Mar Ka Napisano 27 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2019 Witam Niby chodzi o kable,ale zacząłbym od testu innej nakładki zamiast digi+pro.,lub przynajmniej od zasilania liniowego maliny i nakładki osobno. Proponuję przetestować digione signature z zasilaniem liniowym.Żadne kable Ci tego nie dadzą 😉Miałem hifiberry,allo boss,digione.Finalnie jest digione sig zasilane studer900 , osobno malina i signature. Jest prawdziwa scena oraz oderwanie dźwięku od kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2019 Zewnętrznego zasilania do maliny jeszcze nie testowałem. Ale mam to w planach już od ...... Roku 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 28 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2019 Nie wiem jak z innymi nakładkami,ale przy signature,która z zasilaniem impulsowym gra bardzo dobrze.Po zmianie na liniowe jest jeszcze lepiej. Kupiłem gotową płytkę studer900+toroid 2x9V.Całość wyszła ~200pln. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 1 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 lipca 2019 Dnia 28.06.2019 o 11:55, Mar Ka napisał: Nie wiem jak z innymi nakładkami,ale przy signature,która z zasilaniem impulsowym gra bardzo dobrze.Po zmianie na liniowe jest jeszcze lepiej. Kupiłem gotową płytkę studer900+toroid 2x9V.Całość wyszła ~200pln. A jak ta nakładka gra na standardowym zasilaniu porównując do hifiberry digi+pro? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 1 lipca 2019 Udostępnij Napisano 1 lipca 2019 (edytowany) O porównanie ciężko mi teraz,ale u mnie hifiberry nie przypadło mi do gustu,chociaż podchodziłem do niej 2x,tzn dwa razy kupiłem i oddałem.Za pierwszym razem,nie spodobało mi się brzmienie, które faktycznie może być czasem za ostre.Pomyślałem,że malina to jednak zła droga. Nie umiem dobrze opisać po audiofilsku😉 Z perspektywy testu tych nakładek napisałbym jednak: 1.Hifiberry digi+pro,ostro gòrą,dolne pasmo bez kontroli.Wypadła u mnie najgorzej,dwa podejścia zakończone niechęcią. 2.Allo Boss,przyjemne granie, dociążony dòł,ale zaczęły mi uwierać "gasnące" szczegóły dalszych planów.Brak smaczkòw muzycznych,słuchanie dla słuchania bez delektowania się głęboką zawartością 3.Allo digione,tu już było to czego brakowało w Boss ale w zamian zabrakło dociążenia dołu.Natomiast świetna scena,separacja instrumentów.Karta zatrzymała się u mnie na miesiąc.Wiedziałem już, że następnie będzie signature,a jak nie wniesie zmian to wracam do digione. No i tu już było to, kolumny naprawdę znikają przy niej, nawet na zasilaniu impulsowym(nie musi być głośno,a kolumny mam zdecydowanie za duże do pomieszczenia).Bardzo dobre dociążenie dołem w przeciwieństwie do digione. Zasilanie liniowe wniosło ciekawszy i różny bas oraz ogólne wygładzenie brzmienia.Poprawiła się i tak bardzo dobra scena oraz prezentacja dźwięku, który naprawdę może się podobać. Nie twierdzę, że u Ciebie signature będzie naj rozwiązaniem, jednak uważam że warto posłuchać,cena jest adekwatna do poziomu prezentowanego dźwięku i jeżeli dużo wymagasz,to może to być właśnie to😉 Pozdrawiam P.S.Dodam jeszcze,że nie posiadam coaxiala z prawdziwego zdarzenia,tylko słucham na jakimś tanim kabelku AV.Przymierzam się właśnie do zakupu czegoś w sensownej kwocie. Edytowano 1 lipca 2019 przez Mar Ka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 2 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 lipca 2019 No to widzę że mam podobne wrażenia, testowałem digione ale mialem wrazenie braku tego dociążenia dołu właśnie i dlatego wrociłem do digi+pro wszystko na standardowym zasilaniu. Jeśli signature gra tak jak piszesz to może to być to. A powiedz mi jeszcze czy signature musi być oddzielnie zasilana, czy jeden zasilacz uciągnie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 2 lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 lipca 2019 (edytowany) Musi być oddzielnie zasilana,są dwa gniazda usb-c.Z tym zasilaniem,to początkowo miałem dwie standardowe ładowarki impulsowe 5v (1,5-2A czy jakoś tak). Zasilaniem nie przejmował bym się za bardzo na początku.W późniejszym etapie jednak warto pomyśleć o zasilaniu liniowym, chociaż dla czystej strony,czyli signature.Brudna strona (malina) może być zasilana impulsowym. Edytowano 2 lipca 2019 przez Mar Ka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 2 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 lipca 2019 1 godzinę temu, Mar Ka napisał: Musi być oddzielnie zasilana,są dwa gniazda usb-c.Z tym zasilaniem,to początkowo miałem dwie standardowe ładowarki impulsowe 5v (1,5-2A czy jakoś tak). Zasilaniem nie przejmował bym się za bardzo na początku.W późniejszym etapie jednak warto pomyśleć o zasilaniu liniowym, chociaż dla czystej strony,czyli signature.Brudna strona (malina) może być zasilana impulsowym. Ok ale na zdjeciach tej nakładki widać dwa gniazda do zasilania rpi power i clean power to oba zasilacze podłączyć do nakładki czy jeden do rpi3 a drugi do clean power. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 2 lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 lipca 2019 Obydwa do nakładki Malina bierze zasilanie z nakładki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 2 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 lipca 2019 Aha, ok, dzięki za wyjaśnienie. Muszę to przemyśleć, trochę mnie przeraża ilość kabli i zasilaczy, trzeba coś wykminić aby to jakoś zakamuflować a może jeden zasilacz na dwa kable? Chyba kiepski pomysł bo chodzi o to żeby rozdzielić pewnie zasilanie czystej i brudnej strony, dobrze myślę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 2 lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 lipca 2019 (edytowany) Właśnie mam ten sam dylemat,tzn zaadaptowałem "opakowanie" na transformator toroidalny,nie mam pomysłu jeszcze jak zabudować resztę w jednej lub w dwóch obudowach.Teraz nie wygląda to pięknie,ale jest w trakcie budowy 😂 Będę miał chwilę, wrzucę fotki.Sig z maliną w akrylu,wygląda jak wygląda.Kwestia gustu,mi się podoba. Prawdopodobnie zostawię osobno zasilanie gdzieś schowane z wyłącznikiem do okazjonalnego wyłączania. W opakowaniu z recyklingu mam toroid, zasilacz niestety luzem tymczasowo.Najchętniej jednak chciałbym opakować całość właśnie w transparentnym akrylu,nie znalazłem jeszcze niestety odpowiedniej obudowy. Zapewniam,że gra lepiej niż wygląda 😂 Edytowano 2 lipca 2019 przez Mar Ka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 2 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 lipca 2019 Dla chcącego nic trudnego, jak się pokombinuje to coś się zrobi ale najważniejsze, to sprawdzić czy jest sens, kupić, posłuchać i zostawić lub oddać. Na szczęście botland nie robi problemów ze zwrotem bo szkoda wydawać kafla i nic nie zyskać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 2 lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 lipca 2019 Dokładnie tak,z tego co czytałem też potrzebuje czasu na wygrzanie.Chyba około 80-100h. Trzeba się osłuchać.Myślę,że jak posłuchasz to zrozumiesz za co płacisz tego "kafla". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 Tylko czekać jak zamkną malinkę do obudowy dużej aluminiowej z dobrym zasilaniem j podpiszą logiem jakiegoś znanego producenta audio zobaczycie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 Już dawno jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 Tak mi się też wydawało że coś mi gdzieś mignelo. Kto korzysta z tych płytek w swoich sprzętach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 Teraz nie pamietam już ale ma chyba autorskie oprogramowanie + zarąbisty DAC oparty na sabre (chyba po 4 na kanł...) i tylko wyjścia XLR Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 3 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 Na audiostereo coś mi mignęło że ktoś się kiedyś doktoryzował nad jakimś streamerem zagląda do środka a tam co? malina. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 W ktorym miejscu? 18 minut temu, Nowy123 napisał: Na audiostereo coś mi mignęło że ktoś się kiedyś doktoryzował nad jakimś streamerem zagląda do środka a tam co? malina. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 3 lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 39 minut temu, Nowy123 napisał: Na audiostereo coś mi mignęło że ktoś się kiedyś doktoryzował nad jakimś streamerem zagląda do środka a tam co? malina. Jeżeli mówicz o streamerze Pro Ject Stream Box S2 Ultra to producet tego nawet nie ukrywał że powstał na bazie maliny, tylko całkiem mocno jeszcze obudowanej różnymi układami, które robią różnicę. jest całkiem fajny tylko zdecydowanie za drogi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 3 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 1 godzinę temu, audiowit napisał: W ktorym miejscu? To bardzo długi wątek, trzeba z tydzień żeby to przeczytać ale jak konfigurowalem swoją malinkę to przez niego przebrnąłem, w tej chwili to nie pamiętam w którym miejscu czy na której stronie to było. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba8911 Napisano 3 lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 Panowie, aby nie zakładać nowego wątku, co sądzicie o tym kablu? https://centrumelektroniki.pl/Kabel_glosnikowy_profesjonalny_OFC_KrugerampMatz_2_x_25mm_ekran_foliowy,p65635.html?utm_source=google&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=Kabel_glosnikowy_profesjonalny_OFC_KrugerampMatz_2_x_25mm_ekran_foliowy&gclid=EAIaIQobChMI75uA_YCZ4wIVB-J3Ch3b4gYHEAQYAyABEgLn0_D_BwE Czy są jakieś straty na kablu o długości około 6 metrów i lepiej dać krótszy, tj. 2,5 M? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 3 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 Kruger&Matz to raczej chyba nic dobrego nie wróży Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 3 lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 4 godziny temu, kuba8911 napisał: Panowie, aby nie zakładać nowego wątku, co sądzicie o tym kablu? https://centrumelektroniki.pl/Kabel_glosnikowy_profesjonalny_OFC_KrugerampMatz_2_x_25mm_ekran_foliowy,p65635.html?utm_source=google&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=Kabel_glosnikowy_profesjonalny_OFC_KrugerampMatz_2_x_25mm_ekran_foliowy&gclid=EAIaIQobChMI75uA_YCZ4wIVB-J3Ch3b4gYHEAQYAyABEgLn0_D_BwE Czy są jakieś straty na kablu o długości około 6 metrów i lepiej dać krótszy, tj. 2,5 M? Przy cenie 7pln/mb chyba nie ma co specjalnie wymagać jak i rozkminiać opłacalność.Wizualnie wygląda lepiej od niejednego kabelka w markecie o podobnej cenie zakupu.Przy twoim systemie będzie doskonały 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kukocz Napisano 4 lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 lipca 2019 22 godziny temu, slaw0001 napisał: Jeżeli mówicz o streamerze Pro Ject Stream Box S2 Ultra to producet tego nawet nie ukrywał że powstał na bazie maliny, tylko całkiem mocno jeszcze obudowanej różnymi układami, które robią różnicę. jest całkiem fajny tylko zdecydowanie za drogi Z tego co pamiętam to wykorzystują w nim Raspberry Compute Module, więc całą resztę musieli zaprojektować. Mało tego, oprogramowanie to dedykowana wersja Volumio Jak komuś szkoda wydawać 10zł na apkę do Volumio to wystarczy ściągnąć darmową do stram-boxa i też będzie działać... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts