elektron6 Napisano 23 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2021 Różnica +/- 0,3 db na różnych lampach:) Błąd pomiarowy etc. Gratuluję słuchu:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 23 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 czerwca 2021 2 minuty temu, elektron6 napisał: Błąd pomiarowy etc. Te 0.3dB różnicy jest powtarzalne. Kilka razy sprawdzałem mieszając lampami więc raczej błąd pomiarowy jest mniejszy. Faktycznie to mała różnica i teoretycznie pomijalna ale wrażenie soniczne jest tak realne, że trudno mi nie bronić moich percepcyjnych przekonań 😉 Warto sprawdzić chociaż przy okazji jak się taka nadaży. Ja z ciekawości pozyskałem różne odmiany tejże lampy i sprawdziłem. Teraz wiem, że gdyby miał dopłacić do tej czy innej bo ktoś napisał, że jest lepsza czy gorsza to bym nie dopłacił. Sonicznie to bardzo subtelne różnice są ale fakt, że jedna ma w specyfikacji 10000 godzin, a druga tylko 3k czy 5k to już warto się zastanowić 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 23 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2021 (edytowany) Jesli ta 5000 godzin jest o połowę tansza od tej co da rade przy 10000 godzin, Zakładając że brzmienie to samo. Edytowano 23 czerwca 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Podgruszecki Napisano 21 lipca 2021 Udostępnij Napisano 21 lipca 2021 (edytowany) To i ja się pochwale. Kit z Chin, trafa i dławik od Pana Ogonowskiego oraz lampy polecane przez Mariusza już u mnie. Edytowano 21 lipca 2021 przez Michał Podgruszecki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 21 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2021 55 minut temu, Michał Podgruszecki napisał: To i ja się pochwale. Kit z Chin, trafa i dławik od Pana Ogonowskiego oraz lampy polecane przez Mariusza już u mnie. Trzymam kciuki i szczerze kibicuję za bezproblemowy przebieg prac monterskich i udane pierwsze odpalenie 👍 Mam nadzieję, że będzie fun i zadowolenie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 9 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 października 2021 Na stronie Jimsaudio.com "wisi" oferta płytki PCB wzmacniacza ANK L1 w wersji z opcją zasilacza lampowego 5U4/GZ34 oraz możliwością podłączenia trybów UL lub Triodowego poza Pentodowym. Ciekawe czy ktoś poskładał taką wersję wzmacniacza ANK? Zdjęcia płytki PCB ze strony Jimsaudio.com 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Podgruszecki Napisano 13 października 2021 Udostępnij Napisano 13 października 2021 Jakby ktos potrzebował, dolaczam najnowszego manuala dla rev-f oraz listę części. Piszę z ankaudiokits, może uda mi się zdobyć najnowszego manuala dla rev-e. L1 EL84 Integrated Amplifier V2 Parts List (09-16-2020).xls L1 EL84 V2 Version 2.16.pdf 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksi3zyc Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 Dnia 13.10.2021 o 22:49, Michał Podgruszecki napisał: Jakby ktos potrzebował, dolaczam najnowszego manuala dla rev-f oraz listę części. Piszę z ankaudiokits, może uda mi się zdobyć najnowszego manuala dla rev-e. A masz może najnowszy schemat? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksi3zyc Napisano 21 listopada 2021 Udostępnij Napisano 21 listopada 2021 Znacie może parametry dławika dodanego w nowej wersji PCB ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 21 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 listopada 2021 11 godzin temu, ksi3zyc napisał: Znacie może parametry dławika dodanego w nowej wersji PCB ? 8H 300mA 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Cichomski Napisano 22 listopada 2021 Udostępnij Napisano 22 listopada 2021 MariuszZ, Nie mogę teraz odnaleźć, ale czy mierzyłeś albo może pamiętasz przy jakim napięciu sygnału wejściowego zaczyna przesterowywać końcówka mocy (na pełnym ustawieniu potencjometru). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 22 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 listopada 2021 8 minut temu, Piotr Cichomski napisał: czy mierzyłeś albo może pamiętasz przy jakim napięciu sygnału wejściowego zaczyna przesterowywać końcówka mocy (na pełnym ustawieniu potencjometru). Nie mierzyłem tego niestety. Tłumikiem kręciłem szukając pasma czy mocy podając 0,7V z generatora. Mogę zgadywać, że do pełnego wysterowania to będzie ca 300mV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Cichomski Napisano 22 listopada 2021 Udostępnij Napisano 22 listopada 2021 18 minut temu, MariuszZ napisał: Nie mierzyłem tego niestety. Tłumikiem kręciłem szukając pasma czy mocy podając 0,7V z generatora. Mogę zgadywać, że do pełnego wysterowania to będzie ca 300mV. Podajesz pik-pik, amplitudę czy RMS? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 22 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 listopada 2021 22 minuty temu, Piotr Cichomski napisał: Podajesz pik-pik, amplitudę czy RMS? Generator ze skopometru Hantek 2D42 podaje amplitudę czyli 1,4 Vpp. Ustawiam Generator Out Amp = 0,7 V. Podłączam sondę generatora do sondy Oscyloskopu i dostaję to co na obrazku dla jasności. Ciekawe, że nigdy się tym nie zainteresowałem. Może gdybym chciał z ANK końcówke bez potka zrobić to bym to obadał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Cichomski Napisano 29 listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 Mariusz, Mam jeszcze jedno pytanie. Analizując płytkę drukowaną od spodu widzę przez środek takie niezalakierowane ścieżki masy od wejścia aż do wyjścia, ale jednocześnie jakby po bokach są też "paski" tej masy pod lakierem. Czy to jest ta sama ścieżka tylko na środku nie jest położony lakier czy może jest to płytka więcej niż 2-warstwowa (od strony elementów tej ścieżki nie ma). Jeśli został tam odkryty lakier, to wiesz może czemu tak zrobiono? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 29 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 9 minut temu, Piotr Cichomski napisał: Analizując płytkę drukowaną od spodu widzę przez środek takie niezalakierowane ścieżki masy od wejścia aż do wyjścia, ale jednocześnie jakby po bokach są też "paski" tej masy pod lakierem. To jest ta sama ścieżka. Nie wiem czemu nie zalakierowali. Może żeby było widać co gdzie "leci"? Jest kilka nadmiarowych ścieżek ale nie pomylisz bo nie ma punktów lutowniczych. PCB jest OK. Odpala od pierwszego "kopa" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Cichomski Napisano 29 listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: To jest ta sama ścieżka. Nie wiem czemu nie zalakierowali. Może żeby było widać co gdzie "leci"? Jest kilka nadmiarowych ścieżek ale nie pomylisz bo nie ma punktów lutowniczych. PCB jest OK. Odpala od pierwszego "kopa" Dzięki za info. Mam parę dylematów z tym PCB, bo w pewnych miejscach prowadzenie zasilania przez stopnie filtrujące jest niezgodne z zasadami, które widziałem w różnych artykułach w sieci. Ale skoro nie ma brumu czy zakłóceń to nie będę chyba kombinować. Choć kusi żeby poprawić... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumek Napisano 3 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2022 Witam wykonalem ten wzmacniacz gra super. Narazie wszystko mam według schematy z pierwszego postu, niec nie brumi . płytka zrobiona tak ze lampy mam na zewnątrz obudowy. Transformatory głośnikowe na rdzeniach zwijanych od 4pietro4 polecam. 1 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2022 @Dumek gratuluję. Może masz jakieś wskazówki z budowy klona dla forumowiczów. Zachęcam do podzielenia się uwagami. Fajny ten patent na selektor przy wejściu sygnału. Myślałem o regulacji wzmocnienia w takiej odsłonie na długiej ośce ale "pary zabrakło" 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksi3zyc Napisano 3 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2022 8 godzin temu, Dumek napisał: Witam wykonalem ten wzmacniacz gra super. Narazie wszystko mam według schematy z pierwszego postu, niec nie brumi . płytka zrobiona tak ze lampy mam na zewnątrz obudowy. Transformatory głośnikowe na rdzeniach zwijanych od 4pietro4 polecam. Super, gratulacje. Pokażesz jak wyszła obudowa od góry? Co to za obudowa? Jakie dałeś kondensatory C3-C4 , w zestawach sprzedają/rekomendują 0.22uf 630V Mundorf SGO. Jakie lampy? Właśnie jestem na etapie kompletowania części stąd pytania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumek Napisano 3 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2022 Obudowa robiłem sam z ceowników aluminiowych 50mm plus blacha 3mm malowane proszkowo, jeszcze panel przedni nie skończony później pokażę jak wyglądać będzie całość. Lampy 6p14p-ER o najdłuższej żywotności, sterujące ECF80 philipsa do tego opóźnienie napięcia anodowego. kondensatory audyn 0.22uf 630V naprawdę cena dobra do jakości, ale jak masz kasę to kup najlepsze na jakie cię stać. Wzmacniacz odpalił od kopa nie miałem najmniejszego problemu, i jeszcze raz chciałem powiedzieć o transformatorach głośnikowych, to nie pierwszy mój wzmak lampowy ale dobre transformatory to podstawa. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Cichomski Napisano 3 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2022 2 godziny temu, Dumek napisał: Obudowa robiłem sam z ceowników aluminiowych 50mm plus blacha 3mm malowane proszkowo, jeszcze panel przedni nie skończony później pokażę jak wyglądać będzie całość. Lampy 6p14p-ER o najdłuższej żywotności, sterujące ECF80 philipsa do tego opóźnienie napięcia anodowego. kondensatory audyn 0.22uf 630V naprawdę cena dobra do jakości, ale jak masz kasę to kup najlepsze na jakie cię stać. Wzmacniacz odpalił od kopa nie miałem najmniejszego problemu, i jeszcze raz chciałem powiedzieć o transformatorach głośnikowych, to nie pierwszy mój wzmak lampowy ale dobre transformatory to podstawa. Przy takim ustawieniu trafo głośnikowych nie masz przesłuchów między kanałami przez sprzężenie magnetyczne? Co to za trafa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumek Napisano 3 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2022 12 minut temu, Piotr Cichomski napisał: Przy takim ustawieniu trafo głośnikowych nie masz przesłuchów między kanałami przez sprzężenie magnetyczne? Co to za trafa? Nic takiego nie stwierdziłem . Transformatory na rdzeniach zwijanych RZC z taśmy wyżarzanej 0,3 mm od 4pietro4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2022 10 minut temu, Dumek napisał: Nic takiego nie stwierdziłem Na ucho może być trudno. Faktycznie są te trafa głośnikowe trochę blisko siebie. Warto by pomierzyć "przesłuch" między kanałami L i P. Jeżeli kanały się przenikają zbytnio to może być "zaburzona" tzw. scena 3D. Możliwe też, że trafa są na tyle dobre, że nie rozpraszają pola zbytnio i nic się złego nie dzieje. Fajnie by było to pomierzyć. Byłyby jakieś konstruktywne wnioski. Na innym forum jest ciekawa dyskusja na ten temat. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Cichomski Napisano 3 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2022 22 minuty temu, Dumek napisał: Nic takiego nie stwierdziłem . Transformatory na rdzeniach zwijanych RZC z taśmy wyżarzanej 0,3 mm od 4pietro4 Nie mogę tych traf namierzyć w necie... Możesz podać jakiś namiar bo same archiwalia mi wyskakują. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts