Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Bo blisko rocznej historii z NAD C356bee stwierdzam jednak, że checę więcej i dziś zainaugurowałem poszukiwanie jego następcy. Dokładnie poszukuję coś co "w pełni wypłeni" moje kolumny System Audio Saxo 40 i pozwoli mi uznać, że lepiej z nimi juz nie będzie. Na pierwszy ogien poszedł Creek A50. Co prawda miałem go tylko przez 2 godziny, ale jako taki obraz już posiadam. Dobrze kontrolowany bas, ale raczej w szczupłej ilości, albo może inaczej: tam gdzie go było mało jest jeszcze mniej a tam gdzie było za dużo lub ok jest generalnie lepiej. Dobrze wypełniona, rodzielcza średnica, bez przejaskrawień i "jazgotliwych" dźwięków. Świetnie oddane brzmienie fortepianu (Pawlik Grand Piano). Jednak momentami zmatowione i wycofane wokal. Generalnie zuważyłem większe róźnicowanie utworów/płyt ze względu na ich realizację. Góra bardzo fajna, rodzielcza, ale nie agresywna. Generalnie świetny w jazzie, trochę gorzej klasyka a do rocka to raczej trzeba szukać gdzie indziej. To tyle przy szybkim słuchaniu. Wydaje mi się, że przy dłuższym odsłuchu może tylko zyskać i generalnie mi sie spodobał. :D

Nastepny w planach Arcam S20. A WY co i dlaczego byście polecili? Słucham/starm się słuchać generalnie dobrej muzyki. Budżet jeszcze mi nie znany i peferuję raczej zakup tego co będę mógł wczesniej odłuchac w domu.  

Jednoczesnie apeluje o pomoc w tworzeniu recenzji po przez zadawanie pytań. Ja widać powyżej ich opisami na chleb raczej bym nie zarobił :22_stuck_out_tongue_winking_eye:    

• Odpowiedzi 158
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

To nie są łatwe kolumny. I tak musi się skończyć na testach domowych. 

Moim zdaniem trzeba tu wydajnych wzmacniaczy o rezerwie prądowej. Produkty haiku audio, baltlab, xindak, unison czy może używany nad 375. To inne granie niż twój 356. 

Napisano
32 minuty temu, S4Home napisał:

To nie są łatwe kolumny.

To mogło zabrzmieć pejoratywnie. :10_wink: To był absolutnie świadomy wybór. Mało jest małych, ale dobrych kolumn podłogowych mogących swobodnie wpisać się w niewielkie (18m2) pomieszczenie. Sę praktycznie niewrażliwe na odległośc od ściany i wbrew pozorom bardzo dynamiczne i detaliczne. Czy wymagają rezerwy prądowej? Hmm, obecnie na C356bee maksymalnie słucham na godz. 10, przy teoretycznie słabym creek-u to było maksymalnie 50-60%, ale oczywiście przyjmuje sugestie i zainteresuję sie ww. produktami 

Napisano

Witaj,

Przyłączam się do opinii, że te kolumny aby zagrały na miarę swoich możliwości wymagają silnego wzmacniacza. NAd C356 to w swoim przedziale cenowym jeden z silniejszych wzmacniaczy więc poprzeczka nie jest ustawiona wcale tak nisko. Myślę, że z Creekiem mogło to zagrać trochę zbyt sucho, zbyt szczupło, tym bardziej będzie taki efekt w połączeniu z Arcamem. To jednak w dużej mierze kwestia gustu i odsłuch zawsze warto przeprowadzić. Ja bym zaproponował od siebie jeszcze Vincent SV-500 lub jeszcze lepiej silniejszy SV-227MK. Na pewno warto rzucić uchem na ofertę firmy Atoll i np. model IN80 lub IN100. Powinni zagrać jeszcze lepiej niż Creek. Testowaliśmy również te kolumny ze stosunkowo niedrogim a bardzo udanym Audiolabem 6000A. Niby na papierze nie posiada porażającej mocy ale radzi sobie dobrze nawet z "trudnymi" kolumnami a do tego ma wyjątkowo neutralny i równy charakter brzmienia.  Vincent z kolei zaoferuje soczyste, nasycone i pełne brzmienie. Atoll dołoży znakomitą dynamikę i emocje w muzyce, nie tracąc muzykalności.  Zachęcam do odsłuchów czy wypożyczenia sprzętu do domu.

Pozdrawiam,

Michał.

Napisano

przede wszystkim Nad C356 to bardzo udany wzmacniacz jak za te pieniądze. Po drugie jeśli chcesz w znaczący sposób poprawić coś w systemie, to inwestycja w coś za "czwórkę" nic nie wniesie. Sądzę, że powinieneś rozpocząć od co najmniej 6-7 tysięcy aby poczuć coś więcej.

Napisano
9 godzin temu, Miras23 napisał:

przede wszystkim Nad C356 to bardzo udany wzmacniacz jak za te pieniądze. Po drugie jeśli chcesz w znaczący sposób poprawić coś w systemie, to inwestycja w coś za "czwórkę" nic nie wniesie. Sądzę, że powinieneś rozpocząć od co najmniej 6-7 tysięcy aby poczuć coś więcej.

Absolutnie się z Tobą zgadzam, dlatego nie określiłem budżetu. Szukam idąc od dołu, przy okazji poznaję różne brzmienia. Tak mnie właśnie naszła refleksja co by też nad źródłem sie zastanowić. Słucham z Pioneera N-50AE (Tidal, pliki z HDD) oraz płyt CD przez DVD Panasonica S-100 i oba jeszcze puszczone przez DACa Pro Ject Pre Box S2 digital. Zarówno w Pre jak i w Pionku DAC-i są na układach ESS, czyli raczej jeden charakter... i ciekwai mnie jak moga zagrac klocki na innych układach.

Czy ktoś może cos powiedzieć o CD Denon-a DCD-800NE? Albo jakaś propozycja źródła dobrze zgrywajacego się z NAD 356? 

Napisano
17 godzin temu, Miras23 napisał:

Hegel H90, Primare I15, Cyrus 8 2, Yamaha As1100. Jak już to przesłuchasz, to chyba będziesz dużo wiedział. Najlepiej spakuj to w teczkę i jedź z tym do domu :)

Wszystkie chłodno grające ze skromnym basem. NIe bardzo jest to szkoła grania NADa. 

Napisano (edytowany)
20 minut temu, rms.pl napisał:

Wszystkie chłodno grające ze skromnym basem. NIe bardzo jest to szkoła grania NADa. 

😅😅😅😅😅😅😅 Panowie, prosze was, nie piszcie takich rzeczy. Sluchalem, kazdego z nich i mam zupelnie inne odczucia. Po za tym, jesli zmieniac na wyzej, to czy jest to konieczne aby byla to, szkola Nada?

2 godziny temu, S4Home napisał:

Te 4 czy jeszcze więcej wzmaków ?:D To chyba w dostawczaka :D

Ale popieram jak najbardziej :)

Zdecydowanie to najlepsza opcja. Szczególnie jak chce gość wydać więcej kapusty. No, chyba że lubi brać w ciemno, to już nie moja sprawa :D

Edytowano przez Miras23
Napisano
28 minut temu, Miras23 napisał:

Zdecydowanie to najlepsza opcja. Szczególnie jak chce gość wydać więcej kapusty. No, chyba że lubi brać w ciemno, to już nie moja sprawa

"Gościowi" póki co zabrakło tuszu w drukarce i nie ma na czym tej kapusty wydrukować, czyli dostawczak na razie niepotrzebny:6_smile:. Na weekend chyba będę miał Cyrus One HD. Nigdzie nie znalazłem (a może słabo szukałem) jaki tam jest DAC chip w środku? "Ktoś coś widział, ktos coś wie"?  

Napisano

Może najpierw wypożycz jakiś dobry DAC w budżecie 2-3tysi i sprawdź czy "nagle" system nie ożyje ;)  jeśli nie , to trzeba kombinować , polecam przetestować jakiś wzmacniacz hybrydowy , lampy nie polecam bo Ci się spodoba :P 

Napisano
32 minuty temu, Kubakk napisał:

Może najpierw wypożycz jakiś dobry DAC w budżecie 2-3tysi i sprawdź czy

Też o tym myślę. Co byś polecił, ale najlepiej ze regulowanym wyjściem i nie na chipach ESS?

Napisano
58 minut temu, slaw0001 napisał:

"Gościowi" póki co zabrakło tuszu w drukarce i nie ma na czym tej kapusty wydrukować, czyli dostawczak na razie niepotrzebny:6_smile:. Na weekend chyba będę miał Cyrus One HD. Nigdzie nie znalazłem (a może słabo szukałem) jaki tam jest DAC chip w środku? "Ktoś coś widział, ktos coś wie"?  

Bierz jakiegoś Autosana. Tam to wliźie dużo :)

Cyrus One HD, to niestety...(wg mnie) tulipan ale innego koloru.  Widzę, że ciężko Ci jest porwać się wyżej...:)

Napisano
4 godziny temu, Kubakk napisał:

ttp://www.4hifi.pl/audio-gd-r2r-2_6759.html

Tak, jest ciekawy, Szkoda, że nie ma regulowanego wyjścia.

4 godziny temu, Kubakk napisał:

PS: czemu ess sabre nie pasuje ?

Sama idea zmian w sprzęcie wynika z tego, że zdarzaja się momenty gdy odbieram muzykę jako trochę męczącą w zakresie średnich i na przełomie średnie/wysokie. Nie jest to może kamień w bucie a raczej trochę piasku, ale jednak. W związku z tym, że oba komponenty w źródle są na chipach Sabre chce zobaczyc jak to może brzmieć na innych chipsetach.

4 godziny temu, Miras23 napisał:

Cyrus One HD, to niestety...(wg mnie) tulipan ale innego koloru.  Widzę, że ciężko Ci jest porwać się wyżej...:)

To nie w tym rzecz. Horyzont jest szerszy  i dalszy niż Cyrus, ale jest okazja to warto zobaczyc jak to gra. 

Napisano
5 minut temu, finchers napisał:

Ten wzmak nie ma startu do modyfikowanego NAD-a nie wiem czy ty masz po przeróbkach ?

Nie, cały czas biję się z myślami czy warto. Rozumiem, że Ty masz takowy? Jeżeli tak to do jakiego wzmaka byś go obecnie przyrównał?

Napisano
17 minut temu, finchers napisał:

Ten wzmak nie ma startu do modyfikowanego NAD-a nie wiem czy ty masz po przeróbkach ?

Jak się mają zmiany dźwięku po przeróbkach w stosunku do wykorzystania NADa tylko jako końcówki mocy? W wielu miejscach można  przeczytac, że C356 ma słabe pre, ale nigdzie nie znalazłem konkretów. 
Z tego co pamiętam, przeróbka kastruje tego NADa z możliwości wykorzystania go jako końcówki, więc może warto spróbować za tą kasę (cena przeróbki) poszukać jakiegoś innego pre albo podłączyć DACa z regulacją wyjścia bezpośrednio na końcówkę mocy i przetestować.