Stolarz Napisano 3 czerwca 2019 Napisano 3 czerwca 2019 Witam, Przymierzam się do zakupu pierwszego poważniejszego kina domowego (amplituner, zestaw kolumn 5.0 oraz subwoofer). Budżet do 4000 zł. Pomieszczenie 3x4m (te 3x4m to cześć "salonowa" połączona z aneksem kuchennym więc pomieszczenie otwarte). Przeznaczenie to głównie filmy/tv/konsola + sporadyczne słuchanie muzyki (CD, Spotify). Procentowo bym to określił na 65/35. Po przeczytaniu wielu tematów i informacji wymyśliłem następującą konfigurację. Amplituner: Denon AVR-X1500H Zestaw kolumn: Taga Harmony TAV-606 v.3 Subwoofer: Magnat Monitor Supreme Sub 302A. Czy w takim budżecie da się coś lepszego złożyć (głównie pod kątem jakości dźwięku kina domowego, docelowo chciałbym dołożyć dwa dodatkowe głośniki sufitowe)? Odpisz, cytując
aras1985 Napisano 3 czerwca 2019 Napisano 3 czerwca 2019 Denon Avr-x1500h + Polk Audio T531 (T50/30/15) 3099 zł polecam sam niedawno zakupiłem Odpisz, cytując
Q21 Napisano 3 czerwca 2019 Napisano 3 czerwca 2019 Witaj, Denon to jak najbardziej dobry wybór. W tym budżecie na pewno warto rozważyć wspomniane kolumny Polk Audio. Stosunek ceny do jakości w tym połączeniu jest świetny a brzmienie głębokie, dynamiczne i bardzo uniwersalne. Do tego amplitunera pasują również Pylon Audio Pearl 25 jak i STX Electrino 250. Zwróciłbym jeszcze uwagę na Yamaha RX-V485 z kolumnami Indiana Line Nota 550X plus reszta zestawu do 5.0. W dość ograniczonym budżecie nie kupowałbym za wszelką cenę subwoofera gdyż dobry subwoofer zabierze znaczną część tej sumy. Sercem systemu są amplituner oraz kolumny przednie i na to należy położyć nacisk. Ponadto dobre kolumny przednie są w stanie dać dobrą podstawę basową nawet bez subwoofera. Pozdrawiam, Q21. Odpisz, cytując
Robert17 Napisano 3 czerwca 2019 Napisano 3 czerwca 2019 7 godzin temu, Stolarz napisał: Witam, Przymierzam się do zakupu pierwszego poważniejszego kina domowego (amplituner, zestaw kolumn 5.0 oraz subwoofer). Budżet do 4000 zł. Pomieszczenie 3x4m (te 3x4m to cześć "salonowa" połączona z aneksem kuchennym więc pomieszczenie otwarte). Przeznaczenie to głównie filmy/tv/konsola + sporadyczne słuchanie muzyki (CD, Spotify). Procentowo bym to określił na 65/35. Po przeczytaniu wielu tematów i informacji wymyśliłem następującą konfigurację. Amplituner: Denon AVR-X1500H Zestaw kolumn: Taga Harmony TAV-606 v.3 Subwoofer: Magnat Monitor Supreme Sub 302A. Czy w takim budżecie da się coś lepszego złożyć (głównie pod kątem jakości dźwięku kina domowego, docelowo chciałbym dołożyć dwa dodatkowe głośniki sufitowe)? Ja zdecydowałem się na zestaw Yamaha 485 i Polk Audio t531 i z czystym sumieniem mogę polecić! Miałem możliwość odsłuchu na żywo również Denona 1500 z tymi kolumnami i powiem szczerze, że Yamaha ma bardziej ciepłe brzmienie i głębszy bas. Denon natomiast bardziej eksponuje wokal. Inna sprawa czy będziesz korzystał ze wszystkich kanałów w Denonie? Jeszcze inna sprawa, aplikacja do obsługi Yamahy jest jedna i mega wygodna. Denon z tego co wiem na dwie i trzeba się pomiędzy nimi przełączać co na dłuższą metę będzie 'upierdliwe'. Jeśli chodzi o Subwoofer to ja wybrałem Fyne f310, który zamierzam kupić niebawem. Napisz po wycenę do sklepów tu na forum. Doradzą i pomogą Odpisz, cytując
Stolarz Napisano 3 czerwca 2019 Autor Napisano 3 czerwca 2019 2 godziny temu, Robert17 napisał: Ja zdecydowałem się na zestaw Yamaha 485 i Polk Audio t531 i z czystym sumieniem mogę polecić! Miałem możliwość odsłuchu na żywo również Denona 1500 z tymi kolumnami i powiem szczerze, że Yamaha ma bardziej ciepłe brzmienie i głębszy bas. Denon natomiast bardziej eksponuje wokal. Inna sprawa czy będziesz korzystał ze wszystkich kanałów w Denonie? Jeszcze inna sprawa, aplikacja do obsługi Yamahy jest jedna i mega wygodna. Denon z tego co wiem na dwie i trzeba się pomiędzy nimi przełączać co na dłuższą metę będzie 'upierdliwe'. Jeśli chodzi o Subwoofer to ja wybrałem Fyne f310, który zamierzam kupić niebawem. Napisz po wycenę do sklepów tu na forum. Doradzą i pomogą Docelowo chcę mieć układ 5.1.2 więc ta Yamaha niezbyt mi pasuje. Będę chyba musiał znaleźć w okolicy możliwość odsłuchu. Inaczej mogę tylko bazować na ocenach innych a wiadomo, że co osoba to inny słuch :>> Odpisz, cytując
Robert17 Napisano 3 czerwca 2019 Napisano 3 czerwca 2019 Najlepiej posłuchać na żywo i wybrać co bardziej się komu podoba niż wydać w ciemno 4 tysiące Odpisz, cytując
S4Home Napisano 4 czerwca 2019 Napisano 4 czerwca 2019 Zdecydowanie ten system o którym mówiłeś. Albo x1500 albo Yamaha 485 z taga i magnatem 302a. Ok system kolumn Polk t531 jest deczko lepszy ale i tak globalnie zagra gorzej jeśli nie będzie subwoofera to zdecydowanie. Więc jeśli w tym zestawie nadal wybierzesz magnata 302a to można iść w ten system Zapraszam do nas po wyceny. Pozdrawiam Odpisz, cytując
rms.pl Napisano 4 czerwca 2019 Napisano 4 czerwca 2019 Zerknij na nasze sety - klienci sobie chwalą https://sklep.rms.pl/zestaw-taga-tav-606v-3-kolumny-kina-domowego-5-0-onkyo-tx-sr393-tx-sr-393-amplituner-kina-domowego-5-2-z-dolby-atmos-dts-virtual-x https://sklep.rms.pl/zestaw-taga-tav-606v-3-kolumny-kina-domowego-5-0-pioneer-vsx-534d-vsx534d-amplituner-kina-domowego-5-2-z-dolby-atmos-dts-x-tunerem-fm-dab Odpisz, cytując
S4Home Napisano 6 czerwca 2019 Napisano 6 czerwca 2019 Moim ale tylko moim osobistym zdaniem taga 606 jednak gra ładniej z Yamaha niż z pionkiem. Chociaż ten jest tańszy Odpisz, cytując
Stolarz Napisano 6 czerwca 2019 Autor Napisano 6 czerwca 2019 Idąc tymi tropami to zaraz z 4000 zł budżetu zrobi mi się zapotrzebowanie na 6000 zł. Tak patrząc na to co proponujecie w moim i innych podobnych tematach, zaczynam się zastanawiać po co są te tańsze amplitunery (choćby ten Denon AVR-X1500H) i głośniki jak to ponoć średni sprzęt (grać będzie ale nie do końca tak jak powinien?) i lepiej kupić coś lepszego droższego. Odpisz, cytując
Stolarz Napisano 6 czerwca 2019 Autor Napisano 6 czerwca 2019 A co powiecie o tym amplitunerze w porównaniu do Denona AVR-X1500H? Yamaha MusicCast RX-V585 Odpisz, cytując
Marioxxl74 Napisano 6 czerwca 2019 Napisano 6 czerwca 2019 Też dobry amplituner, w kinie zagra jeszcze lepiej od Denona. Odpisz, cytując
maverick2005 Napisano 6 czerwca 2019 Napisano 6 czerwca 2019 (edytowany) 4 godziny temu, Stolarz napisał: Idąc tymi tropami to zaraz z 4000 zł budżetu zrobi mi się zapotrzebowanie na 6000 zł. Tak patrząc na to co proponujecie w moim i innych podobnych tematach, zaczynam się zastanawiać po co są te tańsze amplitunery (choćby ten Denon AVR-X1500H) i głośniki jak to ponoć średni sprzęt (grać będzie ale nie do końca tak jak powinien?) i lepiej kupić coś lepszego droższego. Tylko w tym przypadku jak dobrze poszukasz to możesz w tej kwocie co kosztuje ten Denon AVR-X1500H, kupić np. Denona x2400, który jest lepszy od 1500, a mało co różni się od 2500. Także nie zawsze coś co będzie lepsze musi być odrazu dużo droższe, kwestia dobrze poszukać. Edytowano 6 czerwca 2019 przez maverick2005 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 6 czerwca 2019 Napisano 6 czerwca 2019 Miałem amplituner denon avr x1400h grający z kolumnami dali zensor 5 (takie zestawienie nie jest polecane). Jako że nie mialem wczesniej zbyt dużego kontaku ze sprzetem audio, grało to wg mnie ok. Ale w związku z tym, że oprócz oglądania filmów słucham tez duzo muzyki zacząłem czytać fora i po jakims czasie wymieniłem amp denona na marantza. I tutaj była pierwsza róznica. Jednak w zwiazku z tym, że branża i nie tylko piszą, że tani amp nie zagra na poziomie wzmacniacza stereo za podobna cenę postanowiłem wypożyczyć od s4home wzmaka z mozliwościa podpiecia go jako koncówka mocy do amplitunera. I rzeczywiscie - róznica w stereo jest duża :). Ale wracając do tematu kina za 4000. Jeżeli założyciel tematu nie jest złotouchym to moim zdaniem rozsądnie dobrany amp i zestaw kolumn za 4 tys. powinien własciciela cieszyć. Zwłaszcza jesli muzyka ma być tu tylko dodatkiem :). Odpisz, cytując
Stolarz Napisano 6 czerwca 2019 Autor Napisano 6 czerwca 2019 No właśnie. Im więcej czytam tym mniej wiem co wybrać. Teraz rozważam Yamahę 685 albo Denona 2400. Pytanie co lepiej się sprawdzi w kinie domowym? Odpisz, cytując
maverick2005 Napisano 6 czerwca 2019 Napisano 6 czerwca 2019 Z tych dwóch to weź Onkyo 😉, ale tak na poważnie to powinieneś posłuchać Yamahy i Denona, moim zdaniem jeżeli głównie kino wybrałbym Yamahe 685 napewno plusik kolejny dla niej za wyjście pre-out na zewnętrzny wzmacniacz co daje Ci na przyszłość możliwość ulepszenia systemu oraz kolejny plus ma otrzymać najnowszą aktualizację https://audio.com.pl/newsy/sprzetowe/26444-nowe-funkcjonalnosci-w-urzadzeniach-musiccast-yamahy Odpisz, cytując
Stolarz Napisano 6 czerwca 2019 Autor Napisano 6 czerwca 2019 Onkyo który model? Ten będzie dobry? ONKYO TX-SR494 Odpisz, cytując
maverick2005 Napisano 7 czerwca 2019 Napisano 7 czerwca 2019 (edytowany) Z tym Onkyo to był żart, choć uważam że do kina to bardzo dobre amplitunery z troszkę słabszą kalibracją niż Yamaha czy Denon, ale w przypadku Onkyo polecam szukać od modelu 686 w górę.Stawiając obok siebie Onkyo tx686 z Yamahą 685, bardziej skłaniałbym się na Yamahe ze względu na wymienione plusy, ale oczywiście warto poprzeć to własnym odsłuchem. Edytowano 7 czerwca 2019 przez maverick2005 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 czerwca 2019 Napisano 7 czerwca 2019 Jest kilka modeli które nie bierze się pod uwagę a one niestety tu się pojawiają. Mianowicie Yamaha serii 5 to zło. Jest to droższy model tego samego co oferuje 4 a większą iloscia kanalow. Dopiero 685 ma skok jakościowy. Podobnie seria 4 Onkyo raczej powinna być pomijana. Szukasz dobrego i taniego ampli. Yamaha 485, Pioneer 933, denon x1500 Onkyo 686 Pozdrawiam Odpisz, cytując
Stolarz Napisano 7 czerwca 2019 Autor Napisano 7 czerwca 2019 A taki zestaw z Denon x1500h? WILSON RAPTOR 7/1/VOCAL Odpisz, cytując
Markcox Napisano 25 czerwca 2019 Napisano 25 czerwca 2019 a pochwalisz się chociaż kolego, jakie podjąłeś kroki, co wybrałeś i jakie masz wrażenia? Odpisz, cytując
Stolarz Napisano 25 czerwca 2019 Autor Napisano 25 czerwca 2019 35 minut temu, Markcox napisał: a pochwalisz się chociaż kolego, jakie podjąłeś kroki, co wybrałeś i jakie masz wrażenia? Skończyło się na Denon AVR-X1500H + WILSON RAPTOR 7/1/VOCAL (głośniki białe musiały być - ehhh te kobiety :>>>>). Póki co jestem po pierwszych testach (filmy, muzyka) i kalibracji ręcznej oraz przy pomocy Audyssey. Zapewne jeszcze długa droga przede mną jeśli chodzi o końcowe/optymalne ustawienie (raz, że pod koniec lipca czeka mnie mały remont i możliwe, że lekko się zmieni ustawienie głośników no i sprzęt musi się też swoje wygrzać) ale póki co mogę powiedzieć, że jest bardzo dobrze. A raczej pisząc tak jak oczekiwałem, że miałoby być. Po ostatecznym ustawieniu/konfiguracji nie omieszkam wrzucić podsumowania i oceny (oczywiście zgodnie z moim słuchem). Przy tak małym pomieszczeniu na razie subwoofer nie będzie mi potrzebny (chociaż nie wykluczam, że się to zmieni). Póki co mam tylko jedną zagwozdkę konfiguracyjną związaną z ARC. Podłączony przez ten port HDMI mam TV (oczywiście też do portu ARC) i niestety nie mam pojęcia jak sprawić, żeby dźwięk z youtube był wysyłany do amplitunera. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 26 czerwca 2019 Napisano 26 czerwca 2019 Udany zestaw. Aczkolwiek Wilsony grają lepiej z Onkyo lub Yamahą. Ale kupując z Denonem dostajesz je w lepszej cenie. Nie ma co wybrzydzać jest ok. 17 godzin temu, Stolarz napisał: Póki co mam tylko jedną zagwozdkę konfiguracyjną związaną z ARC. Podłączony przez ten port HDMI mam TV (oczywiście też do portu ARC) i niestety nie mam pojęcia jak sprawić, żeby dźwięk z youtube był wysyłany do amplitunera. Musisz to włączyć w opcjach. Jednego i drugiego urządzenia. Odpisz, cytując
Recommended Posts