tomek72 Napisano 2 września 2022 Udostępnij Napisano 2 września 2022 (edytowany) 58 minut temu, Tenfilip napisał: Nawet backup ustawien w Denonie jest mozliwy tylko jako 1 set na 1 pendrive, to tez traci dziadostwem. można utworzyć katalogi i każdy setup można zapisywać w innym katalogu na jednym nośniku - niestety za każdym razem trzeba przełożyć pendrive do komputera i przenieść plik config.avr z katalogu głównego do podkatalogów No trochę to droga zabawka ten MultEQ-X, gdyby był w tej cenie co apka na smartfony to bym się chyba zdecydował, no jeszcze nie wiem czy da się mu wrzucić własny mikrofon czy trzeba dokupić to co tam proponują. Albo mogli zrobić wersję dla użytkowników indywidualnych gdzie np. jak apka na telefony za ~20$ rejestrujesz jeden ampli, a jak chcesz się bawić "PRO" to płacisz droższą licencję i rejestrujesz więcej. Wracając do oprogramowania darmowego, ktoś ostatnio próbował coś z Ratbuddyssey (opensource) bo chyba się za to zabiorę (ale nie ma zbyt wiele materiałów w polskim języku, a niestety "englisz" u mnie słabiutki i to mnie trochę hamuje "coby co nie namieszać 😉"), tylko nie wiem czy można konfigurację już "pociągnąć" bezpośrednio z amplitunera czy nadal trzeba korzystać z aplikacji na smartfon/tablet i przesyłać pliki *.ady? A propos wracając do tematu Audyssey - ktoś coś w tej kwestii sprzed dwóch dni? Edytowano 2 września 2022 przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 2 września 2022 Udostępnij Napisano 2 września 2022 Dobry patent z katalogami. Do Ratcostam musisz miec apke, tego co pamietam. Moim skormnym zdaniem, ta apka jest cos tam warta, moze bardziej 5 czy 10 usd, ale te 20 juz moz a przebolec. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 września 2022 Udostępnij Napisano 5 września 2022 Dnia 2.09.2022 o 13:57, przemeklbn napisał: Ja nie mam problemu z tą ceną. Jest dostępna aplikacja Audyssey MultEQ Editor na telefony za $19,99 i jest wystarczająca dla zdecydowanej większości. No 20 a 200 to jest różnica Ale prawdą jest to że to nadal apka na telefon. W dobie gdzie większość fajnych apek jest darmowa, w audio znowu trzeba za nią płacić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 5 września 2022 Udostępnij Napisano 5 września 2022 Z drugiej strony, ich darmowe apki sa mocno takie sobie. Moze im sie jakos budzet na aplikacje nie domyka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 września 2022 Udostępnij Napisano 6 września 2022 Ich czyli czyje? mówisz o Audyssey czy D&M? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 8 września 2022 Udostępnij Napisano 8 września 2022 (edytowany) Dnia 6.09.2022 o 08:10, Piotr Sonido napisał: Ich czyli czyje? mówisz o Audyssey czy D&M? Piotr MultiEQ Editor App zostal wydany przez D&M. Ja mowie o darmowych apkach tej firmy. BTW w sekcji Help w aplikacji MultiEQ Editor App w podskecji Editing Your Room jest bardzo dokladne wytlumaczenie co czym sie je, czemu jest kompensacja midrange etc. Nie zauwazylem tego wczesniej. Edytowano 8 września 2022 przez Tenfilip 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 września 2022 Udostępnij Napisano 8 września 2022 Na kanale YT trzy ciekawe tutoriale jak usprawnić Audyssey. Kalibracja mikrofonu Audyssey z wykorzystaniem Umika i REW. Coś na temat odpowiedzi częstotliwościowej Triki na temat dolby atmosa w Audyssey Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 9 września 2022 Udostępnij Napisano 9 września 2022 18 godzin temu, Tenfilip napisał: MultiEQ Editor App zostal wydany przez D&M. Ja mowie o darmowych apkach tej firmy. BTW w sekcji Help w aplikacji MultiEQ Editor App w podskecji Editing Your Room jest bardzo dokladne wytlumaczenie co czym sie je, czemu jest kompensacja midrange etc. Nie zauwazylem tego wczesniej. To jest dziwne że ta apka jest wydana przez nich a chodzi do obsługi Auddyseya. I jeszcze o tego jest płatna Mniemam że ta funkcjonalność mogła by być udostępniona na wyświetlaczu amplitunera (OSD) gdyby był nieco bardziej przyjazny. Bo funkcjonalność jest zaimplementowana. Tak czy siak to powinno być darmowe. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 9 września 2022 Udostępnij Napisano 9 września 2022 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: To jest dziwne że ta apka jest wydana przez nich a chodzi do obsługi Auddyseya. I jeszcze o tego jest płatna Mniemam że ta funkcjonalność mogła by być udostępniona na wyświetlaczu amplitunera (OSD) gdyby był nieco bardziej przyjazny. Bo funkcjonalność jest zaimplementowana. Tak czy siak to powinno być darmowe. Piotr To jest do obslugi Auddysey w D&M, wylacznie. Rozumiem, ze chcieli ograniczyc zlozonosc glownego produktu i to jest dla mnie ok. Mozliwe, ze Auddysey ma taki model licencyjny, ze musialo to tyle kosztowac. W kazdym badz razie, jest to faktycznie slabe jak na standarty rynkowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 9 września 2022 Udostępnij Napisano 9 września 2022 Ta nowa aplikacja Audyssey wygląda jak skrzyżowanie Audyssey MultEQ i Ratbuddysey. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 9 września 2022 Udostępnij Napisano 9 września 2022 4 godziny temu, eMBe napisał: Ta nowa aplikacja Audyssey wygląda jak skrzyżowanie Audyssey MultEQ i Ratbuddysey. Doszli do wniosku, ze skoro komus chce sie zrobic darmowy software, to jest na to zapotrzebowanie ktore mozna zmonetyzowac. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 Dnia 9.09.2022 o 08:44, Tenfilip napisał: To jest do obslugi Auddysey w D&M, wylacznie. Rozumiem, ze chcieli ograniczyc zlozonosc glownego produktu i to jest dla mnie ok. Mozliwe, ze Auddysey ma taki model licencyjny, ze musialo to tyle kosztowac. W kazdym badz razie, jest to faktycznie slabe jak na standarty rynkowe. A kto korzysta jeszcze z auddyssey w amplitunerach oprócz D&M? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 Nie jestem pewien, mozliwe ze tez jakies procesory dzwieku domowego albo kolumny iloud. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 13 września 2022 Udostępnij Napisano 13 września 2022 Onkyo korzystało ale to bylo wiele lat temu. https://www.audyssey.com/about/ Z linku wynika mocno niekatulane. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 13 września 2022 Udostępnij Napisano 13 września 2022 Tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 14 września 2022 Udostępnij Napisano 14 września 2022 A teraz okazuje się że D&M będzie chyba pomału odchodziło od audysseya. W nowych modelach, co prawda na razie wyższych zapowiedziano już Dirac. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 14 września 2022 Udostępnij Napisano 14 września 2022 Pewnie z braku pomyslow co by tu nowego wcisnac. Mogliby poprawic wlasnie software. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 14 września 2022 Udostępnij Napisano 14 września 2022 (edytowany) Niech zintegrują w końcu odtwarzacz multimedialny plików video. To dopiero byłby dopiero progres. Muzykę z fizycznych czy sieciowych nośników jakoś można odtworzyć. A tak człowiek musi szukać Shielda, Zidoo, Dune itd, wynalazki które moim zdaniem powinny być zbędne przy AVR. Edytowano 14 września 2022 przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 14 września 2022 Udostępnij Napisano 14 września 2022 2 godziny temu, Butler napisał: Niech zintegrują w końcu odtwarzacz multimedialny plików video. To dopiero byłby dopiero progres. Muzykę z fizycznych czy sieciowych nośników jakoś można odtworzyć. A tak człowiek musi szukać Shielda, Zidoo, Dune itd, wynalazki które moim zdaniem powinny być zbędne przy AVR. Nie sadze, zeby zwiekszanie zlozonosci dobrze zrobilo AVC/AVR. Troche za duzo sie dzieje w tej dziedzinie. Ja bym chcial odtwarzania plikow muzycznych z wieksza iloscia kanalow niz stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 14 września 2022 Udostępnij Napisano 14 września 2022 No właśnie od kilku lat nic się nie dzieje. Ostatnie trzy lata? HDMI2.1 z większą przepustowością oraz pierdoły z tym związane głównie skierowane dla graczy, obsługa 8K60Hz / 4K120Hz. Żadnych nowych formatów kompresji, wszystko po staremu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 14 września 2022 Udostępnij Napisano 14 września 2022 9 minut temu, Butler napisał: Żadnych nowych formatów kompresji, wszystko po staremu. A są potrzebne nowe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 14 września 2022 Udostępnij Napisano 14 września 2022 Odniosłem się do wpisu @Tenfilip o rzekomych wielu zmianach w dziedzinie. Na horyzoncie nowe amplitunery, a w nich więcej gniazd HDMI kompatybilnych z 8K oraz bardziej zawansowane systemy korekcji bo coraz śmielej wkracza w średnią półkę Dirac. I to z grubsza wszystko po kolejnych trzech latach rozwoju AVR/AVC. Wydaje mi się że Atmos i DTS-X zostanie trochę z nami dłużej zanim coś nowego wprowadzą, ale kto wie... Wyskoczą z czymś "przełomowym" i nie ma zmiłuj, trzeba będzie znowu do kieszeni sięgnąć by być na bieżąco. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 14 września 2022 Udostępnij Napisano 14 września 2022 33 minuty temu, Tenfilip napisał: Ja bym chcial odtwarzania plikow muzycznych z wieksza iloscia kanalow niz stereo. raczkuje i to strasznie, brak dogadania się między potentatami, np. taki Apple Music Spatial - co z tego że aplikacja dostępna na TV, android-a, jak Dolby dostępne tylko dla produktów Apple (no może kilka rodzynków się znajdzie). Sztuczne hamowanie i nakręcanie sprzedaży tylko swoich słusznych produktów. Chyba Tidal też coś tam ma w wielokanałowym. Ale ogólnie lipa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 14 września 2022 Udostępnij Napisano 14 września 2022 18 minut temu, tomek72 napisał: raczkuje i to strasznie, brak dogadania się między potentatami, np. taki Apple Music Spatial - co z tego że aplikacja dostępna na TV, android-a, jak Dolby dostępne tylko dla produktów Apple (no może kilka rodzynków się znajdzie). Sztuczne hamowanie i nakręcanie sprzedaży tylko swoich słusznych produktów. Chyba Tidal też coś tam ma w wielokanałowym. Ale ogólnie lipa. Z tego co kojarze, Denon nawet PCM (w wave) nie jest w stanie odtworzyc 5.1. 33 minuty temu, Butler napisał: Odniosłem się do wpisu @Tenfilip o rzekomych wielu zmianach w dziedzinie. Mialem na mysli kodowanie plikow video. Troszke wiecej sie dzieje, niz w kodowaniu plikow audio. Jak juz dziala jakis bts z bluray, to sie okazuje, ze a to dolby vision, a to hdr+ ma jeszcze to i tamto etc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 14 września 2022 Udostępnij Napisano 14 września 2022 1 godzinę temu, tomek72 napisał: raczkuje i to strasznie, brak dogadania się między potentatami, np. taki Apple Music Spatial - co z tego że aplikacja dostępna na TV, android-a, jak Dolby dostępne tylko dla produktów Apple (no może kilka rodzynków się znajdzie). Z ciekawości wszedłem na stronę Apple Music i tam jest informacja, że ich aplikacja na Androida odtwarza w Atmos (na urządzeniach mających Atmosa). To by znaczyło, że uruchamiając Apple Music na telewizorze z androidem podłączonym do amplitunera z atmosem, można odtwarzać utwory wielokanałowe z ich zbiorów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts