opakowanie wystarczające na ok 40 płyt.

Napisano

Niezły z Ciebie ,,górnik,, Tak, to jest chyba to samo. Ale cena wtedy (w latach siedemdziesiątych) byla porównywalna ze średnią miesięczną pensją. Teraz to ,,taniocha,,:D. A na marginesie, to pierwszy raz zobaczylem to w jakimś programie muzycznym w tv. Tak więc pomysl z klejem to moim zdaniem bardzo niebezpieczna namiastka.

Napisano

Hmmm, ja chyba zostanę przy Knosti i LP L'art du Son - który polecam, bo Koncentrat bardzo wydajny i nie zostawia żadnych zacieków. 

Z ciekawości - po myciu płuczecie jeszcze płyty w wodzie destylowanej? 

Napisano

Żeby nie tworzyć nowego tematu , jak ktoś z Krakowa to :

"I w końcu nadszedł ten dzień! Z okazji RECORD STORE DAY przygotowaliśmy dla Was promocję w naszym sklepie stacjonarnym. Tylko w sobotę (13.04) przy zakupie dowolnych dwóch płyt, cena drugiej płyty zostanie obniżona o 50%.

Pytajcie też o specjalne, limitowane winyle przygotowane specjalnie na ten dzień!

Zapraszamy jutro od 11 do 19"

Music Corner

https://www.facebook.com/MusicCornerpl-155821284432692/

Napisano
23 minuty temu, audiowit napisał:

Może wpadnę. Tylko jutro mam mnóstwo zalatwień, a jeszcze do przetestowania kilka gadżetow audio, w czym nowe plyty nie pomagają ;).

Ciekaw tylko jestem czy promocja dotyczy tylko vinyli?

Pewnie tak ,ale jeśli nic się nie zmieniło to warto zagadać , kiedyś miła Pani w okresie okołoŚwiątecznym zrobiła mi dobre ceny na 3 winyle jak brałem :D

A teraz przy okazji wybadałem u Nich 2 ciekawe cd-ki a niedługo jakaś okazja by je otrzymać się nadarzy ;) 

Napisano
20 godzin temu, Audio Autonomy napisał:

Myślę, że czas zależy od tego jakiego kleju użyjemy. Jedne kleje do drewna wysychają wstepnie w 15 minut, a inne w kilka godzin. Może i warto przetestować ten sposób na jakichś odpadkowych winylach, których nam nie będzie szkoda gdyby jednak kleju nie dało się tak łatwo usunąć :)

No własnie chyba coś takiego zrobię.

Najbardziej zastanawia mnie jednak konsystencja. Im gęstszy klej tym trudniej będzie mu wejść głębiej "w rów' ;)  . Ale z drugiej strony przy zdejmowaniu... hmmm🙄

Napisano

Panowie a próbowaliście miękkiej szczotki delikatnego detergentu i cieplej wody? Ja na jednym kiermaszu kupiłem jakieś stare Rosyjskie vinyle trzeszczące niesamowicie. Ryzyko było bardzo niewielkie wiec spróbowałem patentu bieżącej wydy delikatnego detergentu i poprawiło się niesamowicie - miękki papierowy ręcznik do wysuszenia i vinyl grał 10 razy lepiej. Oczywiście na bardzo prostym i pewnie mało wymagającym gramofonie Regi ale jednak. Oczywiście nie ryzykowałem dobrych nowych płyt tylko zjechaną zakurzoną staruszkę 

• 4 weeks later...
Napisano (edytowany)

Nie lepiej bylo by uzyc wody destylowanej? I nie trzec zadnym zmywakiem nawet najdelikatniejszym ale strumieniem wody destylowanej np z jajka niespodzianki do smigus dyngus lub nie wiem ,nabic syfon wodą destylowaną ? Tylko nie wiem czy Co2 szkodzi plycie .

Co do kleju to moze  czysty lateks  bylby lepszy  lub samochodowa guma w spreyu ? 

Albo ekstremalne czyszczenie : najpierw WD-40 potem alkohol izopropylowy  

PS : Nie mam plyt wiec sie nie znam

Pozdrawiam :) 

Edytowano przez THX1138