franek6384 Napisano 24 września 2019 Udostępnij Napisano 24 września 2019 Witam wszystkich na forum!😉 Szukam pierwszych "poważnych" kolumn dla siebie, jestem po kilkugodzinnym researchu forum, już coś wiem albo nie wiem jeszcze więcej niż wcześniej 😀 do rzeczy... budowa: podłogówki, gdyż do monitorów i tak muszę dokupić standy powierzchnia pokoju: ok 16-17m2 stan: nie boję się używek i raczej w nie bym celował kwota: max 900 zł wzmacniacz: to będzie kolejny zakup do 500 zł już pod konkretne kolumny muzyka: w zasadzie wszystko, głownie chyba rock, pop, metal, heavymetal. Więc kolumienki dość uniwersalne zastosowanie: na co dzień pod tv, a do muzyki pod laptopa przez daca (w przyszłości) do czego mam porównanie: grundig box 400, tonsil lg90, komputerowe "pudełeczka" creative. W aucie mam morel tempo 6 + czarny soniak czego oczekuję: dość wyrazistych wysokich tonów, ale nie przytłaczających. Stonowanych średnich tonów. Od niskich tonów punktowego i niskiego zejścia - nie dudniącego (jak w przypadku tonsila). Lubię dość głośną muzykę więc sporej efektywności, choć w przypadku 16m2 to żaden problem, niemniej jednak celuję w podłogówki. Lubię jak niskie tony są wręcz przeszywające, ale nie dudnią 😉 moje propozycje po analizie setek postów: - tannoy m3 - eltax liberty 5 (słabo z dostępnością) - dali 104, 505, 5005 (jest ich całkiem sporo) - acoustic energy aegis 3 - mission 702 Będzie to moje pierwsze poważne stereo, więc pewnie każdym wyborem będę mile zaskoczony. Na chwilę obecną typuję tannoy m3, aczkolwiek czytając posty dużo osób pisze, że mają charakter spokojny i opanowany, więc nie wiem czy to dobry cel. Nie wyobrażam sobie zakupu bez odsłuchu, więc chciałbym mieć przynajmniej dwa obrane modele. Za wszelką pomoc dzięki z góry 🙂 pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 25 września 2019 Udostępnij Napisano 25 września 2019 Pytanie: Czy wolisz jeździć ze wzmacniaczem do kolumn żeby posłuchać, Czy wolisz jeździć z kolumnami do wzmacniaczy żeby posłuchać? Ja sobie trochę nie wyobrażam wożenie swoich grundigów ls 471, z któych jeden waży 26 kg do wzmacniacza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek6384 Napisano 25 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 września 2019 Mówiąc, że nie wyobrażam sobie zakupu bez odsłuchu mam na myśli odsłuch kolumn przy zakupie, nawet ze wzmacniaczem sprzedającego. Wiadomo, że wzmacniacz może znacząco zmienić profil grania, ale chodzi o to by kupić kolumienki sprawne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 25 września 2019 Udostępnij Napisano 25 września 2019 @franek6384 Skontaktuj się z kolegą @Pumpurek. Ma wszystko czego potrzebujesz. Również Eltaxy Liberty +5. 😁 Do 1500 zł złoży Ci zestaw wg. Twoich oczekiwań. Łącznie z kablami. Dobrze doradzi. Sprzęt możesz odsłuchać w domu, a jak coś będzie nie tak, odsyłasz element toru i wymieniasz na inny. Gwarancja. Sprzęt w dobrej kondycji, a jak coś jest nie tak to o tym Ci powie. Wpłacasz np. Kwotę 1500 zł, p. Mariusz dobiera sprzęt wg Twoich preferencji, pakuje, wysyła i paczki lądują u Ciebie w domu. Musisz uwzględnić też źródło. Nic nie napisałeś z czego będzie odtwarzana muzyka: CD, komputer, może np. coś z serwisów Tidal, Spotify? Możesz na początek zaopatrzyć się w Chromecast audio i tani dac. Polecam coś z Nostromo za około 200 zł kupisz nowy, taki podstawowy z wejściem optycznym i koaksjalnym. Dużo lepszy niż Fioo D03 Tishan. Polecam szukać daców tego producenta na rynku wtórnym. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek6384 Napisano 26 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2019 Dnia 25.09.2019 o 10:07, 1Ender napisał: @franek6384 Skontaktuj się z kolegą @Pumpurek. Ma wszystko czego potrzebujesz. Również Eltaxy Liberty +5. 😁 Do 1500 zł złoży Ci zestaw wg. Twoich oczekiwań. Łącznie z kablami. Dobrze doradzi. Sprzęt możesz odsłuchać w domu, a jak coś będzie nie tak, odsyłasz element toru i wymieniasz na inny. Gwarancja. Sprzęt w dobrej kondycji, a jak coś jest nie tak to o tym Ci powie. Wpłacasz np. Kwotę 1500 zł, p. Mariusz dobiera sprzęt wg Twoich preferencji, pakuje, wysyła i paczki lądują u Ciebie w domu. Musisz uwzględnić też źródło. Nic nie napisałeś z czego będzie odtwarzana muzyka: CD, komputer, może np. coś z serwisów Tidal, Spotify? Możesz na początek zaopatrzyć się w Chromecast audio i tani dac. Polecam coś z Nostromo za około 200 zł kupisz nowy, taki podstawowy z wejściem optycznym i koaksjalnym. Dużo lepszy niż Fioo D03 Tishan. Polecam szukać daców tego producenta na rynku wtórnym. Pozdrawiam Na pewno odezwę się do niego, byłem zdecydowany na podłogówki ale cały czas czytam internety i sporo ludzi piszę, że na taki metraż podłogówki za duże. A do monitorów dochodzą jeszcze standy... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 26 września 2019 Udostępnij Napisano 26 września 2019 @franek6384 Tym się nie przejmuj co ludzie piszą. Małe podłogowe będą w porządku. Musisz sam popróbować. Większe monitory też się sprawdzą. Celuj w kolumny podłogowe 2 drożne. Z dwoma głośnikami. Wysokotonowy i średnioniskotonowy. Pozdrawiam PS. Napisz jak się na coś zdecydujesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek6384 Napisano 27 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 września 2019 Też tak właśnie myślę, że muszę spróbować 😉 jeszcze jedno... Jakie będą ogolne różnice jeśli chodzi a profil grania pomiędzy tannoy m2/m3 a eltax liberty 3+/5+ ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 września 2019 Udostępnij Napisano 27 września 2019 (edytowany) Pytaj kolegów, bo słucham głównie podłogówek. Słyszałem i monitory i podłogowe, ale nigdy w bezpośrednim starciu, podłogówki kontra monitory w tych samych warunkach odsłuchowych i tego samego producenta. Najlepiej zapytaj branży. Pozdrawiam Edytowano 27 września 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek6384 Napisano 2 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2019 Wczoraj dokladnie pomierzylem pokój i wyszło mi raptem 13m2 😮 bylem zdecydowany na dali 505 ale chyba jednak bedzie zbyt basowo, no i bass reflex z tyłu jako dodatkowe utrudnienie przy ustawieniu. Chyba będę musiał rozejrzeć się za monitorami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Wu Napisano 13 października 2019 Udostępnij Napisano 13 października 2019 Kopiłeś coś, w jakie monitory celujesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek6384 Napisano 14 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 października 2019 Jednak zaryzykuje te Dali 505, są wystawione na allegro za. A w miedzyczasie szukam wzmacniacza dk ok 800zl do nich, tak by zamówić komplet. Sprzedawca Dali ma sporo NADow, może w nie powininen celowac 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek6384 Napisano 15 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2019 Znalazłem Dali 505 na allegro od pewnego sprzedawcy za 800zł stan bardzo dobry, pojawiły się również Dali 104 w mojej okolicy (ok. 70km) w cenie 700zł i jak sprzedawca twierdzi stan idealny, wysłał mi zdjęcia ale wiadomo nie zawsze wszystko na nich widać. Czy jeśli zawieszenia piankowe tych 104 są w idealnym stanie to należy ich się obawiać, że się rozlecą i będę musiał je wymieniać? Jest sporo postów, które mówią, że 505 lepsze bo zawieszenie gumowe i wiadomo trwalsze niż w 104. Ale czy te pianki faktycznie są takie kiepskie skoro wytrzymały tyle czasu? Wiadomo kolumny nie są pierwsze młodości ;) Jeśli 104 i 505 są identyczne to można zaoszczędzić kupując 104, albo może właśnie dołożyć te 100-200 na 505 choćby z uwagi na gumowe resory. Ot dylematy początkującego ;) Załączam foto 104, które otrzymałem od sprzedawcy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 (edytowany) Ja bym wziął zestaw od @Pumpurek. Przynajmniej będziesz mógł coś wymienić, jak dźwięk nie będzie odpowiadać. Czyli te droższe. Przy zakupie bardzo ważny jest odsłuch. Nie kupuj w ciemno. Biorąc od kolegi z komisu w Myślenicach masz tę możliwość posłuchania we własnych 4 kątach. Przede wszystkim skontaktuj się ze sprzedawcą i powiedz lub napisz pod jaką muzykę potrzebujesz zestaw. Pamiętaj o przewodach. Nota bene pisałem o tym wcześniej. 😏 Pozdrawiam Edytowano 15 października 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 (edytowany) 4 godziny temu, franek6384 napisał: Czy jeśli zawieszenia piankowe tych 104 są w idealnym stanie to należy ich się obawiać, że się rozlecą i będę musiał je wymieniać? Jest sporo postów, które mówią, że 505 lepsze bo zawieszenie gumowe i wiadomo trwalsze niż w 104. Ale czy te pianki faktycznie są takie kiepskie skoro wytrzymały tyle czasu? Wiadomo kolumny nie są pierwsze młodości Odradzam kupno modelu 104, nie ze względu na brzmienie, ale właśnie ze względu na zawieszenie piankowe głośników. To są dość leciwe kolumny i nie wiesz co będzie za pół roku, za rok. Ciężej też takie kolumny sprzedać jak nie podejdą. Oczywiście można bawić się w renowacje jakby co, ale w tym przypadku to szkoda totalnie kasy. Zalecam mocno zawieszenia gumowe głośników. Co innego kiedy mamy jakiś wyższy model kolumn z bardzo dobrym unikatowym brzmieniem które nam bardzo się podoba i chcemy mieć takie kolumny na dłuższy okres i liczymy się z myślą, że trzeba będzie ewentualnie bawić się w wymianę zawieszenia. Swoją drogą czy aby na pewno Dali 505 mają zawieszenia gumowe? Tutaj nie jestem pewny, by trzeba było dokładniej sprawdzić. Dali 5005 już na 100% takie mają. Edytowano 15 października 2019 przez mordor12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek6384 Napisano 15 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2019 Prawdę mówiąc sam myślałem, że 505 mają pianki, ale posty osób na forum twierdzą inaczej 😉 najbardziej obawiam się właśnie, że jeśli takie pianki rozleca się za pół roku to bedzie problem. Zamówię te 505, zawsze to pewny i sprawdzony sprzedawca a i kolumny odsłucham u siebie. Biorę się za szukanie wzmacniacza do ok 800zl 😉 sporo osób poleca NADy do Dali i ten sprzedawca też ma ich kilka w swojej ofercie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 Do tego modelu Dali ja bym brał tego NAD C 370: https://allegro.pl/oferta/mocny-wzmacniacz-stereo-nad-c370-odsluch-myslenice-8545695811 Porozmawiaj z Pumpurkiem. Powiedz , że weźmiesz u niego kolumny oraz wzmacniacz i niech Ci trochę zejdzie z ceny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek6384 Napisano 15 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2019 Dali 505 kupione 😃 teraz wzmak, napisałem wiadomość do Pumperka, sporo ma tych NADow. Szukam za max 800zl fajnie jakby był pilot. W zasadzie to nie wiem czego szukać, bo to mój pierwszy zestaw, więc sugeruję się opiniami z internetu, że z NADami 505 dobrze się zgrywaja😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 (edytowany) Dnia 2.10.2019 o 09:15, franek6384 napisał: Wczoraj dokladnie pomierzylem pokój i wyszło mi raptem 13m2 😮 bylem zdecydowany na dali 505 ale chyba jednak bedzie zbyt basowo, no i bass reflex z tyłu jako dodatkowe utrudnienie przy ustawieniu. Chyba będę musiał rozejrzeć się za monitorami. Podstawkowe kolumienki wielu producentów dają radę nawet w 20m, a podłogówki no cóż, są podłogówki i podłogówki, nigdy bym takich nie stawiał nawet w 16m. Później będziesz jęczał na forum, że coś ci dudni, coś przeszkadza, a bez podstawowej adaptacji się nie da i tyle. 6 minut temu, franek6384 napisał: Dali 505 kupione 😃 teraz wzmak, napisałem wiadomość do Pumperka, sporo ma tych NADow. Szukam za max 800zl fajnie jakby był pilot. W zasadzie to nie wiem czego szukać, bo to mój pierwszy zestaw, więc sugeruję się opiniami z internetu, że z NADami 505 dobrze się zgrywaja😉 No to pozamiatane. A teraz zakładając, że powinieneś poprawnie ustawić kolumny, załóżmy w trójkącie równobocznym uwzględniając minimum poprawności, czyli kolumny ok 1m od tylnej ściany, baza między kolumnami w okolicach 2m, może być troszkę mniej, to jak chcesz to ustawić w 13m pokoju? Oczywiście nikt nikomu nie zabrania wstawiać takich kolumn nawet do 8-10m , bo są i tacy, ale nie ma mowy o przyzwoitym obrazie stereo, scenie i lokalizacji muzyków. Będzie jedna ściana dźwięku na jednej linii, czyli będzie grać plamami i łubu dubu. Edytowano 15 października 2019 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 Jak kupione u kolegi @Pumpurek to nie powinno być problemu z wymianą na monitory + standy. Chociaż, przy odrobinie adaptacji akustycznej mogłoby być całkiem w porządku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 Spokojnie, Dali 505 to nie są kolumny, które mają nie wiadomo ile niskich tonów, one grają dość jasno, analitycznie, a nie basowo. Problem może wystąpić wtedy kiedy akustyka pokoju by wyjątkowo bardzo mocno podbijała niskie tony, ale raczej i wtedy nie powinno być tragedii nawet w takim pomieszczeniu jaki ma autor. Ważne tylko aby zapewnić rozsądną odległość kolumny od ściany tylnej i bocznych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 5 minut temu, 1Ender napisał: Jak kupione u kolegi @Pumpurek to nie powinno być problemu z wymianą na monitory + standy. Chociaż, przy odrobinie adaptacji akustycznej mogłoby być całkiem w porządku. Myślę, że w tym wypadku nie taka odrobina. 2 minuty temu, mordor12 napisał: Spokojnie, Dali 505 to nie są kolumny, które mają nie wiadomo ile niskich tonów, one grają dość jasno, analitycznie, a nie basowo. Problem może wystąpić wtedy kiedy akustyka pokoju by wyjątkowo bardzo mocno podbijała niskie tony, ale raczej i wtedy nie powinno być tragedii nawet w takim pomieszczeniu jaki ma autor. Ważne tylko aby zapewnić rozsądną odległość kolumny od ściany tylnej i bocznych. I już nie mieć miejsca na nic innego, jak tylko krzesełko dla słuchacza 😁😁😁 No i może kilka paneli w narożnikach i na ścianach 😁 P.S. Czy twoje spostrzeżenia jak grają te Dali dotyczą pomieszczenia 13m, czy raczej innego pomieszczenia w którym słuchałeś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 (edytowany) 35 minut temu, DiBatonio napisał: A teraz zakładając, że powinieneś poprawnie ustawić kolumny, załóżmy w trójkącie równobocznym uwzględniając minimum poprawności, czyli kolumny ok 1m od tylnej ściany, baza między kolumnami w okolicach 2m, może być troszkę mniej, to jak chcesz to ustawić w 13m pokoju? To nie są jakieś wielkogabarytowe kolumny podłogowe czy konstrukcje typu Dynaudio , aby od razu ustawiać je jakieś 1m od ściany, Wystarczy jakieś 30 cm licząc od tylnej ścianki kolumny. Jak najbardziej w pokoju 13m2 da radę bez problemu to ustawić, aby można było normalnie żyć. Bez przesady. 18 minut temu, DiBatonio napisał: Czy twoje spostrzeżenia jak grają te Dali dotyczą pomieszczenia 13m, czy raczej innego pomieszczenia w którym słuchałeś ? Słuchałem ich w pokoju dokładnie 12.5m2 oraz w 20m2. @DiBatonio a Ty w jakim pomieszczeniu ich słuchałeś? Edytowano 15 października 2019 przez mordor12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 9 minut temu, mordor12 napisał: To nie są jakieś wielkogabarytowe kolumny podłogowe czy konstrukcje typu Dynaudio , aby od razu ustawiać je jakieś 1m od ściany, Wystarczy jakieś 30 cm licząc od tylnej ścianki kolumny. Jak najbardziej w pokoju 13m2 da radę bez problemu to ustawić, aby można było normalnie żyć. Bez przesady. Słuchałem ich w pokoju dokładnie 12.5m2 oraz w 20m2. @DiBatonio a Ty w jakim pomieszczeniu ich słuchałeś? Mam monitory i ustawione są ok 1m od tylnej ściany. Kogo chcesz oszukać prawa fizyki, czy samego siebie ? 😁 Nie przepadam za tym serwisem, ale proszę poczytać trochę o podstawach. https://www.audiofanatyk.pl/podstawy-akustyki-i-rozmieszczania-glosnikow-stereo/ Jak coś znajdę, to mogę dorzucić, ale myślę, że wystarczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 (edytowany) Powiem Ci tak. Sztywne regułki audio, a rzeczywistość to dwie różne sprawy Za dużo zmiennych jest w audio , aby wszystko określać jedną miarą. Jak nie słuchałeś tych kolumn to lepiej nie wróżyć z fusów. To jest forum audio , a nie wróżbitów Edytowano 15 października 2019 przez mordor12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 (edytowany) Jeszcze raz, może w końcu kiedyś dotrze. https://rms.pl/baza-wiedzy/716-akustyka-pomieszczen Wróżbici to raczej Ci, którzy nie znając warunków u klienta, proponują mu online wszelkiej maści wzmacniaczy i kolumn bez odsluchu w jego własnym pomieszczeniu, to są wróżbici. Nie masz pojęcia o akustyce i jak mocno adaptacja potrafi zmienić brzmienie konkretnego zestawu. Ten sam zestaw wstawiony w te same rozmiary pomieszczeń , czyli u Ciebie 15m, a później u mnie 15m nigdy nie zagra tak samo. Widziałem zdjęcia systemów co poniektórych z tego forum, aż dziw bierze jak czyta się porady spod ich klawiatury. 😁😁😁 Edytowano 15 października 2019 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts