hellios Napisano 24 lipca 2019 Udostępnij Napisano 24 lipca 2019 Witam Chciałbym docelowo nabyć wzmacniacz do moich kolumn Dali 850 4Ohmy 100-500W. Do tej pory testowałem je na Sony TA F670ES i Poneer A400. Chciaż brzmienie średnich i wysokich podobało mi się, wydaje mi się, że w/w wzmaki nie dają sobie rady z basem. W związku z tym zacząłem porównywać kilka mocniejszych wzmacniaczy zintegrowanych. (na tym etapie nie chcę raczej pójść w PRE i końcówki) Szukam dopełnienia brzmienia DALI zależy mi na mocnym, kontrolowanym basie, muzykalności, spójności brzmienia całego pasma, i nienachalnej górze. Raczej zależy mi na lekko ocieplonym muzykalnym brzmieniu niż na rozdzielczości i sterylności. Brzmienie raczej po ciemnej stronie mocy, ale bez zamulenia Co bardzo ważne liczy się dobra dynamika. Zależy mi na dobrym drivie w muzyce rockowej. Przy spokojnym jazzie większość sprzętu sobie radzi, chciałbym żeby również ściana gitar brzmiała jak należy... Wymagania wysokie Teraz powiem co mogę dać od siebie Salon 36m2 otwarty na kuchnię i korytarz z raczej słabą akustyką, ale też bez tragedii Kolumny Dali 850 Źródło CD Pioneer PD 9700 Budżet na wzmacniacz (używany) około 2500 zł Szukam raczej solidnej dużej integry niż audiofilskiego "naleśnika" nie rozpatruję firm typu MF, NAIM, MYRYAD, CREEK, AUDIOLAB itp Moje typy: 1. NAD C372 , C375BEE 2. Yamaha AS1000 3. Denon PMA 1560, PMA2000R 4. Kenwood KA8100 5. SONY TA F870ES , 770ES 6. Luxman LV117 , LV109 Nie upieram się przy powyższych sprzętach mogą być inne propozycje. Będę wdzięczny za wszelkie informacje, które pomogą wybrać dobrą dla mnie konstrukcję. Słucham zatem jakie "za i przeciw" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 lipca 2019 Udostępnij Napisano 24 lipca 2019 (edytowany) Przy przedstawionych wymaganiach to mi się wydaje że trochę mały budżet.Ale myślę że poszedł bym w C375BEE jak byś znalazł. Edytowano 25 lipca 2019 przez Gość Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 lipca 2019 Udostępnij Napisano 24 lipca 2019 Z podanych przez Ciebie rzeczywiście najlepszą opcją będzie NAD C375. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellios Napisano 25 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2019 Ok, jakie walory NADa przedkładacie nad Denona czy Yamahę ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 25 lipca 2019 Udostępnij Napisano 25 lipca 2019 @hellios Z twojej listy to Luxman LV 117, aktualnie posiadam świetny wzmacniacz. Spróbuj też Rotela Ra 980. Luxman gra ciepło, dynamiki mu nie brakuje, duża moc przy 4 omach 250W. Jak trzeba to przywali, albo zagra z finezja. Duży plus można słuchać cicho słysząc wszystkie szczegóły. Bardzo detaliczny dźwięk, ale nie wiem czy nie będzie za ciemno. Rotela ten akurat model nie słuchałem. Ale jest polecany. Zapytaj @RoRo @audiowit lub @mordor12. Minus Luxmana, jak zamarzy Ci się gramofon to musisz dokupić pre. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 25 lipca 2019 Udostępnij Napisano 25 lipca 2019 Dnia 24.07.2019 o 12:27, hellios napisał: Budżet na wzmacniacz (używany) około 2500 zł Szukam raczej solidnej dużej integry niż audiofilskiego "naleśnika" nie rozpatruję firm typu MF, NAIM, MYRYAD, CREEK, AUDIOLAB itp Moje typy: 1. NAD C372 , C375BEE ... NAD 375BEE jest lepszą konstrukcją niż poprzednik (czyli 372) i na styk mieścisz się w budżecie. O tym że warto zastanowić się nad 375 to już pisali wcześniej Koledzy Przy brzmieniu trochę ocieplonym - popatrz jeszcze na Advance Acoustic. Masz szansę nawet na używany zestaw dzielony albo mocną integrę (w obu przypadkach nie będą to najniższe modele, ale już niezłe "średniaki". A co nie podoba Ci się w Myryadzie czy innych wymienionych firmach? Ma nie tylko "naleśniki" ale i wyższe modele 🙂 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 lipca 2019 Udostępnij Napisano 26 lipca 2019 Moim zdaniem zdecydowanie 375 Czemu? Bo ma to co szukasz. Dużą moc, potężny dźwięk a przy tym gra ciepło Słuchałem go też z mniejszymi 450tksmi i było bardzo dobrze Z basami w 850 nie będzie miał problemu. Co jest źródłem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellios Napisano 26 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2019 Sprzęty minimalistyczne (audiofilskie) moim zdaniem i na podstawie opinii niektórych użytkowników są mało uniwersalne, często grają w pewien specyficzny sposób. Z reguły powinny być sparowane z konkretnymi głośnikami, źródłami itp. Stąd też na ich temat krążą skrajne opinie (jedni kochają inni wręcz przeciwnie), jak ktoś nie trafi w swojej konfiguracji to kiepsko się tego słucha. Druga rzecz, ich budowa bywa bardzo osobliwa, kiepsko to serwisować, nierzadko niedostępne są manuale serwisowe, części zamienne itp. Trzecia sprawa to wygląd mi te płaskie klocki z jedną gałką i czterema guzikami na froncie się po prostu nie podobają. Czwarta sprawa to odsprzedaż w razie wtopy, trudniej to sprzedać niż rzetelną Yamahę, Denona czy Marantza. Piąta sprawa, biorąc pod uwagę ich wyposażenie, ilość elementów składowych oraz wartość podzespołów, są one mocno przewartościowane, gdyż są niszowe, ekskluzywne w pewnym sensie. Bierze się to z prostych praw ekonomi. Są to sprzęty składane w niewielkich firmach, mniej zautomatyzowanych bez całego tego zaplecza jakie mają lub mieli potentaci w branży, Serie również są mniejsze, co zwiększa koszty produkcji pojedynczego egzemplarza. To oczywiście moje subiektywne przemyślenia, a nie prawda objawiona, ale mi wystarcza żeby od tych sprzętów stronić Źródło to Pioneer Pd9700, mam też Sony CDP 991 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_luk1 Napisano 26 lipca 2019 Udostępnij Napisano 26 lipca 2019 Dnia 24.07.2019 o 12:27, hellios napisał: Szukam raczej solidnej dużej integry niż audiofilskiego "naleśnika" nie rozpatruję firm typu MF, NAIM, MYRYAD, CREEK, AUDIOLAB itp Też nie rozpatrywałem tego typu wzmacniaczy, a wylądował u mnie Arcam A29. I można używany kupić w Twoim założonym budżecie. Dnia 24.07.2019 o 12:27, hellios napisał: zależy mi na mocnym, kontrolowanym basie, muzykalności, spójności brzmienia całego pasma, i nienachalnej górze. Raczej zależy mi na lekko ocieplonym muzykalnym brzmieniu niż na rozdzielczości i sterylności. Brzmienie raczej po ciemnej stronie mocy, ale bez zamulenia Co bardzo ważne liczy się dobra dynamika. Zależy mi na dobrym drivie w muzyce rockowej. IMHO tak właśnie gra Arcam A29. I to od samego początku regulacji głośności. Czy gra cicho czy głośno zawsze trzyma tą samą jakość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellios Napisano 27 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 lipca 2019 (edytowany) Mam w okolicy NADa 370 czy on będzie się dużo różnił od 372 i 375 ? Edytowano 27 lipca 2019 przez hellios Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 7 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 @hellios. Słuchałeś LV-117 lub LV-109? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellios Napisano 8 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 (edytowany) Nie miałem okazji, słuchałem L235 i L525 (którego mam do tej pory) Edytowano 8 kwietnia 2021 przez hellios Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts