remiol Napisano 12 lipca 2019 Udostępnij Napisano 12 lipca 2019 Witam, Jestem na etapie wykańczania mieszkania i zastanawiam się nad dołożeniem głośników pod Dolby Atmos. do aktualnego kina domowego. Aktualny zestaw: Onkyo rz810, Elac sub 2070, HECO aurora 1000, 300, Center. Metraż pomieszczenia: 21m2. Myślałem kupić głośniki z zestawu Heco atmos am 200, ale dać je na ścianę tuż pod sufitem na wysokości 2,6m nad telewizorem. Czy takie rozwiązanie jest OK i lepsze od stawiania ich na kolumny? Nie wiem czy jest sens wiercić otwory w sufitach i montować coś innego nad kanapą (nie jestem przekonany czy usłyszę różnicę), chyba, że tak jest dużo taniej i lepiej. Co sądzicie? Pozdro i z góry dzięki za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoo111 Napisano 12 lipca 2019 Udostępnij Napisano 12 lipca 2019 Ile jest od kanapy do ściany, na której chcesz powiesić głośniki? Chodzi o to, żeby dźwięk się nie zlał z frontami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remiol Napisano 13 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 lipca 2019 od głowy do linii frontów 2,5-2.8m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoo111 Napisano 13 lipca 2019 Udostępnij Napisano 13 lipca 2019 A przymocowanie głośników do sufitu nie wchodzi w grę? Po bokach miejsca odsłuchowego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remiol Napisano 14 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 lipca 2019 Generalnie wchodzi, ale nie wiemy jeszcze jaką sofę kupimy i w którym miejscu ją postawimy, więc to jest ryzykowne, jak się okaże, że potem głośniki będą w złym miejscu +-1m i nic już wtedy się nie zrobi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remiol Napisano 15 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 lipca 2019 Ktoś poleci jakieś dobre głośniczki do Atmos? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 15 lipca 2019 Udostępnij Napisano 15 lipca 2019 Spójrz na Magnat ic82, 62,Melodika bli6, 8. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remiol Napisano 15 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 lipca 2019 A d o tego zestawu będą dobrze grały? bo widzę, że nie ma żadnych z heco z tej linii do sufitu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 lipca 2019 Udostępnij Napisano 16 lipca 2019 Ale to mówimy o głośnikach do montażu w suficie? To tak w takie głośniki warto inwestować i tu możesz śmiało iść w modele instalacyjne heco. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 16 lipca 2019 Udostępnij Napisano 16 lipca 2019 18 godzin temu, remiol napisał: A d o tego zestawu będą dobrze grały? bo widzę, że nie ma żadnych z heco z tej linii do sufitu do Heco możesz dorzucić te i będziesz zadowolony https://sklep.rms.pl/melodika-bli6-bli-6-glosniki-instalacyjne-scienne-sufitowe-okragle-do-zabudowy-2-szt https://sklep.rms.pl/melodika-bli8-bli-8-glosniki-instalacyjne-scienne-sufitowe-okragle-do-zabudowy-2-szt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*SAURON* Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 Witam,odświeżę trochę temat,czy polecane powyżej głośniki w zestawie z heco będzie można ustawić na 6ohm min czy trzeba będzie cały zestaw dostosować do nich i ustawić na 8ohm?Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 Rozumiem ,że chodzi ci o amplituner? Generalnie powinno się ustawić do kolumn o najniższej impedancji ( w ramach tego na co pozwala producent danego sprzętu) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*SAURON* Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 Czyli dokładając do heco polecane melodiki ograniczamy heco,tak?Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadekk55 Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 (edytowany) Przecież nie wiesz ile te głośniki od melodika mają impedancji to że podali 8 to nic nie znaczy. Skoro masz heco to kupi Magnat Interior IC masz tego "samego" producenta i tą samą specyfikację 4 - 8 Ω Edytowano 24 stycznia 2021 przez tadekk55 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 1 godzinę temu, *SAURON* napisał: Czyli dokładając do heco polecane melodiki ograniczamy heco,tak? Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka W jaki sposób miałyby być ograniczone? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*SAURON* Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 Przecież nie wiesz ile te głośniki od melodika mają impedancji to że podali 8 to nic nie znaczy. Skoro masz heco to kupi Magnat Interior IC masz tego "samego" producenta i tą samą specyfikację 4 - 8 Ω Właśnie dla tego że nie wiem muszę założyć to co podaje producent,jeśli dysponujesz jakimiś pomiarami to bardzo chętnie poczytam [mention=10864]iron[/mention] chodzi mi o to z tym ograniczeniem że wszędzie czytałem żeby Aurory ustawić na 4ohm,wtedy grają najlepiej,w yamaszce można tylko na 6min a ampli podobno sam ustawia fronty na 4ohm.Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadekk55 Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 Nie nie dysponuję, ale poszukaj pomiarów ich kolumn to będzie można powiedzmy założyć że jest podobnie. Bo pomiarów sufitowych to na pewno nie znajdziesz od melodiki. Tylko dalej nie wiem po co brać melodikę skoro można kupić sufitowe magnata lub heco A twoje heco schodzą do 4, widziałem wiele razy testy kolumn tego producenta. https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/2781-melodika-bl-30 https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/3238-bl30-mk3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 5 minut temu, *SAURON* napisał: [mention=10864]iron[/mention] chodzi mi o to z tym ograniczeniem że wszędzie czytałem żeby Aurory ustawić na 4ohm,wtedy grają najlepiej,w yamaszce można tylko na 6min a ampli podobno sam ustawia fronty na 4ohm. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka No to ustaw amplituner na kolumny 4 ohm (jeśli to Yamaha to chyba 6 minimum) i po sprawie. Bo samych kolumn przecież nie da się ustawić. Im niższa impedancja to tym większy prąd płynie, więc tu bardziej chodzi o ochronę wzmacniacza/amplitunera Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadekk55 Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 Nic nie ustawi na 4, większość amplitunerów ma domyślnie ustawioną 6 bo to optymalny wybór, wyżej podałem pomiary kolumn melodika wniosek jest jasny najlepszy wybór dla nich to 6. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 1 minutę temu, tadekk55 napisał: Nic nie ustawi na 4 ... Nie bardzo to rozumiem? Co masz na myśli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadekk55 Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 19 minut temu, *SAURON* napisał: a ampli podobno sam ustawia fronty na 4ohm to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*SAURON* Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 Nie nie dysponuję, ale poszukaj pomiarów ich kolumn to będzie można powiedzmy założyć że jest podobnie. Bo pomiarów sufitowych to na pewno nie znajdziesz od melodiki. Tylko dalej nie wiem po co brać melodikę skoro można kupić sufitowe magnata lub heco A twoje heco schodzą do 4, widziałem wiele razy testy kolumn tego producenta.https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/2781-melodika-bl-30https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/3238-bl30-mk3 Nie chodzi o to że chcę brać melodike tylko poddać waszej weryfikacji post rms.pl który je poleca właśnie do heco. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 1 godzinę temu, tadekk55 napisał: to. ??? Jak sam ustawia? Jest to wybór trybu pracy wzmacniacza , aby uniknąć nadmiernego przepływu prądu, a co za tym idzie wzrostu temperatury. Ma to na celu ochronę sprzętu przed przeciążeniem. Przynajmniej ja to tak rozumiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadekk55 Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 Nie wiem jak to nie moje zdanie. Ochroną sprzętu to jest wyłączenie się samoistne amplitunera Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 2 minuty temu, tadekk55 napisał: Nie wiem jak to nie moje zdanie. Ochroną sprzętu to jest wyłączenie się samoistne amplitunera Które szybko nastąpi jeśli podłączysz kolumny o zbyt małej impedancji. Wg instrukcji Denona (bo akurat mam Denona), jeśli którakolwiek z kolumn na impedancję 4 to wybieramy tryb 4 ohm. Analogicznie jest z 6 i 8 ohm Zdanie , owszem, nie twoje, ale pod nim napisałeś że to miałeś na myśli. Może i są na rynku amplitunery, które automatycznie to ustawiają , ale z pewnością nie zmienia to istoty tematu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts